طبع غذا: گرم و تر
مصلح: ادویه موجود در غذا، عرق کاسنی و عرق شاتره
مواد لازم (برای 4 نفر):
- گردو: ۲ پیمانه
- بادام: 2/1 پیمانه
- هویج: ۱ عدد متوسط
- پیاز خرد شده: ۱ عدد متوسط
- شیره کشمش: به میزان لازم
- رب انار شیرین: ۴ قاشق غذاخوری
- زردچوبه، دارچین: به میزان لازم
- زعفران آب شده: به میزان لازم
- روغن کنجد: به میزان لازم
طرز تهیه:
- گردو و بادام را چرخ کرده یا می کوبیم. پیاز را با روغن کنجد و کمی زردچوبه تفت داده، سپس هویج را به صورت خلال ریز خرد کرده و به همراه دارچین به پیاز افزوده و مدتی تفت می دهیم. پس از آن مقداری آب گرم به مواد قبلی (گردو و بادام چرخ شده، پیاز و هویج) اضافه کرده و اجازه می دهیم، غذا با حرارت ملایم پخته شود. در آخر رب انار شیرین و شیره کشمش را به خورش افزوده و مدتی می پزیم. بعد از این که خورش كاملاً روغن انداخت، قلقلی ها و زعفران را به غذا اضافه می کنیم.
مواد لازم برای تهیه قلقلی ها:
- سویا: ۱ پیمانه
- پیاز: ۱ عدد کوچک
- بلغور گندم: ۱ پیمانه
- هویج: ۱ عدد کوچک
- سیب زمینی آب پز: ۱ عدد متوسط
- پودر لپه: ۱ قاشق غذاخوری
- نمک، زردچوبه، روغن کنجد: به میزان لازم
دستور تهیه قلقلی ها:
- بلغور گندم را از قبل خیس کرده، سپس در آبکش ریخته تا آب آن کاملاً جدا شود، سویا را با مقداری نمک و زردچوبه می پزیم تا بدون آب شود. سویا و بلغور باید کاملاً بدون آب شوند. پیاز را رنده کرده و آبش را جدا می کنیم. تمام مواد را با هم ۲ الی ۳ مرتبه چرخ کرده، سپس مواد را با دست ورز می دهیم. مواد آماده شده را گرد گرد کوچک کرده و در آرد لپه می غلتانیم و با روغن کنجد با حرارت ملایم تفت می دهیم. قلقلی ها را در ۲ دقیقه قبل از پخت کامل به فسنجان اضافه می کنیم.
خواص:
- ملين
- مفید برای معده و روده ها و کبد
- مفید برای سوداوی مزاج ها در فصل زمستان
نکته:
- در خورش هایی که با کدو خورشتی تهیه می شود، سعی کنید که آن را با پوست در غذا استفاده کنید.
- در خورش هایی که با بادمجان درست می شود، ابتدا پوست بادمجان را جدا کرده و ۲۰ آن را در آب نمک قرار داده، سپس آبکش می کنیم تا کاملا بدون آب شود.
- پودر لیمو عمانی ۱۰ دقیقه مانده به پایان پخت به خورش اضافه می شود.
- در فصل هایی که آلوچه سبز موجود نیست، از آلو بخارا نیز می توان به جای آن استفاده کرد.
- قارچ را با چند قطره آب لیموترش تازه، ۲ الی ۳ دقیقه تفت می دهیم.