انگل های گوارشی: عبارت است از کرم های روده ای معروف به کرم های انگلی یکی از مهمترین انواع انگل های روده ای محسوب می شوند که شایع ترین آنها شامل، کرم های پهن که شامل کرم کدو و کرم کبد می باشند، کرم های گرد که باعث عفونت های آسکاریس، کرمک و کرم قلاب دار می شود.
انواع انگل روده:
- کرم های نواری: با نوشیدن آب آلوده به لارو یا تخم کرمهای نواری، امکان ایجاد این انگل در بدن قوت میگیرد. یکیدیگر از روشهای نفوذ این انگلها به بدن مصرف گوشت خام یا نیمپز است. کرمهای نواری، سر خود را در دیوارهی روده فرو میکنند و از روده خارج نمیشوند. آنها از همین نقطهی اتصال شروع به تولید تخمهایی میکنند که به سایر نقاط بدن منتقل میشوند. این نوع از انگل روده شبیه به روبانی سفید و بلند است. این کرمها میتوانند تا ۱۵ متر و ۲۴ سانتیمتر رشد طولی داشته باشند و تا ۳۰ سال در بدن زندگی کنند.
- ترموتادها (فلوک): ترموتادها هم نوعی انگل روده و از خانوادهی انگلهای پهن هستند و احتمال وجود آنها در بدن انسان نسبت به حیوانات کمتر است. این انگلها در آبتره و سایر سبزیجات آبی یافت میشوند. با نوشیدن آب آلوده به این انگل نیز احتمال ابتلا به آن افزایش پیدا میکند. ترموتادها فقط انگل روده نیستند، آنها در بافتهای بدن و خون هم جایی برای خود پیدا میکنند. تنوع این انگل زیاد است و طولشان بیش از چند سانتیمتر نیست.
- کرم قلابدار: کرم قلابدار از طریق مدفوع و خاک آلوده منتقل میشود. رایجترین شیوهی انتقال این انگل روده به بدن، راه رفتن با پای برهنه روی خاک آلوده به لارو کرم قلابدار است که میتواند از طریق نفوذ به پوست، وارد بدن شود. کرم قلابدار در رودهی کوچک زندگی میکند و خود را از طریق قلابش به دیوارهی روده متصل نگه میدارد. طول این انگل روده معمولاً کمتر از ۱ سانتیمتر است.
- کرم سوزنی: کرم سوزنی هم نوعی انگل رودهی کوچک است که خطر چندانی ندارد و در کودکان بسیار شایع است. این انگل در رودهی بزرگ و رکتوم (راستروده) زندگی میکند. معمولاً در شب، کرم سوزنی ماده، در اطراف مقعد تخمگذاری میکند. تخمهای کرم سوزنی روی تختخواب، لباسها و سایر مواد زنده میمانند. با لمس نواحی آلوده به تخم کرم سوزنی و قرار گرفتن اتفاقی دست آلوده در دهان، فرد به این نوع از انگل روده گرفتار میشود. تخم این انگل به شدت کوچک است و از طریق تنفس هوای آلوده به تخم انگل هم قابل انتقال است. کرم سوزنی به راحتی از کودکی به کودک دیگر و مربیانشان منتقل میشود.
- کرم تریشینوز: انگل تریشینوز در میان حیوانات رایج است و در دستهی کرمهای بیضوی قرار میگیرد. تنها راه ابتلای انسان به این انگل روده، خوردن گوشت نیمهخام آلوده به لارو تریشینوز است. این انگل در رودهها بزرگ میشود و با تکثیر لارو آن، امکان انتقال انگل به سایر نواحی بدن مانند بافتها و ماهیچهها نیز فراهم میشود.
علائم:
- اسهال
- فقر آهن
- سرگیجه
- خارش ناف
- خارش بینی
- خارش مقعد
- سوزش معده
- دردهاش شکمی
- اختلالات خواب
- دل درد و دلپیچه
- سیاهی دور چشم
- عرق سرد و بد بو
- خارش لاله گوش
- اشتهای بسیار کم بیمار
- مومور شدن زیر پوست
- مرطوب بودن لب ها در شب
- لاغری علیرغم پرخوری ظاهری
- مشاهده یا خارج شد انگل از مقعد
- خشکی لب های بیمار در طول روز
- آبریزش دهان به ویژه هنگام خواب
- حالت تهوع به ویژه هنگام غذا خوردن
- اشتهای زیاد و پرخوری در بعضی دیگر
- اختلالات عصبی (پرخاشگری، عصبانیت، و …)
- سایش دندان ها بر روی هم (دندان قروچه شبانه)
- خمیازه کشیدن، حرف زدن و یا فریاد کشیدن در خواب
علت:
- غلبه بلغم در روده
- یبوست مزاج که عامل اصلی این بیماری ها است.
- استفاده از سبزیجات آلوده که خوب شسته نشده باشند.
- عدم رعایت بهداشت فردی که منجر به ادامه حیات انگل می شود.
- استفاده مدام از غذاهای حیوانی و فست فودها که موجب رشد انواع انگل ها می شود.
- استفاده از لبنیات و شیرینی جات قنادی و قند و شکر که موجب بقای انگل ها می شود.
- کرم های گرد و حلقوی معمولاً از طریق تماس با خاک و مدفوع آلوده منتقل می شوند.
با استفاده از مواد آلوده، انگل وارد روده می شود و سپس در روده رشد یافته و تکثیر می شود. وقتی این انگل ها رشد و تکثیر یافته و اندازه و تعداد آنها زیاد شد، علایم ظاهر و پدیدار می شوند. - توقف غذای دفعی در روده ها همراه با بلغم اضافه ناشی از خوردن غذاهایی مانند (لبنیات، مرغ های بازاری، شیرینی جات، برنج زیاد، سس های بازاری و…) باعث رشد و تکثیر انگل ها در انتهای روده بزرگ می گردد.
- یکی از روش های ابتلا به کرم های روده ای، خوردن گوشت های آلوده و نیم پز مثل گوشت گاو، خوک یا ماهی است. دیگر دلایلی که منجر به عفونت ناشی از کرم های روده ای می شوند، عبارتند از: مصرف آب آلوده، مصرف خاک آلوده، تماس با مدفوع آلوده، ضدعفونی نادرست و ضعیف، عدم رعایت اصول بهداشتی.
- هرگاه میزان سردی و رطوبت معده و روده ها زیاد شد زمینه ایجاد انگل به وجود می آید؛ دستگاه گوارش خصوصاً روده ها هنگام غلبه بلغم به صورت هوشمندانه فعالیت بیشتری برای دفع بلغم اضافه انجام می دهند اگر این رویه (غلبه بلغم) ادامه یابد روده ها خشک شده و يبوست ایجاد می گردد.
عوامل افزایش دهنده خطر:
- کودکان معمولاً نسبت به کرم های روده ای آسیب پذیرتر هستند، زیرا آنها در محیط هایی با خاک های آلوده مثل حیاط مدرسه بازی می کنند. سالمندان نیز به دلیل ضعیف بودن سیستم ایمنی در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند.
پیشگیری:
- پرهیز از مصرف گوشت و ماهی خام.
- گوشت پخته شده را بعد از 3 دقیقه برش دهید و مصرف کنید.
- همه میوه ها و سبزیجات خام را بشویید، پوست بکنید و یا بپزید.
- غذاها و خوراکی هایی که روی زمین افتاده اند را بشویید یا دوباره گرم کنید.
- گوشت قرمز یا ماهی را در دمای 4 درجه فارنهایت (20 درجه سانتی گراد) حداقل به مدت 24 ساعت در فریزر نگهدارید.
- برای پیشگیری از کرم روده، بعد از توالت و قبل از درست کردن یا خوردن غذا، دست ها را به طور منظم با آب گرم و صابون بشویید.
- پختن گوشت در دمای حداقل 145 درجه فارنهایت (62.8 سانتی گراد) برای گوشت های قطعه قطعه شده و 160 درجه فارنهایت (71 سانتی گراد) برای مرغ و گوشت چرخ کرده.
- اگر به کشورهای در حال توسعه سفر می کنید، قبل از خوردن میوه ها و سبزیجات، آنها را با آب جوشیده یا معدنی بپزید و از دست زدن به خاک آلوده به فضولات انسانی خودداری کنید.
عوارض احتمالی:
- کرم های روده ای خطر ابتلا به آنمی و انسداد روده را افزایش می دهند. عوارض و مشکلات ناشی از این بیماری در میان سالمندان و افرادی که دچار نقص سیستم ایمنی هستند از جمله افراد مبتلا به HIV یا ایدز بیشتر است. عفونت ناشی از کرم روده می تواند خطر جدی برای زنان باردار باشد. در صورت بارداری و ابتلا به عفونت ناشی از کرم روده، باید به پزشک مراجعه شود تا او مشخص کند کدام داروی ضد انگل در طول بارداری ایمن و بی خطر است. به علاوه پزشک باید با دقت درمان فرد باردار مبتلا به کرم روده را پیگیری نماید.
تشخیص:
- آزمایش مدفوع: در آزمایش مدفوع، نمونهای را برای وجود تخم انگل، لارو و کرم بررسی میکنند.
- آندوسکوپی یا کولونوسکوپی: در صورتی که آزمایش مدفوع مورد خاصی را نشان ندهد، از این آزمایشها برای کشف علت مشکلات استفاده میشود.
- آزمایش خون: از این آزمون نیز برای بررسی وجود انگل در خون کمک گرفته میشود.
- آزمایشهای تصویری: از MRI و CT اسکن یا اشعهی ایکس هم برای بررسی وجود انگل استفاده میشود.
- تست نوار اسکاچ: در این روش نواری واضح را در اطراف مقعد قرار میدهند و سپس نوار را زیر میکروسکوپ میگذارند تا وجود انگل سوزنی یا تخمهایش مشخص گردد. البته میتوان صبحها این انگل را با چشم غیرمسلح در اطراف مقعد کودک مشاهده کرد.
درمان طب نوین:
- درمان اصلی این مشکل، مصرف قرصهای ضد انگل است. داروهای مبارزه با انگل، این موجودات مزاحم را میکشند و از بدن بیرون میکنند. در بیشتر موارد، فرد باید برای تکمیل درمان خود چندین هفته از قرصها و داروها استفاده کند. حتی پس از بهبود یافتن علائم هم نباید مصرف داروها را قطع کرد. در موارد حادتر که انگلها به سایر قسمتهای بدن حمله کردهاند، گاهاً از روش جراحی نیز استفاده میشوند. باید از پزشک معالجتان دربارهی رژیم غذایی خاص یا مصرفمکمل های غذایی نیز سؤال کنید و در صورت نیاز بهطور مرتب ویزیت شوید. بهتر است از نداشتن انگل معده هم مطمئن شوید. بیشتر افراد نسبت به درمانها پاسخ مناسبی دارند و در طول چند هفته بهبود مییابند. در بسیاری از موارد نیز بعد از چند هفته، بهبود کامل حاصل میشود. در صورتی که وضعیت وخیم باشد، فرد دارای سیستم ایمنی ضعیفی باشد یا در کنار ابتلا به انگل روده مشکلات دیگری نیز وجود داشته باشد، ممکن است روند درمان کمی طولانیتر شود.
درمان طب سنتی:
- آب شیره کنار را میل کنید.
- مصرف سیر خام همراه غذا.
- صبح ها یک استکان آب شاهی تازه میل نمایید.
- دمنوش برگ به روزی یک تا سه لیوان میل کنید.
- مصرف کلیه غذاهای توصیه شده هنگام غلبه بلغم.
- یک قاشق چای خوری سیاه دانه را به آرامی بجوید.
- مخلوط اسفند با سرکه (هر شب یک قاشق مرباخوری).
- ریشه درخت موز را خرد کنید، بجوشانید و آبش را بنوشید.
- نداشتن یبوست مزاج (روزانه 2 بار اجابت مزاج انجام شود).
- مصرف مایعات کافی به حدی که رنگ ادرار زرد روشن باشد.
- روزی یک قاشق چایخوری دوسین (سیاهدانه و عسل) میل کنید.
- خوردن سیزیجات تازه همراه غذا خصوصاً (مرزه، ریحان، نعناع، پیارچه).
- شبها یک قاشق مرباخوری اسفند را همراه با یک استکان آب قورت دهید.
- خوردن (یک قاشق سیاهدانه + یک قاشق سرکه محلی) نیم ساعت قبل از خواب.
- دمنوش یک استکان (گلپر + پونه + افسنطین) با کمی عسل بعد وعده های غذایی.
- شب ها یک حبه سیر خام را رنده کرده و در یک لیوان شیر گرم بریزید و میل کنید.
- استفاده نکردن از کلیه فرآورده های حیوانی و موادی که منشاء قندهای مصنوعی دارند.
- همچنین می توانید به صورت ناشتا تخم گلابی خشک شده را نرم بکوبید سپس بخورید.
- دمنوش (بومادران + شاهتره + گل زوفا) با کمی عسل یک ساعت قبل از وعده های غذایی.
- حنضل، بوره ارمنی و سیاهدانه را مخلوط کرده و نرم بسایید، بعد با سرکه خمیر و بر جدار شکم ضماد کنید.
- برای دفع انگل هر نوعی که باشد باید سیاهدانه کوبیده را با سرکه مخلوط کنید و روزی سه مرتبه بخورید.
- شب، دو تا سه قاشق غذاخوری تخم کدوی خام بخورید تا صبح همه کرم ها و انگل ها از بدن شما دفع می شود.
- به اندازه یک نخود انغوزه را در کپسول بریزید و به همراه ترکیب عرق درمنه + افسنطین + بومادران میل کنید.
- اگر نیم قاشق مرباخوری از سیاهدانه را در یک لیوان سرکه مقداری گرم بکنیم و بعد از غذا بخوریم انگل ها را دفع می کند.
- استفاده از شربت عسل و خاکشیر شسته و یک جوش خورده با 3 تا 5 حبه سیر خام. (در صورت داشتن ضعف، استفاده شربت عسل را بیشتر کنید).
- آویشن 35 گرم + شاه تره 15 گرم + بومادران 25 گرم + درمنه 25 گرم، یک قاشق غذاخوری از این ترکیب را با دو لیوان آب کمی جوشانده، دو استکان قبل از هر غذا میل شود. (بسیار مجرب)
- رعایت آداب غذا خوردن: یکی از دلایل انتقال مواد هضم نشده متبلور از معده به روده ها، عدم رعایت آداب غذا خوردن است که باعث توقف طولانی مدت غذا در روده و رشد انگل ها می گردد.
- استفاده از صمغ گیاهی به نام آنغوزه که بسیار بد بو است و توصیه می شود که آن را درون کپسول ریخته، سپس با شربت عسل میل کنید. (روزانه 1 تا 3 کپسول 250 میلی گرم آنغوزه استفاده شود).
- ضد انگل یا کرم: آنغوزه، دانه اسفند، بلوط، پنیرباد، ترخون، گل محمدی، مارچوبه، نسترن، نعنای گربه ای، هلیله، آناناس، انار، انبه، انجیر، بسفایج، توت سفید، توت سیاه، خرفه، درمنه، سپستان، علف چشم، فلوس، گل آفتاب گردان، مورد، نارگیل، نخود.
- این رژیم را به مدت 7 تا 10 روز دقیقاً انجام دهید و هیچ گونه غذای حیوانی استفاده نکنید، پس از درمان، می توانید به تدریج و به میزان کم از غذای حیوانی استفاده کنید. همچنین به مدت یک ماه از گوشت قرمز و لبنیات و تخم مرغ استفاده نشود.
- ریشه درخت انار، ریشه درخت توت، شنبلیله خشک و برگ درخت هلو از هر کدام ۱۰ مثقال نیم کوب کرده و به ۵ قسمت مساوی تقسیم کنید. هر قسمت از آن را شب در آب گرم بخیسانید و صبح در همان آب بجوشانید بعد نصف آب صاف کرده آن را قبل از صبحانه و نصف دیگر را بعد از صبحانه بنوشید.
- عود بلیسان و قرنفل از هر کدام ۱۰ گرم. تخم کرفس و مصطکی رومی از هر کدام ۲۰ گرم. تخم زردک و تخم شبت از هر کدام ۳۰ گرم همه را نرم بسایید بعد با ۵۰۰ گرم عسل مخلوط کنید و هر روز صبح، ظهر و شب هر مرتبه یک قاشق شربت خوری از آن را میل کنید.
- ریشه شیرین بیان، گل محمدی، سنامکی، شاه تره، افسنطین، تاجریزی، بومادران، مغز ناخنک، بادیان، درمنه ترکی، آویشن شیرازی، گل نیلوفر، بادرنجبویه، شنبلیله خشک، ریشه درخت انار و ریشه درخت توت از هر کدام ۳ مثقال نیم کوب و مخلوط کنید بعد به ۱۰ قسمت مساوی تقسیم کرده، هر قسمت از آن را شب در آب جوش بخیسانید و صبح در همان آب بجوشانید و آب صاف کرده آن را پس از شروع صبحانه بنوشید.
- در صورت پرهیز از نان و برنج و مواد نشاسته ای، چهار روز آش قارا (قرقروت) بخورید و روز پنجم نان با دوغ و گل سرخ بخورید. بعد از آن مقداری گل قند میل کنید و شب ششم ۱ مثقال خلال نارنج را با مقداری شکر بکوبید و بخورید (قبل از خوردن خلال نارنج حتماً باید یک لقمه نان یا یکی دو قاشق غذا بخورید و بعد پوست نارنج را مصرف کنید).
درمان انگل ریز مقعد (ژیاردیا):
- موقع خواب با آب نمک تنقیه کنید.
- شب ها با آب جوشانده ریشه انار تنقيه کنید.
- افسنطین رومی را بجوشانید و صاف کنید و آب آن را تنقیه کنید.
- روزی دو مرتبه هربار ۵ گرم ریواس را بجوشانید و آبش را بنوشید.
- شب ها هنگام خوابیدن قرقروت بسیار ترش را باریک کرده و به داخل نشست فرو کنید و بخوابید.
- شب هنگام خواب پنبه ای را مثل کله قند درست کنید و به مرگرگرم آغشته کرده و به نشست فرو کنید.
- شب هنگام خواب محل مقعد را با نفت بشویید و بعد قطعه پنبه ای را نفتی کنید و داخل مقعد فرو کنید.
- مغز بادام تلخ و مغز هسته هلو را بسوزانید و بسایید و بعد شیاف سازید. شب ها هنگام خواب به خود استعمال کنید.
- پس از هر دستشویی یا روزی سه مرتبه محلول پرمنگنات ضعیف را درب مقعد بمالید. به خصوص شب هنگام خواب.
- شهم حنضل، افسنطین و مویز از هر کدام ۵ مثقال نرم بکوبید و شیاف هایی بسازید و هر شب یکی از آنها را استعمال کنید.
- پودینه و برگ درخت شفت آلو و تخم خطمی از هر کدام ۵ گرم نرم بکوبید بعد در آب جوش حل کنید و پس از سرد شدن تنقیه کنید.
- حنا، قنبیل و بورق از هر کدام ۵ گرم. صبر زرد 5/2 گرم همه را با کمی آب گرم حل کنید تا به صورت خمیر سختی درآید و هر شب هنگام خواب کمی از آن را شیاف کنید.
- سیاهدانه، گل ارمنی، مغز هسته زردآلو، مغز هسته شفت آلو و شهم حنضل را مخلوط کنید و نرم بسایید و با قطران و زهره گاو مخلوط و شیاف بسازید و شب ها به خود استعمال کنید.
- وسمه، حنا، برگ هلوی خشک، صبر زرد و سرنج همه را مساوی نرم بکوبید و با پیه بز مخلوط کنید. بعد شیاف هایی ریز درست کنید و هر شب موقع خواب یک دانه به نشست فرو کنید تا مرض کرمک برطرف شود.
- باقلا خشک، قنبیل، تخم کلم و درمنه ترکی را به نسبت مساوی بسایید. هر شب کمی از آن را با کمی زهره گاو مخلوط کنید. پنبه ای را خوب به آن آغشته و هنگام خوابیدن به صورت شیاف استعمال کنید و هفت شب تکرار شود.
- آب برگ درخت شفت آلو، آب برگ درخت انار و آب برگ درخت توت را مساوی مخلوط کنید سپس مقداری صبر زرد را در آن حل کنید و چند شب هنگام خوابیدن پنبه ای را خوب به آن آغشته و به صورت شیاف استعمال کنید.
- پوست و شهم حنضل را با قنبیل مساوی مخلوط کنید و نرم بسایید. شب ها هنگام خوابیدن یک قاشق چایخوری از آن را با کمی مایع زهره گاو مخلوط کنید. پنبه ای را بر آن آغشته و به صورت شیاف استعمال کنید. این عمل را یک هفته ادامه دهید.
- مغز ناخنک، گل بومادران، بابونه شیرازی، برگ سداب و برگ درخت شفت آلو از هر کدام ۵ گرم. درمنه ترکی و ریشه انار از هر کدام ۱۰ گرم. صبر زرد 5/2 گرم همه را مخلوط کنید و بسیار نرم بسایید بعد در نیم لیتر آب جوش حل کنید و پس از سرد شدن با آن تنقیه کنید و ساعتی خود را نگه دارید و سپس دفع کنید.
- برای کشتن و برطرف کردن انگل های ریز مقعد باید هر روز آش آلو یا آش آلوچه یا آش سماق يا آش قارا (قرقروت) میل کنید. همچنین باید ۵ گرم شاه تره، ۱۰ گرم آویشن شیرازی، ۱۵ گرم گل بومادران و ۲۰ گرم درمنه ترکی همه را مخلوط کنید. هر صبح، ظهر و شب هر بار یک قاشق غذاخوری آن را بجوشانید و آبش را پس از خوردن یک لقمه غذا یا یکی دو قاشق غذا بنوشید.
- برگ هلوی تازه را بکوبید، بفشارید و آبش را بگیرید و شبها با قطره چکان داخل مقعد بچکانید.
- شب ها هنگام خواب صبر زرد، سیاهدانه و نخود را نرم بسایید و پنبه ای را در آب نمک خیس کنید و در پودرها بزنید تا تمام آنها به پنبه بچسبد و استعمال نمایید و آنقدر تکرار کنید تا به کلی برطرف شود.
- لازم به تذکر است که تخم انگل از داخل توالت یا توسط دست های آلوده به میکرب که اکثراً لای ناخن ها می ماند انتقال می یابد. لذا توصیه می شود که همیشه پس از اجابت مزاج و هنگام خارج شدن از توالت داخل و اطراف سنگ توالت را تمیز و حتی ضد عفونی کنید و اینکه ناخن ها را همیشه کوتاه کنید و همیشه پس از طهارت دست ها را با صابون یا مواد شوینده دیگر خوب شستشو دهید تا تخم انگل به دیگران و یا خود شما سرایت نکند.
درمان انگل معده:
- چند روز صبح ناشتا مقداری سرکه بخورید.
- قارچ کوه خشک را حداقل ۴ مثقال شب موقع خواب بخورید.
- هر روز صبح ناشتا یک فنجان آب شاهی تازه را بگیرید و بنوشید.
- زیره سبز را بکوبید و با آب کرفس یا سرکه مخلوط کنید و بخورید.
- هر روز صبح ناشتا ۱۰ گرم تخم گلابی خشک شده را نرم بسایید و بخورید.
- روزی دو نخود انقوزه را در کپسول های خالی بریزید و در شروع صرف غذا بخورید.
- سه روز صبح ناشتا هر روز ۱۰ مثقال قارا (قرقروت) را در آب جوش حل کنید و بخورید.
- شب مقداری نخود را در سرکه بخیسانید و صبح ناشتا بخورید و در طول روز هیچ چیزی دیگری نخورید.
- افسنطین رومی، شاه تره، گل زرد و ریشه درخت عرعر از هر کدام ۱ مثقال بجوشانید و آب آن رابخورید.
- صبح ناشتا سرکه ای که از شراب درست شده است را بنوشید یا ۱۰ گرم تخم کلم را نرم بسایید و بخورید.
- معده را از اخلاط پاک کنید و یک ساعت پس ازآن ۱۰ گرم خلال نارنج ساییده شده را با کمی آب بخورید.
- درمنه ترکی، افسنطین رومی، ریشه انار و ریشه توت را از هر کدام ۱ مثقال بجوشانید و آب آن را صبح ناشتا بنوشید.
- گل هلو یا ریشه درخت شاه توت یا پوست درخت شاه توت یا برگ های درخت زردآلو یا ریشه درخت بادام یا هر پنج قلم را با هم بجوشانید و آب آن را بخورید.
- برگ هلوی خشک، افسنطین رومی، درمنه ترکی و گل زرد از هر کدام ۱ مثقال بجوشانید و صبح ناشتا میل کنید و ناهار آش قرقروت و یا آش آلوچه بخورید.
- صد گرم کشمش را بکوبید تا به صورت خمیر در آید بعد ۵ گرم صبر زرد را با آن مخلوط کنید. هر صبح، ظهر و شب به اندازه یک فندق از آن را قبل از غذا میل کنید.
- لازم به توضیح است که هنگام درمان باید ازخوردن این خوراکی ها پرهیز کنید: چربی، شیرینی، نان، برنج، مواد نشاسته ای، تخمه خام، گوشت گاو و غذاهای مانده. و از خوراکی هایی که ضد انگل است بیشتر استفاده کنید مانند آب هویج، شربت زرشک.
- برای کشتن و دفع کردن انگل های معده شاه تره ۵ گرم، آویشن شیرازی ۱۰ گرم، گل بومادران ۱۵ گرم، درمنه ترکی ۲۰ گرم همه را مخلوط کنید و هر صبح، ظهر و شب یک قاشق غذاخوری از آن را بجوشانید. آب آن را پس از خوردن یک لقمه یا یکی دو قاشق غذا بنوشید.
درمان انگل معده کودکان:
- در تمام سوپ هایی که به کودک می دهید یک حبه سیر بیندازید.
- برای رفع کرم معده کودکان ۲۰ تا ۳۰ گرم آب برگ کلم را بگیرید و به او بدهید.
- برگ، گل و مغز هسته هلو را مخلوط و نرم بکوبید و با آب خمیر نمایید بعد روی شکم کودک ضماد کنید.
پیشگیری از انگل روده:
- سه روز صبح ناشتا هر مرتبه ۱۰ گرم خلال نارنج ساییده شده را با آب بخورید.
- برای کشتن و دفع انگلهای روده ای، صبح ناشتا ۵۰۰ گرم توت فرنگی بخورید و تا ظهر هیچ چیز دیگری میل نکنید.
- هر روز صبح، ظهر و شب هر مرتبه یک حبه سیر را ریز رنده کنید و با یک قاشق شکر مخلوط و قبل از غذا میل کنید.
- صبح و شب هر مرتبه ۳۰ گرم حبه های سیر را در یک و نیم لیوان آب یا شیر به مدت ۲۰ دقیقه بجوشانید بعد أن سیر و مایع را میل کنید.
درمان انگل روده کودکان:
- برگهای تازه درخت آلو را بکوبید بعد با کمی سرکه و کمی دوده های لوله بخاری مخلوط و شب ها پایین شکم طفل ضماد کنید.
- با حبه های سیر پوست نکنده گردن بندی درست کنید و روی لباس کودک به گردن او بیاویزید. (اگر روی پوست بدن مالیده شود زخم و سوزش ایجاد می کند).
- اگر می خواهید کودک تان دچار انگل نشود مواظبت کنید که گل نخورد و اگر دچار انگل روده شده است هسته های لیمو را نرم بسایید و با کمی قند مخلوط کنید و هر روز صبح یک قاشق چایخوری آن را به او بخورانید.
درمان کرم کدو:
- هر روز گل حلوا را بجوشانید و آب آن را بخورید.
- پانزده روز صـبح ناشتا هر روز یک قاشق سوپخوری روغن فندق را بخورید.
- کپسول ۵۰۰ خالی را پر از انقوزه کنید و هر صبح، ظهر و شب ۱ عدد میل کنید.
- هشت الی ده روز صبح ها ناشتا هویج را ریز رنده کنید و به جای صبحانه بخورید.
- هر صبح و شب هر مرتبه ۲۵ گرم تخم خرفه را بجوشانید و آب و دانه ها را با هم بخورید.
- به مدت ۱۸ ساعت هیچ چیزی میل نکنید، بعد ۲ کیلو اسفناج را بپزید و نمک بپاشید و بخورید.
- هر صبح و شب ۵ گرم گل زوفا و ۱۰ گرم ریشه درخت توت نیم کوب شده را بجوشانید و آب آن را بنوشید.
- بیست گرم مغز تخم کدوی سفید را نرم بکوبید بعد با یک لیوان آب جوش مخلوط کنید و خوب هم بزنید و میل کنید.
- هر روز ۵۰ گرم برنگ کابلی را نرم بسایید و با آب دوغ و گل سرخ ساییده شده مخلوط کنید و قبل از صبحانه میل فرمایید.
- هر روز ۵۰ گرم ریشه درخت شاه توت را نیم کوب کنید و با ۲۰ گرم برگ خشک شده درخت هلو یا ۱۵ عدد برگ تازه آن، بجوشانید و آب آن را صبح بنوشید.
- یک سیر بزرگ را پوست کنده و رنده کنید بعد در شیر بجوشانید، آن را صبح ناشتا بخورید و تا ظهر هیچ چیز دیگری نخورید و آن قدر این کار را تکرار کنید تا به کلی تمام کرم دفع شود.
- بهتر آن است که برای از بین بردن کرم و تخم آن هر شب هنگام خواب یک قاشق چایخوری سیاهدانه ساییده شده را با دو قاشق غذاخوری سرکه در نصف لیوان آب مخلوط کنید و بنوشید.
- قبل از هر غذا ۱۰ عدد بادام تلخ یا مغز گردو بخورید و ۱۰ گرم ریشه انار نیم کوب شده و ۲۰ گرم سماق را بجوشانید و پس از خوردن یک لقمه غذا یا یکی دو قاشق غذا آب صاف کرده آن را بنوشید.
- پنجاه گرم مغز تخمه کدوی کوبیده را با ۳۰ گرم روغن مایع کرچک و ۴۰ گرم عسل مخلوط و در یک لیوان شیر حل کنید و صبح ناشتا بخورید و تا وقتی که سر کرم هنوز از جای خود حرکت نکرده است این کار را تکرار کنید.
- درمنه ترکی، برنگ کابلی و آمله مقشر از هر کدام ۱۵ گرم، تربد مجوف، باقلای مصری، قنبیل و ریشه سرخس از هر کدام ۱۰ گرم مخلوط و بسایید و به قسمت مساوی تقسیم کنید. صبح و شب هربار یک قسمت از آن را همراه با یک لیوان شیر میل کنید.
- قاريقون و افتیمون از هر کدام ۵ گرم، تربد مجوف، برنگ کابلی و آمله مقشر از هر کدام ۱۰ گرم، درمنه ترکی ۲۰ گرم، همه را مخلوط کنید و به ۶ قسمت مساوی تقسیم کنید. صبح، ظهر و شب هر مرتبه یک قسمت از آن را همراه با آب یا شیر ميل کنید.
- تخم نیلوفر، تربد سفید، قسط تلخ، افسنطين، شهم حنضل و سعد کوفی از هر کدام ۱ مثقال، قنبلیله و برنگ کابلی از هر کدام ۲ مثقال، نخود مصری یا نخود معمولی ۵ مثقال، همه را بسیار نرم بکوبید بعد با یک استکان عسل مخلوط کنید و ۵ شب موقع خواب آنها را بخورید.
- اگر می خواهید دچار کرم کدو نشوید از خوردن قند و کاهو و سبزیجات نشسته پرهیز کنید. اگر دچار کرم کدو شده اید هر روز والک بخورید و به مدت سه روز متوالی صبح ها فقط شیر بنوشید و خوراکی دیگری میل نکنید. در این دو سه روز از غذاهای شیرین، چرب، غلیظ، غذاهای سفت و نان، برنج و مواد نشاسته ای پرهیز کنید و غذای روزانه را کم کنید. هر خوراکی که مصرف می کنید آن را ترش یا همراه با ترشیجات میل کنید.
- در مزاج های گرم، غذاهای خنک مانند سوپ آلو یا آلوچه براقانی یا سوپ سبزیجات، آبغوره و آش قرقروت مصرف کنید. از ترشی های مختلف مانند آب لیمو، آبغوره، سرکه و قارا در طول روز گاه گاهی استفاده کنید و روزانه به جای آب خوردن از شربت سکنجبین ترش مزه یا آب جوشانده پوست یا ریشه درخت توت یا آب جوشانده ریشه درخت انار ترش یا آب جوشانده سماق بنوشید. زیرا تمامی آنها بی حس کننده کرم و قاتل آنها هستند.
- گل افسنطین بدون ساقه هایش، تربد مجوف و قاریقون از هر کدام ۵ گرم، برنگ کابلی و گل ارمنی از هر کدام ۱۰ گرم، همه را نرم بسایید و با ۱۰ عدد مغز گردوی کوبیده شده مخلوط کنید. بعد به سه قسمت مساوی مساوی تقسیم کنید و هر صبح ناشتا یک قسمت از آن را با دوغ بخورید.
- شصت گرم پوست ریشه انار را بکوبید و در ۷۵ گرم آب، ۶ ساعت بخیسانید، و بعد بجوشانید تا حجم آن به نیم لیتر برسد. آب صاف کرده آن را سه قسمت کنید و هر قسمت را به فاصله یک ساعت و نیم میل کنید. پس از تمام شدن آن ۲ ساعت صبر کنید و بعد یک مسهل بخورید و منتظر دفع کرم کدو بشوید.
- شصت گرم روغن گردو را در سالاد سیب زمینی بریزید و به جای شام شب بخورید و این کار را چند شب ادامه دهید. برای خارج شدن کرم در حمام یا مکانی خیلی گرم بروید و در تشت آب ولرم بنشینید تا کرم خارج گردد. به او اصلاً دست نزنید تا تماماً خارج شود. قبل از نشستن در تشت دو لیوان آب شلغم بخورید.
درمان کرم کدوی اطفال:
- برای رفع کرم کدوی اطفال ۱۰ تا ۲۰ گرم پوست ریشه انار را بسایید و در ۷۵ گرم آب، ۶ ساعت بخیسانید بعد بجوشانید تا حجم آن نصف شود. آب صاف کرده آن را سه قسمت کنید و هر 5/1 ساعت یک قسمت آن را به طفل بخورانید. ۲ ساعت پس از تمام شدن آنها یک مسهل به او بدهید و منتظر آمدن کرم کدو بمانید.
داروها:
- آلبندازول
- مبندازول
- تیابندازول
- نیکلوزامید
- پی پرازین
- ایورمکتین
- پرازیکوانتل
- پیرانتل پاموآت
- تری کلابندازول
- پیروینیوم پاموآت
- کیناکرین هیدروکلراید
- نیکلوزاماید (نیکلوزامید)
- قرص های جویدنی مبندازول
فعالیت:
- روزی نیم ساعت فعالیت مناسب بدنی داشته باشید.
رژیم غذایی:
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای، لبنیات پاستوریزه، غذاهای گرم و سرد بدون مصلح غذایی پرهیز کنید.
- خوردنی های مفید: شیر تخمه کدو، شیر فندق، عسل اسطوخدوس، عسل اوکالیپتوس، خوراک نخود فرنگی با کدو، خوراک نخود فرنگی و ذرت، خوراک باقلا، خوراک عدسی با صیفی جات، خوراک کدو خورشتی با سویا، خوراک کدو خورشتی با قارچ، خوراک کدو خورشتی با کرفس، خوراک کدو بادمجان، خوراک قارچ و لوبیا سبز، خوراک قارچ و فلفل دلمه ای، خوراک قارچ و سیب زمینی، لقمه قارچ و سویا، خوراک قارچ با سس، خوراک قارچ طعم دار، خوراک قارچ و ذرت، خوراک قارچ و بامیه، تاس کباب قارچ و سویا، خوراک گل کلم، خوراک بادمجان و عدس، بورانی گوجه بادمجان، خوراک بادمجان و غوره، خوراک لوبیا سفید ساده، خوراک لوبیا سفید با سویا، خوراک لوبیا سفید با قارچ، خوراک سویا با سبزیجات، خوراک پنیر سویا، لوبیا با سویا، خوراک بامیه با سویا، خوراک بامیه و لوبیا چشم بلبلی، خوراک تند بامیه، خوراک نخود با شوید، خوراک نخود با قارچ، خوراک نخود با سویا، خوراک نخود با سیب زمینی، خوراک نخود با کدو بادمجان، خوراک دال عدس، خوراک بورانی، خوراک مخلوط، آش گندم با سویا، آش ماش، آش سماق، آش جو با حبوبات ۱، آش جو با حبوبات ۲، آش شلغم ۲، آش گوجه سبز، آش گوجه فرنگی ۱، آش مرزه، نخود فرنگی پلو ۱، خورش فسنجان با اسفناج، خورش آلو و قیسی، خورش قیمه بادمجان، خورش بادمجان، خورش کدو بادمجان، خورش شوید باقالی، خورش بامیه با سویا ۱، خورش بامیه با سویا ۲، خورش بامیه با دال عدس، خورش بامیه با قارچ، خورش بامیه بادمجان، خورش دال عدس با قارچ، خورش دال عدس با تمر هندی، خورش قارچ و لوبیا سفید، خورش کدو خورشتی، خورش کلم بروکلی با سویا، خورشت قیمه قارچ، خورش قیمه بادمجان، سوپ صیفی جات ۱، سوپ صیفی جات ۲، سوپ کدو خورشتی، سوپ کدو حلوایی، سوپ جو ۱، سوپ جو ۲، سوپ دال عدس، سوپ اسفناج، سوپ لوبیا سبز، سوپ قارچ ۱، سوپ قارچ ۲، سوپ بامیه، سوپ کلم قمری، سوپ کلم بروکلی ۱، سوپ گل کلم، سوپ کلم برگ، سوپ گشنیز، سوپ کدو قلیانی، سوپ بلغور و کرفس، سوپ کلسیم، سوپ جو با شیر سویا، سوپ شهد نما، سوپ زرشک با جعفری، سوپ کاهو سبز، سوپ جو و اسفناج، کتلت اسفناج، کشک سویا، سس گل کلم، سس مایونز گیاهی، سس نخود جوانه زده، سس گوجه فرنگی ۱، سس گوجه فرنگی ۲، سس معطر، سس مخصوص ۱، سس مخصوص ۲، سس زیتون، سس جعفری.
نکته:
- انگل های دستگاه گوارش انواع و اقسام مختلف دارند. از قبیل کرم دراز، کرم قلاب دار، کرم های ریز سوزنی، کرم های پهن، کرم کدو، کرم ژیاردیا، که در دستگاه گوارش (روده ها) زندگی می کنند.