کاربر

تغذیه قبل و حین دوران بارداری

بیماری ها ، داروها ، تشخیص ، درمان و ...

تغذیه قبل و حین دوران بارداری: عبارت است از داشتن رژیم غذایی سالم در دوران بارداری به رشد و تکامل بهتر جنین کمک می‌کند. هیچ فرمول جادویی برای رژیم غذایی سالم بارداری وجود ندارد. در واقع، اصول ابتدایی غذای سالم در دوران بارداری هم یکسان است: مصرف فراوان میوه، سبزیجات، غلات کامل، پروتئین و چربی‌های سالم. با این حال، لازم است در دوران بارداری به چند ماده‌ی مغذی توجه بیشتری شود.

راهکارهای طب نوین:

  • ازمصرف میوه و سبزیجات نشسته دوری کنید: به‌ منظور از بین بردن هرگونه باکتری، تمام میوه و سبزیجات خام را کاملا بشورید. از خوردن هرگونه سبزیجات خام (شامل یونجه، شبدر، تربچه و لوبیای مانگ) که باز هم حاوی باکتری است بپرهیزید. حتما سبزیجات کاملا بپزید.
  • ازمصرف بیش از حد کافئین بپرهیزید: با اینکه کافئین می‌تواند از جفت بگذرد، تاثیر آن روی جنین مشخص نیست. متخصص برای اطمینان بیشتر توصیه می‌کند در دوران بارداری میزان کافئین موجود در رژیم غذایی خود را به روزی ۲۰۰ میلیگرم تقلیل دهید.  در مصرف کافئین حین بارداری زیاده‌روی نکنید.
  • ازمصرف دمنوش بپرهیزید: اطلاعات کمی درمورد تاثیر گیاهان خاص روی جنین وجود دارد. دنیای گیاهان هنوز برای ما ناشناخته است. از مصرف هر نوع دمنوش در رژیم غذایی بارداری دوری کنید. در نتیجه، از مصرف دمنوش (حتی انواع دمنوش‌هایی که تحت عنوان دمنوش دوران بارداری به فروش می‌رسد) بپرهیزید مگر اینکه متخصص بگوید مصرف آن بلامانع است.
  • استفاده از ویتامین دی: ویتامین دی هم به تشکیل استخوان و دندان‌های جنین کمک می‌کند. مقدارمورد نیاز: ۶۰۰ IU در روز، منابع خوب: ماهی چرب، مثل سالمون، منبع عالی ویتامین دی است. از جمله گزینه‌های دیگر می توان به شیر و آب پرتقال غنی ‌شده اشاره کرد. ویتامین دی مانند کلسیم برای استخوان‌ها مهم است. شیر از مواد غذایی مهم دوران بارداری و حاملگی است.
  • استفاده از پروتئین: پروتئین برای رشد کودک در دوران بارداری حیاتی است. مقدارمورد نیاز: روزانه ۷۱ گرم، منابع خوب: گوشت لخم، ماکیان، ماهی و تخم مرغ از جمله منابع عالی پروتئین هستند. به غیر از این موارد می‌توان به نخود و لوبیا، آجیل، تخمه و فرآورده‌های سویا اشاره کرد. پروتئین برای رشد درست جنین لازم است و باید برای بودنش در رژیم غذایی برنامه‌ریزی شود. از منابع در دسترس پروتئین می‌توان به شیر اشاره کرد.
  • ازنوشیدن الکل بپرهیزید: مصرف هیچ میزان از الکل در دوران حاملگی بی‌خطر نیست. امن‌ترین گزینه این است که اصلا الکل ننوشید. مصرف الکل حین بارداری ممکن است خطرناک باشد. خطرات آن را در نظر بگیرید. مصرف الکل در دوران بارداری خطر سقط جنین و مرده به دنیا آمدن نوزاد را بالا می‌برد. نوشیدن الکل همچنین می‌تواند منجر به سندرم جنینی الکل شود که باعث بدشکلی صورت و ناتوانی ذهنی خواهد شد. اگر از بابت نوشیدن الکل قبل از اطلاع از بارداری نگرانید یا فکر می‌کنید برای ترک الکل به کمک نیاز دارید، با متخصص مشورت کنید.
  • استفاده از کلسیم: شما و جنین برای داشتن استخوان‌ها و دندان‌های قوی به کلسیم احتیاج دارید. کلسیم به عملکرد مناسب سیستم گردش خون، سیستم عضلانی و سیستم عصبی نیز کمک می‌کند. کلسیم کافی برای استخوان‌ها و دندان‌های قوی و سالم کودکتان در رژیم غذایی بارداری پیشنهاد می‌شوند. پنیر از منابع کلسیم است. مقدارمورد نیاز: روزانه ۱۰۰۰ میلیگرم؛ نوجوانان باردار به مصرف روزانه ۱۳۰۰ میلیگرم نیاز دارند. منابع خوب: محصولات لبنی بهترین منابع جذب کلسیم هستند. به غیر از آن می‌توان به بروکلی و کلم‌پیچ اشاره کرد. بسیاری از آبمیوه‌ها و غلات‌‌های صبحانه نیز با کلسیم غنی شده‌اند.
  • از خوردن غذاهایی که با تخم مرغ خام یا نیمه‌خام تهیه شده پرهیز کنید: مانند اگناگ، خمیر خام و سس هلندی تازه یا خانگی و سس سالاد سزار، دوری کنید. ازخوردن غذاهای غیر پاستوریزه دوری کنید، بسیاری از محصولات لبنی کم‌چرب (مانند شیر کم‌ چرب، پنیر موتزرلا و کوتاژ) بخشی از رژیم غذایی سالم شما است. با این‌حال، از مصرف هرگونه محصولی که حاوی شیر غیر پاستوریزه است بپرهیزید. ممکن است این محصولات منجر به مسمومیت غذایی شود. از مصرف پنیرهای نرم، مانند بری، فتا و پنیر آبی، دوری کنید مگر اینکه روی برچسب آن‌ها نوشته شده باشد که پاستوریزه هستند یا با شیر پاستوریزه تهیه شده‌اند. از خوردن آبمیوه‌ی غیر پاستوریزه هم بپرهیزید.
  • استفاده از فولاتو فولیک اسید: فولات نوعی ویتامین ب 9 است که (مانع از نارسایی مادرزادی می شود) به پیشگیری از نقص لوله‌ی عصبی (ناهنجاری جدی مغز و نخاع) کمک می‌کند. صورت مصنوعی فولات که در مکمل‌ها و مواد غذایی فرآوری ‌شده یافت می‌شود فولیک اسید نام دارد. شواهد نشان داده استفاده از مکمل فولیک اسید خطر زایمان زودرس را کاهش می‌دهد. مقدار مورد نیاز: مصرف روزانه ۴۰۰ تا ۱۰۰۰ میکروگرم فولات یا فولیک اسید قبل و در دوران بارداری و منابع خوب: غلات صبحانه‌ی فرآوری‌ شده منبع عالی فولیک اسید است. سبزیجات سبز و برگدار، مرکبات و نخود و لوبیای خشک‌ شده از جمله منابع خوب فولات طبیعی هستند. علاوه بر انتخاب رژیم غذایی سالم، مصرف روزانه‌ی ویتامین باعث می‌شود از تأمین شدن مواد مغذی بدن اطمینان حاصل کنید (ترجیحاً سه ماه قبل از حاملگی مصرف ویتامین را شروع کنید). تمام زنانی که ممکن است حامله شوند باید هر روز مکمل ویتامین حاوی فولیک اسید مصرف کنند.
  • ازخوردن غذاهای دریایی سرشار از جیوه بپرهیزید: غذای دریایی منبع عالی پروتئین است و اسید چرب امگا ۳ موجود در بسیاری از ماهی‌ها به رشد بهتر مغز و چشم جنین کمک می‌کند. با این حال، بعضی ماهی‌ها و صدف‌ها حاوی میزان خطرناکی از جیوه هستند. جیوه‌ی زیاد به سیستم عصبی در حال رشد جنین کمک می‌کند. مصرف بعضی ماهی‌ها مضر و بعضی مفید است و به رشد جنین و سلامت شما حین بارداری کمک می‌کند. آن‌ها را بشناسید. هرچه ماهی بزرگتر باشد، احتمالاً جیوه‌ی بیشتری دارد. اداره‌ی غذا و دارو پیشنهاد می‌کند در دوران حاملگی از غذاهای زیر دوری کنید: ماهی تن، شاه ماکرل، نیزه ماهی، لیزابه سر، شمشیرماهی، کوسه، کاشیماهی، پس چه چیزی بی‌خطر است؟ بعضی از انواع غذاهای دریایی حاوی مقدار کمی جیوه هستند. راهنمای رژیم غذایی آمریکا در سال ۲۰۲۰-۲۰۱۵ پیشنهاد می‌دهد در دوران بارداری هفته‌ای ۸ تا ۱۲ اونس (۲۲۴ تا ۳۳۶ گرم)- دو یا سه پرس غذای دریایی مصرف کنید. موارد زیر را در نظر بگیرید: ماهی کولی (آنچووی)، گربه ماهی، ماهی کاد، شاه ماهی، کنسرو تن ماهی، صدف، ماهی پالاک، سالمون، ساردین، شاه ماهی آمریکایی، میگو، تالیپیا، قزل آلا، با این حال، مصرف ماهی تن سفید (الباکور) را به ۶ اونس (۱۶۸ گرم) در هفته تقلیل دهید.
  • استفاده از آهن: بدن برای تولید هموگلوبین، پروتئینی در گلبول قرمز که اکسیژن را به بافت‌های بدن می‌رساند، به آهن نیاز دارد. نیاز بدن زن باردار به آهن دوبرابر بیشتر از زنان غیر باردار است. بدن برای تولید خون بیشتر به این مقدار آهن نیاز دارد تا اکسیژن جنین را تأمین کند. اگر ذخیره‌ی آهن بدن پایین باشد یا در دوران حاملگی به اندازه‌ی کافی آهن دریافت نکنید، ممکن است دچار کم‌خونی ناشی از کمبود آهن شوید. در این حالت احساس خستگی مفرط خواهید داشت. کم‌خونی شدید در دوران بارداری خطر زایمان زودرس، وزن پایین نوزاد و افسردگی پس از زایمان را نیز بالا می‌برد. مقدارمورد نیاز: روزانه ۲۷ میلیگرم، منابع خوب: گوشت قرمز، ماکیان و ماهی ازجمله منابع خوب آهن هستند. از جمله دیگر منابع آهن می‌توان به غلات صبحانه‌ی غنی‌شده با آهن، لوبیا و سبزیجات اشاره کرد. گوشت قرمز از منابع اصلی آهن و پروتئین در رژیم بارداری است. معمولاً ویتامین‌های دوران بارداری حاوی آهن هستند. در بعضی از موارد، متخصص پیشنهاد می‌دهد به ‌صورت جداگانه از مکمل آهن استفاده کنید. آهن موجود در محصولات حیوانی، مانند گوشت، به ‌سادگی جذب بدن می‌‌شود. به منظور تقویت جذب آهن از منابع گیاهی و مکمل‌ها، در کنار غذا یا آبمیوه‌ی سرشار از ویتامین ث، مانند آب پرتقال، آب گوجه یا توت‌ فرنگی، از آن استفاده کنید. اگر همراه با مکمل آهن آب‌ پرتقال می‌نوشید، حواستان باشد به آب‌ پرتقال کلسیم اضافه نشده باشد. اگرچه کلسیم یکی از مواد مغذی مورد نیاز در دوران بارداری است، جذب آهن را کاهش می‌دهد.
  • ازخوردن غذای دریایی خام، نپخته یا آلوده بپرهیزید: به ‌منظور اجتناب از باکتری یا ویروس‌های مضر در غذای دریایی: از خوردن ماهی و صدف خام بپرهیزید ازجمله میتوان به سوشی، ساشیمی، سویچه و صدف یا گوشماهی خام اشاره کرد، از خوردن سوشی حین حاملگی بپرهیزید. چون حاوی ماهی خام است، از خوردن غذای دریایی منجمد و نپخته دوری کنید: مثلا غذاهای دریایی تحت عنوان ماهی دودی، ماهی آزاد نر یا ماهی شور. مصرف غذای دریایی دودی درصورتی بلامانع است که جزو مواد اولیه‌ی کنسرول یا سایر غذاهای پخته‌شده باشد. نکات قابل ملاحظه درمورد ماهی‌های محلی را بشناسید: اگر از آب‌های منطقه ماهی می‌گیرید، به ‌خصوص اگر مشکل آلودگی آب وجود دارد، به نکات مربوط به آن توجه کنید. اگر نسبت به بی‌خطر بودن ماهی که قبلا خورده‌اید شک دارید، طی آن هفته دیگر ماهی نخورید. غذای دریایی را کاملا بپزید: ماهی را در دمای داخلی ۱۴۵ درجه‌ی سانتیگراد (F 63) بپزید. زمانی‌که فلس‌های ماهی جدا شده و سرتاسر آن تیره شده باشد، یعنی ماهی پخته شده است. میگو، خرچنگ و گوشماهی را آنقدر بپزید تا به رنگ شیری درآیند. صدف و صدف سیاه را آنقدر بپزید تا صدف باز شود. هر صدفی را که باز نشد دور بیندازید. از خوردن گوشت، ماکیان و تخم مرغ نپخته بپرهیزید،در دوران بارداری، خطر مسمومیت غذایی ناشی از باکتری افزایش می‌یابد. واکنش بدن در این زمان نسبت به حالت عادی بیشتر است. به ‌ندرت پیش می‌آید که مسمومیت غذایی روی جنین نیز تأثیر بگذارد. به‌منظور پیشگیری از مسمومیت غذایی: هرگونه گوشت و ماکیان را قبل از مصرف کاملا بپزید: میتوانید برای مطمئن شدن از دماسنج گوشت استفاده کنید. هات داگ و گوشت ساندویچی را آنقدر بپزید تا داغ شوند یا اصلا استفاده نکنید: این مواد می‌تواند منبع نوعی بیماری نادر اما خطرناک به نام عفونت لیستریا باشد. از مصرف هات‌داگ حین بارداری بپرهیزید مگر خوب پخته شده باشد. از خوردن پاته و گوشت منجمد بپرهیزید: البته مصرف کنسرو و غذاهایی که تاریخ مصرف دارد بلامانع است. تخم مرغ را آنقدر بپزید تا زرده و سفیده سفت شود: ممکن است تخم مرغ خام به نوعی باکتری مضر آلوده باشد.

راهکارهای طب سنتی:

  • خوردن عسل
  • دائم الوضو بودن
  • مویز روزی 21 عدد
  • انجیر 7 عدد شبانگاه
  • زیتون 7 عدد صبحگاه
  • استشمام عطر محمدی در حال خواب
  • مصرف فسنجان بادام (هفته ای 3 وعده)
  • به خوردن صبحانه اکیداً توصیه می شود.
  • خوردن سبزی همراه با غذا فراموش نشود.
  • کنجد روزی یک قاشق مرباخوری میل شود.
  • خوردن غذاهایی که سرشار از ویتامین A هستند.
  • خوردن میوه های انگور، سیب، به، انار ،گلابی، خربزه.
  • روزی یک بار به اندازه یک ماش کندر خوراکی میل کنید.
  • بادام درختی روزی 14 عدد دانه دانه مثل آدامس جویده شود.
  • مصرف عرق و جوشانده نعناع (فرح بخش و گرم کننده معده است).
  • هر هفته حداقل یک تا دو بار پنیر و گردو همراه با صبحانه میل کنید.
  • غذای شب سبک باشد و از خوردن غذای سنگین و چرب پرهیز شود.
  • استفاده از (گندم، جو و نخود) در آش یا سوپ که بدون رشته پخته شود.
  • مصرف رازیانه و دمنوش زنجبیل برای مادر در دوران بارداری مضر است.
  • میوه های فصل زمستان: انواع مرکبات و … روزانهبه میزان کم میل کنید.
  • هر روز در صورت امکان یک عدد بلال تازه را روی زغال کباب کرده میلکنید.
  • روزی سه بار، هر با یک لیوان آب استخوان راسته گوسفند، در غذای مادر ریخته شود.
  • میوه های پاییزی: خربزه، ازگیل، خرمالو، انار، زالزالک و … به میزان روزانه کم میل کنید.
  • استفاده از نان های که بدون جوش شیرین ماده و بر روی آن سیاهدانه و کنجد پاشیده شود.
  • سبوس برنج را آسیاب کرده؛ در کته برنج هر بار یک قاشق مرباخوری یا غذاخوری اضافه کنید.
  • خرما روزی 3 عدد به خصوص در ماه آخر (باعث افزایش صبر، گرمی رحم و زایمان طبیعی می شود و باعث تقویت نوزاد می شود).
  • میوه های تابستانی: انگور، انبه، آناناس، هندوانه، شاه توت، توت سیاه، گرمک، خربزه و طالبی از هر کدام به میزان کم روزانه میل کنید.
  • برای تکمیل سلامت خود و جنین باید با برنامه مداوم و ملایم از همه غذاها و میوه هایی که موجود است حتی المقدور استفاده نماید.
  • هر روز یک لیوان آب سیب تازه میل کنید. اگر مادر دچار گرمی است، آب سیب و هندوانه و آب لیمو شیرین را با هم مخلوط و روزی سه لیوان میل کند.
  • پنج عدد انجیر و ده عدد آلوی بخارا هر شب خیس کرده و صبح میل کنید. یا برگه هلو و زردآلو و آلوی بخارا از هر کدام 5 عدد هر شب خیس کرده و صبح میل کنید.
  • برای افزایش نیروی حافظه، شجاعت و زیباییکودک، سه لیوان از مخلوط آب سیب، آب به و آب انگور میل کنید؛ اگر چند عدد مویز بدون هسته هم اضافه کنید، بهتر است.
  • میوه هایی مانند، خرما در تمام فصول، هر روزو حداقل سه عدد و از خشک بارها مثل: پسته خام، فندق،بادام، کشمش و نخودچی روزانه از هر کدام سه تا هفت عدد میل کنید.
  • میوه های فصل بهار: هر روز سیب گلاب یا سیب قندک، زردآلو، آلوی قطره طلا، گوجه سبز، هلو، شلیل،گیلاس، آلبالو، چاغاله بادام که از هر کدام حداقل یک تا 5 عدد میل کند.
  • رژیم های غذایی: مانند رژیم انگور، رژیم انبه، رژیم سیب درختی (در این رژیم ها مقدار مصرف میوه نسبت به افرادی عادی تا ده برابر افزایش می یابد و در عوض از غذاهای پختنی می کاهند.) تحت نظر متخصص تغذیه سنتی اسلامی، مفید است.
  • در دوران بارداری به دلیل تغییرات سیستمی بدن، معده ضعیف شده و قدرت هضم کاهش می یابد، در نتیجه عوارضی همچون ویار بارداری، سوزش سر دل، ریفلاکس و تمایل به خوردن مواد غیر غذایی مانند خاک افزایش می‌یابد. در طب سنتی مصرف بعضی از خوراکی‌ها به مادران باردار از جمله مویز، به شیرین، سیب شیرین، گلابی، بادام، انار میخوش توصیه می‌شود. این مواد در عین داشتن هضم راحت، مقوی معده بوده و باعث برطرف شدن‌ ویار بارداری می شوند، همچنین حافظ جنین بوده و از سقط جلوگیری می کنند. مصرف غذاهایی با هضم راحت و سریع که در طب سنتی تحت عنوان غذاهای لطیف از آنها نام برده می شود همچون گوشت بره، بزغاله و پرندگان کوچک (مرغ،کبک و بلدرچین) توصیه می‌شود. مادران باردار باید از مصرف مواد خیلی سرد مانند آب یخ، برف و یخ همچنین مواد غذایی خیلی شیرین و چرب پرهیز کنند و سرکه، لوبیا، باقالی، نخود، کنجد، کرفس، ترب، سیر و پیاز خام را از رژیم غذایی خود حذف کنند. در طب سنتی غذاهای تند و تلخ همچون فلفل، دارفلفل، زیتون خام و سبزیجاتی مانند رازیانه، شنبلیله، کافشه، یونجه، گل ختمی، گل پنیرک می توانند عوارض جبران ناپذیری برای مادر و جنین به همراه داشته باشند.
  • در مواقع و دوران حاملگی، بانوان باردار بهتر است از آویشن، کدو، بادنجان، ذرت، ترب، چغندر لبو، ریحان، نعناع، خیار، آب لیمو، آب نارنج، آلوزرد، زردآلو، کمپوت زردآلو و آش سماق استفاده کنید و سبزیجات پخته زیادتر از حد معمول میل نمایند و از گل کلم، کلم پیچ، کلم قمری، هویج، کنگر، ریواس و کاهو بسیار استفاده کرده و همه روزه به عنوان سالاد و غیره میل کنید. مخصوصاً والک و شنگه کوهی که مقوی می باشند و از میوه جات، سیب، نارنگی، پرتقال، گلابی، هلو، خرمالو، شلیل، ازگیل، انگور، خربزه، طالبی و گرمک استفاده کامل کرده و همه روزه قبل از غذا، بعد از غذا و همراه با غذا هر قدر که می توانید میل فرمایید، مخصوصاً سیب درختی که در وجاهت، زیبایی طفل و رنگ صورت وی رل مهمی را بازی می کند و کودک را قوی و خوش رنگ می سازد و از گوشت سفید از قبیل مرغ محلی و ماهی استفاده کنید مخصوصاً ماهی آزاد که بر زیبایی طفل می افزاید. از خوردن آب انگور، آب پرتقال و آب سیب غفلت نورزید. ماهی سفید بسیار کمک به خوشگلی طفل می کند. شب ها زودتر غذا میل کنید که تا موقع خواب، ۲، ۳ ساعت فاصله باشد که شب راحت و سبک استراحت کنید. در هر هفته یک شب، مقدار ۲۰ گرم روغن بادام خالص یا روغن زیتون تصفیه شده میل کنید. خوردن لبنیات از قبیل: شیر، پنیز بی نمک، ماست و کره، بسیار نافع است. مرباجات همه رقم مخصوصاً مربای شقاقل در استخوان بندی طفل مفید است. کمپوت گلابی، هلو، سیب، خوشاب گوجه و زردآلو بسیار مفید است. گندم برشته و برنج و کنجد و شاهدانه برشته و بدون نمک، مقوی و مفید بوده و در استخوان بندی طفل مؤثر است.
  • در مواقع بارداری و حاملگی مخصوصاً دوران (ویار) باید سعی و کوشش داشته باشند که سرکه نخورند و اگر میل به ترشی دارند، این قسم ترشیجات که عرض می کنم میل نمایند: آلوزرد، آلو سیاه، زرشک، آش سماق، آب نارنج، پرتقال و امثال اینها، و به غذای خود مقدار کمی گرد غوره بزنند و سبزیجات تازه منجمله ریحان زیاد میل فرمایند. از ادویه جات مخصوصاً فلفل اجتناب کنند و از ترشیجاتی که به وسیله سرکه می سازند و یا آب نبات هایی که در آن جوهرلیمو (اسیدسیتریک) می زنند، به کلی اجتناب ورزند زیرا قلب را ضعیف کرده و سیر خون در بدن به ناراحتی انجام می شود، وزن خود بانوی باردار سنگین می باشد و نفس طفل، مادر را ناراحت می سازد و خوردن ترشی بر ناراحتی افزوده و مزید برعلت خواهد شد. در زمان بارداری، همه روزه ۷۵ گرم عرق بیدمشک، ۵۰ گرم شکر، ۱۰ گرم تخم شربتی، ۵ گرم بالنگو، ۵ گرم تخم ریحان، ۵ گرم فرنج مشک و نیم کیلو سیب درختی رنده شده را مخلوط کرده و به قدر کافی آب بر آن اضافه کنید، شربتی بسیار گوارا، معطر و مقوی به دست می آید و میل فرمایند که برای تقویت قلب و صحت مزاج و خوش رنگی و زیبایی طفل بسیار مفید است. عمل به دستور فوق را اگر در طول مدت حاملگی گه گاهی انجام دهند، طفلی محکم و سلامت و بانشاط به دنیا خواهد آمد و در موقع فارغ شدن، مادر کمتر در زحمت و ناراحتی قرار خواهد گرفت. مادران در موقع بارداری از سبزیجات تازه و معطر، مانند: ریجان، نعناع و علف های صحرایی، مانند: شنگه، والک، آویشن و امسال آنها زیاد میل کنند که در روحیه طفل، طراوت و نشاط او بسیار مؤثر است. پیشنهاد می شود که در اطاق خواب و محل کار روزانه، گلدان و ظروفی از گل های رنگارنگ بگذارند و اگر طبیعی آن میسر نیست، گل های مصنوعی زیبا و باب کیف خود را جلوی خود قرار داده و به آن گل ها گاهی نظاره کنند که در طفل نشاط و زیبایی می آفریند. در تمام مدت حاملگی از خوردن پرتقال نیز قافل نشوند، چون از نظر غذاییت در حقیقت معدن انواع مواد ضروری برای بدن انسان می باشد، که هم برای مادر و هم برای طفل مفید خواهد بود.

تغذیه قبل از دوران بارداری:

  • عسل
  • با وضو بودن
  • مویز روزی 21 عدد
  • بادام روزی 14 عدد
  • 7 عدد انجیر شبانگاه
  • 7 عدد زیتون صبحگاه
  • استفاده از روغن زیتون
  • آب اقیانوس روزی 2 قاشق
  • انگور، سیب، به، انار و گلابی
  • کنجد روزی 1 قاشق مرباخوری
  • استشمام عطر محمدی در حال خواب
  • عرق و جوشانده نعناع (فرح بخش و گرم کننده معده)
  • استفاده از (گندم، جو و نخود) در آش یا سوپ که بدون رشته پخته شود.
  • خوردن خرما روزی 3 عدد به خصوص در ماه آخر بارداری (باعث افزایش صبر، زایمان طبیعی و گرمی رحم می شود.)

ممنوعات بارداری:

  • آب یخ و یخ نخورید.
  • برداشتن اشیاء سنگین.
  • مصرف حبوبات طفل را کودن می کند.
  • مصرف زیاد ویتامنی A و K مضر است.
  • پرهیز از پرخوری و همچنین گرسنگی مفرط
  • مصرف زیاد شیرینی های خامه دار مضر است.
  • غذاهای مانده رنگ پوست طفل را تیره می کند.
  • خوردن غذاهای تند، تلخ، شدیداً گرم و شدیداً سرد.
  • مصرف سرکه در دوران بارداری مگر مقدار خیلی کم.
  • بوهای قوی و نیز اصوات بلند حتی اگر موسیقی باشد.
  • از مصرف زیاد شنبلیله، زعفران، گشنیز، غذاهای تند پرهیز کنید.
  • اجتناب از حرکات بدنی شدید مثل رقصیدن و پریدن از ارتفاع و دویدن
  • تند غذا خوردن موجب ایجاد لک هایی در صورت مادر و فرزند می کند.
  • به مقدار کافی غذا بخورید و زیاده روی نکنید که طفل در شکمتان آزار نبیند.
  • مصرف زیاد گوجه فرنگی و رب گوجه سبب ناقص الخلقه شدن طفل می شود.
  • از سرکه زیاد پرهیز کنید و به جای آن از آبلیموترش تازه همراه با غذا استفاد کنید.
  • انجام هرگونه فصد، حجامت، اسهال، استفراغ در صورتی واجب است که پزشک تشخیص داده باشد.
  • مصرف زیاد نمک (بخصوص در سه ماه آخر) باعث بالا رفتن فشار و در نتیجه باعث سقط می شود.
  • دوری از عصبانیت، ناراحتی، اضطراب و شادی شدید بویژه در یک ماه و نیم اول بارداری و ماه هشتم به بعد.
  • ورزش کردن به صورت افراطی که باعث تجمع مواد زائد در بدن شده و احتمال سقط جنین را افزایش می دهد.
  • پرهیز از عوامل یبوست با خوردن سوپ ساده به همراه روغن زیتون ودر صورت کارساز نبودن استفاده از شیر خشت.
  • ضمناً باید از پریدن و دویدن، مجامعت زیاد یا سخت و خسته کننده، فریاد کشیدن، حرص و جوش، غم و غصه، ناراحتی و عصبانیت نیز پرهیز کند.
  • ممنوعیت موارد بالا در صورت نیاز، در فاصله قبل از ماه چهارم و بعد از ماه هفتم شدت بیشتری دارد، مخصوصاً ماه اول یا بیست روز اول و مهمتر از همه اینها هفته نخست سه روز نخست انعقاد نطفه است.
  • خوردن موادی که احتمال خونریزی را افزایش می دهد و یا باعث سقط جنین می شوند، مثل سیاهدانه، اسفند و … اما خوردن مویز،”به” شیرین، گلابی، سیب ملس و انار ملس مفید است.
  • اجتناب از جماع؛ چون در زمان نزدیکی، حرکات رحم به سمت پایین است و دهانه رحمتحریک می شود، احتمال دارد بر جنین تأثیر بگذارد؛ نزدیکی مخصوصاً در اوایل و اواخر بارداری توصیه نمی شود.
  • زیاد حمام رفتن و همچنین ماندن بیش از حد در آن؛ تا آنجایی که بعضی حمام را بر زن باردار حرام کرده اند به علت این که احتمال سقط جنین را بالا می برد؛ مگر در نزدیکی زایمان که سبب تسهیل آن می شود.
  • زن حامله در دوران بارداری بهتر است پرهیز کند از خوردن: بقولات و حبوبات، نخود، عدس، باقلا، فلفل، زیره، زعفران، دارچین، نمک، زنجبیل، میخک، انیسون، انقوزه، گنه گنه، ابهل، سداب، سیاهدانه مارچوبه، غوره، بادنجان، کلم، کرفس، نعناع، جعفری، افسنطین، اسفند، سنا، گل حلوا، سرکه، ژامبون، انواع کنسرو، انواع سوسیس و کالباس، ساردین، گوشت گاو، گوشت آهو، گوشت شکار، غذاهای مانده، نوشابه های الکلی و مسهل.
  • ممنوعات دوران بارداری: زرشک، زعفران، گل گاوزبان، گلپر، کنجد و روغن آن، کرفس، کافشه، زیره، انیسون، رازیانه، کرفس، جعفری، شاهی، بابونه، آویشن، بادرنجبویه، سیاهدانه، مارچوبه، بولاغ اوتی، باقلا، کافئین و کاکائو، مریم گلی، پنچ انگشت، فلوس، گشنیز، نعناع، چای ترش، سداب،کدو تلخ، سنبل چینی، پونه کوهی، غوره و آبغوره، گوشت شتر زیاد استفاده نشود، اما ممنوع نیست، گوساله و گاو، سرکه، ادویه های تند و تیز مثل فلفل و دارچین، زیتون کال، غذاهای کنسروی و فست فود و فریزری، غذاهای سرخ کردنی، هرگز یبوست و نفخ نداشته باشید.

غذاهای مفید در ناهار و شام:

  • خوراک میگو، قلیله ماهی، آبگوشت با گوشت گوسفندی هفته ای یک بار ،گوشت شتر هر ماه یک وعده غذایی به صورت کباب یا آب پز و یا خورشت،گوشت ماکیان هفته ای دو بار، مرغ خانگی، بلدرچین، تیهو،بوقلمون، شتر مرغ، اردک، غاز و مرغابی، کبک و گنجشک و امثال آن، آش حبوبات ۲، آش گوجه سبز، آش گوجه فرنگی ۱، آش گوجه فرنگی ۲، آش مرزه، آش شولی ۱، آش شولی ۲، آش رب، خوراک نخود فرنگی با شوید، خوراک نخود فرنگی با کدو، خوراک نخود فرنگی با رب انار، خوراک نخود فرنگی و ذرت، خوراک باقلا، خوراک عدس و اسفناج، خوراک عدسی با کشمش، خوراک عدسی ساده، خوراک عدسی با قارچ، خوراک عدسی با صیفی جات، خوراک کدو خورشتی با سویا، خوراک کدو خورشتی با قارچ، خوراک کدو خورشتی با کرفس، خوراک کدو بادمجان، خوراک کدو حلوایی، خوراک قارچ و لوبیا سبز، خوراک قارچ و فلفل دلمه ای، خوراک قارچ و سیب زمینی، لقمه قارچ و سویا، خوراک قارچ با سس، خوراک قارچ طعم دار، خوراک قارچ و ذرت، خوراک قارچ و بامیه، تاس کباب قارچ و سویا، خوراک کلم برگ با عدس، خوراک کلم قمری، خوراک گل کلم، خوراک کلم بروکلی، خوراک لوبیا سبز ۱، خوراک لوبیا سبز ۲، خوراک لوبیا سفید ساده، خوراک لوبیا سفید با جعفری، خوراک لوبیا سفید با قارچ، خوراک سویا با سبزیجات، خوراک سویا و عدس، خوراک سویا با رب انار، خوراک سویا با نخود، تاس کباب سویا، خوراک لوبیا با قارچ، خوراک لوبیا لعاب دار، لوبیا با سویا، خوراک لوبیا ساده، خوراک بامیه با سویا، خوراک بامیه و لوبیا چشم بلبلی، خوراک تند بامیه، خوراک نخود با شوید، خوراک نخود با قارچ، خوراک نخود با سویا، خوراک نخود با سیب زمینی، خوراک نخود با کدو بادمجان، خوراک دال عدس، خوراک بورانی، خوراک لوبیا قرمز، خوراک لوبیا چشم بلبلی، خوراک لوبیای سویا، خوراک مخلوط، آش گندم با حبوبات، آش گندم با کرفس، آش گندم با سبزیجات، آش گندم با شلغم، آش گندم با تره، آش گندم با سویا، آش ماش، آش لپه ۱، آش لپه ۲، آش کدو حلوایی، آش کدو خورشتی، آش شله قلمکار، آش صیفی، آش غلات، آش خرفه ۲، آش زردآلو، آش سماق، آش عدس ۱، آش عدس ۲، آش برنج، آش حبوبات و غله ۱، آش حبوبات و غله ۲، آش جو با لوبیا سبز، آش جو با حبوبات ۱، آش جو با حبوبات ۲، آش کلم برگ، آش گل کلم ۲، آش کلم قمری با ماش، آش کلم قمری با گندم، آش کلم قمری با عدس، آش کلم بروکلی ۱، آش کلم بروکلی ۲، آش شلغم ۱، آش شلغم ۲، آش انار، آش اسفناج ۱، آش اسفناج ۲، آش حبوبات ۱، حلیم حبوبات و غلات، حلیم گندم با شیر سویا، حلیم گندم با سویا، حلیم گندم با عدس، حلیم گندم و بادمجان، حلیم گندم با مغزیجات، حلیم جو، حلیم دال عدس، مرصع پلو، ساطری پلو، شوید پلو با لوبیا چشم بلبلی، دم پخت گوجه ۲، هویج پلو، سبزی پلو، ماش پلو، پلو مخلوط، قیمه پلو، کلم پلو، کلم پلو با قارچ، کلم پلو با سویا، دمی شیرازی، عدس پلو ساده، عدس پلو با سویا، عدس پلو با کدو حلوایی، عدس پلو با قارچ، لوبیا قرمز پلو، لوبیا سبز پلو ۱، لوبیا سبز پلو ۲، لوبیا سبز پلو ۳، نخود فرنگی پلو ۱، نخود فرنگی پلو ۲، پلوی آلو اسفناج، انار پلو، گشنیز پلو با سویا، لبو پلو، بادمجان پلو ۱، بادمجان پلو ۲، رب پلو، بلغور پلو، خورش فسنجان با کدو حلوایی، خورش فسنجان با سویا، خورش شهد فسنجان، خورش فسنجان با اسفناج، خورش قیمه، خورش قورمه سبزی با سویا، خورش قورمه سبزی با قارچ، خورش کرفس ۲، خورش آلو اسفناج، خورش به و آلو، خورش به، خورش آلو و قیسی، خورش بامیه با سویا ۱، خورش بامیه با دال عدس، خورش بامیه با قارچ، خورش بامیه بادمجان، خورش دال عدس با قارچ، خورش دال عدس با تمر هندی، خورش قارچ و آلو، خورش قارچ و لوبیا سفید، خورش کدو حلوایی، خورش کدو خورشتی، خورش کلم بروکلی با قارچ، خورش هویج و به، خورشت قیمه قارچ، خورش قیمه بادمجان، سوپ صیفی جات ۲، سوپ کدو خورشتی، سوپ کدو حلوایی، سوپ جو ۲، سوپ دال عدس، سوپ شلغم، سوپ لوبیا سبز، سوپ قارچ ۱، سوپ قارچ ۲، سوپ بامیه، سوپ کلم قمری، سوپ کلم بروکلی ۲، سوپ گل کلم، سوپ گشنیز، سوپ کدو قلیانی، سوپ بلغور و کرفس، سوپ جو با شیر سویا، سوپ شهد نما، سوپ کاهو سبز، سوپ جو و اسفناج، کباب تابه گیاهی، کتلت اسفناج، کتلت هویج و سیب زمینی، کتلت ذرت، کتلت سیب زمینی و حبوبات، برگر لوبیا چشم بلبلی، پن کیک سیب زمینی، دلمه فلفل دلمه ای، دلمه کدو خورشتی، دلمه سیب زمینی، دلمه برگ انگور، کماچ ساده، کماچ گندم و جو، کماچ سویا، کماچ قارچ، کماچ مخلوط، پنیر سویا، سس مایونز گیاهی، سس گندم جوانه زده، سس نخود جوانه زده، سس گوجه فرنگی ۱، سس گوجه فرنگی ۲، سس معطر، سمنو با گندم و جو، سمنو با رب انار.

نکته:

  • در دوران بارداری به دلیل تغییرات هورمونی و همچنین وجود یکی از هورمون های بارداری که ریلکسین نام دارد، مفاصل ها شل می شوند. گرچه هدف این فرآیند ایجاد انعطاف پذیری در کمربند لگنی است، اما بر کلیه مفاصل تأثیر می گذارد. در رفتگی و آسیب های مفصلی به راحتی اتفاق می افتد و بسته به مکانیسم صدمه باید آنها را مد نظر قرار داد. همچنین تعادل، طرز ایستادن و طرز راه رفتن تحت تأثیر قرار می گیرد و همراه با تغییرات ماهیچه ای اسکلتی باعث ایجاد درد در قسمت پایین کمر می شود.
error: محتوا محافظت شده می باشد.