کاربر

درمان التهاب یا عفونت مجرای ادرار (اورتریت)

بیماری ها ، داروها ، تشخیص ، درمان و ...

عفونت مجرای ادرار (اورتریت): عبارت است از التهاب یا عفونت مجرای ادرار (لوله هایی که ادرار از طریق آن از مثانه به خارج می رود)، اورتریت غالباً با عفونت یا التهاب مثانه (سیستیت) همراه است. تمام سنین و هر دو جنس را مبتلا می کند ولی در جنس مونث 10 برابر شایع تر است. عفونت ادراری مردان، ممکن است به صورت فوقانی یا تحتانی ایجاد شود. عفونت ادراری بخش هایی از بدن شامل کلیه ها، حالب ها، مثانه و میزراه را درگیر می کند، که تولید کننده و حمل کننده ادرار به خارج از بدن هستند.

علائم:

  1. تهوع و استفراغ
  2. تب با لرز یا بدون لزر
  3. نیاز فوری به ادرار کردن
  4. درد در پهلو یا بالای پشت
  5. ادرار کدر قهوه ای رنگ با بوی بد
  6. بیدار شدن از خواب برای دفع ادرار
  7. افزایش غیر طبیعی تعداد دفعات ادرار
  8. قطره قطره آمدن ادرار در مردان بالای 50 سال
  9. درد، ناراحتی یا احساس سوزش حین ادرار کردن
  10. مقاربت جنسی دردناک یا ناتوانی جنسی موقتی در مردان
  11. شب ادراری در افرادی که در شب ها دچار این حالت نمی شدند.
  12. درد، فشار یا ناراحتی در ناحیه مثانه (در قسمت میانی پایین شکم زیر ناف)
  13. اضطراب فراوان برای ادرار کردن حتی در هنگامی که ادرار زیادی در مثانه نیست.

علت:

  • همان عفونت باکتریایی مشابه که باعث سوزاک می شود، اورتریت گنوکوکی ایجاد می کند؛ اورتریت غیر اختصاصی (اورتریت غیر گنوکوکی نیز نام دارد)، ممکن است ناشی از انواع ارگانیسم ها ازجمله باکتری، قارچ و عفونت کلامیدیایی باشد، سایر علل می توانند شامل ترومای ناشی از آسیب یا جراحی یا مواد شیمیایی مثل ضدعفونی کننده ها باشند، نشان داده شده است که خوشبو کننده ی حمام و روغن های حمام باعث اورتریت می گردند.

عوامل افزایش دهنده خطر:

  1. شرکای جنسی متعدد
  2. سابقه بیماری آمیزشی
  3. استفاده از سوند ادراری
  4. کبودی در طول مقاربت جنسی
  5. تماس با شریک جنسی دچار عفونت
  6. سابقه سنگ کلیه، پروستاتی، اپیدیدیمیت یا آسیب به ناحیه تناسلی
  7. استفاده از داروهایی که باکتری های عامل عفونت نسبت به آنها مقاوم شده اند.
  8. عفونت باکتریایی که گسترش می یابد و از پوست اطراف ناحیه تناسلی و مقعد وارد مجرای ادرار می گردد.

پیشگیری:

  1. برای علل مرتبط با فعالیت جنسی؛ قبل از مقاربت جنسی یک لیوان آب بنوشید و ظرف 15 دقیقه از آن ادرار کنید. از کاندوم لاستیکی استفاد کنید، از یک نرم کننده محلول در آب (مهبلی) مثل ژل K-Y استفاده کنید، از وضعیت های مقاربتی مختلف استفاده کنید تا احتمال آسیب به مجرای ادرار زن کاهش یابد.
  2. برای عللی که تنها به زنان ارتباط دارند: پس از اجابت مزاج از جلو تا عقب را پاک کنید و با صابون و آب بشویید، به جای وان حمام از دوش استفاده کنید، برای هر دو جنس، هر روز 8 لیوان آب میل کنید.

عواقب مورد انتظار:

  • اورتریت معمولاً (از درجه خفیف) است و به ندرت بیماری طولانی مدت خطراکی ایجاد می کند. عود شایع است.

عوارض احتمالی:

  1. گسترش عفونت به مجاری ادرار و کلیه
  2. اورتریت و سیستیت مزمن در صورت ناکافی بودن درمان

تشخیص:

  1. بسته به پزشک و آزمایشگاه، می‌توانید نتایج آزمایش را پس از چند روز دوباره دریافت کنید. این به آنها اجازه می دهد تا در اسرع وقت شروع به درمان کنند و به شما اطلاع دهند که آیا شریک زندگی شما نیز نیاز به آزمایش و درمان دارد یا خیر.
  2. پزشکمتخصص اورولوژیست از شما در مورد علائم شما سوال خواهد کرد. آنها احتمالاً ناحیه تناسلی را از نظر ترشح، حساسیت، زخم‌ها و هر نشانه‌ای از عفونت مقاربتی بررسی خواهند کرد. این می تواند به آنها در تشخیص کمک کند. آنها ممکن است آزمایشاتی را برای تجزیه و تحلیل نمونه ادرار یا سواب گرفته شده از مجرای ادرار یا ناحیه واژن درخواست کنند. اگر پزشک به یک بیماری مقاربتی خاص مشکوک باشد، احتمالاً آزمایشی وجود خواهد داشت که به پزشک اجازه می دهد آن تشخیص احتمالی را تأیید یا رد کند. ممکن است آزمایش خون برای بررسی سایر بیماری های مقاربتی مانند HIV و سفلیس انجام شود.

درمان طب نوین:

  • درمان التهاب مجرای ادرارمعمولاً شامل یک دوره آنتی بیوتیک یا داروهای ضد ویروسی است.
  • اگر یک بیماری مقاربتی باعث عفونت شده باشد، بسیار مهم است که همه شرکای جنسی تحت آزمایش و در صورت لزوم درمان شوند. این از گسترش عفونت بیماری های مقاربتی و عود مجدد جلوگیری می کند.
  • ممکن است تنها چند روز پس از شروع درمان، بهبودی در علائم خود مشاهده کنید. همچنان باید طبق توصیه پزشک نسخه خود را تمام کنید، در غیر این صورت ممکن است عفونت بدتر شود. افراد مبتلا به اورتریت باید یک هفته صبر کنند و پس از اتمام کامل نسخه خود و همسرشان، درمان را قبل از از سرگیری فعالیت جنسی به پایان رسانند.

درمان طب سنتی:

  • روغن بادام تلخ به پهلوها بمالید.
  • دمنوش چای کوهی با عسل میل کنید.
  • درمان در منزل کافی است و شامل داروهایی برای شما و همسرتان است.
  • روزانه ۴ تا ۵ لیوان خاکشیر که با شیرینی طبیعی مثل سکنجبین شیرین میل کنید.
  • اطراف ناحیه تناسلی را تمیز نگه دارید، از صابون گیاهی ساده و بدون بو استفاده کنید.
  • برای تسکین درد، در وان حاوی آب داغ به مدت 15 دقیقه حداقل 3 بار در روز بنشینید.
  • عرق خارشتر چهارپنجم یک لیوان و یک پنجم لیوان عرق خارخاسک تا ۱۴ روز میل کنید.
  • لعاب اسپرزه را با روغن بادام شیرین و روغن بنفشه مخلوط کنید و روزی سه بار بر آن مالش دهید.
  • آب تخم ترشک، آب شوید تازه، آب زیره و شیره تخم کافشه را مخلوط کنید و به جای آب بنوشید.
  • برای رفع تورم مجاری ادرار باید هر صبح و شب ۱۰ گرم دم گیلاس را ۲۰ دقیقه دم کنید و آب صاف کرده اش را بنوشید.
  • گل بابونه، مغز ناخنک، مرزنجوش، آويشن شیرازی، پودینه و زنیان را بجوشانید و با آب آن شستشو دهید و تفاله آن را نیز بکوبید و بر آن ضماد کنید.
  • داخل شلغم را خالی کنید و در فضای خالی شده عسل بریزید 3 ساعت بعد، شلغم آب انداخته و معجون حاصل يكي از بهترین و قوی ترین داروهای سرماخوردگی ست.
  • تخم خیارین، مغز تخم گرمک، مغز تخم کدو و مغز تخم هندوانه را بکوبید و با شربت بنفشه و شیره تخم خرفه و لعاب اسپرزه مخلوط کنید و صبح ها قبل از صبحانه میل فرمایید.
  • با کشیدن پوست تناسلی به پایین برای باز کردن مجاری ادرار و برسی این که آیا همچنان ترشح وجود دارد یا خیر، مجرای ادرار را تحریک نکنید، آلت تناسلی را می توان مشاهده کرد ولی آن را فشار ندهید.
  • استفاده از شربت پیاز یا سرکنگبین پیاز روزی یک الی دو لیوان (برای تهیه شربت پیاز 100 گرم پیاز خام سفید + 400 گرم آب جوشیده شده + 400 گرم شکر سرخ بزارید خوب بجوشد و بعد از اینکه قوام پیدا کرد و یا به عبارت دیگه غلیظ شد در یخچال نگهداری کنید و افراد گرم مزاج حتماً یا با عرق کاسنی یا با سرکه میل کنند).
  • هنگام داشتن عفونت از مصرف فرآورده های حیوانی (لبنیات، انواع گوشت، تخم مرغ و مرغ)، قند و شکر و هرچیزی که از این فرآورده داخل آن باشد، سوسیس و کالباس، فست فود، آب یخ، نوشابه، انواع کنسرو، شکلات، کاکائو، پرتقال، نارنگی، خیار، نسکافه، قهوه، شیرینی های قنادی، غذاهای سرخ کرده، غذاهای گوشتی و لبنی (چون این مواد در آزمایشگاه برای کشت میکروب استفاده می شود) پرهیز کنید.
  • لازم به توضیح است که به هر علتی اگر عفونت داخل مجرای ادرار به وجود آمده باشد، بایستی از خوردن غذاهای بودار و سرخ کرده، انواع فلفل، ادویه جات، شیرینی های قنادی، تخم مرغ، بادنجان، انگور، خرما، پسته، نارگیل، مارچوبه، اسفناج، چربی جات و غذاهایی که طبیعت آنها گرم است پرهیز کنید و از خوراکی هایی که طبیعت آنها معتدل یا سرد است بیشتر استفاده کنید. خوردن ذرت، کرفس و آب لیمو نیز مفید خواهد بود. ضمناً می توانید شب ها کمی آب به را در مجرا بریزید و بخوابید.
  • روش تهیه آنتی بیوتیک طبیعی پنج میوه: برای درمان بیماریهای عفونی می توان در منزل یک آنتی بیوتیک طبیعی تهیه کرد: دو لیوان از مخلوطِ رنده شدهِ: “سیب، به، شلغم، زردک یا هویج، کدو حلوایی ” را با یک استکان آب ۲۵ دقیقه بجوشانید سپس یک قاشق شیره انگور طبیعی اضافه و مخلوط کنید، و این خوراکی را بجای وعده ناهار و شام بخورید. چون در این خوراک هویج وجود دارد بعد از ۲۴ ساعت قابل استفاده نیست.

درمان عفونت مجرای ادرار در اثر حرارت و گرمی و خوردن:

  • پوست انار و عدس و گل محمدی را نرم کرده و در سرکه بپزید و بر آن ضماد کنید، بهبودی حاصل خواهد شد.
  • در صورت مبتلا شدن باید از مصرف خوراکی هایی که طبیعت آنها گرم هستند، مانند: خرما، گردو، انگور زرد و رسیده، عسل، نبات، نارگیل، موز، آناناس و غیره که در صورت مبتلا شدن باید پرهیز کنید و در مقابل، از مبردات (خوراکی هایی که طبیعت آنها خنک یا سرد است) باید بیشتر استفاده کنید، مانند: ترنج، توت سرخ، نارنگی، پرتقال، ليمو، آلبالو، کاهو، هندوانه و یا آب پوست سفید آن، خاکشیر، آب عناب کوهپایه ای، قدومه، لعاب اسپرزه، عرق بید، عرق کاسنی و عرق شاه تره.

درمان عفونت مجرای ادرار در اثر سابقه سفلیس و سوزاک:

  • برای درمان آن باید ابتدا سفلیس را درمان کرد و نیز باید از خوراکی های زیر بیشتر استفاده کرد، مانند: آب پرتقال، آبلیمو، آب هندوانه مخصوصاً آب پوست سفید هندوانه، آب گرمک، لعاب اسپرزه، گیلاس، آلبالو، کاهو، شیرگاو، شیر برنج، آش آلو، آب غوره، آش آبغوره، آش آلوچه براقاني، آش تمرهندی، ماست، دوغ، خاکشیر، قدومه و آب دم کرده تمر کجرات.

درمان عفونت مجرای ادراری در اثر مجامعت با حیوانات:

  • برای درمان آن باید به مدت ۴۰ روز، صبح و شب و هر مرتبه ۱ مثقال، شوره قلم ساییده شده را با مقداری ماست مخلوط کنید و بخورید.
  • هر روز، صبح و عصر مقدار ۱۰ تا ۲۰ گرم دم گیلاس را با نصف یا ۱ عدد میوه درخت کاج خرد شده بجوشانید و آبش را صاف کرده، بنوشید.

درمان عفونت مجرای ادراری در اثر ادرار نکردن پس از جماع و بعد از انزال منى:

  • باید هر شخصی خود را عادت دهد که پس از مجامعت اجباراً اقدام به دفع ادرار کند تا مجرا از منی پاک شده و از ایجاد عفونت ها و ناراحتی های مجاری ادرار پیشگیری شود.
  • برای درمان آن پس از جماع حتماً ادرار کنید و نیز به عنوان کمک درمان باید آلت خود را در محلول استاتدو پلمپ که در آب گرم حل شده، بگذارید و کاملاً آن را شستشو دهید و چند مرتبه زیر دوش آب گرم ادرار کنید تا کاملاً مجرا پاک شود.

درمان عفونت مجرای ادراری در بانوان در اثر جلوگیری از حاملگی و یا نازایی یا مصرف داروهای مسموم به منظور سقط جنین:

  • اگر به هر دلیل مجرای ادرار عفونی شده باشد، باید با پماد اکسیددوزنگ ۱۰% و یا با روغن اسیدبوریک روزی سه مرتبه مجرا را روغن مالی کنید و همیشه با محلول پرمنگنات رقیق شستشو دهید.
  • اگر بهبودی حاصل نشد، پودر نئوکوکسیل را و اگر تهیه آن میسر نشد قرص آن را نرم بسایید و بر پنبه آغشته کنید و هنگام خواب داخل مجرا بگذارید و شب بعد، مقداری شیر خشت را نرم بکوبید و به صورت خمیر مانند و به شکل شیاف داخل مجرا قرار دهید و تا بهبودی کامل هر روز از آب انار، آبغوره، کاهو و هندوانه استفاده کنید.

درمان عفونت مجرای ادراری در بانوان در اثر سرماخوردگی رحم و یا بار سنگین برداشتن و یا با شکم سیر و سر دل سنگین، هم بستری کردن:

  • روغن پنیسیلین را بر مجرا بمالید و یا با محلول پنیسیلین مجرا را شستشو دهید.
  • جفت و بلوط را نرم بسایید و به پنبه ای آغشته کرده و در مجرا بگذارید و بخوابید تا عفونت ها خشک شوند.
  • مقداری پیه بز و مقداری کوهان شتر را آب کنید تا تبدیل به روغن شود و پس از صاف کردن در جای خشک نگه دارید و شب ها کمی از آن را به صورت شیاف داخل مجرا بگذارید و بخوابید.
  • با پرهیز از آن بی مبالاتی ها می توان به درمان کمک کرد. ولی اگر در اثر سرماخوردگی بود؛ تخم خیار سبز و تخم خیار چنبر را نرم بکوبید و بعد در ظرفی بریزید و روی آتش بو داده، در کیسه ای ریخته و شب، هنگام خواب آن را به صورت نیم گرم در مجرا قرار دهید.

درمان ورم آلت از سردی و رطوبت:

  • اگر به علت سردی و رطوبت به ورم آلت دچار شده اید، هسته های خرما را نرم بکوبید و با گل خطمی کوبیده شده مخلوط کنید، سپس با سرکه خمیر کرده و بر آن ضماد گذارید.

درمان ورم آلت از گرمی و حرارت:

  • کمی کافور را با آب تاجریزی تازه، آب گشنیز تازه، آب کاهوی تازه و آب جوشانده پوست کوکنار مخلوط کنید و روزی چند مرتبه بمالید.
  • اگر به علت حرارت و گرمی به ورم آلت دچار شده اید، پوست انار، عدس و گل محمدی را نرم بکوبید و با آب گشنیز تازه مخلوط کرده و بپزید و بر آن ضماد کنید.

درمان عفونت ادراری خانم ها:

  • واژینال عسل شبانگاه 7 الی 14 مرحله
  • ارده با شیره انگور هفته ای 5 وعده بعنوان صبحانه میل شود.
  • خوردن دوسین روزی سه قاشق مرباخوری هر 8 ساعت یک بار
  • بادکش گرم و خشک کمر و زیر شکم یک روز در میان(21 مرحله )
  • هر شب یک قاشق مرباخوری اسفند را با یک لیوان عرق رازیانه قورت دهید. بعد از 80 شب اسفند را حذف کنید و فقط رازیانه مصرف شود.
  • روغن مالی روی کلیه ها و زیر شکم با (2 واحد روغن سیاهدانه + یک واحد روغن حنظل) به مدت 120 شب. اگر روغن حنظل نداشتید از روغن بادام تلخ استفاده نمایید.

داروها:

  • متنامین
  • تاوانکس
  • سفوتتان
  • سفالوتین
  • سفکسیم
  • سفرادین
  • سفتازیدیم
  • پنی سیلین
  • سفوتاکسیم
  • مترونیدازول
  • افلوکساسین
  • سفوروکسیم
  • آمپی سیلین
  • تتراسایکلین
  • سفتریاکسون
  • سفپودوکسیم
  • فسفومایسین
  • سفادروکسیل
  • کاربنی سیلین
  • سفتی زوکسیم
  • آموکسی سیلین
  • لووفلوکساسین
  • نیتروفورانتوئین
  • فلوکلوگزاسیلین
  • کوتریموکسازول
  • کوآموکسی کلاو
  • سیپروفلوکساسین
  • آزیترومایسین: یک آنتی بیوتیک که معمولاً فقط یک مرتبه مصرف می شود.
  • آنتی بیوتیک ها برای مقابله با عفونت، از تکمیل دوز تجویز شده اطمینان حاصل کنید حتی اگر علائم زودتر فروکش یابند.
  • افلوکساسین: یک آنتی بیوتیک خوراکی که معمولاً دو بار در روز به مدت هفت روز مصرف می شود.
  • داکسی سایکلین: یک آنتی بیوتیک خوراکی که معمولاً دو بار در روز به مدت هفت روز مصرف می شود.
  • لووفلوکساسین: یک آنتی بیوتیک خوراکی که معمولاً یک بار در روز به مدت هفت روز مصرف می شود.
  • اریترومایسین: یک آنتی بیوتیک است که می تواند به صورت خوراکی، چهار بار در روز به مدت هفت روز تجویز شود.

فعالیت:

  • محدودیتی وجود ندارد، تا دو هفته پس از رفع علائم از تحریک و مقاربت جنسی بپرهیزید.

رژیم غذایی:

  1. در طول درمان از کافئین بپرهیزید.
  2. برای اسیدی کردن ادرار آب آلبالو بنوشید، برخی داروها با ادرار اسیدی اثر بخش تر هستند.
error: محتوا محافظت شده می باشد.