التهاب عنبیه: عبارت است از التهاب بافت هایی که عنبیه چشم را می سازند، گاهی این بیماری ممکن است با چشم صورتی (التهاب ملتحمه) اشتباه گرفته شود.
علائم:
- تاری دید
- درد چشم
- اشک ریزش
- قرمزی چشم
- درد شدید چشم
- حساسیت چشم به نور
- حساسیت چشم به نور
- دیده نقاط شناور در میدان دید
- گاهی کوچتر بودن مردمک در چشم درگیر
علت:
- عفونت که از یک نقطه دیگر بدن به چشم گسترش یافته است، علت شایع عبارت اند از: توکسو پلاسموز، سل، هیستوپلاسموز، سیفلیس، سارکوئیدوز، ویروس ها.
عوامل افزایش دهنده خطر:
- کولیت اولسرو
- سایر بیماری های چشمی
- عفونت ویروسی، باکتریایی، قارچی یا انگلی
- آرتریت روماتوئید (یک نوع شایع التهاب مفاصل)
پیشگیری:
- در حال حاضر نمی توان از آن پیشگیری به عمل آورد.
عواقب مورد انتظار:
- با درمان سریع معمولاً می توان بینایی را حفظ کرد، معمولاً به بیماری زمینه ساز بستگی دارد.
عوارض احتمالی:
- آب سیاه، آب مروارید، از دست دادن نسبی یا کامل بینایی.
تشخیص:
- چشم پزشک با استفاده از سابقه پزشکی و معاینه فیزیکیالتهاب عنبیه را تشخیص می دهد. این شامل یک معاینه کامل چشم است. چشم پزشک شما ممکن است با دستگاه به چشم شما نگاه می کند. این سطح و قسمت داخلی چشم شما را بزرگ می کند. او همچنین ممکن است قطره چشمی که حاوی رنگ روی چشم شما، بریزد. این به پزشک امکان می دهد نگاه دقیق تری به چشم شما بیندازد. چشم پزشک شما سعی خواهد کرد دریابد که آیا التهاب عنبیه ناشی از عفونت است یا خیر. علائم دیگر همچنین می تواند سرنخ هایی در مورد علت احتمالی ایجاد کند. برای یافتن علت دقیق ممکن است شما نیاز به آزمایش های بیشتری داشته باشید. به عنوان مثال ، ممکن است شما نیاز داشته باشید:
- آزمایش خون برای بررسی عفونت
- اشعه ایکس مفصل ساکروایلیک شما
- دفع مایعات از چشم شما به دنبال برخی موارد نادر
- آزمایش خون برای بررسی بیماری های خود ایمنی
- اشعه ایکس قفسه سینه یا سی تی اسکن قفسه سینه برای جستجوی سارکوئیدوز یا سل
درمان طب نوین:
- در صورت مشاهده علایم بیماری باید سریعاً به پزشک مراجعه نمایید. پزشک قطره چشم یا پماد حاوی کورتیکواستروئیدی برای کاهش التهاب تجویز می کند. با بستن تکه ای پنبه آغشته به آب جوشیده گرم روی چشم مبتلا شاید بتوان علایم را تخفیف داد.برای بهبود کامل این عارضه ها بهتر است از عینک تیره استفاده شود و هرگونه بیماری زمینه ساز التهاب عنبیه را درمان کرد.
- استفاده از داروها، قطره های (گشاد کننده مردمک) که موجب پیشگیری از تشکیل بافت جوشکاهی می شوند، مصرف داروهای کورتیرونی خوراکی با قطره های چشمی کورتیرونی برای کاهش التهاب عنبیه ضروری است و همچنین استراحت کردن به مدت دو هفته می تواند نقش مهمی در درمان التهاب عنبیه داشته باشد. برای کاهش درد می توان از استامینوفن یا ایبوپروفن استفاده کرد.
درمان طب سنتی:
- درمان هرگونه بیماری زمینه ساز
- برای رفع ناراحتی های چشم آلو را بر چشم بکشید.
- رب غوره را بخشکانید و با آن سرمه تهیه کنید و به چشم بکشید.
- با انجام معاینات تخصصی چشم می توان تشخیص را قطعی نمود.
- تا زمان کامل شدن درمان، عینک تیره به چشم بزنید، حتی در منزل و مکان های سرپوشیده.
- یک تکه آهن تمیز را در آتش سرخ کنید بعد در ظرف شیر بیندازید آنگاه شیر دلمه خواهد شد. سپس آن را بر پشت چشم ضماد کنید.
داروها:
- داروهای کورتیزونی خوراکی یا قطره های چشمی کورتیزونی برای کاهش التهاب
- قطره های چشمی (گشاد کننده مردمک) که باعث پیشگری از تشکیل بافت جوشگاهی می شوند، شاید لازم باشد تا آخر عمر این قطره ها را مورد استفاده قرار دهید.
فعالیت:
- تا زمانی که علائم برطرف شده باشند در تخت استراحت کنید، حدود 2 الی 1 هفته برای رفع علائم فرصت دهید.
رژیم غذایی:
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای و همچنین لبنیات بدون مصلح پرهیز کنید.
نکته:
- راه های پیشگیری از بیماری های چشمی: اگر مایلید همیشه سلامت چشم خود را حفظ کنید به نکات زیر با دقت توجه فرمایید. ۱. به هرچه که بسیار سفید یا شفاف است نگاه نکنید. ۲. به نورهای شدید مانند نور خورشید یا نور پراژکتور و لامپ های گازی و نورهای متصاعد شده از جوشکاری ها نگاه نکنید. ۳. به برف هایی که روی آن را نور آفتاب فراگرفته است نگاه نکنید. ۴. از نگاه کردن به خطوط ریز نقشه های خیلی دقیق یا خط های بسیار ریز که احتیاج به نوردهی بیشتری دارد خودداری کنید. ۵. تلویزیون را از فاصله خیلی کم تماشا نکنید. ۶. عینک دیگران را به چشم نزنید. ۷. با دست آلوده یا دستمال و اشیاء آلوده چشم را پاک نکنید. 8. از گرد و غبار پرهیز کنید. ۹. زیاد از حد گریه نکنید. ۱۰. مقابل آتش خیلی شدید و گرم ننشینید. ۱۱. هنگام موتورسواری یا سوار شدن بر اتومبیل های بدون سقف و … مواظب باشید که سوز و باد قوی، میکروب ها و گرد و غبار با چشم برخورد نکند. ۱۲. به هیچ جسمی به مدت زیاد و به طور قائم نظر نیفکنید. ۱۳. از ورود دود به چشم دوری گزینید. ۱۴. از هوای بسیار گرم یا بسیار سرد دوری کنید. 15. از دیدن اشیاء خیلی روشن و درخشان که به چشم آزار می رساند مانند آینه ای که مقابل آفتاب گرفته شده و نور آفتاب را به چشم منتقل می کند پرهیز کنید. ۱۶. از زیاد بر پشت خوابیدن پرهیز شود. ۱۷. مواظب باشید که از خوابیدن با شکم پر یعنی فورا پس از صرف غذا و همچنین پس از خوردن غذاهای غلیظ و دیر هضم و پس از مصرف خوراکی هایی که طبیعت آن خیلی گرم است مانند سیر و پیاز و … پرهیز کنید. چون موجب زیان رساندن به چشم می گردد. ۱۸. بیش از اندازه نمک یا غذاهای شور مصرف نکنید. ۱۹. از پرخوری در شب یا هنگام بیدار شدن در نیمه شب پرهیز کنید. ۲۰. از بی خوابی های زیاد و بیدار ماندن بیش از حد بپرهیزید. ۲۱. اگر شکم هر روز کار نمی کند یا یبوست و خشکی مزاج دارید آن را برطرف سازید. ۲۲. به اشیایی که به سرعت می چرخند یا به سرعت از جلوی چشم عبور می کنند نگاه نکنید.
- اعمالی که برای سلامت چشم مفید است: ۱. هرچند روز یک بار صورت را در آب صاف و پاک فرو برید و چشم را در آن باز نگه دارید. ۲. گاهی سرمه و توتیا را با آب بادیان و آب مرزنجوش مخلوط کنید و در چشم بکشید. ۳. به علت اینکه چشم از اعضای مرطوب است و اکثراً رطوبت و سردی باعث ضعف آن مى شود، لذا بایستی گاهی از سرمه خشک و جلا دهنده چشم استفاده کرد تا چشم سالم بماند. ۴. در هر ماه دو تا سه مرتبه چشم را با آب خضض بشویید. ۵. رعایت حفظ محیط چشم، یعنی مزاج چشم را به حالت طبیعی نگهداشتن. برای این کار اگر مزاج چشم خشک باشد گاهی روغن بادام شیرین یا روغن بنفشه یا روغن بنفشه بادام یا روغن کدو در بینی بچکانید. همچنین می توانید در چشم سرمه مناسبی نیز به کار برید.