آلرژی: عبارت است از آلرژی واکنش سیستم ایمنی بدن است و هنگامی ایجاد میشود که سیستم ایمنی مادهای را که معمولاً برای بدن بیضرر است اشتباهاً به عنوان مادهای زیانآور شناسایی میکند و علیه آن وارد عمل میشود. بدن انسان به طور معمول در مقابل عوامل مضری مانند ویروس ها و باکتری ها از خود دفاع میکند. اما گاهی اوقات این دفاع در مقابل مواد بیضرری مانند گرد و غبار، کپک ها، یا گرده گیاهان صورت میگیرد. سیستم ایمنی بدن در مقابل این مواد واکنش نشان داده و مقدار زیادی پادتن میسازد. پادتن مانند اسلحهای به آن ها حمله ور میشود تا آن ها را از بین ببرد. هر پادتن برای ماده ویژهای ساخته میشود و مخصوص همان مادهای است که موجب آلرژی میشود. به موادی که واکنش آلرژیک ایجاد میکنند، اصطلاحاً آلرژن گفته میشود. در فرآیند دفاع، واسطه های التهابی شیمیایی مانند هیستامین، و سایر موادی که از گلبول های سفید ترشح میشوند، موجب ایجاد علائم نامطبوعی میشوند. افراد مستعد به آلرژی این علائم را تجربه میکنند. احتمالاً در اطرافتان کسانی را میشناسید که با تغییر فصل یا قرار گرفتن در معرض مواد خاص دچار آبریزش بینی، عطسه یا سرفه میشوند و چشمانشان اشکآلود به نظر میرسد. شاید هم خودتان چنین وضعیتی را تجربه کرده باشید. چنین واکنشهایی را به اسم آلرژی یا حساسیت میشناسیم. آلرژی بیماری رایجی است که در هر فردی با شدت متفاوت بروز میکند. معمولاً بیشتر آلرژیها درمان قطعی ندارند، اما راهکارهایی وجود دارند که شدت این بیماری را کاهش میدهند.
انواع آلرژی:
- موادی که باعث تحریک سیستم ایمنی بدن میشوند و واکنش آلرژیک ایجاد میکنند آلرژن نام دارند. این مواد معمولاً بیضرر هستند و سیستم ایمنی بدن اقدامی علیه آنها انجام نمیدهد، اما اگر سیستم ایمنی به اشتباه بیفتد و پادتن تولید کند، باعث ایجاد آلرژی در فرد میشود. آلرژی بر اساس نوع آلرژن طبقه بندی میشود. از انواع آلرژی یا حساسیت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کپکها
- پر پرندگان
- دانه گرده گیاهان
- آلرژی به مواد غذایی
- آلرژی به مواد شیمیایی
- سوسکها و مواد دفعی آنها
- آلرژی به حشرات یا نیش حشرات
- پروتئینهای حیوانی، روغن و مواد دفعی حیوان
- آلرژی به داروها مثل داروهای دارای پنیسیلین
- آلرژی تنفسی مانند آلرژی یا حساسیت به ذرات موجود در هوا مثل گردهی گلها یا کُرک و شوره بدن حیوانات
علائم:
- علائم آلرژی تحت تأثیر عوامل مختلفی شامل نوع حساسیت و شدت حساسیت و همچنین چگونگی قرارگیری در معرض آلرژنها است. مصرف دارو قبل از شروع واکنش آلرژیک، علائم را کاهش میدهد. برای بررسی نشانههای حساسیت باید ابتدا انواع و محرکهای مربوط به هرکدام را بشناسیم که در زیر به ترتیب انواع آنها را بررسی میکنیم:
- آلرژی های تنفسی: حساسیت تنفسی میتواند علائم سرماخوردگی را تقلید کند که شامل عطسه، گرفتگی بینی، آبریزش بینی، خارش بینی، خارش سقف دهان، خارش چشم، آبریزش چشم، قرمزی و تورم چشم است.
- آلرژی غذایی: آلرژی غذایی میتواند باعث سوزن سوزن شدن در دهان، تورم لبها و زبان و صورت و گلو، کهیر، درد معده، تهوع، اسهال، خستگی و شوک آنافیلاکسی شود. اگر پس از غذا دچار واکنش جدی شدید بلافاصله به متخصص آلرژی مراجعه کنید.
- آلرژی پوستی: 1) بثورات: بثورات یکی از علائم شایع آلرژی پوستی هستند. نواحی پوستی تحریک شده، قرمزو متورم میگردد که میتواند دردناک یا خارش دار باشد. 2) اگزما: تکههایی از پوست ملتهب میشود و میتواند خارش و خونریزی بدهد. 3) درماتیت تماسی: بلافاصله پس از تماس با آلرژن، پوست قرمز شده و ممکن است خارش دار باشد. 4) گلو درد: حلق یا گلو ملتهب میشود. 5) کهیر: قرمزی، خارش و تاول که با اندازه و شکلهای مختلف بر روی سطح پوست ایجاد میشود. 6) تورم چشمها: آبریزش و خارش چشم باعث پف کردن چشمها میشود. 7) خارش: به علت تحریک و التهاب در پوست ایجاد میشود. 8) سوزش: التهاب پوست منجر به ناراحتی و احساس سوزش پوست میشود.
علت:
- یک واکنش آلرژیک ممکن است در هر نقطه از بدن اتفاق بیفتد. مانند پوست، چشمها، دیواره معده، بینی، سینوسها، گلو، ریهها. در واقع سلولهای ایمنی در این قسمتها واقع شدهاند تا با عوامل مهاجمی که از طریق استنشاق یا بلع وارد میشوند و یا در تماس با پوست قرار میگیرند مقابله کنند. واکنش سلولهای ایمنی در مقابل آلرژن منجر به ایجاد علائم میشود. بدن ما همیشه در مقابل عواملی مثل ویروسها و باکتریها از خود دفاع میکند، اما گاهی به اشتباه مواد بیضرری مانند گرده گیاهان را به عنوان عامل آسیب زننده میشناسد و در مقابلشان واکنش دفاعی نشان میدهد. در چنین شرایطی، سیستم ایمنی بدن مادهای علیه عامل آلرژیزا تولید میکند که پادتن نامیده میشود. این فرآیند باعث میشود فرد علائم آزاردهندهای را تجربه کند. علائمی که آن را نشانههای آلرژی مینامیم. و ابتلا به آلرژی غالباً ارثی است، به این معنا که والدین میتوانند آن را به فرزندانشان منتقل کنند. ریسک فاکتورهای ابتلا به آن شامل سابقهی خانوادگی آسم و آلرژی است. سن کودکی، داشتن سابقهی آسم یا بیماری آلرژیک دیگر نیز ریسک فاکتورهای دیگری برای ابتلا به آن هستند. انواع مختلف آلرژنها عبارتند از:
- بیماری های معده
- ترشحات سینوسی
- ضعف سیستم ایمنی بدن
- خوردن آب سرد و بستنی
- گزش حشرات: حشراتی مانند زنبور عسل و پشه ها.
- خوردن غذاهای سردی بخش و غذاهای یخچالی و فریزر شده
- داروها: به ویژه پنی سیلین یا آنتی بیوتیکهای مبتنی بر پنی سیلین.
- آلرژنهای هوایی: مانند گردهی گیاهان، موی بدن حیوانات، گرد و غبار و سوسک.
- لاتکس: لاتکس که اغلب در دستکشهای لاتکس و کاندوم و مواد دیگری که با آنها در تماس هستید وجود دارد، میتواند واکنشهای پوستی آلرژیک ایجاد کند.
- حساسیت و آلرژی معمولاً از به هم خوردگی اخلاط یعنی عدم تعادل مزاج بوجود می آید برای درمان قطعی آن باید بدن را به تعادل مزاجی خود برسانید تا درمان کامل شود؛ یا اینکه از شدت حرارت در سر، بوجود می آید که در این صورت درمان آن، فقط حجامت آلرژی است.
- برخی غذاها: هرگونه غذا یا ماده ای که بلعیده می شود می تواند باعث بروز واکشن آلرژیک شود. غذاهایی که بیشتر باعث این حالت می شوند عبارتند از: شیر گاو، زرده تخم مرغ، گندم، سویا، بادام کوهی یا همان پسته شامی، ماهی، آجیل های درختی (مثل گردوی معمولی)، صدف دریایی، خربزه، کنجد، تخم آفتاب گردان و شکلات. به خصوص بادام زمینی، آجیل، گندم، سویا، ماهی، صدف، تخم مرغ و شیر.
- علت آلرژی از منظر طب سنتی: اگر روابط فیزیکی و شیمیایی را که بر بدن انسان حاکم است مورد بررسی قرار دهیم، علت آلرژی مشخص خواهد شد. هر موجود را که خداوند آفریده است، مجهز به سیستم جذب و دفع است، اگر این مساله رعایت نشود، آن موجود دچار انواع آلرژی خواهد شد. هر موجودی اگر بر مبنی فطرت الهی خویش تغذیه نکند، دچار آلرژی می شود، خارج شدن از فطرت برابر با انواع بیماری ها و کسالت است. مواد غذایی، بعد از مصرف مراحل هضم را طی می کنند؛ سپس وارد خون و در نهایت وارد کبد می شوند، تا انواع آنزیم های مورد نیاز بدن ساخته شوند، بعد از این مرحله، مواد غذای از کبد، خارج و وارد مویرگ ها می شوند تا برای تغذیه سول ها مورد استفاده قرار گیرند. فاصله هر سلول تا مویرگ حدود 25 تا 50 میکرون است که طبق قانون اسمزی، سلول ها به نوع مواد غذایی ترشح شده از مویرگ ها واکنش نشان می دهند و ماده ای به نام هیستامین ترشح می کنند. هیستامین ترشح شده توسط سلول، وارد سیستم گردش خون می شود و در تمام بدن جریان پیدا می کند، همین امر موجب ایجاد انواع آلرژی ها می گردد.
- علت آلرژی فصلی از منظر طب سنتی: ابتلا به آلرژی در فصول مختلف به خصوص در فصل بهار را آلرژی های فصلی می نامند. برای بیان علت آلرژی های فصلی ابتدا لازم است تا مزاج فصل ها را به اختصار توضیح دهیم. بهار فصلی است معتدل که در آن رطوبت و دما نیز معتدل است، در این فصل، بیماری های آلرژی بیشتر می شود، تابستان، فصلی است گرم و خشک که گرما رطوبت را از بین می برد، در این فصل بیماری های عفونی و مسمومیت های گوارشی بیشتر می شود. پاییز، فصلی است سرد و خشک، در این فصل بیماری های روحی و روانی افزایش می یابد و بالاخره، زمستان، فصلی است سرد و تر که در این فصل بیماری های استخوانی و … بیشتر می شود. در مجموع سه مزاج وجود دارد که اگر با هم هماهنگی داشته باشند، معمولاً بیماری به وجود نمی آید، این سه مزاج یا طبیعت عبارتند از: 1) مزاج یا طبیعت شخص. 2) مزاج یا طبیعت غذاها. 3) مزاج یا طبیعت فصل. کسانی که می خواهند از کلیه بیماری ها، از جمله آلرژی ها، پیشگیری کنند، بهتر است که این سه مزاج را با هم هماهنگ نمایند. هماهنگی مزاج اینگونه محقق می شود که در هر فصل از مواد غذایی همان فصل استفاده شود، با استفاده از فریزر و غذاهای یخ زده، متأسفانه اکثر مردم این تعادل را به هم می زنند، مردم غذاهای زمستانی را در بهار و غذاهای بهار را در زمستان استفاده می کنند و همین موضع موجب آلرژی های فصلی می شود. متأسفانه در علم پزشکی ادعا می شود که بروز آلرژی به خاطر گرده افشانی گل ها و گیاهان است. در حالی که چنین استدلالی درست نیست و گرده افشانی ربطی به آلرژی ندارد.
- در واکنش های حساسیت زا چه اتفاقی می افتد: ابتدا یک فرد با استنشاق، قورتدادن و یا از طریق پوست ماده آلرژن را دریافت میکند و خود را در معرض آن قرار میدهد. پس از اینکه فرد در معرض ماده حساسیتزا قرار گرفت؛ مجموعهای از وقایع برای واکنشهای آلرژیک اتفاق میافتد: بدن شروع به تولید نوع خاصی از آنتیبادی، به نام IgE در اتصال آلرژن (ماده حساسیتزا) به سلولهای بدن میکند. آنتیبادی به نوعی از سلولهای خونی به نام ماست سل متصل میشود. ماست سل را میتوان در راههای هوایی، در رودهها، و جاهای دیگر بدن یافت. وجود ماست سلها در راههای هوایی و دستگاه گوارش این سلولها را بیشتر در معرض قرار گرفتن در مقابل ماده حساسیتزا قرار میدهد. آلرژن به IgE که در ماست سل وجود دارد متصل میشود. این اتفاق باعث میشود سلولهای ماست سل انواعی از مواد شیمیایی را به درون خون آزاد کنند. از این مواد، هیستامین، ماده شیمیایی اصلی میباشد. بسیاری از علائم یک واکنش آلرژیک از این ماده نشات میگیرد.
عوامل افزایش دهنده خطر:
- سیگار کشیدن
- سابقه خانوادگی آلرژی
- سرکوب ایمنی (به علت داروها یا بیماری)
- سابقه دیگر واکنش های آلرژیک، مثل اگزما یا آسم
- فصول بهار و پاییز، اکثر گیاهان در این فصل گرده افشانی می کنند
پیشگیری:
- پوشاندن زیر و روی پتو با ملحفه
- پرهیز از محیطهای شلوغ و پرجمعیت
- اجتناب از تماس مستقیم با باد کولر و پنکه
- شست و شوی ملحفه کودکان هر دو هفته یکبار
- شست و شوی اسباب بازیهای پشمی یک بار در هفته
- استفاده از مکملهای ویتامین C و امگا 3 (روغن ماهی)
- عدم نگهداری حیوانات خانگی به ویژه سگ، گربه و خرگوش
- پرهیز از محیطهای آلوده، به ویژه فضاهای مملو از دود دخانیات
- اجتناب از تماس با گرد و غبار و گرده گیاهان، به خصوص در فصل بهار
- اجتناب از بوی عطر، اسپری، حشرهکش، وایتکس و مواد شوینده اسیدی
- اجتناب از برخورد مستقیم با هوای سرد (در فصل زمستان از شال گردن برای پوشاندن بینی و دهان استفاده کنید).
- گردگیری دیوارهای اتاق خواب کودک و سایر وسایل خانه با دستمال مرطوب، یک بار در هفته
- عدم استفاده از فرش و گلیم و هرگونه پوشش پشمی و پرزدار در اتاق خواب کودک
عوارض احتمالی:
- آسم: اگر شما آلرژی دارید، خطر ابتلای شما به بیماری آسم بیشتر از سایر افراد است.
- اگزما، سینوس و عفونت ریه و گوشها: افراد مبتلا به آلرژی ممکن است دچار هر یک از این شرایط و مشکلات شوند.
- انواع دیگر آلرژی: ابتلا به یکی از انواع آلرژی خطر ابتلا به سایر انواع آلرژی را افزایش میدهد. افرادی که یکی از انواع آلرژی یا حساسیت را تجربه کردهاند، احتمال دارد به سایر آلرژیها هم مبتلا شوند. از طرفی خطر ابتلا به آسم، سینوزیت و عفونت ریه در این افراد بیشتر است.
- آنافیلاکسی: اگر شما مبتلا به حساسیت شدید هستید، پس میتوانید در خطر این واکنش شدید آلرژیکی باشید. آنافیلاکسی میتواند باعث، کهیر زدن و خارش در تمام بدن، تنگی نفس و یا خس خس، خشن شدن صدا و یا گرفتگی گلو و یا احساس سوزش و خارش در دستها، پا، لبها و یا پوست سر شود. این وضعیت خطرناک بوده و میبایست سریعاً به پزشک مراجعه نمود.
تشخیص:
- تست پوستی: پزشک پس از خراشیدن پوست مقدار کمی آلرژن پروتئینی را در تماس با محل خراش قرار میدهد. اگر حساسیت داشته باشید در محل خراش ضایعات پوستی و کهیر ایجاد خواهد شد.
- آزمایش خون: آنتیبادی هایی که هنگام حساسیت در خون آزاد میشود، تحت عنوان ایمونوگلوبولین (IgE) شناخته میشود. در آزمایش خون IgE خاصی (sIgE) در خون اندازهگیری میشود.
- ابتدا دکتر آلرژی درباره نشانهها از شما سوال میکند و معاینهی فیزیکی انجام میدهد. سپس دربارهی هر غذای غیر معمولی که ممکن است، اخیراً خورده باشید و هر مادهای که با آن تماس داشته باشید میپرسد. در نهایت، آزمایش خون و آزمایش پوستی میتواند آلرژنهایی را که پزشک به آنها مشکوک است را تأیید کند یا تشخیص دهد. با این حال آگاه باشید که این آزمایشها میتوانند مثبت کاذب یا منفی کاذب باشند.
درمان طب نوین:
- برای درمان و کنترل آلرژی از انواع آنتیهیستامینها استفاده میشود. پزشکان آنتیهیستامینها را بنا به نوع آلرژی در بیشتر موارد به صورت خوراکی یا تنفسی تجویز میکنند. گاهی بر مبنای تشخیص پزشک ممکن است بیمار دارو را به صورت تزریقی دریافت کند.
- اپی نفرین: اگر حساسیت شدید دارید، ممکن است لازم باشد همیشه اپی نفرین همراه خود داشته باشید. در زمان حساسیت شدید که تهدید کنندهی حیات است، تا زمانی که کمک پزشکی برسد تزریق اپینفرین میتواند نشانهها را کاهش دهد.
- ایمونوتراپی:برای درمان آلرژیهای شدید یا آلرژیهایی که هیچگاه به طور کامل از بین نمیروند، ایمونوتراپی با آلرژن توصیه میشود. این درمان شامل تزریق عصارهی آلرژن تخلیص شده است که طی دورهی چند ساله داده میشود. شکل دیگر ایمونوتراپی قرصی است که زیر زبان قرار میگیرد. داروهای زیر زبانی برای درمان آلرژی به گردهی گیاهان استفاده میشود.
درمان طب سنتی:
- جوشانده نعناع در طول روز بخورید.
- اسانس نعناع به پیشانی خود بمالید.
- از سیر و پیاز در برنامه غذایی خود استفاده کنید.
- برگ و گل مرزنجوش را دم کنید و در طی روز میل کنید.
- اگر سینوزیت دارید ابتدا باید سینوزیت خود را درمان کنید.
- روغن بنفشه پایه کنجد شب ها قبل از خواب داخل ناف بچکانید.
- روزی سه الی چهار استکان از این ترکیب را به صورت گرم میل کنید.
- روزانه به طور منظم نرمش و ورزش و فعالیت های فیزیکی انجام دهید.
- مصرف روزی یک لیوان از دمکرده چای کوهی همراه با کمی عسل (120 روز)
- هر شب به مدت 15 الی 20 دقیقه بخور بابونه شیرازی + خطمی سفید + آویشن انجام دهید.
- عصبی ندشن و نداشتن یبوست مزاج نیز در بهبودی سریع آلرژی های فصلی بسیار موثر است.
- نکتار سیب بهترین آنتی هیستامین طبیعی است، روزانه 2 تا 3 لیوان نکتار سیب را به مرور میل کنید.
- کمی پودر گوگرد زرد را با مقداری روغن جامد مخلوط کنید و شب ها بر دست ها مالش دهید و بخوابید.
- در حمام عرقیات گیاهی نظیر بابونه + خطمی + آویشن را با سرم آب و نمک مخلوط کرده و استنشاق کنید.
- زرشک + عناب + سپستان پودر کرده با عسل خمیر کنید و صبح ناشتا و شب هنگام خواب به اندازه یک نخود میل کنید.
- تخم کاهو + تخم کاسنی + تخم خیار + تخم خرفه با عسل خمیر کنید و قبل از ناهار و شام به اندازه یک نخود مصرف کنید.
- روغن زیتون 15 گرم + سیاهدانه 5 گرم، سیاهدانه را نرم بکوبید و در روغن زیتون بپزید سپس صاف کنید و در بینی بچکانید. (بسیار مجرب)
- این بیماران بهتر است که بیشتر از غذاهای گیاهی و میوه جات به صورت خام استفاده کند و سیب و عسل را هر روز به طور مرتب میل کنند.
- روزانه سه قاشق غذاخوری خاکشیر در آبجوش حل کرده میل نمایید، همزمان از عرق شاه تره روزی سه استکان نیز استفاده کنند. (بسیار مجرب).
- قره قات + سماق + گرد قوره انگور عسگری را با عسل ترکیب کنید تا به صورت خمیر درآید بعد از صبحانه و ناهار یک نخود از این ترکیب میل کنید.
- شب ها یک لیوان سرکه انگبین با عرق کاسنی، میل کنید تا 120 شب (اگر طبع سردی دارید به جای عرق کاسنی باید از سرکه انگبین با عرق نعناع استفاده نمایید).
- یک عدد سیب را پوست بکنید و رنده کنید (به حالت فالوده در بیاید) و با یک قاشق غذاخوری خاکشیر مخلوط کنید ترکیب کنید و صبح ناشتا و قبل از ناهار و عصرانه میل کنید.
- ترکیب خاکشیر + اسفرزه روزی یک قاشق غذاخوری از این ترکیب را در آب جوش مخلوط کنید نیم ساعت اجازه دهید لعاب بیاندازد با عسل شیرین کرده و صبح ناشتا میل کنید.
- در صورت داشتن حساسیت پوستی کتیرا 5 گرم + نشاسته 10 گرم، این دو ترکیب را باهم مخلوط کنید، 25 گرم گلیسرین به آن اضافه کنید و کمی حرارت دهید و روزانه دست ها را ماساژ دهید.
- سماق 20 گرم + تخم گشنیز 5 گرم + گل بنفشه 15 گرم + شاه تره 10 گرم + تخم ترشک 15 گرم، ده گرم در پانصد سی سی آب پس از کمی جوشاندن قبل از هر غذا دو استکان میل نمایید. (بسیار مجرب).
- برای درمان دست هایی که ظریف و علیل شده اند و به هر چیزی حساسیت نشان می دهند، باید هربار ۵۰ گرم برگ ازگیل را در یک لیتر آب به مدت ۱۵ دقیقه دم کنید و با آب صاف کرده آن دست ها را شستشو دهید.
- اگر دست هایتان به مواد شوینده یا گرد و غبار یا مواد اسیدی یا از تماس با مواد پلاستیکی و غیره حساس شده است، باید ۵ گرم پودر کتیرا را با ۵۰ گرم گلسیرین مخلوط کنید و شب ها به دست ها مالش دهید و بخوابید.
- گیاهان دارویی ضد آلرژی (ضد حساسیت): انگور، بادرنجبویه، خارمریم، دارچین، زردچوبه، شاهتره، نارنج، افدرا، پای خر، میخک، سیاهدانه، کندر، گل مغربی، انجیر، برگ بو، جوز بویا، خردل سفید، خردل سیاه، درمنه، سداب، عناب، هندوانه ابوجهل.
- حساسیت و آلرژی معمولاً از به هم خوردگی اخلاط یعنی عدم تعادل مزاج بوجود می آید برای درمان قطعی آن باید بدن را به تعادل مزاجی خود برسانید تا درمان کامل شود؛ یا اینکه از شدت حرارت در سر، بوجود می آید که در این صورت درمان آن، فقط حجامت آلرژی است.
- گل نیلوفر و کتیرا از هر کدام ۵ گرم و گل بنفشه ۱۰ گرم، همه را نرم بسایید، بعد ۵ گرم موم، ۲۰ گرم پیه مرغ آب کرده و مغز یک عدد ساق گاو را روی آتش ملایم مخلوط کنید. سپس داروها را با پیه و موم و مغز ساق گاو ترکیب کرده و روزی سه مرتبه، کمی از آن را بمالید و خوب ماساژ دهید.
- عناب 5 گرم + گل خطمی 10 گرم + سه پستان 5 گرم + ریشه شیرین بیان 20 گرم + انجیر 10 عدد + گل زوفا 15 گرم + تاجریزی 5 گرم + گل بنفشه 10 گرم + پر سیاوشان 10 گرم + مویز 20 دانه + گل پنیرک 10 گرم، پانزده گرم در پانصد سی سی آب کمی جوشانده و قبل از هر غذا دو استکان میل نمایید. (بسیار مجرب)
- پنج گرم گل نیلوفر را با ۱۰ گرم گل بنفشه مخلوط کرده، بسایید و با ۵ گرم پودر کتیرا ترکیب کنید، بعد محتوی مغز یک عدد ساق گاو را با ۲۰ گرم پیه مرغ آب کرده و ۵ گرم موم عسل، روی آتش گرم کنید، سپس داروهای کوبیده شده را در آن مخلوط کرده و شب ها هنگام خواب مقداری از آن را به دست ها مالش دهید و بخوابید. در ضمن در این مواقع باید دست ها را از تماس با گردو غبار و مواد شوینده و اسیدی و حتی از تماس با آب پرهیز دهید و هرگاه مجبور به تماس شدید، باید از دستکش استفاده کنید و چون دستکش پلاستیکی خود ایجاد حساسیت می کند، ابتدا یک جفت دستکش نخی در دست کرده، سپس روی آن از دستکش پلاستیکی استفاده کنید.
- بهترین درمان این است که اسطوخدوس هندی، بادرنجبویه، بابونه شیرازی، گل بنفشه، گل محمدی، گل پنیرک، گل نیلوفر، پرسیاوشان، پوست خشخاش، تاجریزی، رازیانه، ریوند چینی، ریشه کاسنی، تخم کاسنی، تخم گشنیز، سنامکی، مرزنجوش، سیاهدانه، مخلصه، ناخنک و پوست هلیله زرد از هر کدام ۱۰ گرم، مخلوط کرده و نیم کوب کنید، آن را به ۱۰ قسمت مساوی تقسیم کنید و هر قسمت از آن را شب در یک و نیم لیوان آب بجوشانید و با آن بخور دهید. هنگامی که آب آن به حدود نصف رسید آن را صاف و شیرین کرده و بنوشید. تفاله آن را مجدداً در یک و نیم لیوان آب جوش بخیسانید و شب باز هم در همان آب جوشانده و بخور دهید. سپس آب آن را صاف و شیرین کرده، بنوشید.
- بعد از 40 روز از مصرف داروهای فوق، حجامت عام انجام شود، یک ماه بعد ازحجامت عام اول، حجامت عام دوم انجام شود. دو هفته بعد حجامت سر انجام دهید.40 روز بعد از حجامت سر حجامت آلرژی انجام شود و اگر به چیز خاصی حساسیت دارید آن را با خود به مطب ببرید تا بعد از حجامت، پزشک آن را به موضع حجامت بمالد تا بدن نسبت به آن دیگر حساسیت نداشته باشد. (محل حجامت آلرژی همان محل حجامت عام است، اما در آلرژی تعداد خراش ها زیاد (بین 200 الی 500 خراش سطحی) است. منظور از حجامت آلرژی ایجاد زخم است نه خونگیری) (برای تهیه ماده آلرژی بهتر است به آنچه که حساسیت دارید و حساسیت ندارید مانند گرده گل ها، گرد جاروبرقی و … همه را با آب جوش ترکیب کنید و درون یخچال قرار دهید، هر روز این محلول را چنگ بزنید، این عمل را تا 3 هفته تکرار کنید بلافاصله بعد از 3 هفته بعد از حجامت آلرژی موضع حجامت را با این ترکیب خوب میپوشانیم و تا 24 ساعت اجازه می دهیم این ترکیب روی موضع بماند سپس بعد از باز کردن دوباره موضع حجامت را با ماده آلرژی میپوشانیم برای بهبودی و درمان آلرژی، شخص باید 3 الی 4 مرتبه حجامت آلرژی را انجام دهد).
- آلرژی هایی که به صورت عطسه، آبریزش بینی و سوزش گلو و … است و به آن در اصل زکام گفته می شود، نباید درمان شیمایی شود بلکه باید تخلیه شود؛ چون اگر درمان شیمیایی شود در بلند مدت آسیب ها، خطرات و بیماری های جدی به همراه می آورد. زیرا اگر با داروهای شیمایی درمان شود و به عبارت دیگر در بدن دفع شود بعد مدتی ممکن است منجر به بیماری های صعب العلاج مانند تومور مغزی و … شود بلکه باید آن را از بدن دفع نمود. برای تخلیه راحت تر بین 5 الی 10 دقیقه ملاج سر را زیر دوش آب گرم بگیرید، وقتی از حمام بیرون آمدید این اخلاط سیلان کرده و دفع می شود با این روش مواد زائد تا 12 ساعت تخلیه شده و دفع می گردد. استنشاق آب گرم و نمک؛ که در طول 12 الی 24 ساعت تخلیه کامل مواد زائد صورت میگیرد. و به عنوان درمان هر بار ۲ گرم مرزنجوش را در ۲ لیوان آب بجوشانید تا آب آن به حدود یک لیوان برسد. سپس آب آن را صاف کرده و پس از سرد شدن در یک بطری تمیز نگهداری کنید. در طول روز ۶ تا ۸ مرتبه کمی از آن را در بینی بالا بکشید و تا نتیجه کامل این عمل را هر روز تکرار کنید. و یا مقداری سیاهدانه را نیم کوب کرده و بجوشانید. آب آن را صاف و به اندازه نصف آن روغن زیتون روی آن ریخته و مجدداً بجوشانید تا آب تمام شود. روغن به دست آمده را هر صبح، ظهر و شب در بینی بچکانید. و یا بابونه شیرازی، گل بنفشه و مرزنجوش را مخلوط کرده و بجوشانید. آب صاف کرده آن را هر صبح، ظهر و شب در بینی بکشید.
داروها:
- کتوتیفن
- ترفنادین
- لوراتادین
- مومتازون
- بتامتازون
- آزلاستین
- امداستین
- آستمیزول
- اپی نفرین
- سیتریزین
- اولوپاتادین
- کلماستین
- ستیریزین
- تریمپرازین
- پرومتازین
- سالبوتامول
- بکلومتازون
- فلوتیکازون
- پردنیزولون
- فنیل افرین
- کلرفنیرامین
- آکریواستین
- فکسوفنادین
- دوکسیلامین
- برم فنیرامین
- سیپروهپتادین
- دس لوراتادین
- کاربینوکسامین
- مونته لوکاست
- دیفن هیدرامین
- بسته به آلرژی، داروها میتوانند به کاهش واکنش سیستم ایمنی بدن و کاهش علائم کمک کنند که به شکل قرص، شربت و اسپری بینی استفاده میشود. داروهای ضد آلرژیک عبارتند از: آنتی هیستامینها مانند دیفن هیدرامین (Benadryl)، کورتیکواستروئیدها، سیتریزین (Zyrtec)، لوراتادین (Claritin)، کرومولین سدیم (Gastrocrom)، ضد احتقان (Afrin, Suphedrine PE, Sudafed)، تعدیل کنندههای لوکوترین (Singular, Zyflo).
فعالیت:
- محدودیتی وجود ندارد.
رژیم غذایی:
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای، لبنیات پاستوریزه، غذاهای گرم و سرد بدون مصلح غذایی پرهیز کنید.
- از خوردن غذاهای سرخ کرده، پیاز داغ، ترشی جات، شیرینی های قنادی، خربزه، انگور و نوشیدن آب سرد و حمام آب سرد پرهیز کنید.
- بودزوناید
نکته:
- تب یونجه (رینیت آلرژیک): عبارت است از یک واکنش آلرژیک به مواد آلرژی زای موجود در هوا که چشم ها، بینی، سینوس ها، گلو و لوله های برونشی موجود در ریه ها را گرفتار می کند. البته نام این بیماری گمراه کننده است، زیرا یونجه باعث واکنش آلرژیک نمی شود و در این بیماری تبی وجود ندارد، حملات رینیت آلرژیک در فصل گرده افشانی گیاهان تشدید می شود و با پایان آن فروکش می کند.
- آلرژی غذایی: عبارت است از واکنش بیش از اندازه دستگاه ایمنی به برخی غذاها یا موادی که معمولاً بی خطرند، این واکنش ها، نامطلوب ممکن است ارثی یا ناشی از یک نقص اکتسابی بیوشیمایی باشند. علائم ممکن است در عرض چند دقیقه یا تا 2 ساعت پس از خوردن آن غذای به خصوص بروز کنند. در بعضی موارد، امکان دارد علائم تا 2 الی 1 روز بعد نیز ظاهر نشوند.
- انواع آلرژی تنفسی: 1) بهاری: هیچ درمانی برای آن وجود ندارد، اما میتوانید اقداماتی را برای جلوگیری از آن انجام دهید. 2) تابستانی: آلرژی تابستانی معمولاً توسط گردهی گیاهان ایجاد میشود. 3) پاییزی: گرد و غبار بزرگترین عامل ایجاد آلرژی در پاییز است. 4) زمستانی: علائم آلرژی در زمستان افزایش مییابند و فرد مجبور میشود زمان بیشتری را در منزل سپری کند. 5) فصلی یا تب یونجه: به عنوان رینیت آلرژیک یا آبریزش بینی آلرژیک نیز شناخته میشود، نوعی اختلال ایمنی است که باعث پاسخ حساسیتی به گرده و دیگر مواد میشود. دو نوع تب یونجه وجود دارد: نوع فصلی که فقط در طی فصولی گرده افشانی گیاهان رخ میدهد و نوع پایدار که در کل طول سال وجود دارد.6) آلرژی به گربه: آلرژی به گربه دو برابر شایعتر از آلرژی به سگ است. 7) آلرژی به گرده. 8) آلرژی به هاگ گیاهان و کپک ها. 9) آلرژی به گرد و غبار. 10) آلرژی به سگ.
- انواع آلرژی غذایی: 1) آلرژی به شیر: علائم آن شامل خس خس سینه، استفراغ و کهیر است. اگر از حساسیت به شیر رنج میبرید، اجتناب از محصولات شیری و مواد غذایی حاوی شیر تنها راه جلوگیری از واکنشهای آلرژیک است. 2) آلرژی به کازئین: اگر خوردن یک لیوان شیر و یا یک تکه پیتزا باعث تورم لبها، کهیر یا نشانه های دیگر میشود ممکن است به پروتئین کازئین موجود در شیر آلرژی داشته باشید. یکی دیگر از پروتئینهای موجود در شیر، پروتئین وی (Whey Protein) است. برخی از افراد به کازئین و پروتئین حساسیت دارند. 3) آلرژی به تخم مرغ: در کودکان بیشتر از بزرگسالان دیده میشود. 4) آلرژی به گندم: پیشگیری از این آلرژی میتواند مشکل باشد، زیرا گندم در بسیاری از مواد غذایی وجود دارد. 5) آلرژی به مغزها و آجیل ها: تنها راه جلوگیری از واکنشهای حساسیتی، اجتناب از آجیلهایی مانند بادام زمینی، گردو، بادام هندی و سایر غذاهای حاوی آجیل است. 6) آلرژی به صدف دارها: اگر به یک نوع از سخت پوستان آلرژی دارید، ممکن است با دیگر صدف دارها نیز حساسیت داشته باشد. 7) آلرژی به سولفید: سولفیدها گروهی از ترکیبات گوگردی هستند که ممکن است به طور طبیعی در غذاها وجود داشته باشند یا به عنوان نگهدارنده به غذا اضافه شوند. سازمان FDA تخمین میزند که یک نفر از هر ۱۰۰ نفر به این ترکیبات حساسیت دارند. 8) آلرژی به سویا: سویا، سس سویا و ( Tofu پنیر سویا) بخش بزرگی از غذاهای فرآوری شده است که میتواند حساسیتزا باشد. 9) عدم تحمل غذایی. 10) آلرژی به ماهی.
- انواع آلرژی پوستی: 1) درماتیت تماسی: زمانی که مادهای حساسیتزا با پوست تماس مییابد، سیستم ایمنی بدن آن را مورد حمله قرار میدهد و آنتیبادی تولید میکند که نتیجهی آن بثورات خارش دار و قرمز در محل تماس آن ماده است. 2) کهیر و آنژیوادم: تاول و کهیر قرمز رنگ و متورم به شکل تکه ای، بهطور ناگهانی بر روی پوست ظاهر میشوند. در آنژیوادما، تورم در زیر پوست، نه بر روی سطح پوست، اتفاق میافتد. 3) آلرژی به سم پیچک، بلوط، و سماق: پیچک سمی، بلوط سمی و سماق سمی گیاهانی هستند که حاوی روغن تحریک کنندهای به نام اوروشیول هستند. اوروشیول باعث ایجاد واکنش آلرژیک هنگام تماس با پوست میشود و باعث بروز خارش میشود که در عرض چند ساعت یا چند روز پس از قرار گرفتن در معرض سم، ظاهر میشود. 4) آلرژی به نیش حشرات: نیش زنبور عسل، زنبور زرد، زنبور سرخ و مورچه آتشین اغلب آلرژیزا است. علائم آن شامل تورم (ادم) در محل نیش، خارش و کهیر در سراسر بدن، سرفه، تنگی قفسهی سینه، خس خس سینه، تنگی نفس و آنافیلاکسی است. 5) آلرژی به نور خورشید: قرار گیری بیش از حد در معرض اشعهی ماوراء بنفش باعث سوختن پوست میشود. 6) آلرژی به لوازم آرایشی و بهداشتی: مواد خاص استفاده شده در لوازم آرایشی، مانند رایحه و مواد نگهدارنده، میتواند به عنوان آلرژن عمل کرده و باعث واکنشهای آلرژیک شوند. 7) آلرژی به نیکل.
- سایر آلرژی ها: 1) ملتحمهای (چشم صورتی): ورم ملتحمه بیماری رایج و قابل درمان در کودکان و بزرگسالان است. 2) آلرژی به داروها: بسیاری از داروها دارای عوارض جانبی هستند که میتوانند باعث واکنشهای آلرژیک شامل: کهیر، خارش پوست، بثورات پوستی، تورم صورت، خس خس سینه و آنافیلاکسی شوند. 3) آلرژی به آسپیرین (سالیسیلات): اگر به سالیسیلات حساسیت دارید، از مصرف غذاها، داروها و سایر محصولات حاوی سالسیلات خودداری کنید. 4) آنافیلاکس: نشانههایی که آنافیلاکسی ایجاد میکند شامل تنگی نفس ناگهانی، خس خس سینه، خشونت صدا، تورم زبان و دهان، کهیر و خارش در تمام بدن، سوزن سوزن شدن دستها و پاها و لبها و پوست سر، تهوع و استفراغ، افزایش ضربان قلب، سرگیجه و از دست دادن هوشیاری است. 5) آلرژی در کودکان: آلرژی پوستی با رشد کودک کاهش مییابد، اما آلرژیهای تنفسی و آلرژی به مواد غذایی با افزایش سن کودک بیشتر میشوند. 6) آلرژی به پنی سیلین.
- واکنش پوستی آلرژیک (حساسیت پوستی): عبارت است از حساسیت پوستی یکی دیگر از انواع آلرژی است که بسیاری از افراد به آن دچار میشوند. پزشکان متخصص پوست بر این باورند که استفاده از جواهرات و زیورآلات فلزی و عطر میتواند عامل به وجود آمدن حساسیتهای پوستی شوند. هنگامیکه بدن با یک مادهی آلرژیزا تماس پیدا میکند التهابات پوستی رخ میدهد که به آن درماتیت تماسی گفته میشود. بیماران مبتلا به درماتیت تماسی، ممکن است خارش خفیفی در کل بدن خود و یا در ناحیهی محدودی احساس کنند. اگر خارش در ناحیه دست یا پا، با شدت بیشتری احساس شود ممکن است فرد از انجام فعالیتهای روزانه خود نیز باز بماند. پوستی که قرمز شده است و دائماً خارش دارد میتواند بسیار حساس و دردناک بوده و باعث خجالت شود. در بسیاری از موارد، علت حساسیت پوستی به راحتی قابل تشخیص نیست و حتماً باید به پزشک متخصص آلرژی مراجعه کنید تا بتواند بر اساس علائم شما، علت حساسیت را تشخیص دهد. حساسیت پوستی میتواند به دلایل مختلفی ایجاد شود. به طور مثال، قرار گرفتن در معرض برخی گیاهان سمی و مصرف برخی از داروها و مواد غذایی باعث بروز حساسیتهای پوستی میشود. بعضی از بیماریها مانند سرخک و آبله مرغان نیز میتوانند حساسیت پوستی ایجاد کنند. اگزما و کهیر نیز از رایجترین انواع حساسیتهای پوستی به شمار میروند. در صورت ابتلا به هر نوع حساسیت پوستی، به پزشک متخصص آلرژی مراجعه کنید تا وضعیت شما درمان شود.
- آلرژی و حساسیت دارویی چیست: آلرژی دارویی واکنش غیر طبیعی سیستم ایمنی بدن نسبت به دارو است. هر دارویی، بدون نسخه یا داروی گیاهی، قادر به ایجاد حساسیت است. با این حال، آلرژی دارویی نسبت به داروهای خاص بیشت اتفاق می افتد. شایع ترین علائم و نشانه های آلرژی به دارو شامل کهیر، بثورات پوستی یا تب هستند. آلرژی دارویی ممکن است واکنش های جدی ایجاد کنند از جمله آنافیلاکسی که یک بیماری تهدید کننده زندگی است که بر ارگان های متعدد بدن تأثیر میگذارد. آلرژی عارضه جانبی دارو نیست، بلکه یک واکنش احتمالی شناخته شده است که بر چسب دارو ذکر شده است. حساسیت دارو نیز با مسمومیت دارویی ناشی از مصرف بیش از حد دارو متفاوت است.
- بیماری آنافیلاکسی یا شوک آلرژیک چیست: آنافیلاکسی یک واکنش نادر و تهدید کننده زندگی به آلرژی دارویی است که باعث اختلال گسترده عملکرد سیستم های بدن می شود، علائم و نشانه های آنافیلاکسی شامل موارد زیر هستند: سفت شدن مجاری تنفسی و گلو که باعث ایجاد مشکل در تنفس می شود، حالت تهوع یا گرفتگی شکم، استفراغ یا اسهال، سرگیجه یا سبکی سر، نبض ضعیف و سریع، افت فشار خون، تشنج، از دست دادن هوشیاری. اگر علائم آنافیلاکسی را در فردی مشاهده کردید و دیدید که تنفس وی متوقف شد: اورژانس را خبر کنید یا به فرد دیگر بگویید این کار را انجام دهد (اگر این اتفاق برای یک کودک افتاده است، قبل از خبر کردن اورژانس، اقدامات احیاء را به مدت یک دقیقه انجام دهید). فوراً تنفس دهان به دهان را آغاز کنید. اگر قلب ضربان ندارد، ماساژ قلبی بدهید، تا زمانی که کمک نرسیده است، عملیات احیاء را ادامه دهید. هرگاه دارویی را مصرف می کنید، نسبت به امکان بروز واکنش آلرژیک هوشیار باشید و آمادگی این را داشته باشید که به محض بروز علائم اقدامات لازم را انجام دهید. اگر قبلاً دچار واکنش آلرژیک شدید شده اید، همیشه کیت آنافیلاکسی همراه داشته باشید. درمان طولانی مدت مستلزم حساسیت زدایی است. همچنین تزریق اپی نفرین (آدرنالین) تنها درمان فوری موثر است. داروهایی مثل آمینوفیلین، کورتیزون، یا آنتی هیستامین ها، که پس از آدرنالین تزریق می شوند، جلوی بازگشت علائم حاد را می گیرند.
- پورپورای آلرژیک (پورپورای آنافیلاکتویید، پورپورای هنوخ، شوئن لاین): عبارت است از یک اختلال آلرژیک به صورت خونریزی ناگهانی داخل پوستی یا روده ای، این اختلال ممکن است مفاصل (معمولاً زانو، مچ پا، ران، مچ دست و آرنج)؛ پوست ساق پا، ران شکم؛ لوله گوارش و کلیه را درگیر نماید، این اختلال کودکان و بیشتر پسران (8 الی 2 ساله) را مبتلا می سازد. پورپورای آلرژیک به طور معمولاً 3 الی 1 هفته به طول می انجامد، در بعضی کودکان بیماری فقط با تعداد کمی لکه های پوستی و تب بروز می کند، سایر کودکان به دلیل درد شکم و التهاب کلیه نیازمند بستری در بیمارستان هستند، بیشتر کودکان دچار پورپورای آلرژیک به طور کامل بهبود می یابند، ولی در برخی، پورپورای آلرژیک عود کرده و یا سال ها باقی می ماند.