لارنژیت: عبارت است از التهاب خفیف حنجره و بافت های مجاور، که باعث خشوت موقت صدا می گردد. این عارضه در طی همه گیری های فصلی عفونت های ویروسی (اواخر پاییز، زمستان و اوایل بهار) شایع تر است.
علائم:
- خستگی
- تب خفیف
- احساس توده در گلو
- اشکال در بلع (به ندرت)
- گلودرد؛ تحریک پشت حلق
- خشونت صدا یا آهسته شدن صدا
علت:
التهاب تارهای صوتی و بافت های اطراف ناشی از:
- آلرژی ها
- ویروس ها (شایع)
- تومورها (به ندرت).
- باکتری ها (به ندرت)
- استفاده بیش از حد از صدا
- اختلالات تعادل الکترولیت ها، به ویژه سطح پایین پتاسیم که باعث ضعف عضلانی می گردد (گاهی)
عوامل افزایش دهنده خطر:
- مواجهه با محرک هایی نظیر کپک ها، گرده گیاهان و آلاینده ها که توسط سیستم های خنک کننده یا گرم کننده در هوا منتشر شده اند. هوای فوق العاده سرد، استعمال دخانیات، مصرف بیش از حد الکل، بیماری تنفسی اخیر، نظیر برونشیت یا پنومونی.
پیشگیری:
- خودداری از فریاد زدن یا استفاده بیش از حد از صدا، درمان دقیق عفونت های تنفسی.
عواقب مورد انتظار:
- لارنژیت ویروسی خود به خود در عرض 14 الی 10 روز بهبود می یابد. عفونت های باکتریایی نیز با درمان آنتی بیوتیکی در عرض 10 الی 7 روز قابل درمان هستند.
عوارض احتمالی:
- خشونت صدای مزمن
تشخیص:
- بررسی های تشخیصی معمولاً شامل معاینه با لارنگوسکوپی است.
درمان طب نوین:
- از صدای خود استفاده نکنید. با دیگران با نجوا (صدای آهسته) صحبت کرده یا منظور خود را از طریق نوشتن به دیگران منتقل کنید، در اکثر موارد استراحت دادن به صدا به مدت چند روز تنها اقدام لازم است. از یک دستگاه مرطوب کننده اولتراسونیک با بخار سرد جهت مرطوب کردن هوا و تسکین احساس تنگی در گلو استفاده کنید. دستگاه بخور را هر روز تمیز کنید. بخور گرم نیز کمک کننده است. از سیگار کشیدن و در معرض دود سیگار دیگران قرار گرفتن اجتناب کنید.
درمان طب سنتی:
- شیر بادام بخورید.
- حجامت گرم و خشک کتف در سه مرحله
- در غذاهایتان از روغن کنجد استفاده کنید.
- دود عنبر نساء را داخل حنجره تان بخور دهید.
- اندازه یک حبه از جامع امام رضا (ع) را با آب عسل مصرف کنید.
- برای درمان تکمیلی لارنژیت (التهاب گلو) بادکش تیروئید انجام می دهیم.
- از داروی «ثفا» استفاده کنید. این دارو در درمان انواع ورم و سرطان مؤثر است.
- ریشه شیرین بیان، صمغ عربی، دانه های به را در طول روز در دهان نگه دارید و بمکید.
- مصرف یک لیوان عرق نعناع با یک قاشق مرباخوری عسل هر 4 ساعت یک بار به مدت 24 ساعت.
- عناب و سپستان به یک نسبت ترکیب و مقداری از این ترکیب را دم کنید سپس با عسل شیرین کنید و دو ساعت بعد از ناهار و شام میل کنید.
- قدومه شیرازی + نشاسته + کتیرا + صمغ عربی از هر کدام 30 گرم تهیه می کنید و بکوبید و یک قاشق غذاخوری از این ترکیب را با سه لیوان آب گرم حل می کنید و صبح و ظهر و شب میل می کنید.
- اگر دچار کلفتی صدا شده اید، شخص دیگری باید قفسه صدری شما را ماساژ دهد تا عرق کنید و چند روز غذاهای لطیف مانند آش جو با گشنیز و کدو و جعفری و تره و مرغ خانگی و آرد گندم و آرد جو با شیره شیرین بیان را به صورت حریره استفاده کنید. و از مصرف خوراکی های سرخ کرده، یخ کرده، ترشیجات، شیرینی های قنادی، خورا کی های محرک، انواع فلفل و ادویه جات پرهیز کنید.
- پنج گرم دانه های اسفند را با ۱۰ گرم گل زوفا و ۲۵ گرم کنجد نرم بسایید و مخلوط آن را در ۲۵۰ گرم عسل بریزید و هر صبح، ظهر و شب هر مرتبه یک قاشق شربت خوری میل کنید.
- تخم پنبه و مغز چلغوزه از هر کدام ۱ مثقال، تخم شنبلیله بو داده و تخم کتان از هر کدام ۴ مثقال را نرم بکوبید و با ۲۵۰ گرم عسل مخلوط و هر صبح، ظهر و شب هر مرتبه یک قاشق شربت خوری میل فرمایید.
درمان گرفتگی صدا:
- نوره روی بدن بمالید.
- از خوردن آب سرد و یخ بپرهیزید.
- پنج عدد برگ کلم قرمز را در آب بجوشانید و آبش را بنوشید.
- روزی سه وعده شیر گاو طبیعی گرم جرعه جرعه مصرف کنید.
- اندازه یک حبه از جامع امام رضا (ع) را با آب عسل مصرف کنید.
- یک حبه سیر را در یک لیوان شیر بجوشانید و آن را گرم بنوشید.
- لعاب اسفرزه را در طول روز هم در گلو غرغره کنید و هم بخورید.
- هر صبح و شب هر بار ۵ گرم تخم شنبلیله را بجوشانید و آب آن را بنوشید.
- صبح ناشتا تخم جعفری کوبیده شده را در شیر گرم بریزید و گرم گرم بنوشید.
- پیاز را در خاکستر گرم بپزید و بعد با کمی کره و کمی روغن زیتون مخلوط کنید و بخورید.
- گل خطمی و گل زوفا و انجیر را مخلوط کرده، بجوشانید و آب آن را صاف کنید و گرم بنوشید.
- انغوزه را در آب حل کنید، آبش را بخورید تا صدا را صاف کند. این دارو برای باز کردن صدا تأثیر فوری دارد.
- چند شاخه جعفری تازه را در یک لیتر آب جوش بریزید و دم کنید و آن آب را به مرور در طول روز بنوشید.
- سی گرم برگ کرفس را در یک لیتر آب بجوشانید سپس آب آن را با شیر مخلوط کرده و بخورید.
- آب گشنیز تازه را بگیرید، روی یک ورقه سرب نازک بمالید و آن را روی گلو بگذارید و با دستمالی آن را ببندید.
- صبح، ظهر و شب هر بار ۵ گرم صمغ عربی کوبیده شده را با شیر گرم یا آب گرم مخلوط کنید، گرم و به مرور بنوشید.
- پنجاه گرم شیرین بیان را در یک لیتر آب بجوشانید و بعد از ۱۲ دقیقه دم کنید و در طول روز تدريجاً آب آن را میل فرمایید.
- بیست گرم برگ بارهنگ را در نیم لیتر آب ۳ دقیقه بجوشانید بعد ۱۵ دقیقه دم کنید و پس از سرد شدن آب آن را صاف و روزی سه بار با آن غرغره کنید.
- تخم گشنیز، تخم کاسنی، تخم کرفس، تباشیر هندی، قدومه شیرازی، دانه های به، سه پستان، تخم شربتی و تخم مرو را کوبیده و هر روز صبح، ظهر و شب مقداری از آن را با آب سرد کفلمه کنید.
- برای درمان آن مریم نخودی، بادرنجبویه، پرسیاوشان، گل نیلوفر، مغزناخنک، ریشه کاسنی، تخم کاسنی، تخم گشنیز، مخلصه، شاه تره، پوست هلیله زرد، ریوند چینی، سنامکی، گل محمدی، تاج ریزی و کوکنار از هر کدام ۲ مثقال نیم کوب کرده و ۱۰ قسمت کنید، هر روز یک قسمت از آن را قبل از صبحانه بجوشانید، سپس آب آن را صاف و شیرین کرده و بنوشید.
- در صورت بروز این مشکل بایستی از حرف زدن بلند، فریاد کشیدن، خوراکی های سرد، ترش و محرک منجمله انواع فلفل و ادویه جات کاملاً خودداری کنید. بیشتر از مایعات گرم، آش جو، سوپ جو و کدو و گوشت مرغ محلی، هویج، زردک، کلم پخته، شلغم، آب هویج خام با شیر و تمرهندی، مویز با انجیر، بامیه، تخم کرفس، جوشانده سه پستان، تخم شنبلیله، آب دم کرده جعفری تازه، آب دم کرده شاخه و برگ و ثمره چنار، آب دمکرده ریشه و گل و برگ خطمی بیشتر استفاده کنید.
گرفتگی صدا از گرمی و حرارت:
- کمی کره تازه خالص گاو را با شکر ساییده شده مخلوط کرده و بخورید.
- اگر گرفتگی صدا در اثر گرمی و حرارت بدن باشد، ابتدا برای برطرف کردن گرمی و حرارت بدن اقدام کنید.
- دائم در طول روز به جای آب خوردن از لعاب اسفرزه استفاده کنید و قبل از نوشیدن آن را در گلو هم غرغره کنید.
- یک عدد انار شیرین بزرگ را در فر یا تنور یا در خاکستر گرم بپزید و بعد سر آن را باز کنید و مقداری روغن بادام شیرین و مقداری روغن بنفشه داخل آن بریزید و آن را نیم گرم و جرعه جرعه میل فرمایید.
گرفتگی صدا در اثر رطوبت:
- کلم را با انجیر خشک مخلوط کرده، بپزید و آب صاف کرده آن را با عسل قوام آورید و چند مرتبه در طول روز هر بار دو قاشق از آن را با آب نیم گرم مخلوط و بخورید.
- اگر در اثر سردی و رطوبت صدای شما دچار گرفتگی شده است اول رفع رطوبت کنید، سپس برگ کلم را با سیر و تره بجوشانید و آب آن را به طور گرم و به مرور بنوشید.
گرفتگی صدا در اثر گریپ:
- اگر در اثر گریپ دچار گرفتگی صدا شده اید، به جای غذا از نشاسته پخته با روغن بادام شیرین، شیر، شیربرنج، فرنی و یا مغز بادام و به جای آب از ماءالشعیر استفاده کنید.
- پرسیاوشان و تخم مرو از هر کدام ۱۰ گرم، مغز ناخنک، گل بنفشه و گل پنیرک از هر کدام ۲۰ گرم، خارخاسک ۳۰ گرم، همه را مخلوط کرده و بجوشانید و هر صبح، ظهر و شب هر بار مقداری از آن را بنوشید.
- گل حلوا، گل خطمی، گل پنیرک و پرسیاوشان از هر کدام ۱۰ گرم. ریشه خطمی ۲۰ گرم، ریشه کاسنی ۴۰ گرم و ریشه شیرین بیان ۵۰ گرم، همه را نیم کوب و به ۱۰ قسمت تقسیم کنید. هر قسمت را شب در آب جوش بخیسانید و صبح در همان آب بجوشانید و آب آن را صاف و شیرین کرده، بنوشید. تفاله آن را مجدداً در آب جوش خیس کنید و شب باز هم بجوشانید و آب آن را شیرین کنید و بنوشید.
گرفتگی صدا از سرماخوردگی:
- هر صبح و شب قبل از غذا مقداری نشاسته را در شیر مخلوط و بنوشید.
- آب نخود پخته با کمی نمک، بازکننده گرفتگی صدا، مفید برای درد سینه و زخم.های. ریه است.
- هر صبح و شب مقداری از مخلوط انجیر، مویز و ریشه خطمی را بجوشانید، آبش را صاف کرده و گرم بنوشید.
- شربت بادام درمان گرفتگی صدا و سرفه است (بادام را خیس کرده، چرخ می کنیم و بعد عسل اضافه کرده و مصرف می کنیم)
- اگر در اثر سرماخوردگی دچار گرفتگی صدا شده اید، هر روز صبح و شب هر مرتبه ۵ گرم گل کافشه را بجوشانید و بعد آب آن را صاف و شیرین کرده، بنوشید.
- سه پستان و قدومه شیرازی از هر کدام ۲۰ گرم، تخم شنبلیله و تخم کتان از هر کدام ۵۰ گرم همه را مخلوط و ۱۰ قسمت کنید. هر صبح و عصر هر مرتبه یک قسمت از آن را در یک لیوان آب جوش مخلوط و با شکر شیرین ساخته، میل کنید.
- در گرفتگی صداهایی که ناشی از سرماخوردگی ایجاد شده است از بادکش تیروئید استفاده می کنیم و در غیر از این مورد نباید از بادکش استفاده کرد.
- دانه های به، صمغ عربی، مصطکی رومی، کتیرا سفید مفتولی، قدومه شیرازی و تخم کتان از هر کدام ۱۰ گرم را مخلوط و نرم بسایید. بعد مغز تخم کدو، مغز تخم گرمک و مغز تخم هندوانه از هر کدام ۵۰ گرم را جداگانه نرم بکوبید، همه را مخلوط کنید و هر صبح، ظهر و شب هر مرتبه یک قاشق غذاخوری را در یک لیوان آب جوش مخلوط، کمی شکر به آن اضافه کرده و خوب هم بزنید و پس از مدتی ماندن به مرور میل فرمایید.
جهت خوش صدا شدن:
- خوراک شبانگاهی گرم بخورید.
- جهت صاف شدن صدای خواننده ها از بادکش تیروئید استفاده می کنیم.
- کسی که می خواهد پشت تریبون برود، باید پس از خواب آرام، به سراغ خوردن گرمی ها برود که در آن موقع صدایش گرم خواهد بود.
- قبل از اجرای برنامه، مقداری عسل را آرام لیس بزنند و یا شربت عسل جرعه جرعه بنوشند، و موقع دیودن یا کوهنوردی، که شروع به نفس زدن کردند، شربت عسل بخورند و به صورت حرفه ای آواز بخوانند. نه داد زدن و هوار کشیدن که در این صورت صدایتان همانطور می ماند.
- در صورتی که مایل هستید هنگام خواندن آواز صدا صاف شده و آواز عالی گردد. جهت بالا بردن کیفیت صدا گاهی از شیرین بیان استفاده کنید یا برگ کرفس را بجوشانید و آب آن را بنوشید. و نیز ۳۰ دقیقه قبل از استفاده از آواز، یک قاشق شربت خوری كم عربیک را در یک لیوان آب جوش حل کنید و گرم و به مرور بنوشید.
جهت باز شدن صدا:
- مقداری کرفس را بجوشانید و آب آن را صاف کرده و بنوشید.
- مقداری نخود را در یک لیوان شیر بجوشانید و آن شیر را بنوشید.
- به منظور باز شدن صدا می توانید از والک، شکر تیقال و آب جوشانده تره استفاده کنید.
- اگر میل داشتید دارو مصرف کنید، بهتر است کتیرای گل سفید خوراکی را نرم بسایید و با شکر ساییده شده و روغن بادام شیرین مخلوط کنید و بخورید.
- گل زوفا، پرسیاوشان، بادرنجبویه، مرزنجوش و ریشه اریسا از هر کدام ۲۵ گرم مخلوط و نیم کوب کنید. سپس آن را ۵ قسمت کنید، هر قسمت را یک روز بجوشانید و آب آن را صبح و عصر، شیرین کنید و بنوشید.
- چهل گرم گل تودری را با ۲ گرم عصاره شیرین بیان در یک لیتر آب بجوشانید تا یک سوم آب آن باقی بماند، بعد صاف و پس از سرد شدن ۲۰۰ گرم عسل و ۲۵۰ گرم شکر سرخ را با آب آن مخلوط کنید و در بن ماری گذارده و دایم هم بزنید تا غلیظ شود و به مرور مصرف کنید.
درمان قطع شدگی صدا:
- اگر صدای شما قطع گردیده است باید هر روز ریشه اریسا، بادرنجبویه، پرسیاوشان، مرزنجوش و گل زوفا از هر کدام ۱ مثقال را با ۵ مثقال مریم نخودی مخلوط کنید، بجوشانید و هر صبح، ظهر و شب هر مرتبه یک سوم از آب صاف کرده آن را گرم و به مرور بنوشید.
نرم و گرم کردن صدا:
- اگر بخواهیم شتاب بدهیم، مالیدن روغن گل سرخ به زیر گلو را توصیه می کنیم.
- بذر کتان را بجوشانید تا به صورت شبه ژله در بیاید بعد عسل اضافه کنید و موقع خواندن بخورید. (این نسخه برای رفع خستگی صدا و بم کردن صدای زیر است)
داروها:
- لیکوفار
- توسیان
- در موارد خفیف استفاده از داروهای بدون نسخه نظیر استامینوفن، آسپیرین یا شربت سرفه ممکن است کافی باشد.
فعالیت:
- استراحت بیش از روزهای معمولی.
رژیم غذایی:
- رژیم خاصی نیاز نیست، افزایش مصرف مایعات ممکن است سودمند باشد.
- خوردنی های مفید: خوراک باقلا، خوراک کدو حلوایی، خوراک گل کلم، آش لپه ۲، سبزی پلو، ماش پلو، عدس پلو ساده، عدس پلو با کدو حلوایی، لوبیا سبز پلو ۳، نخود فرنگی پلو ۱، نخود فرنگی پلو ۲، خورش شوید باقالی، خورش بامیه با قارچ، سوپ شلغم، سوپ شهد نما، سمنو با گندم و جو.
- خوردنی های مضر: تاس کباب سویا، خوراک پنیر سویا، خوراک دال عدس، آش گوجه فرنگی ۲، خورش قیمه بادمجان، دلمه برگ انگور، سس گوجه فرنگی ۱.
نکته:
- حنجره وظیفه تولید صدا را بر عهده دارد. صدا هنگام عبور هوای ریه ها از بین دو نوار فیبری داخل حنجره که تارهای صوتی نامیده می شوند، به وجود می آید. صداهای تولید شده توسط نوسان تارها که به وسیله زبان و دهان صورت می گیرد به شکل کلام در می آید. غده های کوچک و غیرسرطانی بر روی تارهای صوتی وجود دارد که باعث گرفتگی صدا می شود. این بیماری در پسران و زنان بالغ رایج تر است. استفاده بیش از حد از صدا می تواند خطرساز باشد. فشار دائم روی تارهای صوتی گاهی اوقات باعث به وجود آمدن گره های خاکستری رنگ کوچک بر روی تارهای صوتی حنجره می گردد. اندازه این گره ها از نوک سوزن تا یک دانه انگور متفاوت است. این ها گاهی باعث ایجاد ضایعه بر روی تارهای صوتی می گردند. این حالت در افرادی که بیش از حد از صدای خود برای مدت طولانی استفاده می کنند به وجود می آید. برای مثال خوانندگان و معلمان ممکن است دچار این بیماری شوند. نوشیدن الکل و سیگار کشیدن علائم را تشدید می کنند. گره ها گاهی اوقات در کودکان پر سر و صدا به خصوص پسران بروز می کنند. علایم شامل افزایش گرفتگی صدا که به طور ناگهانی یا تدریجی به وجود می آید و از دست دادن ناگهانی صدا می باشند. اگر بیش از ۲ هفته بیماری طول بکشد بایستی شما با پزشک مشورت کنید. چون بعضی انواع سرطان حنجره نیز همین علائم را دارند.