آب ریزش بینی: عبارت است از بینی با توجه به شکل و ساختارش، وظایف متعددی دارد مانند: (انتقال هوای تنفسی، تصفیه هوا، تنظیم رطوبت هوای ورودی و حس بویایی) که از جمله عملکردهای روزانه آن محسوب می گردد. بافت داخلی بینی از ساختار منحصر به فردی تشکیل شده و با توجه به شبکه عروقی ویژه ای که دارد، دمای هوای ورودی را تنظیم می کند؛ همچنین لایه های پرده مانندی در بینی وجود دارد که وظیفه ترشح مایع مخاطی لزج مانندی را عهده دار است تا ضمن پاکسازی هوای ورودی، رطوبت هوا را نیز به اعتدال برساند. این مایع لزج مخاطی برای حفظ سلامتی، بسیار مهم بوده به طوری که از نفوذ عوامل بیماری زا، عفونی و قارچ ها از طریق هوای ورودی جلوگیری می کند. مقدار ترشح این مایعات روزانه تا یک لیتر برآورد شده که مازاد ترشح، از طریق مجاری ویژه ای که در تمام حفره بینی وجود دارد، به قسمت تحتانی حلق منتقل و تخلیه می شود. اما بعضی مواقع ترشحات مغزی بدلیل غلبه دم آنقدر زیاد می شود که بدن هوشمندانه برای جلوگیری از ورود بی رویه این ترشحات به بدن، آن را از طریق مجاری بینی خارج می کند که به آبریزش بینی تبدیل می گردد؛ اگر این عکس العمل طولانی گردد زندگی انسان را دچار اختلال می کند هرچند که در این مرحله هم نباید مانع خروج مایعات شد چون با آب ریزش بینی، محیط بدن، از وجود مواد زائد پاک سازی و خارج می گردد.
علائم:
- سرخی چشم ها، بینی و صورت
- احساس خارش و سوزش در بینی
- ترشحات شفاف: این نوع ترشح شبیه آب بوده و از ترشحات سالم و طبیعی محسوب می شود که ممکن است دلایل آلرژیک یا غیرآلرژیک داشته باشد.
- ترشحات کرم رنگ و غلیظ: این نوع ترشح می تواند نشانه انسداد مخاط باشد؛ هنگامی که ترشحات شفاف در پشت سینوس ها محبوس می شوند، مایعات آن تبخیر شده و غلیظ می گردند؛ این عارضه باعث کدورت رنگ آن شده و می تواند یکی از نشانه های اختلال در دستگاه گوارش ناشی از غلبه بلغم باشد؛ این نوع ترشحات ممکن است بیان گر شروع سرماخوردگی، آلرژی یا کم آبی بدن نیز باشند.
- برخی علائم معمولاً با آبریزش بینی همراه هستند. این نشانهها عبارتاند از: سرفه، تب و لرز، سردرد، ازدستدادن چشایی یا بویایی، درد عضلانی، گلودرد، اسهال، حالت تهوع، این نوع علائم میتواند نشاندهنده بیماریهای مختلفی از جمله سرماخوردگی، آنفولانزا یا حتی کرونا باشد. به همین دلیل حتما باید در این شرایط به پزشک متخصص گوش و حلق و بینی یا به پزشک عمومی مراجعه کنید تا تشخیص بهموقع انجام شود.
- ترشحات زرد یا سبز: هر دو رنگ زرد و سبز بیان گر این است که دستگاه ایمنی بدن در حال مقابله با عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی می باشد؛ این رنگ ها ناشی از مقدار فراوان گلبول های سفید خون است که برای مقابله با عوامل بیماری را به صحنه وارد می شوند؛ هنگامی که این سلول ها می میرند، آنزیم های سبز رنگی را به جای می گذارند که باعث رنگ گرفتن ترشحات مخاطی می شوند؛ هرچه عفونت بیشتر باشد رنگ ترشحات بینی از لحاظ سبزی، تیرگی بیشتری خواهند داشت.
- ترشحات آلرژیک بینی: بیماری شایعی است که در ۲۰ الی ۳۰ درصد افراد جامعه دیده می شود که علامت مهم آن خارش همراه با عطسه، آب ریزش و احساس پری و گرفتگی بینی است؛ آلرژی و حساسیت می تواند به صورت خوراکی، استنشاقی یا تماس مستقیم با مواد آلرژی زا ایجاد گردد. نوعی از ترشحات آلرژیک بینی با علائم گرفتگی و آب ریزش بینی ولی بدون خارش خود را نشان می دهند؛ در این موارد بافت بینی بیماران به محرک ها بیش از حد عادی پاسخ می دهد؛ بوى أدكلن و حتی تغییر آب و هوا باعث ایجاد علائم می شوند.
- ترشحات غیر آلرژیک بینی: این نوع ترشحات در زمان حاملگی، قبل از سیکل قاعدگی، در کم کاری تیروئید و بیماری دیابت شدیدتر می شود. در سه ماهه دوم و سوم حاملگی به دلیل اثرات هورمون ها، همانگونه که رحم پرخون تر می شود، در صورت عدم رعایت مسائل تغذیه ای و عدم تحرک کافی، خون بیشتری به سمت بافت بینی هدایت می شود که این مسئله باعث افزایش ترشحات بینی می گردد. خوردن غذای داغ، ترس و وحشت، خستگی زیاد، استرس و… نیز با تحریک عصب سمپاتیک موجب انقباض عروق مخاطی بینی و باز شدن بینی و افزایش ترشحات آن می شود. داروهای ضد بارداری و برخی از داروهای ضد فشارخون نیز می توانند باعث افزایش ترشحات بینی گردند.
علت:
- کرونا
- آلرژی
- داروها
- آنفلوآنزا
- بارداری
- پولیپ بینی
- هوای خشک
- سرماخوردگی
- اجسام خارجی
- سیگار کشیدن
- سینوزیت مزمن
- تغییرات هورمونی
- نشت مایع نخاعی
- آسم مرتبط با شغل
- اعتیاد به مواد مخدر
- انحراف تیغهی بینی
- سینوزیت حاد (عفونت سینوس)
- ویروس سنسیشیال تنفسی (RSV)
- استفادهی بیش از حد از اسپری بینی
- رینیت غیر آلرژیک (گرفتگی مزمن یا عطسه که به آلرژی مربوط نیست)
- علت اصلی این نوع آبریزش، ضعف مغز و ریزش فضولات و مواد زائد مغز به سمت بینی است.
- تجمع و احتباس مواد اضافه در مغز هنگام غلبه دم، بدن را به تخلیه این مواد وادار می کند که بهترین راه خروج این مواد از مغز، بینی است که به صورت آب ریزش بروز پیدا می کند. دلیل آبریزش بینی در طب سنتی افزایش رطوبت مغز و سینوس ها است؛ با تخلیه این رطوبت، بدن فواید بی شماری را به دست می آورد و به اصطلاح این کار به شادابی و سرزندگی مغز کمک می کند.
- سندروم واسکولیت سیستمیک که عروق کوچک و متوسط را تحت تأثیر قرار میدهد و با آسم شدید و ائوزینوفیلی خون و بافت مرتبط است.
- زمانی که انسان دچار غلبه بلغم می شود ترشحات مغزی افزایش پیدا کرده و بدن به صورت هوشمندانه برای جلوگیری از تخریب نورون های مغزی این ترشحات را به سمت دستگاه تنفسی فوقانی یعنی سینوس ها و بینی سرازیر می کند؛ این مسئله باعث تشدید رطوبت بینی شده در نتیجه، بینی در اکثر مواقع پر بوده و فرد مجبور است که به صورت مداوم این ترشحات را از داخل بینی با فین کردن دفع نماید.
- گرانولوماتوز وگنر همراه با پلی آنژیت: این بیماری واسکولیت (التهاب رگ) سیستمیک مزمنی است که عروق کوچک یا متوسط دستگاه تنفسی فوقانی، ریهها و کلیهها را درگیر میکند. این بیماری با احتقان سینوس که با ضد احتقانها و آنتی بیوتیکها درمان نمیشود، تظاهر پیدا میکند. به علاوه علائم اولیهی آن خون دماغ شدن مکرر روزانه، آبریزش بینی (علائم شبیه سرماخوردگی)، خشکشدن و دلمه بستن دیوارهی بینی است.
عوارض احتمالی:
- خشکی دهان به دلیل تنفس دهانی ناشی از انسداد بینی.
- خلط گلو: ترشحات بینی آرام آرام به سمت حلق سرازیر شده و با تجمع خودشان خلط گلو را ایجاد می کنند.
- تغییر صدا: برای همه مسلم است که گرفتگی بینی ناشی از ترشحات زیاد بینی باعث تغییر صدا مانند صدای تو دماغی می شود.
- سردرد: افزایش ترشحات بینی نشان دهنده افزایش سردی و رطوبت مغز ناشی از غلبه بلغم بوده که اگر ادامه داشته باشد خود را با سردرد بروز می دهد.
- کاهش حس بویایی: گیرنده های ظریف بویایی واقع در حفره بینی در صورتی عملکرد خوبی خواهند داشت که از رطوبت معتدلی برخوردار باشند، زمانی که رطوبت داخل بینی به دلیل افزایش ترشحات، زیاد می شود حس بویایی نیز کاهش می یابد.
- خواب آلودگی روزانه: گرفتگی بینی ناشی از ترشحات بینی باعث خرخر و وقفه های تنفسی در خواب می گردد که این عارضه موجب ممانعت از خواب عمیق و ارسال اکسیژن کافی به مغز می گردد؛ این مشکل باعث خواب آلودگی در طول روز می شود.
تشخیص:
- انجام معاینات بالینی و گرفتن شرح حال از بیمار
درمان طب نوین:
- هیچ یک از این درمانها نمیتواند شما را به طور کامل از شر علت اصلی ایجاد این علامت مانند سرماخوردگی، عفونتهای ویروسی یا آلرژیها خلاص کند. این کارها فقط به بهبود آبریزش بینی به شما کمک میکند. در صورت ابتلا به سرماخوردگی، عفونتهای ویروس، کرونا و آلرژی به دنبال درمان آنها باشید.
- در هنگام سرماخوردگی بدن ماده شیمیایی به نام هیستامین ترشح میکند، که منجر به عطسه، آبریزش بینی و آبریزش چشمها میشود. آنتی هیستامینهای بدون نسخه مانندکلرفنیرامین و دیفن هیدرامین این روند را متوقف میکنند و میتوانند این علائم را از بین ببرند. آنتی هیستامینها همچنین ممکن است موجب خواب آلودگی، خشکی چشم، خشکی بینی و خشکی دهان شوند. بسیاری از درمانهای خانگی را میتوانید امتحان کنید تا بدون مصرف دارو آبریزش بینی را متوقف کنید.
درمان طب سنتی:
- حجامت آلرژی کنید.
- دمنوش انجیر یا آویشن بخورید.
- مالیدن روغن کنجد روی ملاج سر.
- روغن بنفشه هم به ملاج سر بمالید.
- دود اسفند یا سیاهدانه به بینی بدهید.
- آب سیب یک لیوان عصرانه میل کنید.
- اجتناب از مصرف غذاهای شور و پرادویه.
- جوشانده نعناع یا اسانس آن به پیشانی مالیده شود.
- مقداری کافور را در بینی بریزید و خوب ماساژ دهید.
- ناشتا، اندازه یک قاشق چایخوری، طریفل میل کنید.
- آبریزش بینی را نباید با دارو قطع کرد بلکه باید تخلیه کرد.
- اصلاح تغذیه و ترک سردی ها و مواد کارخانه ای انجام شود.
- بخور (بنفشه، ختمی، کاهو و پوست خشخاش) توصیه می شود.
- بوییدن روغن های سرد مانند: (نیلوفر، بنفشه و گشنیز تازه یا خشک).
- پرهیز از قرار گرفتن در معرض تابش نور مستقیم آفتاب و هوای گرم.
- خانم ها هر شب یک لیوان دمنوش یا عرق رازیانه با عسل میل کنند.
- موقع خواب دو قطره از قطره مرزنجوش را در هر سوراخ بینی بچکانید.
- مالیدن روغن یا دم کرده غلیظ برگ مورد با کمی روغن زیتون به پیشانی.
- اجتناب از پرخوری و کاهش میزان غذا خصوصاً غذاهای چرب و پرکالری.
- چکاندن چند قطره دم کرده برگ مورد داخل بینی بعد از بخور توصیه می شود.
- مالیدن پاها از زیر زانو با شدت نیز از تدابیر خوب برای درمان آبریزش بینی است.
- کاهش غذاهای سنگین و نفاخ و استفاده از خوارکی های بیشتر گیاهی و زودهضم.
- در صورت نیاز به مصرف گوشت، گوشت خروس را در برنامه غذایی خود بگنجانید.
- نوشیدن آب گرم در زمانی که حلق درگیر شده مفید است چون آن را نرم می کند.
- هفته ای دو مرتبه، اندازه یک دانه گندم از داروی سعوط، داخل هر سوراخ بینی بریزید.
- اگر می خواهید از دست آبریزش بینی راحت شوید، مصرف آب و آبغوره را فراموش نکنید.
- از آش های ساده با طعم متمایل به ترشی مثل آش آلو و آش سرکه و آش انار استفاده کنید.
- ملاج سر را در حمام زیر دوش داغ بگیرید. (روزهای اول تشدید و بعد کم کم برطرف می شود).
- اجتناب از مصرف غذاهای گرمی بخش و شرادار مانند: (بادنجان، خربزه، انگور، گوشت شتر گردو و…).
- بخور (تخم گشنیز + اکالیپتوس + بابونه) باعث گرمی سینوس ها و خارج شدن ترشحات مغزی می شود.
- از در معرض باد سرد قرار گرفتن پرهیز کرده و تا حد امکان سر خود را با پوشش مناسب بپوشانید.
- برای بهتر تخلیه شدن سینوزیت چند قطره آب پیاز داخل بینی بچکانید و سپس از انفیه کندش استفاده کنید.
- هلیله زرد و حضض از هر کدام 5/2 گرم نرم بسایید بعد با ۱۰ گرم پیه آب شده مرغ آمیخته و در بینی بمالید.
- میخک، حضض و اگیر ترکی هر سه را به نسبت مساوی بسیار نرم بسایید و هر روز کمی از آن را در بینی بکشید.
- پرهیز از غذاهای نفاخ مثل (حبوبات، گردو، پنیر کهنه، سیر و پیاز خام، سبزی های تند مثل تره، شاهی، کلم و لبنیات).
- استرس، اضطراب و وضعیت نامناسب روحی هم می تواند به طور غیرمستقیم از عوامل ایجاد کننده آبریزش بین باشد.
- ریشه درخت زیتون را با قدری برگ زیتون جوشانده و آب آن را در بینی جهت معالجه آبریزش بچکانید بسیار موثر است.
- ضمن اینکه، مصرف (کاهو با کمی سرکه + شیره) که از سنت های پیشینیان است می تواند به رفع آبریزش بینی کمک کند.
- استفاده از شربت های خاکشیر و نارنج، آب زرشک، آبغوره، شربت آب لیمو (البته تمام موارد با کمی شکر تهیه و استفاده گردد).
- بخور برگ اکالیپتوس به تنهایی هم یک ضد احتقان مؤثر است که بدون هیچ عارضه جانبی، آبریزش بینی را بر طرف می کند.
- اجتناب از خوابیدن بلافاصله بعد غذا و به یاد داشته باشید که هنگام خوابیدن، بالش کوتاه باشد و حتی الامکان نباید به پشت خوابید.
- بوییدن بوهای سرد مثل نیلوفر، بوییدن صندل سرخ که با سرکه ساییده شده باشد و همچنین بوییدن سبوس جو با سرکه توصیه می شود.
- روغن زیتون 15 گرم + سیاهدانه 5 گرم، سیاهدانه را نرم بکوبید و در روغن زیتون بپزید سپس صاف کنید و در بینی بچکانید. (بسیار مجرب)
- از مصرف الکل و کافئین (مثل قهوه) خودداری کنید، زیرا این دو ماده باعث کاهش آب بدن می شوند، در نتیجه ترشحات بینی غلیظ تر می گردند.
- حتی بهتر است در این ایام هنگام خواب سر نسبت به بدن در موقعیت بالاتری قرار بگیرد تا مواد به راحتی از مسیرهای خروجی دفع شده و در سر نماند.
- برای جلوگيری از التهاب و آبريزش بينی، ميوهی خشک عناب را با آتش سوزانده و دود آن را استشمام كنيد. باعث باز شدن بينی و رفع ريزش آب آن میگردد.
- دمنوش (ختمی + نیلوفر + خبازی) با کمی عسل؛ یک قاشق از ترکیب مورد نظر با یک لیوان آب جوش دم کرده ولرم که شد صاف نموده و با عسل میل نمایید.
- قطع مصرف غذاهای سرخ شده، شیرینی جات، قهوه، شکلات، غذاهای آماده و ساندویچی غذاهای مانده و بیات، نوشیدنی های گازدار و سایر غذاهای ممنوعه.
- در زمان ابتلا به بیماری، حرکت دادن اندام های تحتانی بدن (ورزش و نرمشی که باعث حرکت پایین تنه شود) بسیار مفید است و ماده را به سوی پایین می کشاند.
- دمنوش (تخم گشنیز + لیموعمانی + خرفه) با کمی عسل؛ یک قاشق از ترکیب مورد نظر با یک لیوان آب جوش دم کرده ولرم که شد صاف نموده و با عسل میل نمایید.
- دمنوش (۱ قاشق چایخوری اسفرزه + ۱ قاشق مرباخوری بالنگو + ۱ قاشق غذاخوری زرشک) با ۲ لیوان آب جوش دم کرده با کمی عسل شیرین کرده و در طول روز میل نمایید.
- ورزش و استحمام با آب گرم باعث تعریق و خروج رطوبات اضافه از سر می شود و آب ریزش بینی را کاهش می دهد (البته به شرطی که در هنگام خروج، بدن و سر به خوبی پوشانده شود).
- سر را در طول 24 تا 48 ساعت چند مرتبه هر بار چند دقیقه زیر آب دوش گرم بگیرد که این اخلاط درون سر سیلان کند و تخلیه شود و گرنه سبب سینوزیت، کری و سنگینی تدریجی گوش می شود.
- سوپ و شورباهایی که در آن گشنیز، کدو خورشتی، کدو قلیانی، چغندر، سیب، به، شلغم، هویج، جو، و اسفناج باشد توصیه می شود؛ اینگونه غذاها بهتر هضم می شوند و مانع تجمع اخلاط غلیظ و مواد زائد در بدن می شود.
- بهترین و ساده ترین روش برای کنترل زکام، نوشیدن شربت عسل و لیموترش تازه و خوردن سیب درختی با پوست و دانه است، اگر این دستورالعمل را اجرا کنید، زکام در کمترین زمان؛ یعنی در دود 48 ساعت برطرف خواهد شد.
- آبریزش بینی از نوع غلبه دم در افرادی که مصرف گوشت قرمز، تخم مرغ و لبنیات در آنها بالاتر است بیشتر گزارش شده است، زیرا دریافتی اسید الایدیک آنها بالاتر می باشد که نوعی چربی ترانس است، بنابراین توصیه می شود، مصرف این نوع مواد را تا بهبودی کامل محدود کنید.
- مصرف یک میوه از خانواده مرکبات قبل یا همراه وعده های غذایی به علت داشتن ویتامین C فراوان یک آنتی هیستامین طبیعی محسوب شده و بدن را در مقابل آلرژی و آبریزش بینی مقاوم می کند مرکبات شامل: (لیموترش، نارنج، گریپ فروت، نارنگی، پرتقال، لیموشیرین، کیوی) می باشد.
- هر مرتبه یک قاشق غذاخوری مرزنجوش را در یک لیوان آب بجوشانید و روزی ۵ تا ۶ مرتبه مقداری از آن را داخل بینی بکشید.
- برای جلوگیری و درمان آبریزش بینی توصیه می شود که تا پایان آخرین علایم این بیماری درمان را ادامه دهید و از خوردن پنیر و گردو پرهیز کنید و آب به شیرین و خام بنوشید.
- هر روز صبح و عصر هر بار ۵ گرم بابونه و ۵ گرم مرزنجوش را بجوشانید و با آن بخور دهید. بعد آب آن را صاف و شیرین کرده و بنوشید و انگشت شصت پاها را با یخ سرد کنید تا آب ریزش قطع شود.
- مرمکی ۳ گرم، زعفران ۲ گرم، زرآوند و قسط شیرین از هر کدام ۵ گرم، دارچین، اذخرمکی و ریوند چینی از هر کدام ۱۰ گرم، انیسون ۲۰ گرم، تخم کرفس ۳۰ گرم همه را مخلوط و نرم بسایید، بعد با ۲۵۰ گرم عسل مخلوط کنید و هر صبح، ظهر و شب قبل از غذا ۱ قاشق شربت خوری از آن را میل کنید.
- سوپ جو، آش جو، نان جو، آبغوره، آلوچه، کدو، اسفناج، لیموترش تازه، زرشک، انار و شاه توت از مواردی هستند که به کاهش آب ریزش بینی کمک شایانی می کنند. (داخل سوپ و آش جو موادی مانند (سیر، پیاز و ادویه جات گرم مانند زیره و فلفل استفاده نشود) به جای آن می توان از ترخون، لیموعمانی، سماق، زردچوبه و کمی نمک استفاده کرد).
- گلنار فارسی، سورنجان مصری، پوست هلیله زرد، هلیله سیاه، کندر خوراکی، انقوزه، سکبینج و مرمکی از هر کدام ۱۰ گرم، مقل ازرق و صبر زرد از هر کدام ۳ گرم همه را مخلوط و بسیار نرم بسایید بعد با کمی آب مرطوب و به صورت خمیر سفتی درآورده و قرص هایی به اندازه ۱ عدد نخود بسازید. پس از خشک کردن هر صبح، ظهر و شب هر بار ۱ تا ۲ عدد میل کنید.
- حریره ای که برای تقویت مغز و کاهش درد زکام توصیه می شود حاوی (یک قاشق مرباخوری خشخاش سفید + ۲۰ عدد مغز بادام + یک قاشق غذاخوری آرد برنج سبوس دار) است که با کمی شکر روی شعله ملایم جوشانده تا مثل حریره شود (اگر با کمی گشنیز خشک مصرف شود بهتر است). بادام، مغز را تقویت می کند و گشنیز مانع صعود بخارات به سوی مغز می شود.
- دمنوش (برگ کاسنی + شاهتره + عناب): یک قاشق از ترکیب مساوی داروهای مورد نظر را با یک لیوان آب جوش دم کرده ولرم که شد صاف نموده با ترنجبین شیرین کرده و میل نمایید. استفاده از روغن ها داخل بینی است که بهترین آن روغن گل بنفشه است (طبایع گرم با مالش مقداری از روغن بنفشه بر ناحیه مخاط بینی و پیشانی می توانند تا حد بسیاری علائم آب ریزش بینی را بهبود بخشند).
- آویشن شیرازی، بابونه شیرازی و تخم گشنیز ار هر کدام ۱ مثقال، گل بنفشه و مغز ناخنک از هر کدام ۲ مثقال، بادرنجبویه ۳ مثقال، مرزنجوش و استوخدوس هندی از هر کدام ۴ مثقال، پر سیاوشان ۱۰ مثقال همه را مخلوط و نیم کوب کنید سپس به ۱۰ قسمت مساوی تقسیم و هر شب ۱ قسمت از آن را در یک و نیم لیوان آب جوش بخیسانید. صبح در همان آب آن را بجوشانید و بخور دهید. بعد آب آن را صاف و شیرین کرده و بنوشید. تفاله آن را مجدداً شب بخیسانید و صبح باز هم بجوشانید و بخور دهید بعد آب صاف و شیرین کرده آن را بنوشید.
درمان ترشحات آلرژیک بینی:
- دوری از آلودگی هوا و دود دخانیات.
- پرهیز از مصرف غذاهای مانده و بیات.
- ورزش سبک و منظم به صورت روزانه.
- افزایش مصرف غذاهای ساده گیاهی و زود هضم.
- افزایش مصرف مایعات و میوه جات آب دار خصوصاً مركبات.
- پرهیز از مصرف ادویه جات تیز و تند و غذاهای شرادار و سرخ شده.
- کاهش مصرف غذاهای حیوانی مانند: (گوشت، مرغ، ماهی، لبنیات، تخم پرندگان).
- شستشوی بینی با آب نمک ۷ درصد (یعنی نصف قاشق چایخوری نمک داخل یک لیوان بزرگ آب ولرم).
- استفاده از دمنوش (خارخسک + پرسیاوش + گل زوفا + عناب) با عسل به صورت روزانه ۱ تا ۳ لیوان نیم ساعت قبل از وعده های غذایی.
- دمنوش خاکشیر + انجیر خشک + کمی گلاب: اگر دچار یبوست هستید این دمنوش را یک ساعت قبل از ناشتا استفاده کنید و تا یک ساعت هیچ نوع ماده غذایی استفاده نکنید تا مؤثر واقع شود.
درمان ترشحات بینی از نوع غیر آلرژیک:
- استنشاق دود اسفند یا دود کندر.
- امتناع از استعمال دخانیات و مصرف الکل.
- حفظ آرامش و نداشتن استرس و اضطراب.
- شستشوی سر با دم کرده (بابونه + ناخنک + آویش).
- چکاندن (روغن سیاه دانه + روغن زیتون) داخل بینی.
- استفاده از دمنوش (آویشن + بابونه + پونه) با عسل روزانه ۲ تا ۳ لیوان در میان وعده ها.
- مصرف دمنوش (مرزنجوش + چای کوهی + سنبل الطیب) با عسل روزانه ۳ لیوان نیم ساعت قبل از وعده های غذایی.
- استفاده از بخور با ترکیب داروهای گیاهی (بومادران + اکالیپتوس + اسطوخدوس + دارچین) روزانه ۲ مرتبه و هر بار ۲۰ دقیقه. (اقدام به بخور را روی اجاق گاز انجام ندهید بلکه آب در حال جوشیدن را داخل قابلمه ای ریخته سپس چند قاشق مخلوط داروهای گیاهی را به آن اضافه کرده و روی زمین زیر یک چادر نازک این کار را انجام دهید).
ترشحات کرم رنگ و غلیظ:
- قطع مصرف لبنیات تا بهبودی کامل.
- گرم نگه داشتن سر و صورت حتی هنگام خواب با کلاه یا روسری ضخیم.
- نوشیدن دمنوش (شاهتره + لیمو عمانی + تخم گشنیز) با عسل هنگام آلرژی.
- بعد از اصلاح تغذیه مالیدن روغن سیاهدانه به پیشانی و گونه ها و کناره های پل بینی.
- استفاده از دمنوش (آویشن + ختمی + پرسیاوش) با عسل روزانه ۳ لیوان هنگام سرماخوردگی.
- مصرف دمنوش (چای کوهی + ناخنک + زنجبیل) با عسل روزانه ۲ تا ۳ لیوان هنگام غلبه بلغم.
- دمنوش خاکشیر با عسل: اگر دچار یبوست هستید این دمنوش را نیم ساعت قبل از وعده های غذایی استفاده کنید و تا مثمر ثمر واقع شود.
- استفاده از دم نوش (خبازی + عناب + شیرین بیان) با عسل روزانه چند لیوان ۴۰ دقیقه قبل از وعده های غذایی هنگام کم آبی بدن. (البته همراه با مصرف مایعات فراوان).
- مصرف مایعات کافی اعم از آب یا میوه جات آبدار به اندازه ای که رنگ ادرار زرد روشن باشد (این کار باعث رقیق شدن آب بینی و تخلیه آسان و زود هنگام آن می گردد).
- پرهیز از مصرف کافئین ها: چای، قهوه، نسکافه، نوشیدنی های کولادار، شکلات و… دارای کافئین بالا بوده و مصرف آنها باعث غلظت ترشحات بینی شده و دفع آن را با مشکل مواجه می سازد.
درمان ترشحات زرد یا سبز:
- مصرف مایعات کافی اعم از آب یا میوه جات آبدار.
- مصرف سبزیجات تازه همراه غذا خصوصاً پیازچه، جعفری، ریحان، کلم برگ.
- مصرف شلغم و چغندر محلی آب پز شده با آویشن فراوان روزانه یک مرتبه و نوشیدن آب آن در طول روز.
- حذف ۲۴ ساعته کلیه فرآورده های حیوانی (گوشت قرمز و سفید، لبنیات، تخم پرندگان) و قند و شکر و نبات.
- استفاده از دم نوش (آویشن + گل زوفا + پرسیاوش + ختمی) یا عسل روزانه ۳ لیوان نیم ساعت قبل از وعده های غذایی.
- چکاندن عرق نعناع + عسل (۵ قطره داخل هر سوراح بینی؛ فاصله هر قطره ۱ دقیقه باشد و به صورت خوابیده و سر به عقب انجام شود).
داروها:
- فیتوکلد
- ستیریزین
- برم فنیرامین
- ایپراتروپیوم بروماید
فعالیت:
- محدودیتی وجود ندارد.
رژیم غذایی:
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای و همچنین لبنیات بدون مصلح پرهیز کنید.
- خوردنی های مفید: خوراک باقلا، خوراک عدس و اسفناج، خوراک گل کلم، آش شولی ۱، عدس پلو ساده، خورش شوید باقالی، خورش بامیه با قارچ، سوپ کدو قلیانی، سس معطر، سمنو با گندم و جو، سالاد جعفری، دمنوش پونه کوهی و آویشن شیرازی، دمنوش نعناع تازه، عسل زیرفون.
- خوردنی های مضر: خوراک نخود فرنگی با شوید، لقمه قارچ و سویا، خوراک قارچ با سس، خوراک صیفی جات، خوراک کلم قمری، بورانی بادمجان و ماست سویا، خوراک لوبیا سفید ساده، خوراک لوبیا سفید با سویا، خوراک سویا با سبزیجات، خوراک سویا با نخود، تاس کباب سویا، خوراک پنیر سویا، خوراک لوبیا لعاب دار، لوبیا با سویا، خوراک لوبیا ساده، خوراک بامیه و لوبیا چشم بلبلی، خوراک نخود با شوید، خوراک نخود با سویا، خوراک نخود با سیب زمینی، خوراک لوبیا قرمز، خوراک مطبل، آش گندم با کرفس، آش گندم با سبزیجات، آش گندم با شلغم، آش گندم با تره، آش شله قلمکار، آش غلات، آش حبوبات و غله ۲، آش جو با حبوبات ۲، آش گل کلم ۱، آش گل کلم ۲، آش کلم قمری با ماش، آش کلم بروکلی ۲، آش شلغم ۱، آش شلغم ۲، آش حبوبات ۱، حلیم عدسی با سویا ۱، حلیم گندم و بادمجان، آلبالو پلو، کلم پلو با سویا، نخود فرنگی پلو ۱، خورش فسنجان با کدو حلوایی، خورش فسنجان با سویا، خورش قورمه سبزی با سویا، خورش کرفس ۱، خورش کرفس ۲، خورش به، خورش قیمه بادمجان، خورش قیمه آلو، خورش بادمجان، خورش لوبیا سبز، خورش کلم بروکلی با سویا، خورش هویج و به، خورش گوجه سبز، خورشت قیمه قارچ، خورش قیمه بادمجان، سوپ صیفی جات ۱، سوپ شلغم، سوپ کلم برگ، سوپ کلسیم، کتلت ذرت، کتلت سویا با گندم جوانه زده، برگر لوبیا سفید، فلافل ساده، فلافل تنوری، فلافل با جعفری، سوسیس فانتزی، دلمه کلم، دلمه فلفل دلمه ای، کماچ قارچ، شیر سویا، پنیر سویا، کشک سویا، خامه سویا، سس گل کلم، سس مایونز گیاهی، سس زیتون، سس جعفری.
نکته:
- آبریزش بینی تولید بیشازحد ترشحات توسط بافتهای بینی و بافتهای مجاور و رگهای خونی در بینی است. این ترشحات طیف وسیعی از مایعات رقیق و شفاف تا مخاط غلیظ را تشکیل میدهد. ترشحات آبریزش بینی ممکن است از بینی، پایین و پشت گلو و یا هر دو خارج شود. اصطلاح “رینوریا” و “رینیت” اغلب برای اشاره به آبریزش بینی استفاده میشود. “رینوریا” اشاره به تخلیهی ترشحات رقیق و نسبتاً روشن بینی دارد “رینیت ” به التهاب بافتهای بینی میگویند که به علتهای متعددی ایجاد میشود و معمولاً باعث آبریزش بینی میشود. احتقان بینی ممکن است همراه با آبریزش بینی باشد. آبریزش بینی به انگلیسیrunny nose نامیده میشود.