ایکتیوز ولگاریس (فلس های ماهی): عبارت است از ایکتیوز ولگاریس نوعی اختلال پوستی ژنتیکی می باشد که سلول های مرده به صورت ضخیم و خشک روی سطح پوست تجمع می یابند. ایکتیوز ولگاریس با عنوان بیماری پوست ماهی نیز شناخته می شود که می تواند از ابتدای تولد وجود داشته باشد، اما معمولاً اولین علائم در دوران طفولیت آغاز می شود. برخی اوقات موارد خفیف ایکتیوز ولگاریس بدون تشخیص باقی می ماند، زیرا با خشکی شدید پوستی اشتباه گرفته می شود. اغلب موارد ایکتیوز خفیف هستند، اما در برخی موارد بیماری می تواند شدید باشد. برخی اوقات سایر بیماری های پوستی مانند آلرژی های پوستی، شرایطی مانند اگزما می تواند با ایکتیوز ولگاریس ارتباط داشته باشد. برای ایکتیوز ولگاریس درمانی وجود ندارد. تمرکز درمانی بر کنترل شرایط می باشد.
علائم:
- ایکتیوز ولگاریسفرآیند پوسته ریزی طبیعی پوست را کند می کند. این روند سبب تجمع بیش از حد پروتئین هایی در لایه بالاتر پوست می شود (کراتین). علائم ایکتیوزولگاریس عبارت است از:
- پوست خشک و ناهموار
- پوسته پوسته شدن کف سر
- فلس های کوچک شبیه کاشی
- ترک های پوستی دردناک و عمیق
- فلس های رنگی به رنگ سفید، خاکستری کثیف و یا قهوه ای یا فلس هایی با رنگ تیره که عموماً روی پوست های تیره تر مشخص می شود.
- علائم ایکتیوزولگاریس معمولاً در سرما، شرایط محیطی خشک تشدید می شود و در گرما و محیط های مرطوب علائم بهتر شده و حتی برطرف می شود.
- دراین بیماری نادر، بدن بشکل گونی زبر و خشن شده، خشکی پوست مثل چرم احساس می شود و معمولاً تمام بدن از گردن به پایین را درگیر می کند.
- فلس فلس شدن پوست معمولاً روی آرنج ها و بخش های پایینی پا مشخص می شود و در نواحی ساق پا ضخیم و تیره می گردد. اغلب مواردایکتیوز خفیف می باشد، اما در برخی موارد ایکتیوز ولگاریس می تواند شدید نیز باشد. شدت علائم ایکتیوز ولگاریس می تواند در بین اعضای خانواده ای که به ایکتیوز ولگاریس مبتلا هستند متفاوت باشد.
علت:
- ناشی از غلبه سودا و خشکی در بدن.
- ایکتیوز ولگاریسعموماً در نتیجه جهش ژنتیکی به ارث رسیده از یکی از والدین یا هر دوی آن ها ایجاد می شود که به آن ایکتیوز ارثی نیز گفته می شود. در اینجا می توان به انواع ایکتیوز اشاره کرد. کودکانی که ژن ناقصی از یک والد را دریافت کنند به فرم خفیف ایکتیوز ولگاریس دچار می شوند. کودکانی که دو فرم ناقص ژن را به ارث برند به ایکتیوز ولگاریس شدیدتری دچار می شوند. کودکانی که به فرم موروثی اختلال ایکتیوز ولگاریس دچار باشند معمولاً در ابتدای تولد پوست نرمالی دارند اما در طول سال های اولیه زندگی پوسته های فلس مانند و خشن ایجاد می شود. اگر ناهنجاری های ژنتیکی مسئول ایجاد ایکتیوز نباشد در آن صورت ایکتیوز اکتسابی خواهد بود. ایکتیوز اکتسابی معمولاً با سایر بیماری ها مانند سرطان، بیماری های تیروئیدی و یا اچ آی وی/ ایدز ارتباط دارد.
تشخیص:
- پزشک می تواند با معاینه پوست و مشخصات پوسته هاایکتیوز ولگاریس را تشخیص دهد. پزشک می تواند انجام تست های دیگر مانند بیوپسی پوست را نیز توصیه کند. بیوپسی پوست به منظور رد کردن سایر علل خشکی پوست و تأیید تشخیص ایکتیوز ولگاریس انجام می شود.
درمان طب نوین:
- از دستگاه رطوبت ساز خانگی استفاده کنید تا رطوبت هوای خانه افزایش یابد.
- بعد از دوش گرفتن یا حمام کردن با استفاده از حوله پوست را به آرامی خشک کنید به این ترتیب مقداری رطوبت روی پوست باقی خواهد ماند.
- ایکتیوز ولگاریسدرمان شناخته شده ای ندارد بنابراین هدف درمان کنترل شرایط و علائم می باشد. به عبارتی درمان قطعی ایکتیوز مشخص نیست.
- از مرطوب کننده یا کرم لوبریکانت هنگامی که پوست تان مرطوب است استفاده کنید. مرطوب کنندهای حاوی اوره و پروپیلن گلایکل را انتخاب کنید. این ترکیبات به حفظ رطوبت پوست کمک می کند.
- مدت بیشتری را در حمام بمانید تا پوست نرم شود، از شوینده های ملایم استفاده کنید. پوست را با استفاده از اسفنجی ملایم شستشو دهید. این کار به شما کمک خواهد کرد تا پوسته ها به آرامی از پوست برداشته شوند.
- از محصولات غیر نسخه ای حاوی اوره، لاکتیک اسید و یا غلظت های اندک سالیسیلیک اسید روزانه دو بار استفاده کنید. ترکیبات اسیدی خفیف به از بین رفتن پوست های مرده کمک می کند. اوره به حفظ رطوبت پوست کمک می کند.
درمان طب سنتی:
- شبی یک لیوان سرکه انگبین بخورید.
- با روغن شتر مرغ موضع را خوب چرب کنید.
درمان:
- حجامت عام 2 مرحله.
- مصرف سرکنگبین گرم، یک لیوان قبل از خواب میل کنید.
- اگر پوست زبر شده و حالت پولک های ماهی را پیدا کرده است برای رفع آن باید از روغن ماهی زیاد استفاده کنید و آرد شلمک را با ترب خام کوبیده مخلوط کنید و هر شب بر آن ضماد گذارید و تا نتیجه کامل ادامه دهید.
داروها:
- آسیترتین
- کرم ها و پمادهای نسخه ای حاوی آلفا هیدروکسی اسید مانند لاکتیک اسید و گلایکولیک اسید می تواند به کنترلعلائم ایکتیوز ولگاریس و افزایش رطوبت پوست کمک کند.
- داروهای خوارکی: پزشک می تواند داروهای مشتق ویتامین آ به نام رتینوئیدها را برای شما نسخه کند تا تولید سلول های پوستی کاهش یابد.عوارض جانبی این داروها عبارت است از التهاب لب و چشم ها، اسپورهای استخوانی و ریزش مو. رتینوئیدها می تواند سبب بروز نقص در جنین شود. خانم هایی که با رتینوئید تحت درمان قرار دارند باید از عدم بارداری خود در هنگام شروع مصرف داروها اطمینان یابند. در طول بازه درمان با رتینوئیدها باید از روش های مطمئن ضد بارداری استفاده کنید.
فعالیت:
- از انجام هرگونه فعالیت بدنی زیاد پرهیز کنید.
رژیم غذایی:
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای و همچنین غذاهای گرم و خشک بدون مصلح پرهیز کنید.