مواد لازم:
- ماهی راشگو یا شوریده بزرگ 1 عدد
- ادویه مخصوص ماهی به مقدار لازم
- پیاز متوسط 1 عدد
- سیر 3 تا 4 حبه
- نمک به مقدار لازم
- روغن مایع 4 تا 5 قاشق سوپ خوری
- زیتون سیاه و سبز از هر کدام 500 گرم
- جعفری پاک شده 100 گرم
- مغز گردوی آسیاب شده 50 گرم
- زرشک پلویی 2 قاشق غذاخوری
- رب انار 1 قاشق غذاخوری
- تره و شنبلیله خرد شده 2 قاشق غذاخوری
- نخ برای دوختن شکم ماهی به مقدار لازم
طرز تهیه:
- ابتدا ماهی را پاک کنید و آن را تمیز بشویید، بعد کمی نمک و 2 حبه سیر ریز رنده شده را به بدن آن بمالید، حال شکم ماهی را با موادی که از قبل تهیه شده، پر کنید، سپس شکم ماهی را خوب بدوزید، این ماهی را می توانید مثل ماهی سرخو طبخ نمایید یا در فر بگذارید تا کباب شود.
- روش تزیین ماهی بخارپز شده: ابتدا جعفری پاک شده را در کف دیس قرار داده، ماهی را به آرامی و با احتیاط روی آن قرار دهید، بعد لیموترش ها را از وسط نصف کرده، به صورت هلالی ببرید و با زیتون های سبز و سیاه به صورت یک در میان با لیموترش تازه دور دیس بچینید. در آخر، مقداری از پودر گردو و روغن موجود در ظرف را روی ماهی بریزید و در سفره قرار دهید، حال می توانید آن را میل کنید، این غذا بسیار خوش مزه و لذیذ است؛ از آن استفاده نمایید و خداوند مهربان را به خاطر نعمت هایش شکر کنید، این غذا را با دست تمیز میل نموده و خوب بجوید.
- طرز تهیه ادویه مخصوص ماهی: هل سبز 25 گرم + زیره سبز و سیاه از هر کدام 25 گرم + دارچین آسیاب شده 50 گرم + زردچوبه ساییده 50 گرم + زنجبیل ساییده 20 گرم + زعفران ساییده 10 گرم + میخک ساییده 1 قاشق چایخوری کوچک + فلفل سیاه 10 گرم، همه ادویه جات ذکر شده را آسیاب کرده، با هم مخلوط کنید و در یک نمک دانی که سوراخ های گشاد دارد بریزید، سپس استفاده کنید.
- روش آماده کردن ماهی برای طبخ (1): با چاقوی تیز، در طول بدن ماهی دو خط ایجاد کنید، یکی از پشت سر تا دم و دیگری از زیر شکم تا انتهای دم. در قسمت دم، این خط ها را از عرض، با کارد بهم متصل کنید. به مقدار دو سانتی متر پوست ماهی را به طرف سر آن جدا نمایید. پوست قسمت جدا شده را با انگشت ها گرفته، به طرف سر آن بکشید تا پوست به طور کامل جدا شود. پوست طرف دیگر را نیز به همین ترتیب جدا کنید. چشم ها و آب شش ماهی را خارج و شکم آن را نیز خالی کنید. بدون آن که به سایر قسمت های ماهی دست بزنید، آن را خوب بشویید و در صافی بگذارید تا آب آن کشیده شود. اکنون ماهی آماده طبح است، می توانید آن را طبخ و استفاده کنید.
- روش آماده کردن ماهی برای طبخ (2): شکم ماهی را خالی کنید و آن را خوب بشویید. یک سیخ کباب با عرض 5/1 سانتی متر آماده کنید، سیخ را از دهان ماهی عبور دهید، به طوری که به موازات ستون فقرات ماهی پیش برود و به نزدیک دم آن برسد. اجاق را روشن کنید، ماهی را روی شعله بگیرید و مرتب آن را برگردانید تا حرارت موجب شود پوست ماهی ور بیاید. بعد از خنک شدن ماهی، پوست آن را به آرامی جدا کرده، آن را در دیس قرار دهید. اکنون ماهی آماده طبخ است، می توانید آن را طبخ و استفاده نمایید، این روش بسیار ساده و عملی است و ماهی در حداقل زمان ممکن، آماده می گردد. مراحل ذکر شده، باید انجام شود تا ادویه جات بتوانند به راحتی در بدن ماهی نفوذ کرده، آن را خوش طعم کنند.
توجه:
- هنگام خرید دقت شود ماهی ها دارای علائم زیر باشند تا خدای ناکرده دچار مسمومیت و بیماری نشوید: 1) ماهی کاملاً تازه و شاداب باشد. 2) آب شش های ماهی صورتی خوش رنگ باشد. 3) آب شش های ماهی صورتی خوش رنگ باشد. 4) ماهی بوی بد نداشته باشد. 5) بدن ماهی کاملاً سفت، پر و بر جسته باشد و اثر انگشت روی آن نماند. 6) وقتی ماهی را از وسط می گیریم، سر و دم آن زیاد به پایین آویزان نشود. 7) بهتر است ماهی های چاق و توپر را انتخاب کنیم.
- برای تهیه غذا از ماهی های دریایی جنوب استفاده کنید، زیرا ماهی های ذکر شده با روش بخارپز بسیار خوش مزه تر و خوش طعم تر می شوند و انسان از مصرف آن ها بیشتر لذت می برد؛ همین لذت بردن عامل مهمی است برای پیشگیری از انواع بیماری ها و کسالت های روحی و جسمی و از بین ماهی های شمال تنها ماهی کفال برای بخارپز کردن مناسب است.