ایدز: عبارت است از به وجود آمدن ضعف عمده در دستگاه ایمنی بدن (نقص ایمنی)، این امر باعث کاهش توانایی بدن در مقابله با عفونت ها و توانایی سرکوب سلول های غیر طبیعی مثل سلول های سرطانی می شود. ویروس ایدز سلول های ایمنی موجود در خون (لنفوسیت ها) و سلول های ایمنی موجود در بافت ها (مغز استوان، طحال، کبد و گره های لنفاوی) را درگیر می سازد. این سول ها در تولید پادتن برای مقابله با بیماری ها و سرطان ها نقش دارند، در مجموع باید گفت که ایدز یک نوع نقص ایمنی ثانویه است که در سیر عفونت با ویروس ایدز ایجاد می شود.
علائم:
- تب
- اسهال
- زخم در دهان
- تورم گره های لنفاوی در تمام بدن
- عفونت های مکرر تنفسی و پوستی
- تغییرات ناحیه تناسلی، بزرگ شدن طحال
- خستگی، کاهش وزن بدون توجیه، تعریق شبانه
- عفونت اولیه با ویروس ایدز ممکن است هیچ علامتی ایجاد نکند.
علت:
- استفاده از مواد آرایشی و بهداشتی آلوده به ویروس ایدز.
- علت ضعف سیستم دفاعی بدن در برابر بیماری ایدز هم استفاده از امگا 3 است.
- عفونت با ویروس ایدز، نوعی رترو ویروس، که به سلول های دستگاه ایمنی حمله کرده، آنها را نابود می سازد و باعث کاهش مقاومت بدن به عفونت ها و بعضی از سرطان ها می شود.
عوامل افزایش دهنده خطر:
- بی بند و باری جنسی
- استفاده از سوزن های آلوده برای تزریق مواد مخدر
- تماس جنسی با افراد آلوده، همجنس باازها در معرض بیشترین خطر هستند.
- تزریق خون یا فرآورده های خونی آلوده (در حال حاضر به ندرت رخ می دهد)
- مواجهه کارکنان بیمارستان و تکنسین های آزمایشگاهی با خون، مدفوع، یا ادرار افراد آلوده به ویروس ایدز، بیشترین خطر مربوط به فرو رفتن اتفاقی سوزن آلوده در دست است.
- توجه داشته باشید که تماس های عادی غیر جنسی باعث انتقال بیماری نمی شود، بنابراین فردی که آلوده به ویروس ایدز است خطری برای جمعیت عمومی محسوب نمی شود.
پیشگیری:
- از کاندوم استفاده شود
- بی بند و باری جنسی کنار گذاشته شود.
- خون یا فرآورده های خونی باید از لحاظ آلودگی بررسی شده باشد.
- از تماس جنسی با افراد آلوده یا افرادی که مواد مخدر تزریقی مصرف می کنند خوداری شود.
- از تزریق مواد مخدر جداً خودداری شود، سوزن های غیر استریل نباید به طور اشتراکی مصرف شوند.
عواقب مورد انتظار:
- این بیماری در حال حاضر غیر قابل علاج است، البته علائم را می توان تخفیف داد یا کنترل نمود و تحقیقات علمی در رابطه با این بیماری و درمان آن ادامه دارند، ایدز ممکن است تا سال ها پس از مثبت شدن آزمون آلودگی به ویروس خود را نشان ندهد، زمانی که ایدز به صورت آشکار خود را نشان دهد، میانگین بقاء مدت متغیر است.
عوارض احتمالی:
- مرگ
- سرطان
- عفونت جدی در دستگاه مختلف بدن
تشخیص:
- HIV PCR: پی.سی.آر وجود ژن های ویروس در نمونه خون رو بررسی می کنه. این آزمایش برای تأیید وجود ویروس انجام میشه، اما متأسفانه آزمایش گرونیه.
- آزمایش سریع ( Rapid ) : این آزمایش در برخی کشورها استفاده میشه ولی انجامش بطور خودسرانه توصیه نمیشه چون دقت این آزمایش کمتر از آزمایش الیزای استاندارده.
- VIRAL LOAD: این آزمایش برای برای تعیین شدت عفونت اچ.آی.وی و با سنجش بار ویروس به کار میره. منظور از بار ویروس اندازه گیری تعداد ذرات ویروس در یک میلیمتر مکعب خونه. هزینه انجام این آزمایش نیز هزینه بالایی دارد.
- آزمایش الیزا ( ELISA ) : یه آزمایش حساس که در کشور ما بعنوان آزمون استاندارد برای غربالگری خون و فرآورده های خونی و همینطور افرادیه که می خوان از وضعیت اچ.آی.وی خودشون آگاه بشن. این آزمایش ممکنه بصورت کاذب نتیجه آزمایش رو مثبت گزارش بده.
- آزمایش وسترن بلات ( Western Blot ) : آزمایشی که دقت بیشتری از آرمایش الیزا داره و برای تأیید نتیجه مثبت آزمایش الیزا بکار میره. این آزمایش در کشور ما فقط در آزمایشگاه های سازمان انتقال خون و با معرفی از کلینیک های مشاوره بیماری های رفتاری یا پزشکان انجام میشه.
درمان طب نوین:
- با توجه به اینکه سلول HIV، به درون DNA فرد مبتلا وارد میشود، بنابراین از بیماریهای مادام العمر به حساب می آید و در حاضر هیچ درمانی برای خارج کردن و دفع آن از بدن وجود ندارد. ولی دانشمندان تلاشهای بسیاری برای کنترل این بیماری انجام داده اند و تنها راهکار موجود برای مقابله با ویروس HIV، استفاده از داروهای ضد ویروسی به تجویز پزشک متخصص بیماری های ویروسی می باشد.
درمان طب سنتی:
- حجامت کنید.
- مرکب 1 و مرکب ۶ استفاده کنید.
- ترکیب دوسین هر 6 ساعت یک قاشق چایخوری.
- ترکیب سیاهدانه + عسل + زنجبیل استفاده کنند.
- از داروی زمستانه یا تابستانه امام کاظم (ع) استفاده کنید.
- اندازه یک حبه از جامع امام رضا (ع) را با آب عسل مخلوط و میل کنید.
- صبح ناشتا، اندازه یک گردوی بزرگ از داروی حضرت محمد (ص) مصرف کنید.
- با ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن، انسان در معرض هر گونه بیماری، از جمله انواع سرطان قرار دارد.
- از روابط جنسی نامشروع، استفاده از سرنگ مشترک و در صورت داشتن ایدز از بارداری بپرهیزید.
- توجه داشته باشید که تشخیص زود هنگام کمک کننده است، اگر در معرض خطر هستید، برای بررسی مراجعه کنید، حتی اگر احساس می کنید که در سلامتی کامل به سر می برید، اگر می خواهید حامله شوید، یا اینکه حامله هستید، انجام آزمون ویروس ایدز ممکن است کمک کننده باشد، در صورت مثبت بودن آزمون ویروس ایدز به هنگام حاملگی، با درمان های مخصوص می توان احتمال عفونت در نوزاد را به حداقل رساند، در صورت وجود گروه های حمایتی، به آنها بپیوندید، از تماس با افرادی که دچار عفونت هستند، حتی سرماخورگی، پرهیز کنید.
- با انجام آزمایش خون و آزمون پادن ضد ویروس ایدز (ممکن است حتی تا 6 ماه پس از شروع آلودگی مثبت نشود) می توان تشخیص را تأیید نمود، در بیمارانی که آلودگی به ویروس ایدز تشخیص داده می شود باید وجود سایر بیماری های آمیزشی و سایر عفونت ها مثل سل نیز مورد بررسی قرار گیرد، برای مقابله با اضطراب و افسردگی ناشی از ابتلا به این بیماری و احتمال مرگ باید روان درمانی یا مشاوره انجام شود، در صورت بروز عوارض، ممکن است نیاز به بستری شدن وجود داشته باشد، بعضی از بیماران وارد برنامه های تحقیقاتی می شوند که با هدف دستیابی به درمان های بهتر یا واکسن یا بیماری انجام می گیرند، در این گونه برنامه ها، مراقبت ممکن است به طور رایگان انجام پذیرد.
داروها:
- آپرناویر
- افاویرنز
- آباکاویر
- نلفیناویر
- نوپراپین
- آتازاناویر
- ریتوناویر
- تنوفوویر
- زیدووین
- اتراویرین
- ایندیناویر
- رالتگراویر
- دیدانوزین
- زالسیتابین
- دلاویردین
- لامیوودین
- دولوتگراویر
- امتریسیتابین
- ساکویی ناویر
- تحقیقات زیادی در رابطه با داروها جدیدتر و واکسن آن در دست انجام هستند.
- در حال حاضر داروها در معالجه عفونت ایدز موثر نیستند، برای مقابله با عفونت ها یا پیشگیری از آنها ممکن است آنتی بیوتیک تجویز شود.
- داروهای ضد ویروسی (دیدانوزین، استاوودین، زالسی تابین، زیدوودین) و نیز داروهای مهار کننده پروتئاز در درمان عفونت با ویروس ایدز مورد استفاده قرار می گیرند و ممکن است پیشرفت بیماری را به تأخیر اندازند. تجویز آنها باید توسط پزشکان با تجربه انجام پذیرد، با این داروها (مثل زیدووین) می توان انتقال عفونت به نوزادان مادران حامله را کاهش داد.
فعالیت:
- فعالیت ها به وضعیت سلامت هر فرد بستگی دارند. علائمی مثل خستگی یا وجود عفونت می توانند بعضی از فعالیت ها را محدود کنند، استراحت مهم است، اما توصیه می شود به طور منظم ورزش انجام گیرد.
رژیم غذایی:
- تغذیه باید کافی و مناسب باشد، سوء جذب، سوخت و ساز تغییر یافته و کاهش وزن در بیماران مبتلا به ایدز شایع هستند. از خوردن تخم مرغ خام، شیر غیر پاستوریزه یا سایر مواد غذایی بالقوه آلوده خودداری شود.
- خوردنی های مفید: خوراک نخود فرنگی با کدو، خوراک نخود فرنگی و ذرت، خوراک باقلا، خوراک عدس و اسفناج، خوراک عدسی ساده، خوراک عدسی با قارچ، خوراک عدسی با صیفی جات، خوراک کدو خورشتی با سویا، خوراک کدو خورشتی با قارچ، خوراک کدو خورشتی با کرفس، خوراک کدو بادمجان، خوراک کدو حلوایی، خوراک قارچ و لوبیا سبز، خوراک قارچ و فلفل دلمه ای، خوراک قارچ و سیب زمینی، خوراک قارچ طعم دار، خوراک قارچ و بامیه، تاس کباب قارچ و سویا، خوراک کلم برگ با عدس، خوراک گل کلم، خوراک کلم بروکلی، خوراک لوبیا سبز ۱، خوراک لوبیا سبز ۲، خوراک لوبیا سفید با جعفری، خوراک لوبیا سفید با قارچ، خوراک بامیه با سویا، خوراک تند بامیه، خوراک بورانی، خوراک مخلوط، آش گندم با سویا، آش لپه ۱، آش لپه ۲، آش کدو حلوایی، آش کدو خورشتی، آش صیفی، آش سماق، آش عدس ۱، آش کلم برگ، آش کلم قمری با گندم، آش شلغم ۲، آش اسفناج ۱، آش اسفناج ۲، آش حبوبات ۲، آش گوجه سبز، آش گوجه فرنگی ۱، آش گوجه فرنگی ۲، آش مرزه، آش شولی ۱، آش شولی ۲، آش رب، آش زرشک، عدس پلو ساده، عدس پلو با قارچ، لوبیا سبز پلو ۳، نخود فرنگی پلو ۱، نخود فرنگی پلو ۲، پلوی آلو اسفناج، خورش قورمه سبزی با قارچ، خورش به و آلو، خورش آلو و قیسی، خورش قیمه بادمجان، خورش بامیه با قارچ، خورش قارچ و آلو، خورش قارچ و لوبیا سفید، خورش کدو خورشتی، سوپ کدو خورشتی، سوپ کدو حلوایی، سوپ دال عدس، سوپ اسفناج، سوپ قارچ ۱، سوپ قارچ ۲، سوپ کلم قمری، سوپ کلم بروکلی ۲، سوپ گل کلم، سوپ گشنیز، سوپ کدو قلیانی، سوپ بلغور و کرفس، سوپ شهد نما، سوپ زرشک با جعفری، سوپ کاهو سبز، سوپ جو و اسفناج، دلمه کدو خورشتی، کماچ مخلوط، سس معطر، سمنو با گندم و جو، سمنو با رب انار.
- خوردنی های مضر: خورش شوید باقالی.
نکته:
- بسیاری از شرکت های تولید کننده محصولات آرایشی، در محصولات خود از بقایای جنین مانند جفت استفاده می کند که این کار، موجب ایجاد نگرانی هایی از جهت انتقال بیماری هایی مثل ایدز و هپاتیت گردیده است. جفت لایه تغذیه کننده جنین در رحم است که پس از تولد، دور ریخته می شود، در حال حاضر، استفاده از آن در محصولات آرایشی ممنوع شده ولی برخی کارخانه های تولید کننده ادعا می کند که مواد موجود در جفت، موجب رشد بافتی و برطرف شدن چین و چروک پوست می شود. سازندگان مواد آرایشی از جفت، تلاش می کنند با الکل و سایر مواد پاک کننده، آن را از آلودگی میکروبی پاک نمایند؛ اما همچنان امکان انتقال ویروس ایدز و هپاتیت وجود دارد.
- موقع مواجهه با عفونت، سیستم ایمنی بدن پادتن هایی تولید میکنه که در خون گردش و به عوامل بیماری زا حمله می کنند. این پادتن ها بر بسیاری از عوامل بیماری زا غلبه می کنن، اما در مورد بیماری اچ.آی.وی علیرغم اینکه این پادتن ها تولید میشوند، باز هم نمی تونن از تکثیر ویروس جلوگیری کنند. در واقع بزرگترین مزیت ساخته شدن این نوع پادتن ها اینه که وجودشون در خون برای تشخیص ابتلاء فرد به ویروس اچ.آی.وی بکار میرود.
- چرا آزمایش ایدز در چند مرحله انجام می شود: به دلیل مسائل علمی پیرامون توان تشخیصی آزمایش ها و نیز مسائل اخلاق حرفه ای و قانونی، آزمایش پادتن اچ.آی.وی در کشور ما در دو مرحله انجام میشود. در مرحله اول که آزمایش الیزا انجام میشه، نتیجه مثبت نشون میده که فرد به احتمال زیاد مبتلا به ویروس شده، سپس به فاصله چند روز آزمایش الیزای دوم و وسترن بلات انجام می شه تا نتیجه مثبت نخستین تأیید شود. اگر نتیجه آزمایش دوم، مثبت باشه فرد مبتلا به اچ.آی.وی در نظر گرفته می شه و اصطلاحاً به فرد، اچ.آی.وی مثبت گفته میشود. اما اگر نتیجه آزمایش دوم، منفی باشد، لزوماً به این معنی نیست که این فرد اچ.آی.وی منفی هست چون گاهی مدتی طول می کشه تا بدن بتونه پادتن تولید کند. در اصطلاح پزشکی به این دوره، دوره پنجره گفته میشود. بنابراین لازمه این فرد شش ماه بعد آزمایش های پادتن اچ.آی.وی رو تکرار کنه تا به شرطی که در این مدت رفتارهای پرخطری هم نکرده باشه، از اچ.آی.وی منفی بودن خودش مطمئن بشود.