برطرف کردن جای جوش: عبارت است از معمولاً زمانی که روزنه های باز پوست توسط چربی های اضافی بدن پر شوند، به صورت دانه هایی قرمز رنگ در پوست ظاهر می شوند. میزان عمیق بودن این جوش میزان آسیب دیدگی بافت پوست صورت و بدنتان را تعیین می کند. بنابراین هرچه که جوش صورت عمقیتر باشد، میزان آسیبی که پوست صورت وارد شده بیشتر می شود. حتی اگر زمانی زیادی برای درمان جوش یا آکنه صرف نکنید، قطعاً باید یک الی دو ماه صبر کنید تا روند از بین رفتن جای جوش آغاز شده و زخم ایجاد شده از بین برود.
انواع جای جوش:
- اسکارهای آتروفیک یا جای جوش فرورفته:در این حالت بافت پوستی تحلیل میرود.
- اسکارهای هایپرتروفیک یا جای جوش برآمده: در این حالت بافت پوست اضافه میآید.
علت:
- دستکاری جوش های صورت
پیشگیری:
- ساده ترین و شاید بهترین روش جهت جلوگیری از ایجاد جای جوش و جای آکنه، دستکاری نکردن و داشتن یک رژیم غذایی سالم است. شما می توانید با مصرف برخی از مواد خوراکی و مصرف نکردن برخی دیگر از تشدید و التهاب آن جلوگیری کنید. بنابراین سعی کنید از مصرف مواد غذایی که قند و نشاسته زیادی دارند مانند شیرینی و برنج خودداری کرده و چربی بدنتان را متعادل نگهدارید.
تشخیص:
- انجام معاینات بالینی و گرفتن شرح حال از بیمار
درمان طب نوین:
- لیزر درمانی CO2:از بین بردن جای جوش با لیزرco2 یکی دیگر از روش های درمان جای جوش، جای آکنه و اسکار با لیزر است که به صورت عمقی و سطحی بافت پوست را تحت تأثیر قرار داده و آسیب های وارد شده به پوست را از بین می برد.
- لیزر درمانی: یکی از بهترین روش هایی که برای از بین بردن جای جوش صورت و بدن استفاده می شود، استفاده از لیزر است. بسته به نوع جوش و میزان آسیب دیدگی پوست صورت شما، نوع لیزری که برای درمان جای جوش صورت و بدن استفاده می شود متفاوت است.
- لیزر درمانی فراکسل: بهترین لیزر برای از بین بردن جای جوش، لیزر فرکسل است. در روش رفع جای آکنه با لیزر فراکسل لایه های عمیق پوستی هدف قرار داده می شوند و روند تولید کلاژن پوست سریعتر می شود. مهمترین مزیتی که این روش نسبت با سایر روش ها دارد، عدم آسیب رسانی به سایر بافت های سالم پوست است.
- درمان به روش RF: از بین بردن جای جوش باrf یا امواج فرکانس رادیویی یکی دیگر از روش های درمانی جای جوش صورت و بدن است. در این روش به جای استفاده از اشعه لیزر از امواج رادیویی پر انرژی جهت ترمیم بافت از بین رفته استفاده می گردد. مشابه با لیزر، در این روش نیز هدف اصلی لایه های عمقی پوست بوده و پوست سطح صورت چندان تحت تأثیر قرار نمی گیرد.
- لایه برداری: جای جوش به دلیل از بین رفتن سطح پوست و در نتیجه رنگدانه های پوستی ایجاد می شود. بنابراین در روش درمان جای جوش یا آکنه با لایه برداری سعی می شود تا با برخی از داروهای شیمیایی و یا ماسک های طبیعی قوی، سلول های مرده پوستی که در اثر جوش ایجاد شده اند را از بین برده و پوست را به مرور ترمیم کرد. بسته به اینکه میزان آسیب دیدگی چقدر باشد مدت زمان ترمیم و میزان پوسته شدن پوست در افراد متفاوت است.
- درم آبریژن: شاید از نظر بسیاری از این افراد این روش مضر و خطرناک باشد، اما اگر به درستی انجام شود قطعاً نتیجه بخش خواهد بود البته نه به اندازه درمان با لیزر. در این روش مشابه با روش لایه برداری هدف حذف پوست مرده است. با استفاده از وسیله ای خاص که حالت برس مانند داشته، با سرعت خاصی روی پوست کشیده می شود تا پوست مرده از بین رفته و پوست جدیدی شکل بگیرید. اگر تصمیم دارید از این روش برای درمان جای جوش استفاده کنید، بهتر است که بهبهترین دکتر پوست مراجعه کنید تا روش انجام این کار را بلد بوده و خراش های عمیق روی پوست شما ایجاد نکند.
- میکرودرم: به طور کلی از روش میکرودرم برای درمان جای زخم و اسکار استفاده می شود. بنابراین شما می توانید از حالت خفیف این روش، بسته به میزان جای جوش در بدن و صورت، استفاده کنید. در این روش، مشابه با دو روش قبلی هدف از بین بردن لایه های از بین رفته پوستی با استفاده از اسپری های کریستال است.
- میکروندلینگ: در این روش برای تحریک تولید کلاژن، از سوزن های خاصی استفاده می شود تا پوست مرده را از بین برده و لایه های جدید پوستی شکل گیرد. نگران نباشید این روش درد چندانی به همراه ندارد چرا که از سوزن های خاص پزشکی برای ترمیم روزنه های پوستی استفاده می شود.
- فیلر بافت های نرم: همان طور که از اسم این روش مشخص است، از فیلرها برای درمان جای جوش استفاده می شود، البته اگر جای جوش به صورت تو رفتگی در بدن یا صورت ظاهر شده باشد. با توجه به اینکه اثر هر نوع ژلی بعد از مدتی کمتر می شود، هر چند وقت یک بار باید این روش درمان تکرار شود.
- پیوند پوست: از روش پیوند پوست نیز می توان برای جای زخم های عمیق ناشی از جوش و یا هر زخم دیگری استفاده کرد. باز هم همانطور که از اسم این روش مشخص است، برای درمان بخش از پوست سالم را با پوست آسیب دیده جایگزین می شود.
- عمل جراحی: در صورتی که جای جوش عمیق و شدید باشید، بهتر است که از این روش جهت درمان استفاده کنید. با استفاده از برش های مخصوصی که پوست زده می شود، تلاش می شود تا اثرات و باقی مانده جای جوش از بین برود. به طور کلی از روش های مختلفی برای جراحی استفاده می شود که 2 مورد از آنهاسابسیژن و Punch Excisionاست.
درمان طب سنتی:
- مالیدن روغن بنفشه، شبانگاه
- جای جوش ها را سرکه بمالید.
- روغن هسته انار به موضع بمالید.
- حجامت عام هر ماه یک بار (3 مرتبه)
- زالو انداختن خط روسری 1 الی 2 مرتبه
- باقالا را بکوبید و خمیر کنید و به موضع ضماد کنید.
- اگر تازه جوش ترکید یا کنده شده است، روی آن عسل بمالد.
- ضمناً غذاهایی که سودازا هستند و خون غلیظ تولید می کنند را ترک کنید.
- گذاشتن ماسک عسل و روغن زیتون (5 واحد عسل + 2 واحد روغن زیتون).
- گذاشتن ماسک عسل و آبلیمو (5 واحد عسل + 2 واحد آبلیمو) در هنگام شب به مدت 4 ساعت.
- مراقب باشد بوی سرخ کردنی به آن نخورد زیرا رنگ جای جوش سیاه می شود و دیگر برطرف نمی شود.
- آب + بادام + روغن کپسول E و مقداری ژل آلوئه ورا را به یک نسبت با هم مخلوط کنید و به موضع بمالید.
- اگر جای جوش تازه باشد: گذاشتن آب دهان بر روی محل جوش؛ زیرا آب دهان در بردارنده بزاق است و اثر بخشی مطلوبی دارد.
- یک قاشق عسل و یک قاشق دارچین را با یکدیگر مخلوط کنید تا خمیر ضخیمی به دست بیاید و سپس آن را بر روی جای زخم بگذارید و ۱۰ دقیقه صبر کرده و سپس بشویید.
- ماسک لیموترش برای جای جوش: برای درمان جای جوش ها می توانید یک تکه لیموترش تازه را بر روی پوس صورت ماساژ دهید و پس از کمی صبر کردن با آب سرد بشویید.
- روغن کپسول ویتامین E را با ژل آلوئه ورا مخلوط کنید و به موضع بمالید و بعد از گذشت یک ساعت صورت را با آب گرم و بعد با آب سرد به آرامی بشورید.
- یک قاشق چایخوری جوش شیرین را با یک قاشق چایخوری آب مخلوط کرده و نقاطی از پوست که جای جوش در آنها باقی مانده را با محلول به مدت 2 دقیقه شستشو می دهیم سپس با آب ولرم بشویید.
- برای برطرف کردن خال های سیاه و جای جوش ها، هر روز یک تا دو مرتبه سفیده تخم مرغ را آنقدر هم بزنید تا کف کند و به جای جوش ها بمالید بعد از 10 الی 15 دقیقه دستمال را از صورت جدا کنید و صورت را با آب ولرم بشویید.
فعالیت:
- هیچ محدودیتی وجود ندارد.
رژیم غذایی:
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای و لبنیات پاستوریزه پرهیز کنید.
- خوردنی های مفید: خوراک نخود فرنگی با کدو، خوراک باقلا، خوراک عدسی با صیفی جات، خوراک کدو خورشتی با سویا، خوراک کدو خورشتی با قارچ، خوراک کدو بادمجان، خوراک قارچ و لوبیا سبز، خوراک گل کلم، خوراک تند بامیه، خوراک بورانی، خوراک مخلوط، آش گوجه فرنگی ۲، آش مرزه، عدس پلو ساده، لوبیا سبز پلو ۳، نخود فرنگی پلو ۱، خورش قیمه بادمجان، خورش شوید باقالی، خورش بامیه با قارچ، خورش کدو خورشتی، سوپ صیفی جات ۲، سوپ کدو خورشتی، سوپ جو ۱، سوپ دال عدس، سوپ اسفناج، سوپ قارچ ۱، سوپ قارچ ۲، سوپ کلم قمری، سوپ کلم بروکلی ۱، سوپ گشنیز، سوپ کدو قلیانی، سوپ بلغور و کرفس، سوپ جو با شیر سویا، سوپ شهد نما، سوپ زرشک با جعفری، سوپ جو و اسفناج، سس معطر.