اگزما: عبارت است از یک بیماری پوستی آلرژیک مزمن، این بیماری خصوصاً در پوست دست، سر، صورت، پشت گردن، یا آرنج و زانو رخ می دهد، بیماری ممکن است بین یک ماهگی تا یک سالگی آغاز شود، این بیماری معمولاً تا سه سالگی مقدار تخفیف می یابد، اما ممکن است در هر سنی مجدداً شعله ور شود. انواع آن عبارتند از: اگزما آتوپیک، که در افرادی که مستعد آلرژی هستند رخ می دهد و خصوصاً در شیرخواران شایع است؛ اگزمای سکه مانند، که در بزرگسالان رخ می دهد و علت آن ناشناخته است؛ اگزمای دست، که معمولاً در اثر تحریک با یک ماده تحریک کننده ایجاد می شود. التهاب اگزمایی حاد در بالین با اریتم ادم و تشکیل وزیکل همراه است. ترشح سرمی یا خونابه ایی از ضایعات حاد شایع است. خارش نیز معمولاً شایع است.
انواع اگزما:
- اگزمای کوتاه مدت: در صورتی که اگزما، شکل حاد (ناگهانی) داشته باشد، علائم به صورت (تاول، خارش و قرمزی) پوست نمایان می شود.
- اگزمای میان مدت: اگزمایی که از مورد اول پیش رفته تر باشد علائمی همچون (ضایعات پوسته دار قرمز با خراش و نمای فلسی شکل پوست با خارش خفیف تا متوسط و بدون دانه های آبدار) دارد که بیشتر دور دهان، نوک پستان مادران شیرده و … ایجاد می شود.
- اگزمای طولانی مدت: اگر اگزما از نوع مزمن (طولانی مدت) باشد نشانه ها به صورت (پوسته پوسته شدن، افزایش ضخامت پوست، تشدید خطوط پوستی، خراش و ترک های پوستی و خارش متوسط تا شدید) بروز پیدا می کند. (اگر دچار اگزمای مزمن هستید، لیست مواد غذایی مصرفی خود را برای چند هفته یادداشت و بثوراتی را که ایجاد می شود، بررسی کنید و هرگونه رابطه میان رژیم غذایی و شیوع اگزما را در بدن تحت نظر بگیرید).
- اگزمای تماسی: اگر اگزما ناشی از تماس با یک ماده تحریک کننده باشد معمولاً در کف دست ها و یا پاها به وجود می آید و بسیار دردناک است و در آن تاول های عمیقی روی پوست ظاهر می گردد که این تاول ها عموماً می خارند و می سوزند؛ (قرمزی و ترشح پوست از علائم دیگر این نوع اگزما است). در بعضی موارد چندین ساعت بعد از تماس با ماده آلرژی زا، پوست ملتهب شده و شروع به خارش می کند؛ موادی مانند: (فلزات، رنگ، عطر، مواد نگهدارنده در مواد آرایشی) می توانند ایجاد آلرژی نمایند.
- اگزمای طبایع خشک: اگر طبع و مزاج سرشتی افرادی خشک باشد، پوست او نیز معمولاً خشک است. علائم اگزما در این نوع افراد، شامل پوست (ضخیم، ترک خورده، فلسی شکل و همراه با خارش) است.
- اگزمای طبایع تر: اگر طبع و مزاج فردی «تر» باشد، علائم آن معمولاً با خارش، لکه های قرمز پوستی، تاول ها و پوسته پوسته شدن ظاهر می شود؛ در نهایت راش ها و بثورات از بین رفته و پوست ضخیم می گردد.
- اگزمای شوره دار: این عارضه، می تواند پوست را زرد، روغنی و فلس دار کند (این حالت معمولاً در مناطق چرب بدن مانند سر، صورت، بالای قفسه سینه و کمر ایجاد می شود) این بیماری می تواند یک عارضه طولانی مدت باشد که به طور متناوب دارای دوره بهبودی و عود مجدد است.
- اگزمای وریدی: یک نوع اگزمای دیگر وجود دارد که باعث تحریک پوست ساق پاها می شود؛ این عارضه در اثر مشکلات گردش خون و نارسایی وریدی به وجود می آید که بیشتر، افراد میانسال و مسن را مبتلا می کند و علائم آن شامل: خارش و قرمز، قهوه ای شدن رنگ پوست در یک و یا هر دو پا می باشد؛ در اثر پیش رفت این بیماری، تاول، تراوش و زخم در مناطق آسیب دیده نیز مشاهده می شود؛ (مشکلات مزمن گردش خون باعث افزایش تجمع مایعات بدن در پاها می گردد).
- اگزمای ژنتیکی: نوعی دیگر از اگزما وجود دارد که زمینه ژنتیکی داشته و از دوران کودکی آغاز می شود؛ در واقع این ضایعات از حدود دو تا سه ماهگی نوزاد به صورت خشکی و قرمزی گونه ها ظاهر می شوند؛ بعد از آن هم با بزرگ شدن فرد، مناطق درگیری تغییر می یابند.
- اگزمای فصلی: نوعی اگزما هم وجود دارد در فصول خاصی از سال ایجاد می شود و زنان و مردان به طور مساوی دچار این اگزما می شوند (یک نوع اگزما به دلیل آلرژی مانند زمانی که هوا معتدل می شود و نوعی دیگر از اگزما به دلیل خشکی هوا در تابستان و بعضی مواقع در زمستان نیز ایجاد می شود).
- اگزمای عصبی: این عارضه نوع دیگری از بیماری پوستی است که باعث التهاب پوستی شده و با خارش موضعی شروع می شود و به شدت تحریک می گردد؛ زنان ۲۰ تا ۵۰ ساله، بیشتر مستعد ابتلا به این نوع اگزما می باشند که علائم آن شامل: (تکه های فلس مانند در سر، ساق پا، مچ و ساعد می باشد که با گذشت زمان، پوست، سفت و چرمی شکل می شود).
- اگزمای سکه ای: این اگزما اغلب در بازوها، پشت، باسن و ساق پا دیده می شود؛ علائم این اگزما شامل: (تکه های پوستی، سفت شدن پوست و خارش شدید) می باشد؛ این نوع اگزما غالباً در زنان و مردان مسن یافت می شود.
علائم:
- پوسته پوسته شدن پوست.
- خارش و سوزش شدید پوست.
- تاول، برآمدگی و زخم های آبکی
- پوست خشک، ضخیم، ترک خورده.
- تظاهر تکه های چرم بر روی پوست.
- انواع تورم، فلسی شدن و قرمزی پوست
- تغییر رنگ پوست بعد از تظاهرات مکرر
- راش ها و بثورات جلدی بر روی صورت، زانوها، آرنج یا مچ دست
- خارش گوش و ترشحات از آن و در موارد حاد خون ریزی گوش.
- خشکی های تکه ای بر روی پوست که به صورت راش های پوستی ظاهر می شوند.
- این نوع علائم در کودکان کمتر از ۲ سال، به صورت (ضایعات پوستی بر صورت، پوست سر و دست و پاها) ظاهر می شود؛ این ضایعات، پوسته پوسته و به همراه ترشح می باشند. در کودکان بزرگ تر و بزرگسالان، بثورات جلدی اطراف زانو، آرنج و مچ دست و همچنین در گردن، دست و پاها نیز ظاهر می شود (علائم اگزما بر روی پوست صورت بزرگ سالان، معمولاً شیوع کمتری دارد و بیشتر روی دست و پا ایجاد می شود). در افراد سفید پوست ممکن است ابتدا بثورات جلدی قرمز رنگ و سپس قهوه ای رنگ ایجاد شود؛ اما در سیاه پوستان ممکن است پوست، تغییر رنگ دهد و قسمتی از پوست، تیره تر یا روشن تر از قسمت های دیگر شود (اگزما بر روی رنگدانه های پوست اثر گذاشته و تغییر رنگ پوست را موجب می شود که موجب روشن شدن و یا تیره شدن غیر معمول پوست می شود).
علائم اگزمای صفراوی:
- افزایش خارش هنگام گرم شدن هوا
- افزایش خارش در هنگام خوردن گرمی ها و تندی ها
- کاهش خارش با هوای سرد و دوش آب سرد گرفتن و خوردن سردی ها.
علائم اگزمای سودایی:
- با خوردن سردی ها و گرمی ها تشدید می شود.
- خارش پیدا کردن بدن در اوج سرما و در اوج گرما
- با خوردن خشکی ها به وجود می آید مانند خوردن بادمجان، زنجبیل.
- خارش پیدا کردن بدن در صورت تماس با آب سرد و در صورت تماس با آب گرم.
علت:
- علت اصلی ایجاد اگزما نامشخص است ولی پزشکان بر این باور هستند که اگزمای پوستی در اثر واکنش بیش از حدسیستم ایمنی بدن نسبت به عوامل ناشناخته و محرک می باشد. علت های دیگر این بیماری عبارتند از:
- تعریق
- عفونت
- استرس
- هورمون ها
- پوست خشک
- استفاده از الکل
- مصرف دخانیات
- تماس با حیوانات
- کمبود ویتامین A
- عدم پاکسازی کبد
- داشتن حیوان خانگی
- حساسیت های غذایی
- مواد شیمیایی موجود در هوا
- آب و هواب بیش از اندازه گرم یا سرد
- استفاده زیاد از لوازم آرایشی و بهداشتی نامناسب
- استفاده مرتب از مغز گردو و نیز غذاهای ساندویچی
- میکروب ها (ویروس ها، باکتری ها و بعضی از قارچ ها)
- ابتلا به یبوست مزاج که باعث عود کردن بیماری می شود.
- اهمیت ندادن به غذا و خوردن هر غذایی که در دسترس است.
- تماس با مواد شیمیایی موجود در مواد شوینده، عطرها و رنگ ها
- نیکل، داروهای موضعی مانند باسیتراسین، نگهدارنده های موجود در مواد آرایشی و افزودنی های کائوچویی لاستکی نیز از علل شایع ایجاد اگزمای حاد التهابی هستد، دراماتیت تحریکی به دنبال تماس مکر با آب، حلال ها و شوینده ها پدید می آید.
علت اگزمای صفراوی:
- ابتلا به اگزما می تواند ناشی از عوامل بیرونی یا درونی باشد؛ حتماً شما هم تصور می کنید که اگزما فقط یک مشکل ساده پوستی است که اگر کاری به کارش نداشته باشید، خود به خود از بین می رود، اما بدانید این تصور اشتباه است؛ اگزما یک عارضه پوستی است که به اشکال مختلف بروز پیدا می کند و می تواند علامت خطر و نشانه وجود یک بیماری نهفته باشد؛ اگر می خواهید آن را از بین ببرید، باید دلیل ایجاد آن را پیدا کنید. یکی از دلایل اگزما، غلبه صفرا است؛ این عارضه عاملی است برای کاهش مایعات بدن و خشکی پوست.
- غلبه صفرا: سلول های بدن مانند سلول هایی که در پوست وجود دارند برای حفاظت از لایه های پوستی و مقابله با عوامل حساسیت زا نیاز به رطوبت کافی دارند تا بتوانند به خوبی عکس العمل نشان داده و آن مواد آلرژی را را دفع نمایند. در حالی که در غلبه صفرا پوست خشک شده و ترک بر می دارد؛ تا جایی که لایه محافظتی برای جلوگیری از ورود مواد زائد وجود نداشته، لذا با کوچک ترین برخورد، مواد آلرژی زا، موجودات ذره بینی را در پوست تکثیر داده و التهاب، خارش، تغییر رنگ و مسائل دیگر را ایجاد می کنند که در اصطلاح علمی به آن اگزما می گویند.
- تعذیه: زیاده روی در مصرف بعضی مواد غذایی (البته به نسبت طبع و مزاج سرشتی) به دلیل طبیعت گرمی که دارند می توانند باعث ایجاد غلبه صفرا، خشکی پوست و بیماری های پوستی شوند؛ این مواد عبارت اند از: (زیره، هل، سیاهدانه، گردو، فندق، پسته، بادام زمینی، بادام هندی، کنجد، مرزه، تره، خربزه، بادمجان، خرما، تخم مرغ. سیر، پیاز، موسیر، فلفل سیاه، فلفل قرمز، دارچین، زنجبیل، زعفران و کلیه غذاهای گرمی بخش). از غذاهای ممنوعه عبارت اند از: قهوه، سوسیس، کالباس، پیتزا، کلیه غذاهای ساندویچی، غذاهای سرخ شده، کنسروی جات، انواع سس های بازاری، چیپس، پفک، شکلات (على الخصوص شکلات های نرم)، غذاهای پرادویه و شور، کلیه فست فودها.
- آب و هوا: قرار گرفتن در معرض هوای خیلی گرم و یا کار و فعالیت در محیط های گرم و خشک مانند کنار کوره ها و یا زیر نور مستقیم آفتاب و موارد دیگر، باعث کاهش آب بدن و افزایش حرارت و غلبه صفرا می گردد که یکی از عوارض آن اگزما و سایر مشکلات پوستی می باشد.
- رایحه تند: استشمام بعضی از ادکلن های صنعتی خیلی تند، رنگ ها، مواد شیمیایی مانند کلر و … سموم کشاورزی، مواد شوینده قوی و … تماماً رطوبت بدن را تحت تأثیر قرار داده و حرارت کاذبی را در بدن ایجاد می کنند که عاملی است برای غلبه صفرا و در نهایت ناراحتی های پوستی که یکی از عواض آن اگزما می باشد.
- عفونت: سرماخوردگی و سایر عفونت های ویروسی که حرارت بدن را بالا برده و تب ایجاد کنند؛ عاملی هستند برای غلبه صفرا و مواجهه با بیماری های پوستی مثل اگزما (پدر بزرگ و مادر بزرگ های قدیمی هنگام سرماخوردگی بچه ها، بیشتر به والدین سفارش غذاهای سردی بخش مانند انواع سوپ ها، شورباها، گوشت خروس، گوشت ماهیچه گوسفند و … را می کنند؛ چون با مصرف این نوع مواد غذایی، حرارت بدن به حالت تعادل می رسد).
- دخانیات: از دیدگاه طب سنتی، طبیعت دخانیات «در اول گرم آخر سرد» می باشد؛ یعنی در ابتدا به فرد گرمی خاصی می دهد که یکی از عوارض آن کاهش مایعات بدن و ناراحتی های پوستی می باشد.
- استرس و اضطراب: مشکلات روحی روانی و عصبانیت های مکرر، عامل اسیدی شدن خون و دفع این اسیدها توسط کلیه ها همراه با میزان قابل توجهی آب از بدن می باشد که عاملی است برای خشکی پوست و تکثیر موجودات ذره بینی مضر در پوست و ایجاد انواع مشکلات پوستی مانند اگزما و …
- فعالیت بیش از حد سیستم ایمنی بدن: فعالیت بیش از حد سیستم ایمنی بدن در پاسخ به این موارد باعث بروز اگزما می گردد: مواجهه با ترکیبات و مواد شیمیایی محرک، پشم، پر و پوست بدن حیوانات، گرده گیاهان، قارچ ها، کپک ها و گرد و خاک، صابون و مواد شوینده تند و قوی، گرمای هوا و عرق کردن بدن، تأثیر محرک های محیط زیست، رنگ ها و یا مواد معطر اضافه شده به کرم ها و یا صابون ها، تماس با مواد زبر و خشن و یا خارش زا هم چون پشم.
عوامل افزایش دهنده خطر:
- استرس
- سابقه بیماری آلرژیک مثل تب یونجه، آسم، یا واکنش دارویی
- پارچه های دوخته شده از الیاف مصنوعی که عرق بدن را به دام اندازند.
- تغییرات شدید آب و هوا از نظر رطوبت، سرما یا گرما (خصوصاً وقتی تعریق زیاد شود).
پیشگیری:
- اجتناب از عوامل خطر
- به دست کردن دستکش های لاستیکی با آستر نخی برای کارهای منزل
عواقب مورد انتظار:
- ممکن است بعضی از کودکان از اگزما رهایی می یابند، اما بعضی دیگر به درمان مقاومند و ممکن است تا زمان بلوغ اگزما داشته باشد، البته علائم را معمولاً می توان با درمان کنترل کرد. تحریک پوست در اثر هر علتی می تواند باعث شعله ور شدن اگزما یا تشدید آن شود.
عوارض احتمالی:
- عفونت های باکتریایی ناشی از آسیب به پوست
تشخیص:
- آزمایش خون
- انجام معاینات بالینی و گرفتن شرح حال از بیمار
درمان طب نوین:
- مصرف کرم یا پماد مرطوب کننده: طبق انجمن ملی اگزمای امریک، موثرترین راه برای درمان خشکی پوست، رساندن رطوبت به آن، از طریق حمام کردن و مرطوب کردن صحیح است. برای درمان اگزمای پوستی، استفاده از کرم مرطوب کننده کمک میکند تا پوست مرطوب بماند. در برخی موارد ممکن است، علاوه بر استفاده از کرم و دارو، به بیمار پیشنهاد شود تا از پانسمان مرطوب استفاده کند. باید بدانید اگر کرم یا پماد را بعد از حمام یا دوش گرفتن، استفاده کنید، رطوبت پوستتان بیشتر حفظ میشود. برخی افراد محصولاتی را امتحان میکنند که میتوان در وان حمام ریخت، مانند روغن یا جو دوسر.
- مصرف کرم و پماد کورتیکواستروئید: کورتیکو استروئیدها را به نام کورتونها هم میشناسند. این محصولات جذب پوست میشوند و خارش و قرمزی آن را تسکین میدهند. (در موارد حاد ممکن است شما به قرصهای استروئیدی نیاز داشته باشید، اما پزشک یا پرستار شما خیلی زود این درمان استروئیدی را پایان میدهد.درست است که این داروها کمک کننده هستند، اما مشکلات خاص خودشان را هم به همراه دارند).
- استفاده از داروهایی که روی سیستم ایمنی بدن اثر می گذارد: این داروها فقط برای افرادی استفاده میشود که با درمانهای دیگر که کم عارضهتر هستند، بهبود نیافتهاند.
- مصرف قرص های آنتی هیستامین: آنتی هیستامین دارویی است که بیشتر مردم هنگام بروز آلرژی مصرف میکنند. مصرف آنتی هیستامین میتواند به کاهش خارش و تسکین اگزما در بعضی از افراد کمک کند. برخی نیز فکر میکنند که این داروها برایشان اثری ندارد. بیشتر افرادی که مبتلا به بیماری اگزما پوستی هستند، شب ها دچار خارش شدیدی میشوند و این مسئله نمیگذارد شب راحت بخوابند. اگر شما هم این مشکل را دارید، آن را با پزشک خود مطرح کنید. او میتواند با تجویز یک آنتی هیستامین به راحت خوابیدن شما کمک کند.
- نور درمانی: نور درمانی یا اشعه درمانی میتواند به درمان اگزمای پوستی کمک کند، ولی متخصصان و کارشناسان نگران افزایش خطر سرطان پوست در این گونه افراد هستند. به همین دلیل پزشکان زیاد از نور درمانی استفاده نمیکنند. در طول نور درمانی پوست در معرض نوع خاصی از نور به نام فرابنفش قرار میگیرد. این درمان معمولاً در مطب پزشکان انجام میشود. معمولاً، متخصصان این درمان را به افرادی توصیه میکنند که درمانهای دیگر به آنان کمکی نکرده است.
درمان طب سنتی:
- دمنوش گل همیشه بهار استفاده کنید.
- حتی المقدور به حداقل رساندن استرس
- از حرص خوردن و عصبی شدن پرهیز کنید.
- پوست تمرهندی را با آب خمیر کنید و بمالید.
- مورد ساییده شده را با آب مخلوط کنید و بمالید.
- همه روزه، روزی یک استکان خاکشیر میل کنید.
- از مصرف کلیه غذاهای ممنوع و تبلیغی پرهیز کنید.
- گل خطمی را بسایید و با سدر مخلوط کنید و بمالید.
- بهتر است که از فرآورده های حیوانی استفاده نکنید.
- پوشیدن لباس نخی گشاد برای کمک به جذب عرق.
- نظافت شخصی را رعایت نمایید و مرتب استحمام کنید.
- از هر چیزی که قبلاً بیماری را بدتر کرده است اجتناب کنید.
- ریشه درخت گز را نرم بسایید، بعد با پیه مرغ آمیخته و بمالید.
- پس از حمام بلافاصله از کرم نرم و مرطوب کننده استفاده کنید.
- مالیدن آب پیاز به موضع اگزما موجب کاهش خارش خواهد شد.
- درمان مشتمل است بر رفع علائم و شناسایی و حذف علت است.
- روزانه چند لیوان شربت عسل و نکتار سیب را به مرور میل کنید.
- بر اساس طبع و مزاج خود غذا میل کنید، تا بیماری فروکش کند.
- همه روزه، صبح ها روزی ۴ مثقال سولفات دو منیزی را میل کنید.
- کمی تنباکوی حکوم سوخته شده را با ماست مخلوط کنید و بمالید.
- طبع و مزاج خود و غذاهای مصرفی خود را مورد شناسایی قرار دهید.
- ریشه برنجاسف را بجوشانید و روزی چند مرتبه بر محل اگزما بمالید.
- زنیان و نخود را به نسبت مساوی نرم بسایید، بعد خمیر کرده و بمالید.
- از محصولات بهداشتی و آرایشی ضد حساسیت و ضعیف استفاده کنید.
- روزانه مقداری نرمش و ورزش انجام دهید تا جریان خون تسریع گردد.
- روزانه 6 لیوان آب میل کنید، نیم ساعت قبل و دو نیم ساعت بعد از غذا.
- سیر را بکوبید و با آب مازو حل کنید و بمالید و کمی صبر کرده، بعد بشویید.
- نشاسته و پودر تالک را از هر کدام ۱۰ گرم با هم مخلوط کنید و بر آن بپاشید.
- شاه تره و ریشه پونه را از هر کدام ۲ مثقال بجوشانید و عوض چای میل کنید.
- از قرار گرفتن در برابر آلرژن های بالقوه، همچون مواد شیمیایی و … خودداری کنید.
- صندل، نارگیل، گوگرد و مازو را نرم بسایید، بعد با آب لیموترش مخلوط کنید و بمالید.
- از غذاهای مفید برای کبد استفاده کنید و پوست خود را با روغن کنجد یا زیتون چرب نمایید.
- از دستگاه مرطوب، خنک کننده هوا برای افزایش رطوبت هوای خشک داخل منزل استفاده کنید.
- روغن چوب گز و یا روغن جو و یا روغن پوست نارگیل و یا عرق پوست نارگیل را بر موضع بمالید.
- هفته ای 3 بار روی پوست صورت خود، بعد از شستن و خشک شدن، ماسک سیب و عسل بگذارید.
- صبر زرد، قنبیل، حنا، کات کبود، براده مس و مقل ازرق را به نسبت مساوی در سرکه حل کنید و بمالید.
- روغن کپسول ویتامین E را در مقداری روغن زیتون مخلوط کنید و به صورت موضعی به پوست خود بمالید.
- هوای منزل را مرطوب نگه دارید؛ هم در زمستان و هم در تابستان از دستگاه بخور در اتاق استفاده کنید.
- بهتر است لباس های تان را بعد از شستن، چند بار کاملاً آب کشی کنید تا مواد شوینده بر روی آن باقی نماند.
- برای این بیماری تخم مرغ، غذاهای چرب، هرگونه مواد غذایی شور و شیرین و مانده و بیات بسیار مضر است.
- پرهیز از مصرف غذاهایی که برای کبد مضر است، مانند: تنقلات، بستنی، شکلات و غذاهای سرخ کردنی و …
- برگ کرچک را بکوبید و با آب مخلوط کرده و مرتباً روی موضع بمالید و مدت زیادی تا بهبودی کامل تکرار کنید.
- پودر تالک ۲۰ گرم، پودر درماتل ۴ گرم و پودر اسیدبوریک ۵ گرم، همه را با هم مخلوط کرده و پودرها را بر آن بپاشید.
- همیشه پوست خود را با روغن های گیاهی، مرطوب نگه دارید؛ مرطوب کننده ها از خشکی پوست جلوگیری می کنند.
- برخی از علائم اگزما در نوزاد می تواند نشان دهنده وجود مشکل دیگری باشد، مثل حساسیت پوست کودک در اثر پوشک.
- پنج گرم اسیدکلریدریک در ۲۰۰ گرم آب جوشیده و مخلوط کنید سپس پنبه ای را به آن آغشته کرده و بر روی اگزما بمالید.
- قهوه را دم کنید و با تفاله قهوه موضع اگزما را خوب مالش دهید چند بار این کار را انجام دهید تا اگزما به کلی برطرف شود.
- پوست هندوانه خشک را با عناب و تخم کاسنی و تخم خرفه به مقدار مساوی نرم بسایید، با ماست مخلوط کرده و بمالید.
- روغن شتر مرغ: روغن خالص و تصفیه شده شتر مرغ، دارای خواص ضد التهابی است و می تواند اگزما را درمان می کند.
- سفید آب قلع و گوگرد زرد از هر کدام ۵ گرم را با ۱ لیوان آب لیمو ترش مخلوط کنید، بعد قدری هم سرکه اضافه کرده و بمالید.
- برای درمان آن نیز می توان در اوایل بروز بیماری که کاملاً ریشه ندوانیده با ماست و سدر روزی سه مرتبه موضع را شستشو داد.
- برای کارهایی که با آب انجام می شود، دست کش بپوشید، مثل شستن ظرف (دست کش را بیش از ۱۵ تا ۲۰ دقیقه در دست نکنید).
- پنج گرم گوگرد زرد را نرم بسایید، بعد با ۴۰ گرم روغن کنجد مخلوط کنید و خوب به هم بزنید تا رسوب نکند و هر روز به محل اگزما بمالید.
- اکسید دوزنگ، اسیدبوریک، گلسیرین، پودر تالک و آب جوشیده از هر کدام ۱۵ گرم را با هم مخلوط کنید و بر روی زخم های اگزما بمالید.
- یکی از مؤثرترین روش های درمان و کنترل اگزما در نوزادان، تغذیه با شیر مادر است (حداقل شش ماه نوزاد را از این موهبت الهی بهره مند سازید).
- کوتاه کردن مرتب ناخن ها و به دست کردن دستکش نرم به هنگام خواب برای جلوگیری از خاراندن، توجه داشته باشید که خاراندن اگزما را بدتر می کند.
- بهداشت پوست را رعایت کنید، حتی اگر هیچ علامتی از بیماری های پوستی را ندارید به طور مثال بعد از تعریق یا تماس با آلاینده ها بلافاصله دوش بگیرید).
- از داشتن یبوست مزاج خودداری نمایید تا از تجمع عفونت جلوگیری شود. از قرار گرفتن در معرض تغییرات دمایی شدید (سرما یا گرمای زیاد) خودداری کنید.
- افراد مبتلا به اگزما دچار کمبود چربی های طبیعی در سطح پوست خود هستند؛ به همین دلیل پوست این نوع افراد ظرفیت کمتری در ذخیره و حفظ رطوبت دارد.
- شاه تره را نرم بسایید، بعد ۱۰ گرم از آن را با ۵ گرم حنا و 5/2 گرم زاج سبز بو داده مخلوط کنید و نرم بسایید، سپس با یک فنجان ماست مخلوط کرده و بمالید.
- پنج گرم کات کبود را در یک فنجان گلاب بخیسانید، بعد با ۵ گرم موم عسل مخلوط کنید و یا کات کبود را نرم بسایید و با موم عسل و روغن کنجد آمیخته و بمالید.
- صبح روز اول که سولفات را در آب حل کرده و میل فرمودید تا هنگام ناهار هیچ چیز دیگری نخورید و برای ناهار، آش آبغوره میل فرمایید، بسیار مؤثر و مفید است.
- برگ عناب، برگ کاسنی، برگ بید، برگ یا گل تمر و گل خطمی از هر کدام به مقدار مساوی را با هم مخلوط کرده، با ماست گاو خمیر کنید و روزی چهار مرتبه بمالید.
- سفیدآب قلع، سرنج، مردار سنگ و زاج را به نسبت مساوی با آب لیمو مخلوط کنید و بعد کمی هم عسل و کمی روغن زیتون به آن اضافه کرده و بر محل اگزما بمالید.
- روغن کنجد 100 گرم + کتیرا 5 گرم + موم 5 گرم + کافور 1 گرم، همه را در روغن کنجد بجوشانید و روزی سه مرتبه به محل اگزما شده بمالید. این روش بسیار موثر است.
- پودر اکسیددوزنگ ۲گرم، سولفات دوکوئیور ۳% سانتی، سولفات دوزنگ ۵% سانتی، وازلین ۱۰۰ گرم و لانولین ۳۰ گرم، همه را مخلوط کرده و روی اگزما روزی چندبار خوب بمالید.
- مغز فلوس، خاکشیر تلخ، خارخاسک، سدر، جوش شیرین و گل خطمی از هر کدام به مقدار مساوی را نرم بسایید و با ماست مخلوط کرده و هر روز از ۳ تا ۵ مرتبه به محل اگزما بمالید.
- لباس های پنبه ای بپوشید سعی کنید ملحفه و روتختی نیز از جنس پنبه و با نخ باشده لباس های پشمی و با پارچه های مصنوعی ممکن است باعث تحریک پوست گردند.
- اگر سولفات دوکوئیور ۱۲ گرم، سولفات دوزنگ ۳۵ گرم، کامفر ۶ گرم، پودر زعفران ۳ گرم و آب جوشیده یا آب مقطر ۱۵ گرم، با هم مخلوط شوند. برای کمپرس زخم های اگزمایی بسیار نافع است.
- گل هماض ۱ برابر، سدر ۴ برابر، گل خطمی ۴ برابر و گل ریواس ۳ برابر، همه را نرم بسایید، هر با مقداری از آن را با ماست مخلوط کرده و دو، سه مرتبه در طول روز موضع را با آن بشویید.
- تخم خیارین، تخم خرفه، تخم کاسنی، تخم کاهو و سدر را به میزان مساوی نرم بسایید، با ماست خمیر کرده و آن را روزی ۵ مرتبه صبح، ظهر، عصر، اوایل شب اواخر شب و بر روی اگزما بمالید.
- گوگرد ۴ مثقال، کات کبود ۱ مثقال و حنا ۸ مثقال را نرم بسایید، بعد همه را با هم مخلوط کرده و زرده تخم مرغ را با آن ترکیب کنید، به قدر کافی کره گاو نیز به آن بیافزایید و روزی سه بار به محل اگزما بمالید.
- مصرف مایعات کافی: مایعات شامل آب، میوه جات آبدار، دمنوش ها و … است که باید اندازه ای مصرف کرد که رنگ ادرار همیشه زرد روشن باشد و بدانید که چای و نوشیدنی های گازدار از این قاعده مستثنی می باشند.
- اجتناب از سرمای شدید: کاهش دما به افزایش علائم اگزما منجر خواهد شد؛ در بسیاری از افراد، مواجهه با سرما باعث تشدید خشکی پوست می گردد و رطوبت، بهترین درمان برای اگزما است، مخصوصاً در هوای سرد.
- کمتر حمام بگیرید تا از خشکی زیاد پوست اجتناب شود، صابون و آب ممکن است باعث شعله ور شدن بیماری شوند، به هنگام حمام گرفتن، از صابون های غیر چرب مخصوص و آب ولرم استفاده کنید، نواحی ملتهب را صابون نزنید.
- امتناع از استعمال دخانیات: دود تنباکو می تواند علائم اگزما را بدتر کند؛ پس اگر سیگار می کشید و یا در مواجهه با دود سیگار دیگران قرار دارید، لازم است بدانید با تمام تلاش هایی که می کنید، اگزمای شما خوب نخواهد شد.
- بابونه: بابونه تأثیر معجزه آسایی در صاف کردن پوست دارد؛ التهاب پوست را کم و خارش آن را مهار می کند و اثر زخم را در قسمت هایی که زیاد خارانده شده از بین می برد؛ هم چنین خواص ضد باکتریایی دارد که می تواند هر میکروبی که از ضعف پوست سوء استفاده می کند. از بین ببرد.
- پوست خشک معمولاً در برابر محرک های پوستی حساس تر است که در این وضعیت، کنترل اگزمای پوستی، بسیار مشکل می شود؛ بنابراین درمان خشکی پوست، جهت برطرف شدن مشکلات اگزما بسیار حیاتی است؛ برای رفع خشکی پوست لازم است روزانه و پوست خود را پاک سازی نموده و آن را مرطوب نگه داشت.
- یادداشت برداری: اگر دچار اگزمای مزمن هستید، تمام مواد غذایی که می خورید را برای چند هفته یادداشت و بثوراتی را که ایجاد می شوند، بررسی کنید و هرگونه رابطه میان رژیم غذایی و شیوع اگزما را در بدن تحت نظر بگیرید؛ به این ترتیب به مرور، متوجه خواهید شد که چه غذاهایی موجب اگزما و یا عود آن می شوند.
- لوسیون: سه قاشق از ترکیب (جوی دوسر + سبوس برنج) را با یک لیتر آب بجوشانید، آب که نصف شد، صاف نموده و ۵ قاشق روغن زیتون اضافه کرده و مجدداً روی اجاق قرار داده تا تمام آب تبخیر گردد، این روغن را با ۲ قاشق آلوئه ورا، مخلوط کرده و در ظرفی در بسته قرار دهید و روزانه چند مرتبه پوست مبتلا به اگزما را ماساژ دهید.
- حفظ آرامش: استرس نقش مهمی در ابتلا به بیماری های پوستی مانند اگزما ایجاد می کند؛ سعی کنید برای جلوگیری از ابتلا، استراحت کافی داشته باشید، تفریح کنید، از تکنیک های تمدد اعصاب، مانند ورزش یوگا و … استفاده کنید، افکار منفی را از خود دور سازید و دوش آب ولرم بگیرید که در رسیدن به آرامش بسیار مؤثر است.
- پرهیز از گرمای شدید: در برخی افراد، گرما است که اگزما را ایجاد و علائم را تشدید می کند؛ در این صورت لازم است در روزهای خیلی گرم در فضای خانه بمانید و از یک تهویه مناسب استفاده نمایید، اگر مجبورید از منزل خارج شوید، لباسی را انتخاب کنید که تعریق شما را به حداقل برساند و حتما دوش آب ولرم را در برنامه روزانه خود قرار دهید.
- یک عدد انار بزرگ را خرد کرده و در سرکه بپزید تا کاملاً له شده و به صورت خمیر درآید، بعد مغز تخم کدو، مغز تخم خیار و مغز تخم گرمک از هر کدام ۲۵ گرم، زاج سفید و گوگرد زرد از هر کدام ۵ گرم و پوست هلیله زرد و مازو از هر کدام ۱۰ گرم، همه را نرم بسایید، ابتدا تخمه ها را جدا از دارو بسایید، بعد همه را با خمیر انارها مخلوط کرده و بر محل اگزما بمالید.
- لازم به ذکر است که مبتلایان به اگزما و جرب باید از پوشیدن لباس های پشمی، نایلونی و بلند خودداری کنند و لباس آنها باید از کتان و پنبه باشد، همچنین از خوردن نوشابه های الکلی و گازدار، جویدن آدامس و خوردن آجيل، غذاهای حاد و سبزيجات آهن دار مخصوصاً اسفناج و تره و از غذاهای بودار و سرخ شده و خوردن نمک، سرکه و پیاز، خوداری کرده و از صابون زدن به بدن مخصوصاً تاید و موادهای اسیدی دیگر پرهیز کنید.
- حالت اول: کتیرا 5 گرم + مغز قلم گاو یک عدد + گلیسیرین 40 گرم + نشاسته 5 گرم + مغز قلم گام را خارج کرده با گلیسیرین حرارت دهند سپس بقیه داروها را اضافه کرده تا به صورت کرم در آید سپس روزی سه مرتبه به موضع بمالند. حالت دوم: همه را نرم ساییده، قارا را در 250 گرم روغن زیتون حرارت داده تا حل شود سپس بقیه داروها را اضافه نمایند حرارت داده تا قوام آید، روزانه سه مرتبه به موضع بمالند. (بسیار مجرب).
- پرهیز از شوینده های قوی: صابون و مواد شوینده قوی، می توانند اگزما را بدتر کنند؛ چون چربی هایی را که پوست تولید می کند، از بین می برند؛ در نتیجه پوست بیمار، خشک، متورم و ترک خورده خواهد شد. برای شستن پوست خود، از پاک کننده ها یا صابون های ملایم استفاده کنید؛ پاک کننده های مایع برای افرادی که پوست حساس دارند، مناسب تر است، چرا که غلظت کمتری دارند و بهتر از روی پوست شسته می شوند.
- نور آفتاب: روزانه ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بدون هیچگونه کرم و یا محافظی در معرض نور خورشید قرار بگیرید و مطمئن باشید که این مدت کوتاه، هیچ آسیبی به پوست شما نمی رساند؛ به این روش UV درمانی گویند که باعث می شود ویتامین D زیادی به بدن برسد و پوست با سرعت بیشتری بهبود یابد؛ این کار سیستم ایمنی بدن و واکنش های التهابی را تنظیم می کند (بهترین زمان، موقع طلوع یا غروب آفتاب می باشد که شدت نور آفتاب ملایم است).
- روغن ماهی: کارشناسان اعتقاد دارند روغن ماهی می تواند مانع از خشکی و تجزیه سلول های پوستی و از بین رفتن لایه درم (Derm) پوست شود و به این ترتیب از پوست محافظت می شود. تجربه نشان داده است که روغن ماهی شدت اگزما، مخصوصاً خارش را در بسیاری موارد کاهش می دهد؛ اسیدهای چرب موجود در روغن ماهی در حفظ کارکرد طبیعی پوست، اهمیت ویژه ای دارند (می توان روزانه یک عدد از قرص های داروخانه ای آن را استفاده کرد).
- کوبیده مازو و سرکه یا کوبیده تخم و برگ و ریشه ترشک و سرکه یا خربق سیاه و سفید و سرکه یا خردل و سرکه یا ریوند چینی و سرکه یا تخم تمرهندی ساییده شده و آبلیمو یا جدوار و آب لیمو یا آب غوره یا سرکه یا تخم مرو و سرکه یا براده آهن و سرکه یا کات کبود و سرکه یا براده مس و سرکه یا روغن ترب یا روغن بادام تلخ یا روغن گردو یا روغن سندروس یا روغن شقایق یا عرق گندم یا روغن جو یا عرق جو یا روغن چوب گز یا عرق چوب گز را بر موضع بمالید.
- عسل: عسل همه کارهایی را که برای از بین بردن علائم اگزما نیاز است، انجام می دهد؛ این ماده شیرین، گوارا و شفابخش، ضد میکروب و ضد التهاب بوده و به فرآیند درمان پوست سرعت می بخشد؛ بعد از شستشو و خشک کردن ناحیه اگزما لایه نازکی از عسل را روی موضع مبتلا بمالید و اجازه دهید ۲۰ دقیقه در همان حالت باقی بماند و سپس با آب ولرم آن را بشویید، خشک کنید و چند ساعت بعد دوباره لایه نازک دیگری را به محل اگزما بمالید؛ این کار را می توان تا سه بار در روز تکرار کرد.
- خوشبختانه این بیماری مسری نیست و درمان آن نیز به شدت بیماری و میزان استعداد فرد بستگی دارد، زیرا افرادی که مستعد هستند و زمینه ژنتیکی دارند، مدت زمان بیشتری برای درمان نیاز دارند، در حالی که افرادی که زمینهی ارثی ندارند، با رعایت مسائل زیر، در عرض چند روز درمان می شوند. روغن نارگیل این روغن به خوبی در پوست نفوذ کرده و وارد فضاهای بین سلولی شده و رطوبت پوست را تامین می کند؛ روغن نارگیل البته یک چربی است و این همان چیزی است که شما برای جلوگیری از خشک شدن و التهاب پوست نیاز دارید. این روغن، خواص ضد عفونی کنندگی نیز دارد؛ بنابراین یکی از بهترین روغن های طبیعی برای مرطوب کردن پوست آسیب دیده محسوب می گردد.
- گلیسیرین: گلیسیرین می تواند به بازگرداندن رطوبت پوست های خشک، خارشی و ملهتب کمک کند؛ این ماده، آب را جذب کرده و بدین ترتیب باعث حفظ رطوبت در پوست می شود؛ هنگام استفاده از گلیسیرین، شکاف های پوست که خشک و بی آب شده اند، پر شده و آب را از لایه های عمیق تر پوست به سطح رویین انتقال می دهد؛ این ماده به راحتی در آب حل می شود و به همین دلیل یک مرطوب کننده ایده آل است. (نحوه ی استفاده: آب و گلیسیرین را به نسبت مساوی مخلوط کرده و بر روی مواضعی که دچار اگزما شده است بمالید؛ می توان از نسبت ۱ به ۲ و یا ۱ به ۳ هم استفاده کرد؛ احتیاط آن است که از نسبت های پایین تری شروع کرده تا متوجه شوید که پوست تان چه واکنشی نشان می دهد).
- پرهیز از محرک ها: اگر با خوردن غذایی خاص، ضایعات اگزمایی شما تشدید می شوند، باید از مصرف آن خودداری کنید؛ ازجمله موادی که ممکن است باعث حساسیت شوند، می توان به ادویه جات، فلفل، مواد کنسروی، غذاهای ساندویچی، فست فودی، هله هوله های بازاری، غذاهای حاوی مواد رنگی و نگه دارنده، آب میوه های بازاری، نوشابه های گازدار، سس های رنگی، غذاهای فرآوری شده، شکلات، تخم مرغ، لبنیات پاستوریزه، کیوی، گوجه فرنگی، بادمجان و خربزه اشاره کرد؛ زمانی که به اگزما مبتلا می شوید باید ببینید چه غذاهایی خورده اید و چه محصولات بهداشتی اعم از صابون و دارو مصرف کرده اید؛ در نهایت، با این بررسی ها تصویری از علت اگزما در ذهن، شکل خواهد گرفت و خواهید دانست که روزانه از مصرف چه چیزهایی باید پرهیز کنید.
درمان اگزما مزمن:
- مرکب ۱ استفاده کنید.
- حجامت عام یک مرحله
- مالیدن ژل آلوئه ورا بر روی محل
- خوردن سرکنگبین، شب ها یک لیوان
- داروی صاف کننده خون استفاده کنید.
- شستشوی پوست با سرکه به مدت 7 روز
- معجون حنا (داروی پوست مالیدنی) استفاده کنید.
- مالیدن روغن خردل روی ناف اثر معجزه آسایی دارد.
- ماءالجبن افتیمونی طبق دستور مصرف شود. (دو ماه)
- بعد از یک ماه از حجامت عام، حجامت ساقین 3 مرحله
- ضماد بادام تلخ + سرکه بر روی اگزما بسیار مفید است.
- 10 عدد زالو روی دو پا (یک ماه بعد از رعایت موارد بالا).
- 10 عدد زالو روی دست ها (دو هفته بعد از زالو روی دو پا)
- مرتب روغن بادام شیرین با آب کشک میل کنید، بخصوص بعد از حجامت.
- 10 عدد زالو پشت دو گوش انداخته شود. (دو هفته بعد از زالوی روی دست ها).
- کاهش جدی مواد سودازا و صفرازا از قبیل : بادمجان، عدس، فلفل، چای و … (80 شب)
- روزی 2 استکان آب زرشک با کمی عسل یک ساعت بعد از ناهار و شام میل کنید. (80 روز)
- گرفتن مواضعی از بدن که دچار خارش است روی دود عنبر نسارا، یکی از روش های بسیار موثر در کاهش انواع خارش ها است.
- روغن مالی محل های اگزما نیم ساعت قبل از حمام با روغن بنفشه و شستشوی همین محل ها در آخر حمام با سرکه صنعتی (به مدت 3 ماه).
- برای اگزما و خارش پوست از این پماد استفاده کنید (وازلین نساخته + روغن شترمرغ + ختمی + شاتره + بابونه + بنفشه، وازلین و روغن شترمرغ را به یک نسبت در ظرف شیشه ای بریزید و یک قاشق غذاخوری از هر کدام از گیاهان اضافه کرده و می توانید برای قوام بهتر پماد، از پارافین جامد استفاده کنید بعد از مخلوط کردن، ظرف شیشه ای را در قابلمه آب گرم قرار داده و به مدت 4 ساعت حرارتش می دهیم تا خوب روغن گیری شود و سپس صاف کرده و در یخچال قرار می دهیم.(
درمان اگزمای صفراوی:
- خوردن سردی ها.
- مالیدن ژل آلوئه ورا روی محل.
- حجامت عام (بعد از40 روز مصرف سرکنگبین).
- درمان اورژانسی؛ شستن بدن با سرکه در حمام.
- اگزمای صفراوی که ناشی از گرمی صفرا است.
- مصرف سرکنگبین گرم؛ یک لیوان قبل از خواب به مدت 40 روز.
- گرفتن مواضعی از بدن که دچار خارش است روی دود عنبر نسارا، یکی از روش های بسیار موثر در کاهش انواع خارش ها است.
- آب خوردن با آبلیمو یا سرکه اگزمای صفراوی را نیز درمان می کند و حد نیاز را تلخی دهان معین می کند یعنی گرمی و صفرا آنقدر زیاد است که وارد سیستم گوارش شده است و در اینجا مقدار مصرف را زیاد می کند (سه وعده در روز) تا عطش برطرف شود، اگر دهان تلخی و عطش نداشت اما خشکی داشت در اینجا یک وعده کافی است. و درمان خارش و خشکی پوست هم همین است (یک وعده در روز).
درمان اگزمای سودایی:
- مالیدن ژل آلوئه ورا روی محل
- اگزمای سوداوی که ناشی از سردی سودا است.
- مالیدن روغن خردل روی ناف اثر معجزه آسایی دارد.
- مصرف آش جو (بدون رشته) هفته ای سه وعده به عنوان ناهار 40 روز
- حجامت عام ماهی یکبار 1 الی 3 مرتبه، هرگاه به نتیجه رسیدید حجامت را متوقف کنید.
- دو قاشق غذاخوری خاکشیر با یک لیوان آب جوش ولرم، صبح ناشتا میل شود. (80 شب)
- مالیدن روغن بنفشه بر سراسر بدن و یا بر روی موضع اگزما و سپس شستن با سرکه طبیعی.
- ترک مواد سودازا مخصوصاً (سرخ کردنی ها، بادمجان، فلفل، سیر، عدس، گوشت گاو، چای و…)
- از میوه هایی که سودا را پاک می کند شربت گوجه فرنگی است (آب گوجه با نمک یا عسل) این شربت اشتها آور است.
- گرفتن مواضعی از بدن که دچار خارش است روی دود عنبر نسارا، یکی از روش های بسیار موثر در کاهش انواع خارش ها است.
- سرکه انگبین اناری یا زرشکی؛ از ترکیب (2 واحد عسل + 2 واحد عرق نعناع + یک واحد آب انار یا آب زرشک) یک سوم (ثلث) لیوان را شربت سرکنگبین و باقی آن را آب بریزید، قبل از خواب میل کنید. (در تابستان 2 وعده و در زمستان یک وعده بین 2 تا 4 ماه)
درمان اگزمای کودکان:
- پرهیز از فرآورده های پوستی خوش بو.
- شستن کودک با کرم نرم کننده به جای صابون.
- بعد از شستشو، پوست کودک را با یک کرم نرم کننده کودک مرطوب کنید.
- مصرف مرتب کورتیکواستروئید موضعی تجویز شده (روی پوست ناحیه مبتلا).
- حمام کردن کودک: حداقل یک بار در روز با استفاده از روغن مرطوب کننده حمام.
- والدین نقش مهمی را در درمان اگزمای کودکان ایفا می کنند و پیگیری اقدامات درمانی زیر ممکن است بتواند به کنترل علایم و حفظ سلامت کودک کمک کند.
- اگر کودک، خود را می خاراند از کوتاه بودن ناخن هایش اطمینان حاصل کنید، پس از کوتاه کردن ناخن هایش سر آنها را با سوهان نرم سایش دهید تا هیچگونه زبری (پیلیسه) نداشته باشد و هنگام شب دست های او را داخل دستکش نخی بگذارید. بهتر است بدانید که اگزما ممکن است در تمام دوران کودکی وجود داشته باشد. اگرچه هیچ درمان قابل اطمینانی وجود ندارد، اما معمولاً علایم بیماری کنترل می شوند. اگزما معمولاً در بزرگسالی بدون هیچ اثری از بين می رود، اما در موارد معدودی راش ها باقی می مانند. حدود نیمی از کودکان مبتلا در آینده به بیماری حساسیتی دیگری دچار می شوند.
داروها:
- کل تار
- کالامین
- رزورسینول
- انوکسولون
- فلوسینولون
- آلکلومتازون
- زینک اکساید
- تریامسینولون
- تریامسینولون ان ان
- ندرتاً خواب آورها یا آرام بخش ها
- آنتی بیوتیک در صورت وجود عفونت
- آنتی هیستامین ها برای کم کردن خارش
- پمادهای حاوی قطران یا داروهای کورتیزونی برای کاهش التهاب، اگر پماد شبانه استفاده شود و پس از مالیدن آن، روی ناحیه با پلاستیک بسته شود، شاید اثر بهتری حاصل شود.
فعالیت:
- محدودیتی برای آن وجود ندارد.
رژیم غذایی:
- رژیم خاصی توصیه نمی شود، تنها باید هرگونه غذایی که در شعله ور شدن بیماری موثر است را از رژیم غذایی حذف کرد.
- خودرنی های مفید: خوراک نخود فرنگی با کدو، خوراک باقلا، خوراک عدس و اسفناج، خوراک گل کلم، آش گوجه فرنگی ۱، آش شولی ۱، آش رب، عدس پلو ساده، لوبیا سبز پلو ۳، خورش قیمه بادمجان، خورش شوید باقالی، خورش بامیه با قارچ، سوپ گشنیز، سوپ کدو قلیانی، سس معطر.
- خوردنی های مضر: خوراک نخود با شوید، آش گندم با کرفس، آش جو با حبوبات ۲، آش حبوبات ۱، حلیم دال عدس، آلبالو پلو، خورش کرفس ۱، خورش لوبیا سبز، خورش کلم بروکلی با سویا، کتلت سویا با گندم جوانه زده، فلافل ساده، فلافل تنوری، فلافل با جعفری، سوسیس فانتزی، شیر سویا، کشک سویا، خامه سویا، سس گل کلم، سس مایونز گیاهی، سس زیتون، سس جعفری.
نکته:
- کرم های سفید کننده حاوی (هیدروکینون)، این کرم ها که به عنوان داروی ضد لک مورد استفاده قرار می گیرند؛ در دراز مدت باعث افزایش تحریکات پوستی می شوند و به هر میزان که درصد هیدروکینون موجود در این نوع کرم ها بیشتر باشد، شانس ابتلا به تحریکات پوستی افزایش می یابد. به عنوان نمونه، هیدروکینون 10 درصد، شدیداً پوست را تحریک می کند و باعث خارش و قرمزی پوست می شود.
- اگر سودا در خون زیاد شود در قسمت های میانی رسوب می کند و اگزما پدید می آید و این اگزما با اگزمای صفراوی که در اوج گرما پدید می آید فرق دارد و با خوردن خشکی ها به وجود می آید، چه گرم و چه سرد و لذا فرد می گوید وقتی که بادمجان می خورم بدنم میخارد و همچنین وقتی که زنجبیل میخورم بدنم می خارد.
- ممکن است اگزما آنقدر خشک باشد که موجب ترک شود و آنقدر می خارد تا خون بیاید و آرام شود وقتی که خون آمد آرام می شود چون مرطوب می شود.
- اصل خارش، فریاد کمی رطوبت است همچنان که وقتی حمام می رود تا 3 الی 4 ساعت بدنش خارش ندارد و یا وقتی که به شمال می رود خارشش قطع می شود و رطوبت از طریق تنفس هم می تواند وارد شش شود و بدن را مرطوب کند.
- با حجامت عام، خارش ها برطرف می شود اگر برطرف نشد با حجامت ساق پا برطرف می شود چون منشاء خارش ها از کبد است و ساق پا در تصفیه کبد بسیار موثر است.
- اگزما نوعی عارضه پوستی محسوب می شود که می تواند در مدت زمان کوتاهی پیش رفت کند و سلامت پوست بدن را به خطر بیاندازد. پوست انسان از دو لایه بیرونی و درونی تشکیل شده است؛ لایه بیرونی از سلول هایی تشکیل شده که پر از آب و چربی هستند؛ این چربی ها باعث حفظ و نگهداری آب موجود در سلول ها می شوند؛ با این توصیفات، اگر به اگزما مبتلا شوید بدین معنا خواهد بود که پوست، چربی کمتری تولید می کند و بدین ترتیب توانایی پوست در نگهداری رطوبت از بین رفته است. نقص یکی از ژن های بدن، در بیماری اگزما باعث اختلال در پروتئینی می شود که مسئول حفاظت از پوست است؛ در نتیجه، لایه محافظ پوست آسیب دیده و کم کم رطوبت پوست از بین می رود و باکتری ها به راحتی وارد آن می شوند تا جایی که پوست حساس و ملتهب می گردد.
- این بیماری اغلب روی صورت، دست ها و پاها به وجود می آید، اما می تواند روی هر نقطه ای از بدن نیز ایجاد شود که همراه با خارش زیاد بوده و حتی می تواند منجر به خونریزی ناشی از خارش نیز گردد. اگزما در کودکان بسیار رایج است و ۲۰ درصد از نوزادان و یا کودکان خردسال به آن مبتلا هستند، برخی مواقع اگزما می تواند برای چند ساعت و یا چند روز دیده شود، اما بیشتر مواقع علائم برای مدت زمان طولانی باقی می مانند که به آن «درماتیت مزمن» می گویند. اگزما در کودکان، اغلب در سنین ۵ تا ۶ سالگی از بین می رود اما در برخی، تا دوران نوجوانی وجود دارد، ولی در بزرگ سالان، اگزما برای مدت زمان طولانی باقی می ماند. طبق آمارهای به دست آمده، یک نفر از هر ۵ کودک و همچنین یک نفر از هر ۱۰ بزرگسال به این عارضه مبتلا می شوند؛ خوشبختانه اگزما مسری نیست.
- خارش پوست یکی از واکنش های طبیعی سیستم ایمنی بدن نسبت به عوامل محرک محسوب میشود، اما گاهی اوقات این خارش تمامی ندارد و به تدریج باعث التهاب، قرمزی و پوسته ریزی می شود؛ در چنین حالتی حتی کرم های مرطوب کننده نیز چاره ساز نیستند و پوست، روز به روز خشک تر و ملتهب تر می گردد تا حدی که ممکن است دچار خون ریزی شود. اگزما ظاهری مشابه دیگر بیماری های پوستی دارد، از جمله: عفونت پوست و یا حساسیت نسبت به برخی داروها؛ پس تشخیص اگزما کاری دشوار خواهد بود. حتی ممکن است سابقه وجود ناراحتی های پوستی و خراش کوچک، به علاوه عفونت های قارچی و باکتریایی نیز نقش داشته باشند.
- درمان اگزما برحسب نوع آن می تواند متفاوت باشد، اما به طور کلی می توان به چند نمونه راه کار برای پیش گیری و کاهش علائم آن اشاره کرد؛ برای مثال در اگزماهای تماسی، مهم ترین اقدام، دوری از مواد محرکی است که باعث ضایعات اگزمایی شده اند.