کاربر

درمان آرتریت مرتبط با پسوریازیس (آرتریت پسوریاتیک)

بیماری ها ، داروها ، تشخیص ، درمان و ...

آرتریت مرتبط با پسوریازیس: عبارت است از التهاب مفاصل مجاور ضایعات پوستی و ناخنی پسوریازیس. هر یک از مفاصل بدن ممکن است درگیر شوند، ولی عمدتاً مفاصل انگشتان و مهره های کمری و گردنی مبتلا می شوند. این اختلال معمولاً خفیف بوده و بیشتر بین سنین 35 الی 30 سال شروع شده و در سراسر زندگی به طور متناوب ادامه می یابد. آرتریت پسوریازیسی نوعی آرتریت التهابی مزمن است که در 5 تا 42 درصد بیماران مبتلا به پسوریازیس مشاهده می شود.

انواع آرتریک پسوریاتیک:

  1. PsA به صورت متقاون: این نوع از آرتریت به صورت قرینه در مفاصل هر دو طرف بدن ایجاد می شود. این نوع از آرتریت پسوریاتیک به آرتریت روماتوئید (RA) شباهت دارد. با این حال، آرتریت پسوریاتیک خفیف تر از RA است و باعث تغییر شکل کمتری در مفاصل می شود. این نوع از آرتریت متقارن، می تواند فرد را کاملاً ناتوان کند.
  2. PsA به صورت نامتقارن: این نوع آرتریت به صورت نامتقاون در مفاصل دو طرف بدن مشاهده می شود و می توان گفت تنها در یک طرف بدن رخ می دهد. مفاصل مبتلا به این نوع آرتریت درد دارند و قرمز می شوند PsA نامتقارن معمولاً خفیف است.
  3. PsA اینترفاالنژیال دیستال غالب (DIP) : آرتریت پسوریاتیک اینترفاالنژیال دیستال غالب در مفاصل نزدیک به ناخن شکل می گیرد. این مفاصل، به نام مفاصل دیستال شناخته می شوند. خوشبختانه این نوع آرتریت تنها در پنج درصد از موارد رخ می دهد. به طور کلی DIP، نوع کلاسیک PSA است.
  4. PsA اسپوندیلیت: این نوع آرتریت بر روی ستون فقرات تأثیر می گذارد. در این بیماری کل ستون فقرات از گردن تا پایین کمر ممکن است تحت تأثیر قرار بگیرند PsA اسپوندیلیت می تواند حرکت دادن مفاصل را بسیار دردناک کند. دست ها، پاها، ران ها، بازوها و لگن نیز ممکن است با PSA اسپوندیلیت درگیر شوند. التهاب ستون فقرات علامت اصلی PsA اسپوندیلیت در پنج درصد از افراد مبتلا به PSA است.
  5. آرتریت Mutilans : یک نوع شدید از PSA است و می تواند به زخم بستر شبیه باشد. کمتر از پنج درصد از افراد مبتلا به این بیماری، به این نوع از آرتریت پسوریاتیک مبتلا هستند. آرتریت mutilans معمولاً بر روی دست و پا تأثیر می گذارد. اما ممکن است در گردن و کمر نیز درد ایجاد کند.

علائم:

  1. پوست ریزی پوست
  2. خستگی و تب (گاهی)
  3. ناخن های چاله دار، برجسته و زرد رنگ
  4. درد، تورم، محدودیت حرکت، احساس درد هنگام لمس ورم مفاصل مبتلا
  5. سه نوع آرتریت پسوریازیسی شناسایی شده است. آرتریت التهابی غیر قرینه، آرتریت قرینه و اسپوندلیلت پسوریازیسی. به طور متوسط 47 درصد بیماران بین 16 تا 70 درصد آرتریت التهابی غیر قرینه دارند، بروز بیماری در زن و مرد یکسان است. بسیاری از بیماران از سفتی صبحگاهی می نالند، اما پسوریازیس اغلب سال ها بیش از آرتریت پدید می آید. به طور متوسط 25 درصد از بیماران بین 15 تا 39 درصد به آرتریت قرینه ای که مشابه آرتریت روماتوئید است، مبتلا می گردند. این بیماری در زنان دو برابر مردان است. پسوریازیس و آرتریت التهابی اغلب همزمان ایجاد می گردند، در اینجا نیز بیماران غالباً به خشکی صبحگاهی مبتلا می شوند، به خصوص مفاصل بزرگ محیطی درگیر هستند. تمامی بیماران اونیکودیستروفی دارند که به افتراق آنها از افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید کمک می کند، بیش از نیمی از بیماران به سمت آرتریت تخریبی می روند. به طور متوسط 23 درصد بیماران بین 5 تا 40 درصد اسپوندلیت پسوریازیس بدون درگیری مفاصل محیطی دارند. پسوریازیس اغلب چند سال پیش از آرتریت پدید آمده و بروز کمردرد و خشکی صبحگاهی شایع است. اسپوندلیت پسوریازیس در مردان شایع تر است.

علت:

  • ارث: استعداد ابتلاء به آرتریت مرتبط با پسوریازیس ممکن است ارثی باشد.
  • عفونت استرپتوکوکی: واکنش ایمنی نسبت به یک عفونت استرپتوکوکی تا به حال علت این بیماری شناخته نشده است، اما شواهد غیر مستقیم دال بر دخالت عفونت ها دارد.
  • استرس و فشارهای عصبی و تغذیه نامناسب: بیماری های خود ایمنی نتیجه استرس و فشارهای عصبی و تغذیه نامناسب است. همانطور که قبلاً بیان شد سیستم ایمنی انسان سرد و تر است و استفاده مدام فرد از غذاهای سرد و عصبی شدن و حرص خوردن باعث می شود که این سیستم دچار اختلال شود.

عوامل افزایش دهنده خطر:

  1. عفونت های استرپتوکوکی (به ندرت)
  2. سابقه خانوادگی آرتریت روماتویید یا پسوریازیس

پیشگیری:

  • اقدام فوری برای درمان آنتی بیوتیک عفونت های استرپتوکوکی

عوارض احتمالی:

  1. پیشرفت به سوی آرتریت مزمن و ناتوانی شدید در حرکت ممکن است رخ دهد (به ندرت).

تشخیص:

  1. برای تشخیص PsA نیاز است که علل دیگر ورم مفاصل، مانند RA و نقرس حذف شوند. این کار را می توان با چند آزمون زیر انجام داد:
  2. فاکتور روماتوئید (RF) : یک آنتی بادی است که می تواند در زمان ابتلا به آرتریت روماتوئید در بدن وجود داشته باشد. این فاکتور معمولا در PsA وجود ندارد. آزمایش خون می تواند به پزشکان کمک کند که این آنتی بادی را در بدن تشخیص داده و تفاوت بین PSA و RA را متوجه شوند.
  3. عکس اشعه ایکس: از دست می تواند نشان دهد که علت درد فرسودگی مفاصل ناشی از ساییدگی انتهای استخوان است یا خیر این علامت معمولاً بعد از پیشرفت PsA رخ می دهد.
  4. آزمایش میکروسکوپی مایع مفصلی: می تواند وجود نقرس را رد کند. کریستال های اسید اوریک در بدن افراد مبتلا به PsA وجود ندارد.

درمان طب نوین:

  • این اختلال در حال حاضر غیر قابل علاج محسوب می گردد. مشخصه این بیماری دوره های مکرر فروکش و شعله ور شدن به طور حاد است. البته علائم بیماری با درمان قابل تسکین یا کنترل بوده و موارد معدودی از بهبود خود به خود بیماری در مقالات پزشکی گزارش شده است. تحقیقات علمی درباره علل و درمان این بیماری ادامه داشته و این امید وجود دارد که درمان هایی موثرتر و در نهایت علاج بخشی عرضه گردد. هدف درمان عبارتست از: از کنترل ضایعات پوستی و التهاب مفصلی، بی حرکت کردن مفاصل مبتلا به آتل ممکن است انجام شود. برای تخفیف درد مفصلی از گرم کردن مفصل استفاده کنید. برای این منظور استفاده از آب داغ، جریان های گردابی، لامپ های گرمایی، امواج ماوراء صوت یا دیاترمی همگی موثرند. برنامه ریزی دوره های منظم آفتاب گرفتن در حد متوسط کمک کننده است. اگر گرم کردن مفاصل باعث تسکین درد نشد، کمپرس سرد را امتحان کنید. اشعه درمانی PUVA (تاباندن اشعه ماوراء بنفش پر شدت پس از تجویز داروی پسوریازیس) برای ضایعات پوستی موثر است. درمان آرتریت پسوریازیس با آموزش بیمار و درمان فیزیکی و شغلی به منظور حفظ قدرت عضلانی و عملکرد مفصل و عضله آغاز می شود. اگر لازم باشد، برای برخی مفاصل که شدیداً و به طور حاد ملتهب شده اند، وسایل کمکی ارتوپدی و تزریقات داخل مفصلی گلوکوکورتیکوئیدها نیز اضافه می گردد. همچنین از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی استفاده می شود که در اغلب بیماران التهاب را تخفیف می دهد.
  • برای ناراحتی خفیف استفاده از داروهای بدون نسخه نظیر آسپیرین ممکن است کافی باشد. برای کاهش التهاب مفصلی از داروهای ضد التهابی غیر استروییدی، تزریق کورتون به داخل مفاصل مبتلا (گاهی) و داروهای سرکوبگر دستگاه ایمنی نظیر متوترکسات ممکن است استفاده شود.

درمان طب سنتی:

  • خوردن پای مرغ
  • بادکش گرم اطراف موضع بعد از روغن مالی.
  • سرکنگبین گرم، یک لیوان شب ها قبل از خواب.
  • بلعیدن یک قاشق غذاخوری اسفند در یک لیوان آب (شب ها)
  • خوردن گرمی ها و پرهیز از سردی ها مخصوصاً در هنگام شب
  • از عصبی شدن و حرص خوردن و حساس و زودرنج بودن جداً پرهیز نمایند.
  • روزانه به مقدار چند برش نازک از زنجبیل تازه در رژیم غذایی خود استفاده کنند.
  • خوردن دوسین (یک واحد سیاه دانه کوبیده + سه واحد عسل) صبح و شب یک قاشق مرباخوری.
  • مالیدن روغن های گرم بر روی موضع درگیر مانند: روغن سیاهدان، کنجد، زیتون، بادام تلخ و … سیاه دانه به موضع.
  • با استفاده از برنامه دو هفته ای غذاهای خام گیاهی 15 روزه سلامتی، بیماران می توانند در عرض یک هفته تغییرات جالبی را در جهت بهبودی و بازیابی سلامت خود احساس کنند. این رژیم 15 روز تا سلامتی را به مدت 2 تا 3 ماه دقیقاً رعایت نمایند.
  • اگر به التهاب مفاصل مبتلا هستید، روزانه یک وعده صبح و یک وعده شب، مخلوطی از یک فنجان آب گرم، 2 قاشق چایخوری عسل و یک قاشق چایخوری پودر دارچین را مصرف کنید. این مخلوط معجزه گر در صورت مصرف منظم حتی قادر به درمان آرتریت های مزمن است. بررسی های اخیر روی 200 بیمار که قبلاً از صرف صبحانه از این مخلوط استفاده کردند نشان داد، 73 نفر از آنان که در عرض یک هفته کاملاً از درد رهایی پیدا کردند و پس از یک ماه بیشتر افرادی که قادر به راه رفتن یا حرکت نبودند، بدون احساس درد توانایی راه رفتن و تحرک خود را به دست آوردند.

داروها:

  • توفاسیتینیب

فعالیت های بدنی:

  • در طی دوره شعله وری بیماری استراحت نمایید و پس از آن فعالیت های طبیعی خود را به تدریج از سر بگیرید. سعی کنید فعالیت های بیرون از خانه در تماس با آفتاب را افزایش دهید.

رژیم غذایی:

  • خوردنی های مفید: خوراک باقلا، خوراک عدس و اسفناج، خوراک عدسی ساده، خوراک عدسی با قارچ، خوراک کدو خورشتی با کرفس، خوراک قارچ و لوبیا سبز، خوراک کلم برگ با عدس، خوراک گل کلم، آش لپه ۲، آش خرفه ۱، آش کلم برگ، آش اسفناج ۲، آش برگ چغندر، آش حبوبات ۲، آش شولی ۱، آش رب، سبزی پلو، ماش پلو، عدس پلو ساده، عدس پلو با کدو حلوایی، عدس پلو با قارچ، لوبیا سبز پلو ۳، نخود فرنگی پلو ۱، نخود فرنگی پلو ۲، پلوی آلو اسفناج، خورش شوید باقالی، خورش بامیه با قارچ، خورش قارچ و آلو، سوپ کدو خورشتی، سوپ کلم قمری، سوپ کلم بروکلی ۱، سوپ گل کلم، سوپ گشنیز، سوپ کدو قلیانی، سوپ بلغور و کرفس، سوپ شهد نما، سوپ کاهو سبز، دلمه کدو خورشتی، دلمه سیب زمینی، کماچ ساده، سس معطر، سمنو با گندم و جو.
  • خوردنی های مضر: خوراک کلم قمری، خوراک بادمجان و عدس، بورانی گوجه بادمجان، بورانی بادمجان و ماست سویا، خوراک بادمجان و غوره، خوراک لوبیا سفید ساده، خوراک لوبیا سفید با سویا، خوراک سویا با سبزیجات، تاس کباب سویا، خوراک پنیر سویا، لوبیا با سویا، خوراک لوبیا ساده، خوراک نخود با سویا، خوراک مطبل، خورش قیمه بادمجان، خورش بادمجان، سوسیس فانتزی، کشک سویا، سس گوجه فرنگی ۲.
error: محتوا محافظت شده می باشد.