آکنه (جوش های غرور): عبارت است از آکنه نوعی حساسیت پوستی حاد است که با ظهور جوش های متورم چرکین در پوست شروع می شود، دوره این حساسیت ممکن است در میان نوجوانان ۱۲ سال به بالا باشد، تدریجاً تا سن جوانی از میان برود یا ممکن است از سنین جوانی آغاز شده و دوره کوتاهی داشته باشد؛ با این وجود، مشخصه اصلی این بیماری همان جوش ها هستند که در کلیه نقاط بدن ظاهر می شوند. آکنه معمولاً روی صورت، گردن، قفسه سینه، پشت و شانه ها ظاهر می شود، این مناطق از پوست، بیشترین غدد چربی (سباسه) را دارند؛ این غدد، ماده ای روغنی به نام «سبوم» را برای نرم کردن پوست و مو ترشح می کنند. آکنه زمانی رخ می دهد که منافذ پوست یا چربی و سلول های مرده پوست مسدود شود. هنگام غلبه صفرا بدن مقدار بیشتری سلول های مرده پوست و سبوم را تولید می کند که محیط مناسبی برای رشد باکتری ها می باشند که اگر منافذ مسدود با باکتری ها عفونی شوند. التهاب ایجاد خواهد شد. منافذ پر شده ممکن است باعث ایجاد یک دانه سر سفید یا سر سیاه شود؛ اما در تماس با هوا به قهوه ای تغییر رنگ می دهند؛ مردم این عارضه را با عنوان جوش های ناشی از غرور جوانی می شناسند که یکی از شایع ترین بیماری های پوستی است. از طرفی هم ممکن است که شخصی سال ها از دوران بلوغش گذشته، اما روی پوستش جوش هایی به چشم می خورد که شبیه همین اکنه ها می باشد؛ به این موارد، آکنه تأخیری می گویند و بر اثر آن، برخی افراد در سنین بالاتر با این جوش ها مواجه خواهند شد. هم چنین ممکن است جوش هایی در سنین پایین وجود داشته تا سال های بعد هم ادامه پیدا کند و در آن زمان، مشاهده شود؛ این موارد بیشتر در خانم ها اتفاق می افتد. آکنه عادی میان خانم ها و آقایان برابر است و به یک اندازه در دو جنس دیده می شود؛ انواع شدیدتر آکنه بیشتر در آقایان مشاهده می شود و در خانم ها بیشتر شاهد بروز انواع خفیف تر اما ادامه دار آن هستیم جوش معمولاً بعد از چند سال بهبود می یابد ولی نمی توان آن را به حال خود گذاشت چون ضایعات آکنه ممکن است بزرگتر شوند و پوست را تخریب نمایند؛ چنین تخریبی باعث ایجاد فرورفتگی یا حفره هایی روی پوست فرد خواهد شد که ممکن است تا پایان عمر باقی بماند و از نظر زیبایی مشکل ساز باشد؛ گرچه این موارد قابل ترمیم هستند ولی مانند پوست صدمه ندیده نمی شوند؛ بنابراین عاقلانه این است که جوش و آکنه را قبل از تخریب پوست درمان نمود چون درمان، راحت تر و سریع تر است و نتیجه کار هم رضایت بخش تر است.
آکنه و جوش انواع مختلفی دارد از جمله:
پوست یک اندام دفعی می باشد که دارای روزنه هایی جهت دفع موادی رقیق، مانند عرق می باشد؛ همچنین خیلی از چرک و عفونت هایی که بدن فرصت دفع آنها را نداشته است از طریق پوست دفع می گردد، اما آن ماده ای که می خواهد از راه پوست دفع گردد باید به قوام عرق برسد و غلظت خود را از دست بدهد و مانند عرق رقیق گردد تا بتواند از منافذ پوستی خارج گردد. جوش و دمل و محتویات داخلی آن یک ماده غلیظ است. این ماده به سمت پوست می آید و میل به خارج شدن از پوست را دارد اما به دلیل غلظتی که دارد بین لایه های پوستی به دام می افتد. هرچه ماده جوش رقیق تر باشد به لایه های سطحی پوست نزدیک تر می شود و دفع آن راحت تر می گردد؛ این دسته جوش ها التهاب ندارند و با یک ماسک موضعی به راحتی دفع می گردند. اما بعضی جوش ها به دلیل غلظت بالایی که دارند در راه لایه های پوستی گیر کرده و زیر پوست ملتهب و متورم می گردند و باعث ایجاد جوش های بزرگ زیرپوستی می شوند؛ بنابراین جوش ها انواع مختلفی دارند که عبارت اند از:
- آکنه نوزادی: که در بدو تولد بروز می کند.
- آکنه نکروتیک: (آکنه خارش دار پوست سر).
- آکنه شیرخواران: که در دوران شیرخوارگی دیده می شود.
- آکنه اکسکوریه یا خراشیده: (ضایعات آکنه توسط بیمار دستکاری شده اند و زخم ها و اسکار به جا مانده است).
- آکنه استروئیدی: (آکنه پوسچولار و دارای کومدون که 2 تا 5 هفته پس از مصرف استروئید روی قفسه سینه ظاهر می شود).
- ناب: از لحاظ ریخت شناسی شبیه به سفت دانه ها اما بزرگ تر از آنها هستند، این جوش ها دردناک بوده و در زیر پوست قرار دارند.
- جوش سرسفید: (جوش های بلغمی) با نام دمل بسته نیز شناخته می شود، زیرا چربی و سلول های مرده پوست از باز شدن مجرای بسته شده جلوگیری می کنند و التهاب در زیر پوست باقی میماند؛ اگر سر این التهاب بیرون بیاید شبیه دانه ای کوچک با حبابی از چرک است.
- سفت دانه یا پاپول: سفت دانه ها یا پاپول ها برآمدگی هایی سفت روی پوست هستند که در آنها مایع واضحی وجود ندارد؛ به رنگ های قهوه ای، بنفش، قرمز و اکثراً صورتی رنگ هستند اگر آنها را لمس کنید ممکن است دردناک باشند، سعی نکنید آنها را فشار دهید چون ممکن است جای زخم شان باقی بماند.
- پاسچول: این جوش ها بر خلاف پاپول ها دارای چرکی هستند که روی سطح پوست به وضوح دیده می شود، قاعده این جوش ها قرمز و سطح رویی آنها چرک آلود است، این چرک سفید یا زرد رنگ است که معمولاً مخلوطی از باکتری، گلبول سفید و سلول های مرده پوستی است؛ دستکاری این جوش ها به باقی ماندن جای جوش تیره رنگ و جای زخم منتهی می شود.
- جوش سرسیاه: (غلبه سودا) به دمل های باز معروف اند، این جوش ها به راحتی به چشم می آیند؛ رنگ تیره ای دارند و روی سطح پوست ظاهر می شوند، برخی به اشتباه گمان می کنند که این جوش ها در اثر آلودگی به وجود آمده اند و با شدت سعی در پاک کردن آنها می کنند، این کار فایده ای ندارد و ممکن است پوست را آزار داده و مشکلات دیگری ایجاد کند، سیاهی سر این جوش ها ملانین غدد چربی پوست است که وقتی در معرض هوا قرار می گیرند اکسید شده و به این رنگ در می آیند.
- کیست: به راحتی روی پوست قابل تشخیص هستند، این زائده ها مانند پاسچول ها پر از چرک هستند، اما اندازه بزرگ تری دارند و دردناک بوده و معمولاً جایشان روی پوست باقی می ماند.
- آکنه وولگاریس: آکنه یاجوش صورت، مشکلی است که بیشتر در ایام نوجوانی با آن دست و پنجه نرم می کنیم. اما ممکن است در دیگر دوره های زندگی نیز با آن روبرو شویم. آکنه ولگاریس (Acne vulgaris) اصطلاح پزشکی همان جوش های رایج است. بیشتر افراد در دوره های مختلف زندگی به این نوع آکنه دچار می شوند. افرادی که به این نوع آکنه دچارند، انواع جوش های سر سیاه، سر سفید و جوش التهابی قرمز را تجربه خواهند کرد. در بعضی از افراد این آکنه خیلی خفیف است و فقط چند جوش یا ضایعه پوستی کوچک در بعضی جاهای بدنشان دارند. اما در بعضی دیگر شدیدتر است. آکنه تنها روی صورت ایجاد نمی شود و ممکن است آنها را روی گردن، سینه، کمر، شانه ها و حتی روی نواحی تحتانی بدن خود ببینید. اگر چه علت اصلی آکنه در بزرگسالی به طور کامل مورد بررسی قرار نگرفته است، اما محققان بر این باورند که بسیاری از عوامل و فرآیندهای بیولوژیکی مشابه و مرتبط با آکنه دوران نوجوانی ممکن است نقش مهمی در آکنه بزرگسالان داشته باشند.
- ضایعات به دو گروه التهابی و غیر التهابی تقسم می شوند. ضایعات غیر التهابی شامل کومدون های دهانه باز (جوش سر سیاه) و کومدون های با سر بسته (سر سفید) هستند. ضایعات غیر التهابی نیز به صورت پاپول، پوسچول یا ندول (کیست) بروز می کنند. پاپول ها اندازه ای کوچک تر از 5 میلی متر دارند. پوسچول ها مرکزی حاوی چرک دارند که به راحتی دیده می شود. ندول ها که بزرگ تر از 5 میلی متر هستند، ممکن است به کیست های چربی تبدیل شوند یا خونریزی کنند. پارگی و ترمیم مکرر کیست ها، سینوس های اپیتلیالیزه شده ای را ایجاد می کند که اغلب با اسکارهای تغییر شکل دهنده همراه خواهد بود.
نشانه های جوش در هر قسمت از صورت:
- وجود جوش در ناحیه گردن: ناشی از اختلالات هورمونی و استرس است.
- وجود جوش وسط ابروها: جوش می زند مشکل از کبد و مصرف غذاهای چرب است.
- وجود جوش در ناحیه گوش ها: اگر روی گوش هایتان جوش می زند مشکل کلیه باعث بروز این مشکل است.
- وجود جوش روی گونه چپ: وجود جوش روی گونه چپ به این معنی است که حرارت اضافی (کبد) در بدن شما وجود دارد که باید خنثی شود.
- وجود جوش اطراف چانه: ناشی از مشکلات معده است، ممکن است مشکلات معده ناشی از مصرف خوراک های چرب و شیرین، الکل و کافئین باشد.
- وجود جوش در اطراف چشم: جوش و لک اطراف چشم و حتی سیاهی دور چشم نشانگر مشکل در کلیه است که با نوشیدن آب به اندازه کافی تا حدی برطرف می شود.
- وجود جوش روی بینی: اگر روی بینی شما جوش و لک سیاه ظاهر می شود باید مراقب قلب خود باشید و جوش و آکنه در این ناحیه به معنای آن است که غذاهای مضر برای ریه و قلب را زیاد مصرف کرده اید و می بایست ویتامین B نیز بیشتر مصرف کنید.
- وجود جوش روی گونه راست: وجود جوش روی گونه راست بیشتر با ریه در ارتباط است و اگر در این ناحیه دچار مشکل هستید بهتر است به انجام ورزش های هوازی و تمرین های تنفسی روی آورید و این کار را صبح ها انجام دهید تا ریه های شما تقویت شود. (گونه راست بیشتر از گونه چپ نسبت به شکر و غذاهای شیرین حساس است و اگر مصرف شکر و غذاهای شیرین را در رژیم غذای خود کاهش دهید به احتمال زیاد مشکلات پوستی این ناحیه هم برطرف خواهد شد).
- وجود جوش ها اطراف دهان و لب ها: جوش هایی که در این مناطق می زند این بخش صورت با دستگاه گوارش بدن از جمله روده ها در ارتباط است و همچنین نشانگر اختلالات هورمون و وجود استرس است. اگر می خواهید مشکل این ناحیه را برطرف کنید بهتر است رژیم غذایی خود را اصلاح کنید و غذاهای ادویه ای و سرخ شده را تا حد امکان کمتر مصرف کنید و به جای آن از فیبرهای مفید مثل میوه ها و سبزیجات استفاده کنید.
- وجود جوش در پیشانی: اختلال در مثانه و روده کوچک (مشکل گوارشی) را نشان می دهد و مصرف چربی ناسالم بیش از حد در رژیم غذایی، خوردن غذاهای فرآوری شده که ظرفیت و توانایی هضم غذا را کم می کند (نظیر فست فودها)، مصرف بیش از حد الکل و شکر و مهم تر از همه استرس زیاد و اعصاب نا آرام و بد خوابی در کم کاری و مشکالت مثانه و روده کوچک موثر است که در پیشانی به صورت تغیر رنگ یا خشکی و خارش دیده می شود.
علائم شایع:
- جوش های کوچک چرکی
- نقاط سر سیاه به اندازه سر سوزن
- نقاط سر سفید شبیه نقاط سر سیاه
- قرمزی و التهاب در اطراف جوش ها
- در آکنه شدید ممکن است کیست و آبسه دیده شود. کیست به صورت تورمی بزرگ تر و سفت تر از جوش های معمولی در پوست پدیدار می شود. آبسه نیز به صورت یک ناحیه عفونی متورم، ملتهب و دردناک به هنگام لمس و حاوی چرک است.
- جوش (آکنه) در تنه، بازوها و پاها ظاهر می شوند. در برخی بیماران قبل از ظهور جوش ها، علائمی مانند بثورات پوستی، تب، بی قراری و خستگی، زودرنجی، سردرد، سرفه، گلودرد، آبریزش بینی، بی اشتهایی، دل درد و دردهای عضلانی در بدن بوجود می آید.
علت:
- موبایل آلوده
- روبالشی کثیف
- خوابیدن با آرایش
- داشتن یبوست مزاج.
- غذاهای حاوی پروتئین کم
- حساس، عصبی و زودرنج بودن.
- کمبود ویتامین E، ویتامین A و روی
- استفاده نکردن از مایعات به اندازه کافی.
- استفاده کردن از فرآورده های حیوانی به مقدار زیاد.
- استفاده نکردن از سبزیجات و میوه جات تازه به مقدار کافی.
- تحریک پوست: تحریک پوست با خاراندن و هم چنین ایجاد زمینه التهاب و عفونت.
- استرس و اضطراب: استرس با مکانیزم افزایش هورمون های فوق کلیوی که آندروژن هم در آن وجود دارد.
- آب و هوای گرم و مرطوب: آب و هوای گرم و مرطوب و هم چنین سونای طولانی مدت که در تشدید آکنه نقش دارند.
- مصرف زیاد ید: زیاده روی در مصرف غذاهای دریایی که حاوی ید زیاد هستند یا مصرف زیاد نمک های بازاری که حاوی کلر و ید زیاد می باشند سبب تشدید آکنه می گردند.
- کار کردن در محیط های گرم: کار کردن در محیط هایی که هوای آن محیط زیاد گرم باشد مانند افرادی که بیشتر در آشپزخانه ها و محیط های گرم کارخانه ها کار می کنند.
- وجود فضولات در خون و نسوختن کامل فضولات در بدن: محل تجمع فضولات خون در سنین جوانی پوست است و جوش صورت نشانه وجود فضولات خون و نسوختن کامل فضولات بدن است.
- استفاده از برخی داروها: مصرف بعضی از داروهای قلبی، استفاده از داروهای کورتونی که به صورت نادرست تجویز شوند، استفاده از داروهای افزایش دهنده حجم عضلات در آقایان ورزشکار.
- قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی: برخی مواد شیمیایی باعث ایجاد آکنه می شوند مانند: علف کش ها، قیر و قطران زغال سنگ، روغن پارافین، روغن های روان کننده و روغن های خوراکی حین آشپزی.
- زیاد در معرض نور خورشید قرار گرفتن: گرمای حاصل از نور خورشید باعث تحریک ترشح چربی و از طرفی باعث خشک شدن منافد می شود پس بهتر است از قرار گرفتن در تابش مستقیم نور آفتاب به مدت طولانی اجتناب کنید.
- اختلالات هورمونی: در ۳ ماهه نخست بارداری و چند روز پیش از قاعدگی به خاطر نوسانات هورمونی، آکنه تشدید می گردد: افزایش سطح هورمون در زمان بلوغ به دلیل مصرف غذاهای پرکالری و گوشت حیوانات پرورشی نیز عامل ایجاد آکنه می باشد.
- استفاده از مواد روغنی در لوازم آرایشی: استفاده از مواد روغنی در لوازم آرایشی، باعث ایجاد جوش سر سیاه و آکنه در فرد مصرف کننده می گردد، مواد آرایشی، حالت پوشاننده و ترکیبات جوش زا دارند که باعث بسته شدن منافذ عادی پوست می شود. به همین دلیل استفاده از مواد آرایشی، موجب پدید آمدن آکنه و جوش ها زیر پوستی می شود.
- عدم بهداشت فردی: گرچه آلودگی و کثیف بودن پوست بدن علت ایجاد جوش نیست ولی در تشدید جوش کمک می کند؛ شستن صورت روزی دوبار با صابون و یا شامپو در بهبودی جوش مؤثر است. (با آب داغ نباید صورت را شست، چون گرما ترشح چربی را افزایش می دهد و همچنین آب سرد نیز می تواند منافذ مجاری را خشک تر کند و به بسته شدن این منافذ کمک نماید. پس بهتر است با آب ولرم صورت را بشویید و برای خشک کردن بایستی به جای حوله از دستمال کاغذی نرم استفاده کنید).
- فرآورده های آرایشی: استفاده از مواد روغنی در لوازم آرایشی، باعث ایجاد جوش سر سیاه و آکنه در فرد مصرف کننده می گردد، مواد آرایشی، حالت پوشاننده و ترکیبات جوش زا دارند که باعث بسته شدن منافذ عادی پوست می شود. به همین دلیل استفاده از مواد آرایشی، موجب پدید آمدن آکنه و جوش ها زیر پوستی می شود. افرادی که پوست چرب و جوش دار دارند باید از کرم پودر، مرطوب کننده و حتی ضد آفتاب هایی استفاده کنند که استاندارد و فاقد چربی باشند؛ این محصولات باید غیر آکنه زا باشند؛ مواد آرایشی را باید روزی دوبار از صورت خود با لیف و صابون پاک نمود.
- غلبه صفرا: عملکرد غیر طبیعی کبد هنگام غلبه صفرا باعث می شود که بافت میانی پوست، چربی بیشتری تولید کند لذا این چربی اضافه در منافذ پوست. گیر افتاده و محیطی مناسب برای بروز آکنه فراهم می آورد. به عبارت دیگر وقتی صفرا و حرارت خون بالا می رود حرارت به سمت سر می رود و در این مسیر چربی و فضولات خون را به سمت بالا و سر می برد که وقتی این فضولات و چربی ها داخل غدد چربی نتواند به بیرون پوست راه یابد، این چربی تجمع یافته و توسط باکتری هایی که به طور طبیعی در غده وجود دارند عفونی می شود و غدد چربی پوست دچار انسداد می شود.
- تولید چربی بیش از اندازه پوست: در روی پوست غده های چربی کوچکی وجود دارد، وظیفه این غده ها حفاظت پوست در مقابل آب است، اما متأسفانه این غددها منبع خوبی برای رشد انواع باکتری ها است و در حالت عادی این باکتری ها ضرری ندارند، اما اگر غده های چربی بیش از حد تولید شود داخل منافذ لخته های از چربی به وجود می آید و باکتری ها رشد می کنند، بدن برای مبارزه با این باکتری ها مقادیری گلوبول های سفید به آن ناحیه می فرستند و مبارزه بین باکتری ها و گلبول های سفید موجب ایجاد جوش می شود و بهتر است جوش ها را نترکانید چون باعث ورود باکتری به پوست می شود.
- ویروس ها: از نظر علم طب، علت این بیماری ویروس است، بنابراین باید شرایط و محیط کشت انواع ویروس را نا امن کرد. این بیماری در مردان شدید تر است، اما در بسیاری از زنان مبتلا، در روزهای قبل از شروع خونریزی ماهانه، بیماری تشدید می شود. آکنه در مناطقی از پوست که در معرض سایش مداوم هستند، مانند زیر لبه کلاه و زیر بند چانه ای کلاه تشدید می شود. شروع آکنه به طور معمول در سنین 10 تا 15 سالگی است و دوره بیماری 5 تا 10 سال طول می کشد، بیمارانی که در خردسالی نیاز به داروهای خوراکی داشته اند، در صورت ابتلا به آکنه سیر بیماری شدید تری را تجربه خواهند کرد. ممکن است بی رنگ شدن قرمز و پیگمانتاسیون محل آکنه تا ماه ها پس از بهبودی آکنه طول بکشد.
- تغذيه: همان طور که می دانید تأثیر غذا بر همه کس یکسان نیست، اما با خوردن غذاهای شیرین و چرب، ترشح انسولین افرایش می یابد؛ ترشح زیاد انسولین در خون و رسیدن آن به پوست در برخی افراد باعث ایجاد جوش می شود؛ بنابراین افرادی که با خوردن چربی و شیرینی دچار جوش می شوند، نیاز است که از خوردن این غذاها پرهیز کنند. البته باید توجه داشت که عوامل دیگری نیز در ایجاد و تشدید جوش سهیم هستند؛ پس باید موقعی قضاوت کرد که آن عوامل، باعث تشدید جوش شوند و با هر بار مصرف آنها جوش بدتر شود؛ از جمله غذا و خوراکی هایی که باعث این عارضه می شوند عبارت اند از زیاده روی در مصرف غذاهای چرب مانند: (تخم مرغ، روغن حیوانی، سرشیر، خامه، کره، روغن نباتی، کله پاچه و …) مصرف زیاد غذاهای شرادار مانند: (انگور، خربزه، گردو، پسته، بادام زمینی، فندق، بادنجان، گوشت شتر و …). خوردن غذاهای پرادویه، غذاهای سرخ شده با روغن زیاد، غذاهای ساندویچی، سوسیس، کالباس، پیترا، چیپس، پفک و … زیاده روی در مصرف مواد غذایی شیرین مانند: (نبات، قند و شکر، شیرینی جات بازاری، شکلات، کلوچه، بیسکوئیت، خرما و …). بهترین راه کار، پرهیز از مواد غذایی و خوراکی هایی است که فرد اذعان دارد که با خوردن آنها جوش بدتر می شود.
- سیستم گوارشی ضعیف: بدن انسان یک سیستم فعال است که مواد غذایی مناسب را جذب و مواد اضافی را دفع می کند؛ بنابراین دفع مواد زائد از بدن بسیار مهم است؛ البته راه های زیادی برای دفع این مواد وجود دارد، یک سری از مواد زائد باید از طریق مدفوع دفع شوند؛ برای داشتن پوست سالم باید سیستم گوارش سالم باشد؛ خیلی از مواد دفعی بدن هم از طریق ادرار باید دفع شوند پس حتماً بررسی وضعیت کلیه و سیستم ادراری افراد باید مورد بررسی قرار گیرد؛ یک سری از مواد هم باید از طریق پوست دفع شوند مکانیزم اصلی بروز جوش، وجود خلط مسموم و مزاحم است که طبیعت مدیره بدن آن را به سمت پوست هدایت می کند تا اندام های اصلی بدن، سالم بمانند و به تعبیری، جوش زدن نشان از قوت بدن است و نباید جلوی آن را گرفت. جوش به دلیل اختلال بخش های تولید کننده چربی پوست به وجود می آید که این بخش ها در چربی غوطه ور شده و به وسیله میکروب ها، آلوده و ملتهب می گردد و در مراحل بعدی سطح آن پر شده و به جوش و دملل تبدیل می گردد. صورت، بالای کمر، سینه و شانه ها نقاطی از بدن هستند که بیشتر در معرض جوش زدن قرار دارند.
تشخیص:
- آزمایش خون
- کشت میکروب
- انجام معاینات بالینی گرفتن شرح حال از بیمار
درمان طب نوین:
- درمان بثورات ویروسی یا باکتریایی، به علت آن بستگی دارد. در بسیاری از بیماران مبتلا و افرادی که دارای علائم خفیفی هستند، از آنجایی که مدت بیماری محدود است، پس نیازی به درمان ندارند.
- تجویز دارو: اگر جوش (آکنه) بر اثر وجود باکتری و یا دیگر عفونت ها بوجود آمده باشد، پزشک آنتی بیوتیک را تجویز می کند. اگر لازم باشد، پزشک برای کاهش تب و درد و تسکین خارش دارو تجویز می کند. همچنین برای کاهش خارش و آرام کردن پوست، از کرم های مرطوب کننده استفاده کنید. (آنتی بیوتیک ها اعم از خوراکی و موضعی، برای مبارزه با عفونت، تزریق کورتیزون به داخل ضایعات، ایزوترینویین (اگر باردار هستید به هیچ عنوان نباید استفاده شود)، بنزیل پراکسید 2/5%، 5% یا 10% ممکن است کمک کننده باشد. رتین A باعث افزایش حساسیت پوست به آفتاب می شود. اگر باردار هستید، از هیچ داروی خوراکی برای آکنه استفاده نکنید. راکوتان نیز باعث افزایش حساسیت پوست به آفتاب می شود و حداقل سه ماه مانده به شروع بارداری مصرف آن باید متوقف شود).
- لایه برداری: لایه برداری با سالیسیلیک اسید یکی از روش هایی است که باعث درمان سریع جوش صورت میشود. این عمل باعث کاهش التهاب جوشهای ملتهب (ندول، پاپول و پوستول)، سرباز کردن جوشهای کومدونی، از بین رفتن جای جوش یا اسکار آکنه و کاهش قرمزی ناشی از جوش میشود. برخلاف نام لایه برداری این عمل هیچ التهابی برجای نمیگذارد. مسلماً کیفیت مواد مصرفی در نتیجه نهایی عمل بسیار موثر است. مواد جدید که با تکنولوژی نانو تهیه میشوند این خاصیت را دارند که آهسته رهش هستند، بنابراین بدون ایجاد التهاب بهتدریج جوشها را بهترمیکنند. لایهبرداری معمولاً سه جلسه، به فاصله دو هفته لازم است انجام شود. پس از سه جلسه معمولاً پاسخ بسیارعالی وکاهش شدید جوشها مشاهده میشود. از طرف دیگر لایه برداری باعث روشن شدن پوست هم میشود.
- نور درمانی: بررسیها نشان داده است که نور آبی و قرمز با از بین بردن عامل موثر در آکنه در بهبود آن موثر هستند. مکانیسم نابودی acne به این صورت است که این باکتری در طول رشد خود، ماده ای به نام پورفیرین تولید میکند. این ماده همان مادهای است که باعث التهاب ضایعات آکنه میشود. این ماده دو طیف نوری یعنی 415 نانومتر (طیف آبی) و 630 نانومتر (طیف قرمز) را جذب میکند. تحریک این ماده توسط طیف خاص نور باعث ایجاد اکسیژن رادیکال درون باکتری خواهد شد. بنابراین باکتری به طور انتخابی تخریب خواهد شد. از بین رفتن باکتری باعث بهبود علائم بالینی آکنه میشود. بهترین دستگاه نور درمانی دستگاهی است که بتواند همزمان نور آبی و قرمز را از خود تولید کند. معمولاً لازم است که بیمار دو بار در هفته به مدت 6-4 هفته به درمان بپردازد تا نتایج ظاهر شوند.
- دستگاه IPL: دستگاه آی پی ال منبع نوری مشابه لیزر است که در درمان سریع آکنه موثر است. منبع نوری IPL با استفاده از نور و گرما باعث نابودی acnes میشود. از طرف دیگر منبع نوریIPL در درمان قرمزی بعد از درمان آکنه نیز بسیار موثر است. برای از بین بردن قرمزی بعد از آکنه یک تا سه جلسه IPL کافی است.
- لیزر PDL: یکی از روش های بسیار موثر در درمان سریع جوش صورت استفاده از لیزر PDL است. مکانیسم اثر این لیزر تغییر در عروق غدد سباسه، آسیب حرارتی غدد سباسه و اثرات ضدالتهابی این لیزر است. پی دی ال در از بین بردن قرمزی بعد از آکنه یا جای جوش قرمز بسیار موثر است. تنظیمات دستگاه باید به صورتی باشد که ایجاد کبودی نکند. معمولاً چند جلسه درمانی به فاصله یک ماه برای درمان لازم است.
درمان طب سنتی:
- شربت آبلیمو بخورید.
- صاف کننده خون استفاده کنید.
- خوردن عرق کاسنی روزی 1 لیوان
- در صورت بهبود نیافتن زالو درمانی کنید.
- خوردن سردی ها، ترشی ها و گس مزه ها.
- قبل از حمام به بدن خود روغن بنفشه بزنید.
- از حرص خوردن و عصبی شدن پرهیز کنید.
- از قرار گرفتن زیاد در زیر نور خورشید پرهیز کنید.
- طبع و مزاج خود را دقیقاً مورد شناسایی قرار دهید.
- هر شب سفیدآب قلع را در سرکه حل کنید و بمالید.
- حداقل دوبار در هفته موهای خود را با شامپو بشویید.
- از مصرف کلیه غذاهای ممنوعه و تبلیغی پرهیز شود.
- استفاده از ماسک زردچوبه + خامه و زردچوبه و سرشیر.
- نشادر را ساییده و با آب لیمو حل کنید و بر صورت بمالید.
- گلاب + جوش شیرین ترکیب و روی موضع جوش بمالید.
- شب ها ترب پخته شده را له کرده و بر موضع ضماد کنید.
- بیماران بهتر است که از فرآورده های حیوانی استفاده نکنند.
- در صورت امکان از بروز استرس های شدید جلوگیری کنید.
- حجامت عام 2 تا 3 مرحله یا حجامت موضعی نزدیک جوش
- ضماد برگ زیتون روی جوش ها، جوش ها را از بین می برد.
- باقلای پخته را در شراب له کرده و شب ها بر آن ضماد کنید.
- بیماران نظافت شخصی را رعایت نمایند و مرتب استحمام کنند.
- روزانه چند لیوان شربت عسل و نکتار سیب را به مرور میل کنید.
- با توجه پزشک مقداری در معرض اشعه ماوراء بنفش قرار بگیرید.
- شب ها صندل ساییده شده را با لعاب اسپرزه خمیر کرده و بمالید.
- مقداری سفیدآب و اسفناج پخته را له کنید و شب ها بر آن بمالید.
- خاکستر شاخه های درخت انگور را با سرکه مخلوط کرده و بمالید.
- از قرار گرفتن در معرض آلودگی و بوی سرخ کردنی اجتناب کنید.
- هنگام مطالعه یا تماشای تلویزیون، دستتان را زیر صورت نگذارید.
- هر شب عناب و زرشک را بخیسانید و صبح ناشتا آب آن را بنوشید.
- سیاهدانه را کوبیده و با سرکه شب بمالید و صبح با آب گرم بشویید.
- بر اساس طبع و مزاج خود غذا را میل کنید، تا بیماری فروکش کند.
- خوردن تمشک، لیمو یا آب لیمو برای درمان جوش مفید خواهد بود.
- از ابتلاء به یبوست مزاج بپرهیزید تا از تجمع عفونت جلوگیری شود.
- روی پوست خود بعد از شست و خشک شدن، ماسک عسل بگذارید.
- هفته ای 3 بار روی پوست صورت خود ماسک سیب و عسل بگذارید.
- برای کاهش التهاب و تورم جوش ها می توان از یخ نیز استفاده نمود.
- روزانه مقداری نرمش و ورزش انجام شود تا جریان خون تسریع گردد.
- شب ها خربق و ریشه اریسای کوبیده را با سرکه مخلوط کرده، بمالید.
- شب ها سکبینج، صمغ انجدان و اوشق را در سرکه حل کنید و بمالید.
- شب ها برگ و شکوفه درخت بالنگ را خمیر کرده و بر آن ضماد کنید.
- ترکیب روغن زیتون به همراه لیموترش مناسب برای جای جوش است.
- با آب جوشانده آويشن يا آب جـوشانده مریم گلی و یا آب کندر بشویید.
- تمرینات ورزشی منظمی انجام دهید و بعد از این تمرینات، دوش بگیرید.
- نارنج، را با پوست و مغز و هسته (نارنج کامل) بپزید، و روی جوش ها بمالید.
- توت فرنگی را له کنید، بعد با شراب مخلوط کرده و شب ها بر پوست بمالید.
- گوگرد زرد و ساقه های گیلاس کوبیده را با پیه مذاب مخلوط کنید و بمالید.
- بدن را با آب ترشک یا آب جوشانده چوب گز و یا آب جوشانده میوه کاج بشویید.
- ترکیبی از آلوئه ورا و حنا برای جوش های آکنه و سر سیاه و چرکی خیلی تاثیر داره.
- کشیدن نوره به کل بدن برای خانم ها باعث از بین رفتن جوش های عفونی می شود.
- کشیدن نوره به کل بدن برای خانم ها باعث از بین رفتن جوش های عفونی می شود.
- خربق سفید ۵ گرم و ریشه اریسا ۲۰ گرم را نرم بسایید و با سرکه مخلوط کنید و بمالید.
- از ماسک پوست لیموترش به همراه عسل روزانه ۱۰ دقیقه بر روی پوست استفاده کنید.
- زیتون همراه با مقداری لیموترش روی پوست بمالید تا از خشکی پوست جلوگیری نماید).
- ماسک گل سرشوی سفید برای از بین بردن جای جوش و چربی پوست بسیار مؤثر است.
- شاید بعد از التیام آکنه و برای برطرف کردن جوشگاهای نازیبا، جراحی زیبای توصیه شود.
- شربت (آب غوره، آب زرشک، سرکه، لیموترش) با کمی عسل یا شکر قهوه ای میل کنید.
- روی جوش های بزرگ و چرکی یک عدد سیر را نصف کنید و روی جوش چند دقیقه بمالید.
- غذاهای مفید برای کبد را دقیقاً میل کنید و پوست خود را با روغن کنجد یا زیتون چرب نمایید.
- استفاده از ماسک های طبیعی مانند: خیار، گوجه فرنگی، هلو می توانیم ترکیب کنیم با ماست.
- از غذاهای ساده، گیاهی و زودهضم استفاده کنید که می تواند در کاهش جوش ها کمک کننده باشد.
- عرق کاسنی + عرق شاطره + عرق بابا آدم به یک نسبت ترکیب کنید و روزی سه لیوان میل کنید.
- تخم کتان و سیاهدانه از هر کدام ۲۰ گرم را نرم بکوبید، بعد با یک فنجان سرکه مخلوط کنید و بمالید.
- سفیدآب کف و مردارسنگ از هر کدام ۱۰ گرم را در یک فنجان سرکه مخلوط کنید و روزی سه مرتبه بمالید.
- برای پیشگیری با درمان شوره سر از شامپوی ضد شوره استفاده نمایید. از شوینده های کرم دار پرهیز کنید.
- روی آکنه را تمیز بشویید و عسل بمالید و به مدت یک ساعت صبر کنید، سپس با آب ولرم شستشو دهید.
- پنج گرم مردارسنگ را نرم بسایید و در یک لیوان گلاب حل کرده و در طول روز چندین مرتبه بر پوست بمالید.
- گلنار فارسی، سماق، پوست انار و مردار سنگ را نرم کوبیده، با آب لیمو مخلوط کنید و شب ها روی آنها بمالید.
- هر روز حوله صورت را عوض نمایید. باکتری ها این توانایی را دارند که به سرعت در حوله های مرطوب رشد کنند.
- از کار کردن در آشپز خانه هایی که خیلی گرم و مرطوب بوده و غذاهای روغنی در آن پخته می شود خودداری کنید.
- هر شب مازو، گلنار فارسی، پوست انار، گل ارمنی و صندل را نرم کوبیده و با گلاب و آب لیمو مخلوط کرده و بمالید.
- آب شنبلیله یا آب جوشانده میوه کاج یا آبی که کندر در آن حل شده یا آب گلپر و یا روغن، آن ها را بر صورت بمالید.
- لایه بردار پوست آرد نخود + کتیرا + شیر + آرد جو + نشاسته خمیر کنید و روی صورت به مدت 5 دقیقه قرار دهید.
- تخم کتان و گل ارمنی از هر کدام ۱۰ گرم و سیاهدانه ۵ گرم، همه را بکوبید، بعد با یک فنجان سرکه حل کنید و بمالید.
- پیاز چرخ شده + روغن زیتون را به یک نسبت ترکیب کنید و روی دمل قرار دهید بسیار درمان مناسبی برای دمل ها می باشد.
- مغزهای پنبه دانه ۲۵ گرم و یک عدد مروارید، هر دو را نرم بسایید، بعد با آب حل کنید و شب بر پوست بمالید و صبح بشویید.
- ماسک شیرخشت به همراه شیر گاو محلی بر روی پوست به از بین بردن جوش و جای جوش به دلیل طبع سرد آن مؤثر است.
- آب انار تازه را در ظرف سفید نشده مسی بجوشانید و سپس میل کنید برای درمان جوش های خارش دار کل بدن بسیار مفید است.
- استفاده از ترکیب (لیموترش + نمک + آب) برای شستشوی صورت به دلیل خاصیت ضد میکروبی و آنتی باکتریال مفید است.
- ضماد ترکیب (سدر + شاهتره + ماست) برای از بین بردن جوش و جای آن بسیار مناسب است (هر کدام به میزان مساوی مخلوط گردد).
- هیچگاه جوش های خود را دستکاری نکرده و آنها را فشار ندهید، زیرا با این کار احتمال ایجاد جوشگاه (جای جوش) بیشتر خواهد شد.
- ضمناً باید توجه داشت که اگر جوش ها تحت فشار قرار گیرند جای آنها روی پوست باقی میماند، لذا نبایستی آنها را دستکاری کرد.
- صندل آسیاب شده را با ماست یا آرد نخود و چند قطره آب لیمو مخلوط کنید و روی آکنه ها بمالید و پس از خشک شدن با آب بشویید.
- پنج گرم وسمه و ۱۰ گرم گل سرخ را نرم بساید، بعد با ۵ گرم موم در یک فنجان روغن زیتون ریخته و گرم کنید تا حل شود و بر محل بمالید.
- کندر و خون سیاوش را به اندازه مساوی با گل سرخ به اندازه هر دوی آنها مخلوط کرده و نرم بسایید، بعد با آب لیمو ترش مخلوط کنید و بمالید.
- دست های خود را به دفعات بیشتری در طی روز بشویید و از دست زدن های بی مورد به صورت تان تا آنجایی که می توانید خودداری کنید.
- زاج سفید و نمک را به یک نسبت ترکیب و خیس کنید نیم ساعت قبل از حمام کردن به موضع بمالید و ده دقیقه صبر کنید بعد با آب ولرم بشویید.
- سفیدآب قلع، گوگرد زرد، زاج سبز و نشادر را ساییده با آب لیمو مخلوط کنید و بمالید و پس از ۳ ساعت صورت را بشویید، بعد الكل سفید روی آن بمالید.
- بادام تلخ، آرد نخود خام، کنجد، آرد باقلا و گل خطمی، همه را نرم کرده و با سرکه حل کنید، بعد گلاب هم با آن مخلوط کرده و شب ها به صورت بمالید.
- مقداری از ژل داخل برگ های آلوئه ورا، را روی پوست خود بمالید و اجازه دهید خوب خشک شود و چند ساعت بماند. سپس پوستتان را با آب ولرم بشویید.
- 2 واحد سفیده آب نقره (اکسید قلع) + 1 واحد روغن بادام تلخ با هم ترکیب کنید و هر شب به مدت 2 ساعت روی صورت بمالید و بعد صورت را شستشو دهید.
- به عنوان درمان باید چند روز پشت سر هم روزی یک مرتبه عسل را روی صورت بماليد و آن قدر مالش دهید تا بدون شستن آثار آن از بین برود و معلوم نباشد.
- گندم جوانه زده: این ماده معجزه آسا محتوی ویتامین E است که به ساختار پوست و سلامت آن کمک می کند (روزانه چند قاشق آن را به صورت خام میل نمایید).
- شب ها هنگام خواب، موهای خود را جمع کنید تا بر روی صورت تان نریزد. همچنین در هنگام روز نیز طوری به موهای تان فرم بدهید که بر روی صورت تان نریزد.
- حنا + ماست خانگی به یک نسبت ترکیب کنید و اجازه دید به مدت 15 دقیقه روی صورت به صورت ماسک بماند این عمل را هر روز به مدت یک هفته انجام دهید.
- مورد، آرد نخود و آرد جو را در حمام خمیر کنید و بر پوست بمالید و برای شستن آن نیز از آب جوشانده میوه کاج یا آب جوشانده چوب گز و یا آب ترشک استفاده کنید.
- خیار سبز: ضماد خیار به دلیل داشتن املاح معدنی و طبع خنکی که دارد در تسکین، کاهش التهاب، کاهش آلودگی و ترمیم مجاری پوست نقش خوبی را ایفا می کند.
- برای درمان آکنه های پوستی استفاده از روغن نارگیل استفاده کنید، کافیست کمی روغن نارگیل روی آکنه ریخته بگذارید و بعد از ۲۰ دقیقه آن را با آب ولرم بشویید.
- موهایتان را حداقل دو بار در هفته با شامپو بشویید. اجازه ندهید که موهایتان روی صوت بیاید، حتی در شب و به هنگام خواب مو باعث پخش چربی و باکتری های می شود.
- برای پاکسازی پوست و شستشوی پوست از آب خیار، ماء الشعیر طبی کمی لیمو اضافه کنیم و به مدت 10 الی 15 دقیقه روی صورت قرار دهیم برای پوست بسیار مفید است.
- هر روز صبح و شب صورت را با آب جوشانده بابونه بخور بدهید، بعد آب صاف کرده آن را به صورت بمالید و تا صورت رطوبت دارد کمی سفیدآب کف را بر پوست مالش دهید.
- 200 گرم آویشن شیرازی + 4 لیتر آب بجوشانید تا دو لیوان باقی بماند سپس در یخچال نگهداری کنید و روزی چهاربار صبح و ظهر و شب روی موضع جوش اسپری کنید.
- اگر پوست شما چرب است، حتی یک شکلات به سرعت پوست شما را جوش باران می کند مصرف، مداوم کاهو، کلم، چای سبز و عرق کاسنی مانع جوش زدن صورت می شود.
- در صورتی که جوش ها عفونی نشده باشند، هر روز بدن را با آب نیم گرم و یا آب سرد بشویید، بهتر آن است که با مخلوط سدر و گل خطمی شسته شود و مدتی نیز روی پوست بماند.
- مقداری از ژل داخل برگ های آلوئه ورا، را روی پوست خود بمالید و اجازه دهید خوب خشک شود و چند ساعت بماند. سپس پوستتان را با آب ولرم بشویید جوش ها را از بین می برد.
- معمولاً افرادی که پوستشان زیاد جوش می زند دچار پرخوری می باشند و گرایش زیادی به گوشت و شیرینی جات دارند؛ پس میزان مصرف گوشت و شیرینی جات را کاهش دهید.
- مقداری روغن کپسول ویتامین E را با ژل آلوئه ورا مخلوط کنید و به موضع جوش های خود بمالید و بعد از گذشت یک ساعت صورت را با آب گرم و بعد با آب سرد به آرامی بشورید.
- تخم کتان و گل محمدی را به نسبت مساوی آسیاب کرده و به مدت یک ساعت با کمی سرکه خمیر نمایید، سپس روی آکنه ها ضماد نموده و اجازه دهید نیم ساعت روی آکنه ها بماند.
- تأمین آب بدن با مصرف (هلو، خیارسبز، هندوانه، مرکیات و سایر میوه جات با طبع خنک)، برای تثبیت میزان رطوبت پوست و درمان آکنه و التیام جوشگاه و لک بعد از آکنه مفید می باشد.
- ریشه کبر، انزروت، ریشه انجبار، ریشه اریسا، پرسیاوش، تاجریزی، جنطیانا، چوب چینی، صبر زرد، عفض یا مازو، غازیاقی و سیاهدانه را با آب لیمو مخلوط کنید و شب ها روی آن بمالید.
- گل ارمنی و کف دریا از هر کدام ۱۰ گرم را نرم بسایید، بعد ۱۰ گرم موم را در ۸۰ گرم روغن تخم کتان و یا روغن بادام تلخ گرم و حل کنید، سپس داروها را با آن مخلوط کرده و بمالید.
- پیشگیری از جوش زدن بعد اصلاح کردن: خیار100گرم + نعنا را میکس کنید تا خمیر بشه و بزنید روی صورت، برای سفت و مستحکم شدن پوست به مخلوط 1 سفیده تخم مرغ اضافه کنید.
- روغن بادام شیرین: به مدت ۱۵ دقیقه روغن بادام را روی پوست با یک حوله گرم و مرطوب ماساژ داده و بعد دمل ها را با فشار ملایم خالی کنید و مجدداً پوست را با آب سرد شستشو دهید.
- موقع نوشیدن آب توصیه می شود یک قاشق (سرکه یا آب غوره یا آبلیمو) هر بار همراه با یک لیوان آب مصرف شود. (نکته: در صورت داشتن مشکلات عصبی و گوارشی از این کار اجتناب کنید).
- حجامت عام 2 تا 3 مرحله، حجامت ساکرال، حجامت ساق پا (برای کسانی که جوش و دمل در بدنشان دارند مفید است)، حجامت موضعی نزدیک جوش و حجامت پشت گوش و زیر چانه با سوزن.
- سه قاشق غذاخوری اسیدبوریک را در دو لیتر آب گرم حل کنید و نگهدارید و هربار پس از شستشو و خشک کردن، یک حوله یا دستمالی را به آب اسیدبوریک آغشته کنید و روی آنها بمالید.
- قبل از خواب مخلوط 3 قاشق غذاخوری عسل و یک قاشق چایخوری دارچین را روی جوش ها قرار دهید و روز بعد با آب ولرم بشویید. تکرار روزانه این کار به مدت 2 هفته، جوش ها را از بین می برد.
- قبل از خواب مخلوط 3 قاشق غذاخوری عسل و یک قاشق چایخوری دارچین را روی جوش ها قرار دهید و روز بعد با آب ولرم بشویید. تکرار روزانه این کار به مدت 2 هفته، جوش ها را از بین می برد.
- ترکیب (۳ واحد گشنیز خشک + ۱ واحد لیموعمانی زرد) نیز برای آکنه مفید است (مواد را با هم آسیاب کرده و با کمی آب، خمیر کنید و بعد از شستشو با لیف و صابون به مدت ۲۰ روی پوست ضماد کنید.
- کندن جوش با ناخن و دست کاری آن باعث از بین رفتن لایه طبیعی محافظ جوش می شود و این امر موجب ورود آسان آلودگی و میکروب ها به محل جوش شده و به بدتر شدن آن می انجامد.
- مقداری زردچوبه را با پودر چوب صندل مخلوط کنید و روی صورتتان بگذارید. 10 دقیقه آن را به حال خود رها کنید و سپس با آب سرد صورتتان را تمیز کنید. این ماسک را 3 بار در هفته استفاده کنید.
- مقداری زردچوبه را با پودر چوب صندل مخلوط کنید و روی صورتتان بگذارید. 10 دقیقه آن را به حال خود رها کنید و سپس با آب سرد صورتتان را تمیز کنید. این ماسک را 3 بار در هفته استفاده کنید.
- دمنوش خاکشیر نیم ساعت قبل از وعده های غذایی باعث سهولت در اجابت مزاج و خوش رنگی پوست می گردد و همچنین می تواند مواد زائد تجمع یافته در زیر پوست را به سمت بیرون بکشد.
- به منظور باز شدن منافذ و راحت خارج شدن فضولات از پوست، شست و شو با لیف و صابون و آب ولرم از اهمیت زیادی برخوردار است (شستشوی پوست پس از استفاده از لوازم آرایشی هم ضروری است).
- ریشه نی، قسط تلخ و تخم خربزه را به میزان مساوی بکوبید و به اندازه هر یک از آنها آرد جو و آرد باقلا مخلوط کنید، شب ها با آب گرم خمیر کرده و بر پوست بمالید و صبح با آب جوشانده مریم گلی بشویید.
- ماسک لیموترش و عسل برای جوش ها: آب لیمو ترش تازه را با یک قاشق چایخوری عسل کوهستانی طبیعی ترکیب کنید و بر پوست صورت بمالید، بگذارید 10 دقیقه بماند سپس با آب ولرم خوب بشویید.
- پس از ورزش شدید، عرقتان را بشویید و در اسرع وقت چربی صورت را پاک نمایید. از مواد آرایشی روغنی سنگین استفاده نکنید. مواد آرایشی غیر روغنی نازک که به صورت لوسیون هستند بسیار بهتر هستند.
- ۱۰ گرم سیاهدانه ساییده شده را با ۲۵ گرم خاکستر چوب مو و یک لیوان سرکه مخلوط کنید و روزی سه مرتبه بمالید و برای شستن صورت از آب جوشانده سبوس گندم یا آب جوشانده سبوس برنج استفاده کنید.
- «به» برای تقویت افرادی که گوارش ضعیف دارند مناسب می باشد. استفاده از خورش به و آلو» در وعده های ناهار یا شام و مداومت در این کار به صورت یک روز در میان، مواد زائد روی پوست را بهبود می بخشد.
- دمنوش ترکیب (۲ واحد زرشک کوهی + ۳ واحد عناب + ۱ واحد خاکشیر) همه را به نسبت تعیین شده باهم مخلوط کرده یک قاشق سرپر با یک لیوان آب جوش دم کنید؛ ولرم که شد صاف نموده و میل نمایید.
- مصطکی و بوره ارمنی از هر کدام ۵ گرم، انزروت ۱۰ گرم، نشاسته ۱۵ گرم و نخود خام و عدس از هر کدام ۲۵ گرم، همه را نرم بسایید و هر شب مقداری از آن را با آب گرم مخلوط کنید و بمالید و صبح با آب گرم بشویید.
- تخم کتان: این ماده ی غذایی سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ بوده که خواص ضد التهابی دارد و برای بهبود وضعیت پوست آکنه دار مفید می باشد؛ خوردن و مالیدن لعاب تخم کتان نیز برای داشتن پوستی سالم و صاف مفید هستند.
- سرکه سیب: سرکه سیب با خواص منقبض کننده خود مانند آب لیمو کمک می کند که چربی تجمع یافته در منافذ پوستی بیرون رانده شود و دمل ها از بین بروند. (نکته: زیاده روی در مالیدن سرکه باعث خشکی پوست می شود).
- یک قاشق غذاخوری گلاب و یک قاشق غذاخوری آبلیمو را خوب با هم ترکیب کنید. روی منافذ باز پوست و جوش ها بمالید ۱۰ دقیقه بماند و سپس صورت را آب بکشید، جوش ها به تدریج خشک و جای آن ها کمرنگ می شود.
- بهترین درمان قبل از مراجعه به پزشک استفراغ کردن است برای این کار ابتدا آبگوشت چرب که دنبه زیادی داشته باشد بخورید و نیم ساعت بعد خود را وادار به استفراغ کردن کنید به این ترتیب فضولات کبد و معده خارج خواهد شد.
- ماهی: این ماده ی غذایی سرشار از امگا ۳ بوده و باعث کاهش التهاب و ساخت سلول های پوستی جدید می شود (قرص روغن ماهی نیز برای درمان آکنه مناسب می باشد که می توان روزانه یک عدد از آن را تا بهبودی مصرف نمود).
- درون یک ترب سیاه بزرگ را خالی کنید و آن را از آرد عدس و آرد برنج پر کنید و به مدت سه شبانه روز نگه دارید و پس از آن آردها را خارج کرده، بعد همه را در سایه بخشکانید و هر شب مقداری از آنها را خمیر کرده و بر محل بثورات بمالید.
- ماسک جو دوسر: نصف پیمانه آب ولرم را با یک سوم پیمانه جو دوسر مخلوط کرده و ۲ قاشق ماست هم اضافه کنید و بعد از شستشو با لیف و صابون و خشک کردن آن را به مدت ۱۵ الی ۱۰ دقیقه روی پوست ضماد کنید سپس آن را با آب ولرم بشویید.
- بخور آب: برای درمان سریع جوش، بخور را فراموش نکنید؛ استفاده از بخور گرم به علت باز کردن منافذ پوستی و بیرون ریختن مواد زاید از آن، فواید فوق العاده ای برای پوست افرادی که از جوش رنج می برند به همراه دارد. (نکته: بعد از بخور کمی روغن.
- ضماد آرد جو و سرکه: سرکه را با آب مخلوط کرده و به آرد جو اضافه کنید تا حدی که به قوام ماسک برسد و به مدت نیم ساعت روی پوست ضماد کنید. (نکته: ضماد پوره خیارسبز و سیب زمینی هم باعث شادابی پوست می گردد و هم ضد جوش خوبی است).
- صبحانه مربای (به، سیب یا بالنگ) بدون شیرابه با نان سبوس دار بدون جای برای باز شدن مجاری پوست و از بین بردن جوش مفید است. مصرف سالاد فصل قبل یا همراه غذاهای سنگین و پرحجم روش مناسبی برای کاهش جوش ها محسوب می گردد.
- مصطکی، گل ارمنی و انزروت از هر کدام ۱۰ گرم و نشاسته، عدس و نخود خام از هر کدام ۱۵ گرم، همه را نرم بسایید و هر بار یک قاشق غذاخوری از آن را با نیم فنجان شیر حل کنید و بمالید و برای شستن آن از آب جوشانده سبوس برنج یا گندم استفاده کنید.
- کف دریا ۱۰ گرم، گل ارمنی، سیاهدانه و تخم ترب از هر کدام ۲۰ گرم و ریشه اریسا، ریشه انجبار و تخم کتان از هر کدام ۴۰ گرم، همه را نرم بسایید، بعد در مقداری آب لیمو ترش و به همان اندازه سرکه مخلوط کنید و هربار کمی از آن را روی جوش ها بمالید.
- از مصرف مرطوب کننده ها خودداری نمایید مگر با نظر پزشک به هیچ وجه پوست خود را فشار ندهید، نخارانید، یا مالش ندهید. زمانی که پوست با این حرکات آسیب ندیده باشد بهتر و زودتر خوب می شود. البته پزشک ممکن است بسته به صلاحدید، نقاط سر سیاه را بردارد.
- بخور: برای دانه های سرسیاه و دمل، به مدت ده دقیقه معجون (بابونه + بومادران + رازیانه + گزنه) بخور داده شود؛ سپس با فشار ملایم دمل ها تخلیه شوند و بعد پوست با آب سرد شسته شود (جهت بسته شدن منافذ). نکته: این عمل هفته ای دو مرتبه بیشتر نباید تکرار شود.
- صورت خود را روزی دوبار با یک صابون ملایم و آبی که کمی گرم باشد (ولی نه آب داغ) بشویید. متخصصین پوست اغلب صابون داو (Dove) یا 2000 Lever را توصیه می کنند، اما صابون إنجی و صابون خرچنگ و صابون گل ختمی و صابون بابونه نیز مفيد خواهند بود.
- سرکه سیب: سرکه سیب حاوی اسیدمالیک و اسیدلاکتیک است که لایه بردار بوده و قرمزی پوست را کاهش می دهد؛ این ترکیبات برای درمان و بهبود آکنه ها نیز مفید هستند کافی است یک پیمانه سرکه سیب را با یک پیمانه آب مخلوط کنید و با یک گلوله پنبه ای به پوست بزنید.
- نسخه برای آکنه های چربی: سیداب 5 گرم + کف دریا 5 گرم + گوگرد زرد 5 گرم + اکسید دو زنگ 5 گرم + تخم مورد 5 گرم + جفت بلوط 5 گرم + حنا 5 گرم، تمام مواد را نرم بکوبید و یک قاشق مرباخوری از آن را در یک استکان سرکه بریزید و روزی چند بار به محل جوش ها بمالید.
- مالیدن دوسین (سیاهدانه و عسل) به پوست برای درمان جوش های بلغمی مفید است. (توجه داشته باشید که جوش های بلغمی بدون التهاب، زیر پوستی و سفت هستند و استفاده از این ترکیب برای جوش های قرمز و پر التهاب نتیجه ی عکس خواهد داد و وضع پوستتان بدتر خواهد شد).
- ماست: ماست اگر به صورت موضعی روی پوست استفاده شود راهی مناسب برای درمان جوش و کاهش التهاب است. (نکته: بعد از شستشو با لیف و صابون و خشک کردن، ماست را روی پوست بمالید و بعد از ۱۵ دقیقه صورت را با آب ولرم بشویید؛ این کار را می توان روزانه ۲ الی ۱ بار انجام داد).
- یک عدد پیاز متوسط را چهار قسمت کنید و با سه لیوان آب بجوشانید تا یک لیوان باقی بماند سپس در یخچال قرار دهید تا خنک شود دقت کنید که در فضای باز قرار نگیرد و این محلول را سه الی چهار بار روی صورت به صورت موضعی قرار دهید و اضافات این محلول را دور بریزید و سعی کنید به صورت تازه تهیه کنید.
- خوردن سرکنگبین کاسنی، سرکنگبین سرد هم گفته می شود، گرم مزاج هایی که کبدشان بسیار گرم است و احساس گر گرفتگی و تشنگی می کنند و جوش و کهیر می زنند و کسانی که زیاد تب می کنند سرکنگبین کاسنی برایشان مفید است (به جای نعناع، کاسنی باشد) چون منشا اکثر تب های ناشناخته مربوط به کبد است.
- کندر، گلنار فارسی، خون سیاوش، گل ارمنی و مازو از هر کدام ۱۰ گرم و پوست انار خشک، انزروت و کف دریا از هر کدام ۲۰ گرم، همه را نرم بسایید و اگر پوست صورت خشک باشد با یک لیوان روغن زیتون مخلوط کنید و بمالید و اگر پوست صورت چرب بود با نصف لیوان سرکه و نصف لیوان آب لیمو مخلوط کنید و بمالید.
- خوردن سرکنگبین کاسنی، سرکنگبین سرد هم گفته می شود، گرم مزاج هایی که کبدشان بسیار گرم است و احساس گر گرفتگی و تشنگی می کنند و جوش و کهیر می زنند و کسانی که زیاد تب می کنند سرکنگبین کاسنی برایشان مفید است (به جای نعناع، کاسنی باشد) چون منشاء اکثر تب های ناشناخته مربوط به کبد است.
- خون سیاوشان، مرکوروژ، حنا، سرنج، سفیدآب قلع، کات کبود و زاج سبز از هر کدام ۱۰ گرم و گل ارمنی، تخم مورد و گلنارفارسی از هر کدام ۲۰ گرم، همه را نرم بسایید، بعد با یک لیوان سرکه مخلوط کنید و هر شب، اول صورت را با آب چغندر خام یا آب حنا بشویید، بعد مقداری از دارو را بر جای جوش ها بمالید تا آنها را خشک و درمان کند.
- هر چند گفته می شود که رژیم غذایی در ایجاد و یا بدتر شدن جوش ها نقشی ندارد، اما با این حال بعضی از افراد با خوردن بعضی از خوراکی های حاوی چربی زیاد، شکلات، آجیل و چیپس و… آکنه شان بدتر می شود. اگر شما هم جزو این دسته از افراد هستید، از خوردن غذاهایی که فکر می کنید باعث بدتر شدن جوش های تان می شوند خودداری کنید.
- اگر دچار این بیماری شده اید ضمن پرهیز از خوردن گوشت گوسفند و گاو، گوشت جوجه کبوتر، غذاهای سرخ کرده، تخم مرغ، مغز گردو، چربی جات، گوجه فرنگی، شکر، نان قندی، شیرینی های قنادی؛ باید غذاهای رقیق و خنک و ساده، آب ليمو، آب هویج، آب زردک، ترشیجات، شلغم خام، جگر سیاه گوسفند، مایعات و خوراک هایی که طبیعت آنها خنک هستند زیاد مصرف کنید.
- انار یا آب انار ترش و شیرین یا حتی استفاده از رب انار می تواند مفید باشد. اگر می خواهید رب انار استفاده کنید بعد از وعده های غذایی یک قاشق چایخوری از آن را مصرف کنید؛ رب انار هم معده و هم کبد را تقویت می کند و خاصیت قرمزی جوش با خوردن آثار خیلی بهتر می شود.
- پرهیز از مصرف غذاهایی که می توانند خلط های مزاحم را در بدن تولید کنند مانند: (فست فودها، سوسیس و کالباس، مرغ های هورمونی، کنسروها، سرخ کردنی ها، غذاهای چرب شور و پرادویه، نوشابه ها و دیگر نوشیدنی های صنعتی، روغن نباتی (جامد و مایع)، سس مایونز، چیپس و پفک و…).
- مایعات: نوشیدن مایعات کافی راه حل مناسبی برای بیرون راندن مواد سمی مانند آکنه از بدن است زیرا با مصرف مایعات کافی، پلاسما رفیق شده و آنزیم ها در پلاسمای رفیق بهتر فعالیت کرده و راحت تر آکنه ها را تجزیه و از بدن دفع می نمایند. روزانه 6 لیوان آب میل کنید، نیم ساعت قبل و و نیم ساعت بعد از غذا.
- چای سیاه: مالیدن دم کرده غلیظ چای روی جوش ها با خاصیت ضد باکتریایی به جنگ میکروب هایی می رود که مشکلات پوستی ایجاد می کنند و به دلیل خواص تسکین بخشی که دارد. قرمزی و وخامت جوش ها را کاهش می دهد؛ چای همچنین با خشک کردن جوش ها و دمل های سرسفید آنها را بهبود می بخشد.
- بخور آویشن و بابونه در مخلوط آب و گلاب باعث باز شدن جوش و دمل و تخلیه بهتر آن می گردد. (نکته: اگر کسی دارای پوست خشکی باشد باید به این مسئله توجه کند که بخور تا حدی پوست را خشک می کند؛ این قبیل افراد می توانند پس از بخور از یک مرطوب کننده مناسب مانند روغن های گیاهی استفاده کنند).
- معجون: (نعناع خشک + برگ کاسنی): از هر کدام یک قاشق چایخوری با یک لیوان آب جوش دم کرده ولرم که شد یک قاشق عسل و یک قاشق سرکه محلی اضافه کنید و از این معجون به صورت روزانه ۲ الی ۱ لیوان استفاده نمایید. نکته: برای بانوانی که مبتلا به اختلالات هورمونی هستند می توان به جای نعناع از رازیانه استفاده کرد.
- استفاده از دمنوش صبح ناشتا: یک قاشق از ترکیب برگ کاسنی + شاهتره + یک قاشق خاکشیر با ۲ لیوان آب جوش دم کرده بعد از این که ولرم شد ۱ قاشق سرکه محلی و کمی عسل اضافه کرده و میل نمایید؛ این معجون، تیرگی پوست را کاهش می دهد این دمنوش را می توان صبح ناشتا یا نیم ساعت قبل از وعده های غذایی استفاده کرد).
- آلوئه ورا: آلوئه ورا نه تنها باعث کاهش التهاب پوست می شود بلکه آزردگی و قرمزی جوش را نیز از بین برده و پوست را درخشان و صاف می کند. (نکته: بعد از شستشو با لیف و صابون و خشک کردن، آلوئه ورا را به جوش ها بمالید و ۱۵ دقیقه بگذارید بماند بعد از ۱۵ دقیقه صورت را با آب گرم بشویید؛ این کار را شب قبل از خواب انجام دهید بهتر است).
- گلاب: گلاب برای پوست های چربی که منافذ پوستشان باز است و به اصطلاح پوست پرتقالی دارند مناسب است؛ این افراد بعد از بخور بابونه باید پوست را خشک و با گلاب پوست را مرطوب کنند، سپس اجازه دهند گلاب روی پوست خشک شود؛ عصاره گل سرخ، پوست را تقویت می کند و منافذ پوستی را می بندد، در نتیجه کم کم تولید چربی کاهش پیدا می کند.
- ماسك بسيار عالي جهت درمان جوش صورت: ماست كم چرب يك قاشق غذاخوري + حنا بدون رنگ يك قاشق مرباخوري + سدر نصف قاشق چايخوري + گلاب يك قاشق چايخوري مواد مذكور بالا را با هم مخلوط كنيد به مدت نيم ساعت روي صورت بگذاريد سپس با آب ولرم بشوئيد، در هفته دوبار كفايت مي كند، در طول يك ماه تغيير در پوست خود را احساس مي كنيد.
- آویشن شیرازی، بسبایج و رازیانه از هر کدام ۱۰ گرم، ریشه اریسا، ابهل، تخم هویج، بهمن پیج و ریشه کاسنی از هر کدام ۲۰ گرم و مغز ناخنک ۵۰ گرم، همه را نیمکوب کرده و بیست قسمت کنید و هر قسمت را شب در یک و نیم لیوان آب بخیسانید و صبح در همان آب بجوشانید و آب صاف کرده آن را بنوشید، بعد تفاله آن را مجدداً بخیسانید و شب باز هم بجوشانید و آب آن را بنوشید.
- برای آنهایی که از جای جوش شکایت دارند پیشنهاد می شود در طی روز از آب هویچ یا هویچ داخل غذا استفاده نمایند؛ هویج در بانوان با تنظیم قاعدگی رنگ پوست را شفاف می کند ضماد سیب درختی رنده شده به صورت مستقیم بر روی جوش مفید است، چرا که بعد از خشک شدن نه تنها باکتری های موجود در جوش های چرکی را از بین می برد. بلکه جوش ها را نیز خشک می کند.
- استفاده از غلات و فیبرها: غلات سبوس دار حاوی مقدار زیادی فیبر هستند؛ فیبر به همراه سلنیوم، موجب محافظت پوست از آسیب های ناشی از لک ها، جوش ها و زگیل ها می شوند؛ این مواد همچنین از پوست در برابر اشعه آفتاب نیز محافظت می کنند؛ کروم موجود در غلات سبوس دار به کاهش عفونت پوست و آکنه نیز کمک می کنند (سعی کنید در طول درمان از نان سبوس دار و برنج با سبوس استفاده کنید).
- یخ: اولین درمان سریع جوش یخ است؛ برای جوشی که هنوز به طور کامل عفونی نشده است. استفاده از یخ به کاهش التهاب کمک می کند و غدد چربی را منقبض کرده و چربی اضافه و میکروب های درون آن را از آن بخش پوست بیرون می راند. (نکته: یخ را در کیسه فریزر گذاشته و روی بخشی که در حال جوش زدن است به مدت چند دقیقه نگه دارید؛ با تکرار این عمل، جوش در عرض یکی دو روز از بین می رود).
- شاهتره یک پاک کننده ای عالی برای کبد وخون و جوش های چرکی صورت، این گیاه به دلیل وجود آنتی اکسیدان های عالی، پاک کننده ای فوق العاده برای پاکسازی کبد و خون می باشد اگر صورتتان جوش های چرکی و قرمز می زند بر اثر کبد است، برای پاکسازی کبد و جوش های چرکی صورت دم کرده شاتره بسیار مفید است استفاده پشت هم از آن به مدت 20 روز تا یک ماه صورت و کبد و خون را پاکسازی می کند.
- اگر پوستتان چرب است، به ترتیب زیر آن را تمیز نمایید: به آرامی صورت خود را با صابون غیر معطر برای 5 الی 3 دقیقه ماساژ دهید. اما نواحی شدیداً جوش دار و دردناک را ماساژ ندهید (زیرا باعث گسترس عفونت می شود). پوست را به آرامی تمیز نمایید. صورت خود را 2 الی 1 دقیقه بشویید و از صابون پاک کنید. گاهی صابون آنتی باکتریال کمک کنند است. پس از شستشوی پوست از الکل برای پاک کردن چربی استفاده نمایید.
- پودر زرچوبه 1 تا 3 قاشق چایخوری + ماست 1 قاشق چایخوری + عسل خام 1 قاشق چایخوری + روغن نارگیل طبیعی 1 قاشق چایخوری، اول ماست بعد عسل و سپس روغن نارگیل را داخل یک کاسه بریزید، و در آخر هم زردچوبه را اضافه کنید، همه مواد را با هم مخلوط کنید. صورتتان را بشویید و به کمک انگشتان تمیز و یا فرچه آرایشی، ماسک را روی صورت بمالید و اجازه دهید تا به مدت 15 دقیقه روی پوست بماند، بعد ماسک را با آب ولرم بشویید.
- استفاده از آنتی اکسیدان ها: سایر میوه جات، سبزی جات، صیفی جات، غلات، حبوبات و …، مملو از آنتی اکسیدان هستند و در تقویت غشای سلول های پوست، مؤثر بوده و از پوست در برابر نواقص و بیماری ها مراقبت می کنند؛ همچنین به عنوان یک ماده ضد التهاب نیز عمل می کنند؛ این مواد برای سلامت سیستم ایمنی و مقابله با عفونت های باکتریایی آکنه مورد نیاز است (اکثر میوه جات و سبزی جات تازه خصوصاً آنهایی که طبع سرد دارند در این زمینه مفید می باشند).
- زاج، مردار سنگ و گلنار فارسی از هر کدام ۵ گرم و مازو ۱۰ گرم، همه را نرم بسایید، بعد در یک فنجان سرکه و یک فنجان آب لیمو ترش مخلوط کنید و روزی چهار مرتبه بمالید و هرگاه می خواهید صورت را بشویید، از آب جوشانده آویشن شیرازی یا آب جوشانده مریم گلی یا آب جوشانده سبوس برنج و یا آب جوشانده سبوس گندم استفاده کنید. این دارو مال کسانی است که پوستشان چرب است، ولی اگر پوست خشک باشد باید به جای سرکه و آبلیمو هربار کمی شیر برداشته و استفاده کنید.
- 1 واحد تخم شنبلیله + 2 واحد آب را با حرارت بالا اجازه بدهید کامل جوش بیاید و بعد از اینکه به جوش آمد اجازه دهید تا کاملاً آب آن تبخیر شود و یک شب تا صبح در فضای اتاق قرار دهید تا خنک شود سپس مواد را داخل مخلوط کن بریزید و مقداری آب ولرم به مخلوط اضافه کنید بعد از اینکه کامل مواد آسیاب شد مواد به حالت خمیری شکل آماده می شود به صورت ماسک روی صورت به مدت 20 الی 30 دقیقه قرار دهید و سپس ماسک را بردارید و صورت را با آب سرد بشویید. (مجرب)
- ورزش: افرادی که مبتلا به جوش می شوند و از انرژی لازم برخوردار می باشند بهتر است در کنار رژیم غذایی، ورزشی مناسب را برای خود انتخاب کنند؛ برای درمان جوش، ورزشی مناسب است که نفس انسان به شماره درآورد، صورت فرد سرخ رنگ شود و فرد عرق کند؛ این عرق سبب بالا بردن حرارت بدن شده و مواد زائد تجمع یافته زیر لایه های زیرین پوست (ماده جوش) پخته شده و چون نزدیک به سطح پوست است از طریق پوست دفع می شود. (نکته: قابل ذکر است که ورزش بدون تعریق به عنوان یک روش برای درمان جوش پذیرفته نیست).
- ليموترش: لیموترش مانند یک لایه بردار عمل می کند و باعث روشن شدن رنگ پوست و تمیزی آن می گردد؛ این ماده ی غذایی، جای زخم را بهبود می دهد و از تشکیل کومدون های جدید پیشگیری می کند؛ کافی است یک گلوله پنبه را به آبلیمو آغشته کرده و به پوست تمیز خود بزنید و بعد از ۱۰ تا ۱۵ دقیقه شستشو دهید. خوردن لیموترش نیز نقشی اساسی در حذف ضایعات اسیدی و پاکسازی کبد دارد؛ این ماده حاوی اسید سیتریک می باشد که آنزیم ها را برای حذف مواد سمی از خون انباشته می کند؛ این ماده همچنین روزنه ها را تمیز کرده و پوست را درخشان می کند.
- آب لیمو: راه معجزه آسای دیگر برای خلاصی از جوش، استفاده از آب لیمو است؛ آب لیمو به عنوان میکروب کش، ارگانیسم های میکروسکوپی دخیل در ایجاد جوش را از بین می برد و علاوه بر این با خاصیت جمع کنندگی ای که دارد چربی های تجمع یافته را به سمت بیرون می راند؛ برای استفاده از لیمو چند راه دارید. (نحوه ی استفاده: ۱. پیش از خوابیدن آب لیمو را روی جوش بمالید. ۲. برای جوش های جدی تر مخلوطی از پودر دارچین و آبلیمو درست کنید و شب قبل از خواب روی جوش بمالید و اجازه دهید تا صبح بماند، اما برای افرادی که پوست حساس دارند توصیه نمی شود).
- ماسک بابونه: بابونه یک گیاه ضدالتهاب و روشن کننده خوبی است؛ می توان یک قاشق غذاخوری پودر گل بابونه را در یک لیوان آب جوش مانند چای دم کرد تا حالت لوسیون پیدا کند؛ هر روز می توان این محلول را با پنبه یا گوش پاک کن روی جوش ها مالید؛ اگر تعداد جوش ها زیاد باشد بهتر است کل صورت را با این لوسیون شستشو داد. بابونه را می توان به صورت بخور هم استفاده کرد؛ این بخور هم رنگ پوست را باز می کند و هم باکتری های پوست را از بین می برد (سه قاشق غذاخوری بابونه آسیاب شده را در یک لیتر آب در حال جوش بریزید و ۲۰ دقیقه آن را بخور دهید؛ این کار را هفته ای ۲ بار انجام دهید و بدانید که زیاده روی در آن باعث شل شدن پوست می گردد).
- درمان باید جنبه های جسمی و روانی بیمار را کنترل کند، برای اغلب بیماران می توان در عرض 3 نوبت برنامه درمانی تدوین کرد. باید به بیمار توضیح داد که شروع اثر درمان های موضعی حدود 2 ماه طول خواهد کشید و همکاری و حوصله او برای درمان ضروری است. در اغلب موارد، درمان باید مداوم و دراز مدت باشند، چرا که در نهایت فقط می توان بیماری را کنترل کرد، باید زمینه سرشتی در فرد، از نظر تشکیل اسکار، را در نظر گرفت بیمارانی که شواهد تشکیل اسکار دارند باید یک دوره درمان موضعی و آنتی بیوتیک خوراکی 2 ماهه را پشت سر بگذارند. درمان باید تهاجمی باشد و نباید اجازه داد که اسکار ایجاد شود. بیماران نباید ضایعات پوستی را دستکاری کنند، بیمارانی که پوست چربی دارند، نباید از نرم کننده ها و حالت دهنده های مو استفاده کنند.
- علت جوش در صورت یا سینه و پشت در اثر چربی پوست یا به علت کثیفی خون یا از اثر تراشیدن با تیغ یا به علت ازدیاد شهوت می باشد. اگر در اثر تراشیدن ریش جوش عارض می شود، باید پس از تراشیدن صورت بر پوست صورت ادکلن یا الکل بزنید و یا یک قطعه زاج سفید درشت را با آب خیس کنید و روی صورت بسیار مالش دهید و خانم ها نیز پس از بند انداختن یا کندن مو با وسایل دیگر، باید چنین عمل کنند. اگر در اثر چربی پوست است، با صابون های مخصوص که چربی پوست را کم می کنند شستشو دهید و از داروهای تمیز کننده و جلا دهنده مثل آرد گرسنه، آرد باقلا و پوست تخم مرغ ساییده شده به عنوان مالیدنی و شستشو استفاده کنید، اگر به علت ازدیاد شهوت باشد، به مرور باید دفع شهوت کنید اگر از کثیفی خون باشد، باید با حجامت یا انداختن زالو خون را کم کرده و بدن را نیز به وسیله ایارج فیقرا و غیره پاکسازی کنید تا بهبودی حاصل شود.
- آویشن: آویشن را درون یک شیشه دردار بریزید تا شیشه نیمه پر شود، سپس سرکه سیب را روی آویشن ها بریزید تا حدود ۲ سانتی متر آویشن ها از ته شیشه فاصله بگیرند، چند بار با قاشق، آویشن ها را فشار دهید تا کاملاً در سرکه فرو بروند؛ سپس در شیشه را بسته و آن را در مکانی تاریک و خنک حدود ۲ هفته قرار دهید؛ یادتان باشد که هر ۲ روز یک بار سراغ شیشه بروید و حسابی آن را تکان بدهید؛ بعد از ۲ هفته با یک صافی، آویشن ها را از مایع جدا و بعد مقداری از آن را به نسبت دو به یک با آب آلوئه ورا مخلوط کنید و خوب هم بزنید، حالا تونر شما برای استفاده آماده است. (نکته: ابتدا مقداری از آن را روی قسمت کوچکی از پوست دست امتحان کنید، چند ساعت صبر کنید تا مطمئن شوید نسبت به آن حساسیت دارید یا نه، اگر حساسیت نداشته باشید می توانید آن را روزانه با یک پنبه به تمام قسمت های پوست بمالید (اگر حساسیت داشتید با کمی روغن زیتون ترکیب و استفاده نمایید).
- برطرف کردن یبوست و اختلالات زنانگی: پوست به عنوان یک اندام دفعی محسوب می شود همچنین بدن دارای یک سری اعضای داخلی می باشد (اعضای داخلی بدن به اعضای رئیسه و اعضای غیر رئیسه تقسیم می شوند) و همه این اعضاء دارای یک سری فضولات هستند که می بایست از طرق مختلف مانند مدفوع، عرق و یا ادرار دفع گردند؛ به همین دلیل اگر فردی یبوست داشته باشد، بدن به دنبال راه هایی دیگر برای دفع می رود و شاید بتواند مقدار کمی از این دفعیات را از راه ادرار دفع کند، اما به کرات دیده می شود افرادی که دارای یبوست می باشند به مشکلات پوستی نیز مبتلا می گردد چون بدن دفعیات را به سمت پوست منحرف می کند؛ پس ارتباط بین پوست و اعضای داخلی بدن مشخص است و ما می بایست جهت درمان، ابتدا اعضای داخلی را درمان کنیم. اگر فردی یبوست دارد ابتدا آن را بر طرف کند، اگر فردی دچار اختلالات رحمی و تخمدان باشد ابتدا آن را درمان کند که پس از درمان این موارد، پوست به سلامت کامل خود خواهد رسید؛ پس برای درمان بیماری های پوستی ابتدا باید مشکلات درون بدن را حل نمود سپس به درمان پوست پرداخت.
درمان جوش زیر پوستی:
- خوردن سرکنگبین
- ماساژ پوست با سرکه همراه با لیف زدن در حمام.
درمان جوش بین انگشتان:
- اگر جوش بین انگشتان زده است، شب ها حنا را خیس کرده و روی آن گذارید و بخوابید.
درمان جوش های قرمز پوست:
- آنها را با آب دم کرده جعفری بشویید.
- آب پیاز خام را با سرکه مخلوط کنید و روی آنها بمالید.
- یک مشت برگ تازه هلو را بکوبید و شب ها روی آن ضماد کنید.
- مقداری آب لیمو را نمک بزنید و روزی سه مرتبه روى آنها بماليد.
- برای درمان آن باید آرد جو را با آب ریواس مخلوط کنید و روی آنها بمالید.
- همیشه در حمام سفید آب را روی آنها بمالید، مدتی صبر کنید و بعد بشویید.
- خیار را رنده کرده و در شیر بخیسانید و پس از چند ساعت آن شیر را بنوشید.
- هر روز ۶۰ گرم از برگ های کاهو را در ۱ لیتر آب بجوشانید و با آب صاف کرده آن پوست را بشویید.
- آنها را با آب جعفری تازه بشویید، بعد تره تازه را چرخ کنید و با سماق مخلوط کرده و روی آنها ضماد کنید.
- روزی یک مرتبه عسل را روی آن ها مالش دهید و مالش را آن قدر ادامه دهید تا کاملاً آثاری از عسل نماند.
- هر روز ۲۰ گرم برگ و گل و ساقه بنفشه فرنگی را در نیم لیتر آب سرد، ۲ ساعت بخیسانید، بعد در همان آب دم کرده، سپس آب صاف کـردهی آن را چهار مرتبه در طول روز بنوشید و چند هفته این کار را تکرار کنید.
- اگر بر سطح پوست بدن جوش های قرمز می زند، ضمن پرهیز از خوردن: چربی جات، غذاهای سرخ کرده، گوشت گوسفند و گاو، گوشت جوجه کبوتر، تخم مرغ، گردو و گوجه فرنگی و پرهیز از شستشو بدن با انواع صابون، شامپو و موادهای اسیدی و پوشیدن لباس های نایلونی و پلاستیکی، باید آب لیمو، آب هویج، آب شغلم خام و شربت آبلیمو با عسل زیاد مصرف کنید.
درمان جوش هایی که پهن می شوند:
- برای برطرف کردن جوش هایی که روی سطح بدن ظاهر شده و پهن می شوند باید گرد غوره را روی آنها ضماد کنید.
درمان جوش های مزمن:
- اگر جوش های سطح پوست مزمن شده اند، ضمن پرهیز از خوردن گوشت گوسفند و گاو، گوشت جوجه کبوتر، غذاهای سرخ کرده، تخم مرغ، گوجه فرنگی، انواع فلفل، ادویه جات، شیرینی های قنادی و پرهیز از شستشو با انواع صابون و شامپو، باید مغز بادام تلخ را نرم بکوبید، یا کمی روغن بادام تلخ را با سرکه و شیراب مخلوط کنید و شب ها روی آن ها بمالید.
درمان جوش های خارش دار:
- آلو را در سرکه بخیسانید، بعد روی آنها ضماد کنید.
- حنا را با روغن بادام تلخ مخلوط کرده، روی آنها ضماد کنید.
- سماق را بسایید، بعد با سرکه مخلوط کنید و روی آنها بماليد.
- تخم گشنیز کوبیده را با عسل و روغن زيتون مخلوط کرده و روی آنها ضماد کنید.
- سماق را نرم بکوبید و در گلاب بخیسانید، بعد مقداری پودر کتیرا را در آن حل کرده و ضماد کنید.
- برای برطرف کردن جوش هایی که خارش هم دارند، ضمن پرهیز از خوردن: گوشت گوسفند و گاو، گوشت جوجه کبوتر، غذاهای سرخ کرده، تخم مرغ، مغز گردو، چربی جات، گوجه فرنگی، رب گوجه فرنگی، انواع فلفل، ادویه جات، شیرینی های قنادی و همچنین پرهیز از شستشو با انواع صابون و شامپو و پوشیدن لباس های نایلونی و پلاستیکی، باید انار سالم را با پوست و دانه هایش بپزید، بعد له کرده و روی آنها ضماد کنید.
درمان جوش هایی که خارش و سوزش دارند:
- عدس را نرم بسایید و با سفیده تخم مرغ مخلوط کرده و ضماد کنید.
- برگ های درخت توت را بکوبید و با سرکه در حمام بر بدن ضماد کنید.
- برای برطرف کردن جوش هایی که هم خارش و هم سوزش دارند، ضمن پرهیز از خوردن: چربی جات، گوشت گوسفند و گاو، گوشت جوجه کبوتر، غذاهای سرخ کرده، تخم مرغ، مغز گردو، چربی جات، بادمجان، گوجه فرنگی، انواع فلفل، ادویه جات، شیرینی های قنادی، همچنین پرهیز از شستشو با انواع صابون و شامپو، باید آب خیار را بگیرید و بر بدن بمالید.
درمان جوش هایی که تبدیل به زخم شده اند:
- برای درمان جوش هایی که ترکیده و تبدیل به زخم شده اند باید هر روز یا هر شب مورد و ماش ساییده شده را با سرکه مخلوط کرده و بر آن ضماد کنید.
درمان جوش های چرکی:
- برای درمان جوش های چرکی باید هر روز نصف لیوان آب لیمو را به تنهایی یا با آب هویج، یا آب پیاز، یا آب سیر و یا آب شلغم خام مخلوط کنید و بنوشید.
- گل ارمنی، گل قبرسی و قیمولیا را به نسبت مساوی مخلوط کنید و به اندازه نصف همه آنها اقاقیا اضافه کرده، نرم بسایید و با گلاب به صورت خمیر درآورده و بر محل جوش ها بمالید.
- سیداب 5 گرم + کف دریا 5 گرم + گوگرد زرد 5 گرم + اکسید دو زنگ 5 گرم + تخم مورد 5 گرم + جفت بلوط 5 گرم + حنا 5 گرم، تمام مواد را نرم بکوبید و یک قاشق مرباخوری از آن را در یک استکان سرکه بریزید و روزی چند بار به محل جوش ها بمالید.
درمان جوش غرور پیشرفته و چرکین:
- برگ های درخت توت سفید خشک شده، آویشن شیرازی، مغز ناخنک، گل محمدی و مریم گلی را بجوشانید و هربار با آب صاف کرده آن صورت را بشویید.
- آرد جو و سدر از هر کدام ۱۰۰ گرم و بابونه شیرازی نرم شده ۵۰ گرم، مخلوط کنید و هر شب مقداری از آنها را با زرده تخم مرغ مخلوط کرده و به صورت بمالید و صبح با آب گرم بشویید.
- برای درمان آنها باید سفیدآب قلع و کف دریا از هر کدام ۱۰ گرم، برگ خشک درخت عناب ۲۰ گرم و تخم مورد ۳۰ گرم، همه را نرم بکوبید، بعد با یک لیوان سرکه مخلوط کرده و روزی سه مرتبه بمالید.
- برای درمان جوش های غرور پیشرفته و چرکین که درشت شده و به درمان ضد جوش ها جواب نمی دهند، ضمن پرهیز از خوردن چربی جات و ترشی جات، از شربت انار، شربت غوره و شربت آب لیمو زیاد استفاده کنید.
- جفت، اوشق، انزروت، تخم مورد، حنا، قنبيل، سفیدآب قلع، اکسید دوزنگ و مازو از هر کدام ۱۰ گرم و گل همیشه بهار ۲۰ گرم، همه را نرم بسایید، بعد با یک لیوان سرکه مخلوط کرده و چند مرتبه در روز روی جوش ها بمالید.
- سرنج، گوگرد زرد، کف دریا، بلوط، قنبيل، گلنار فارسی، اکسید دوزنگ، انزروت و سفیدآب قلع را به نسبت مساوی نرم بسایید، بعد با روغن تخم کتان مخلوط کنید و شب ها بر پوست بمالید و صبح با آب جوشانده سبوس برنج یا آب جوشانده سبوس گندم بشویید.
درمان جوش های قرمز صورت کودکان:
- برای درمان آنها باید نصف لیوان آب هویج خام را با نصف لیوان شیر مخلوط کنید و کمی نمک بزنید و در طول روز به مرور به او بخورانید.
- اگر جوش های ریز و قرمز رنگی بر پوست صورت کودک می زند، نباید صورتش را با صابون و شامپو و مواد اسیدی دیگر شستشو دهید و فقط با آب ولرم بشویید.
- پنج گرم گل بنفشه فرنگی خشک را در یک لیوان آب جوش بریزید و شب تا صبح بخیسانید و صبح در همان آب ۲ دقیقه بجوشانید، بعد آب صاف کرده آن را با یک لیوان شیر مخلوط و شیرین کرده و ناشتا به او بخورانید و هرچه از آن را مصرف نکرده در طول روز به مرور به او بدهید.
درمان جوش غرور خانم ها:
- جوش هایی که بر پوست صورت یا بدن زنان می زند را باید با رازیانه درمان کرد، پودر رازیانه را هر شب روی آنها بمالند و یا آب جوشانده یا عرق یا عصاره آن را نیز می توانند بمالند. ضمناً خوردن آن نوشیدن عرق آن مخلوط شده با عرق کاسنی و عرق شاه تره نیز مفید خواهد بود.
درمان جوش بعد از اصلاح کردن:
- ۵ قطره روغن درخت چای را با ۲ قاشق غذاخوری آب مخلوط کرده و به پوست بزنید بعد از ۱۰ دقیقه پوست خود را با آب ولرم بشویید.
جوش زدن در سینه و گردن:
- جوش های نواحی قفسه سینه معمولاً به دلیل استرس به وجود می آیند، بنابراین عامل استرس خود را پیدا کنید و آن را حذف نمایید. همچنین مهم است که در لباس های بیرون خود راحت باشید. وقتی نواحی اطراف گردن جوش می زند، نشان دهنده این است که بدن در حال مبارزه با عفونت هاست. با استراحت، رژیم غذایی سالم و نوشیدن آب فراوان به بدنتان کمک کنید.
درمان جوش های سر سیاه:
- یک قاشق غذاخوری عسل را با یک قاشق مرباخوری نمک پودر شده ترکیب کرده و حدود نیم ساعت روی جوش های سر سیاه قرار دهید.
- ماسک تخم مرغ محلی تازه به مدت 30 دقیقه روی پوست خود بگذارید و بعد با آب گرم و آب سرد صورتتان را بشویید.
- قرص زغال فعال را با پودر ژلاتین و آب مخلوط کنید و به موضع جوش سر سیاه بزنید و بعد از چند دقیقه موضع را تمیز کنید.
- برای برطرف کردن جوش های سیاه که بر سطح پوست ظاهر می شوند باید شب ها گوجه فرنگی را دو نیم کرده و خوب روی آنها مالش دهید و صبح روز بعگ تمشک تازه کوبیده شده را روی آنها مالش دهید و کمی بعد بشویید.
- مقداری خمیر دندان را درون ظرفی بریزید و با یک مسواک خوب هم بزنید تا خمیر دندان نرم شود و سپس با مسواک مخلوط خمیر دندان را روی جوش های سر سیاه قرار دهید و اجازه دهید تا خشک شود بعد از گذشت نیم ساعت خمیر دندان از موضع بردارید و با آب گرم بشویید.
- برای درمان قطعی جوش های سر سیاه، باید دو قاشق غذاخوری آرد جو را الک کرده و با کمی آب به حالت خمیری در آورید. حالا صورت را با صابون بادام طبیعی و نه شیمیایی شسته و خمیر را به محل های مورد نظر یا به کل صورت مالیده و پانزده دقیقه بگذارید. سپس قبل از خشک شدن آن را بشویید.
- پودر دارچین ۱ قاشق غذاخوری + آبلیمو ۱ قاشق غذاخوری به اینصورت که یک قاشق غذاخوری آبلیمو را با یک قاشق غذاخوری پودر دارچین مخلوط کنید و روی مناطق مورد نظر یعنی جاهایی که دانههای سرسیاه دارد، بگذارید، بعد از اینکه محلول روی صورت خشک شد با آب گرم آن را بشویید. خاصیت اسیدی آبلیمو میتواند کمک فراوانی به درمان و بیرون کشیدن این دانههای سرسیاه کند.
- قدم اول درمان، استفاده از داروهای لایه برداری محسوب میشود که ممکن است این داروها بتوانند دهانه بسته شده غدد چربی ساز را باز کنند. به دنبال آن تخلیه شدن ترشحات پوست صاف میشود؛ ولی اگر کرمهای لایهبردار برای درمان کافی نباشد، میتوان به شکل مکانیکی یا فیزیکی جوشها را تخلیه کرد. البته این کار باید با وسیلهای انجام شود که حداقل عوارض و آسیب را برای پوست به همراه داشته باشد؛ بنابراین، تخلیه جوشهای زیر پوستی با فشاردادن، نیشگون گرفتن یا لهکردن آنها کار درستی نیست؛ چون ممکن است آسیبی به پوست وارد کند که جای آن بر روی پوست باقی بماند. این کار توسط پزشک یا پرستار و با وسیله مناسبی به نام کومدون اکستراکتور انجام میشود. همچنین میتوان از درمانهای سنتی و چسبهای پاککننده جوش سرسیاه استفاده نمود.
داروها:
- آداپالن
- تازاروتن
- دزوسپتیو
- رزورسینول
- سیپروترون
- تتراسایکلین
- مینوسایکلین
- کلیندامایسین
- فلوکلوگزاسیلین
- بنزویل پراکساید
- داکسی سایکلین
- سالیسیلیک اسید
- ایزوترتینوین یا راکوتان
فعالیت:
- هیچ محدودیتی وجود ندارد، سعی کنید روزانه نیم ساعت فعالیت بدنی مناسب داشته باشید.
رژیم غذایی:
- غذا علت آکنه نیست، اما بعضی غذاها آن را بدتر می کنند. یادداشتی از غذاهای که می خورید داشته باشید، برای اینکه بفهمید به کدام غذا حساسیت دارید، آن غذاه هایی را که شک دارید آکنه شما را بدتر می کنند از رژیم خود حذف کنید بعد آنها را دوباره یکی یکی به رژیم غذایی اضافه نمایید. اگر مشخص شد که آکنه 3 الی 2 روز بعد از اضافه کردن یک غذا تشدید می شود، آن غذا را به کلی از رژیم خود حذف کنید، اما اگر این اتفاق نیافتاد، می توانید آن را در رژیم غذایی نگاه دارید. آکنه معمولاً در تابستان بهتر می شود، بنابراین بعضی غذاها را که در زمستان نمی توان خورد شاید بتوان در تابستان مصرف نمود.
- خوردنی های مفید: خوراک باقلا، خوراک عدس و اسفناج، خوراک قارچ و لوبیا سبز، خوراک گل کلم، خوراک تند بامیه، آش شولی ۱، عدس پلو ساده، لوبیا سبز پلو ۳، خورش قیمه بادمجان، خورش شوید باقالی، خورش بامیه با قارچ، سوپ کدو خورشتی، دلمه کدو خورشتی، سس معطر، جوانه جوی دوسر، شیر تخمه هندوانه، پیاز.
- خوردنی های مضر: آلبالو پلو، نخود فرنگی پلو ۱، خورش کرفس ۱، سوسیس فانتزی، کشک سویا، خامه سویا، سس گل کلم، سس زیتون، سس جعفری، سویا (در دانه های سویا استروژن های گیاهی طبیعی یافت می شود که مصرف آن باعث بروز آکنه می شود)، قهوه (نوشیدن یک فنجان قهوه ممکن است باعث شادابی و هوشیار شدن شما شود ولی به دلیل وجود اسید آرگانیک داخل دانه های قهوه، میزان هورمون «کورتیزول» افزایش می یابد؛ این هورمون به هورمون استرس شهره است و عملکردی هم چون آندروژن دارد و به طور همزمان غدد چربی را تحریک کرده و باعث ایجاد التهاب می شود)، نان (مصرف نان بدون سبوس، باکت، نان شیرینی و به طور کلی نان هایی که از درصدی شیرینی برخوردارند، در افرادی که مستعد ابتلا به آکنه هستند، می تواند شرایط بروز آکنه را تشدید کند؛ با توجه به این که نان های صنعتی موجود در بازار حاوی شکر، روغن دانه سویا و شیر به عنوان سه محرک اصلی هستند، احتمال ایجاد آکنه تشدید و چند برابر می شود)، نارگیل (طبق گزارش های رسیده، مصرف روغن نارگیل در افراد مستعد ابتلا به آکنه، علاوه بر ایجاد جوش های ریز در اطراف دهان، باعث شکل گیری التهاب به خصوص روی گونه ها می شود)، بادام زمینی (بادام زمینی حاوی هورمون «آندروژن» است که با افزایش تولید چربی های پوستی، ایجاد آکنه را به ویژه در افراد حساس و مستعد بالا می برد؛ علاوه بر این، احتمال بروز جوش های سر سفید در افرادی که بادام زمینی بیشتری مصرف می کنند، بالاتر از حد معمول است؛ افراد مبتلا به آکنه می توانند از بادام درختی به عنوان جای گزین مناسبی برای بادام زمینی استفاده کنند)، بستنی (ترکیب شیر و شکر و سایر مواد داخل بستنی عاملی است برای التهاب پوست و ایجاد آکنه اگر می خواهید از جوش های صورت خلاص شوید مصرف بستنی را تا زمان بهبودی قطع نمایید)، چیپس سیب زمینی (کربوهیدرات هایی که شاخص قند خون آنها بالا است باعث التهاب می شوند که در نهایت جوش هایی روی پوست ایجاد می کنند)، شکلات (به دلیل ترکیباتی که در شکلات ها به کار رفته است با مصرف این نوع مواد، چند روز بیشتر طول نمی کشد که شاهد آکنه هایی روی پوست خود خواهید بود).
نکته:
- مهم ترین عوارض ناشی از مصرف این مواد، ایجاد حساسیت، جوش و عفونت خاص پوستی، احساس سوزش و سوزن سوزن شدن در محلی از بدن می باشد که ماده آرایشی استفاده شده است. سایر علائم عبارت اند از: قرمزی، تورم، خارش و تاول های آبدار، کهیر، عفونت پوست، عفونت ریشه مو، تغییر رنگ پوست و آکنه.
- سعی کنید مزاجتان را بیش از اندازه سرد نکنید.
- از بین بردن موهای زائد موهای زیر بغل و اطراف رحم و آلت تناسلی با نوره بسیار عالیست چون رحم یا آلت تناسلی دارای مویرگ هایی تنبل است، این نوره ذاتاً آرسنیک دارد و عروق خفته و تنبل را هوشیار می کند و در خروج رسوبات نیز فعالیت می کند.
- گاهی مواقع پوست نازک است، پس از ضماد نوره و شستن آن جوش های ریزی بر سطح پوست ظاهر می شود که برای ترمیم آن می توان روی پوست روغن زیتون یا روغن کنجد یا روغن بنفشه و یا پماد کالن دولان مالید.
- جوش روی گونه ها: پای دستگاه تنفسی و هورمون ها در میان است. گونه ها نماینده دستگاه تنفسی روی صورت هستند. اگر سیگار می کشید، بیشتر در این مناطق جوش خواهید زد. لذا بدون فوت وقت سیگار را ترک کنید. بیرون بروید و در هوای آزاد و البته پاک طبیعت نفس بکشید. اگر این کارها را انجام دادید و جوش ها همچنان بر قوت خود باقی بودند، گوشی موبایل تان را با دستمال آغشته به الکل، پاک کنید و روبالشتی تان را مرتبا بشویید. چون این دو وسیله، محل تجمع میکروب هایی هستند که انتقال آنها به پوست، باعث جوش زدن می شود. البته جوش های روی گونه ها همچنین می توانند در اثر تغییرات هورمونی بروز کنند. جوش زدن در این نقطه از صورت اغلب در زمان تخمک گذاری خانم ها بیشتر می شود. علاوه بر موارد اشاره شده، اگر از مشکل عدم تحمل لاکتوز شیر و یا عدم تحمل گلوتن (بیماری سلیاک) رنج ببرید نیز در این مناطق بیشتر جوش خواهید زد. بهتر است تغییراتی در برنامه غذایی تان ایجاد کنید و یک دوره مکمل روی میل کنید. مکمل زینک (روی) باعث کاهش ترشح سبوم (چربی پوست) می شود.
- صورت آینه کبد است اگر رنگ صورت به سفیدی بود نشانه بلغم، اگه به زردی نشانه صفرا، به قرمزی نشانه دم و اگر به تیرگی بود نشانه سودا پس چنانچه هر اختلالی در صورت دیدید باید درمان را از کبد شروع کنید چون صورت آینه کبد است.
- از مصرف زیاد مواد قندی و شیرینی خودداری کنید چرا که در غیر این صورت آکنه های شما به سادگی خشک نخواهند شد و درمان آن، مدت زمان بیشتری طول خواهد کشید.
- در درمان جوش نباید خسته شوید؛ چون درمان جوش یک فرآیند مداوم و طولانی است.
- درمان جوش در حقیقت کنترل جوش زدن صورت و بدن شما می باشد نه ریشه کن کردن آن.
- اگر با این درمان، جوش شما بهبود یافت درمان را قطع نکنید و چند روز بعد از بهبودی ریشه کن گردد. نیز آن را ادامه دهید تا کاملاً ریشه کن گردد.
- از فشار دادن جوش ها جهت تخلیه آن پرهیز کنید چون باعث لک، شدت التهاب و ایجاد جوشگاه می گردد.
- صورت را با آب بشویید، تا پوست مرده، چربی اضافه و کثیفی از بین برود.
- تفاوت اصلی که میان آکنه و جوش وجود دارد این است که آکنه در واقع نوعی بیماری است، در حالی که جوش جزء علائم و نشانه های یک بیماری است.
- افزایش شیوع آکنه در فصول پاییز و زمستان بیشتر دیده می شود.
- جوشهای سر سیاه کوچک و تیره هستند، که در پوست ما ظاهر می شوند ، اساسا آن دسته از جوشهایی هستند، که لایه ای از پوست روی خود ندارند و بعبارتی فقط بر روی سطح هستند به علاوه، از آنجا که آنها در معرض هوا هستند، خاک و گرد و غبار به آنها؟ رنگ سیاه می دهد. افرادی که پوست را عمیق تر چرب می کنند، با منافذ بزرگتر بیشتر احتمال دارد که سر سیاه ها سراغ آن ها را بگیرند. دلیل اصلی این مشکل، عدم مراقبت درست از پوست است همچنین، می تواند بخاطر مسائلی مانند: بی نظمی هورمونی، استفاده از آرایش بیش از حد و ماندن آن تمام شب روی پوست، قرار گرفتن در معرض سموم و آلاینده ها (مانند دود، به عنوان مثال) ایجاد شوند.
- جوش های سر سیاه جوشهای زیر پوستی است که به عقیده متخصصان پوست کاملاً قابل درمان است و در خیلی از موارد بعد از درمان ردّی از خود بهجا نمیگذارد.آکنه یا جوش جوانی از بیماریهای شایع دوران نوجوانی و جوانی است. این بیماری موجب بروز شکلهای مختلف ضایعات پوستی میشود. در درمان و تجویز دارو، توجه به نوع ضایعات پوستی دارای اهمیت است. بهطورکلی، ضایعات آکنه به دو دسته التهابی و غیرالتهابی تقسیم میشود. اولین ضایعات ایجاد شده در آکنه ضایعات غیرالتهابی است که «کومدون» نام دارد. از کومدون در سطح جامعه بیشتر با نام جوش زیر پوستی یاد میشود. کومدونها یا سرسیاه هستند (باز) یا سرسفید (بسته). ضایعات التهابی آکنه قرمز رنگ و گاهی چرکی است. توصیه کلی در مورد آکنه «دستکاری نکردن جوش» است. دستکاری جوشها، به ویژه جوشهای التهابی، موجب بروز عوارضی مانند باقی ماندن جای جوش میشود. دستکاری غیر اصولی ضایعات غیرالتهابی (کومدون)، مثلاً کندن آنها نیز موجب بروز این عوارض خواهد شد.