نام های دیگر: شجرة القدس – كُم – علف كتيرا – نوارس مسواک القياد مسواک المسيح – قتاو – اسطرا-غاليس – أستراكالوس – محلب العقاب – اصابع العروس.
نوع گیاه: بوته
نام خانواده: نخود
مزاج: گرم و خشک
قسمت مورد استفاده: کتیرا و ریشه
ترکیبات شیمیایی: حاوی 20 الی 30 درصد از ماده قابل حل در آب به نام تراگاکانتین و حدود 60 الی 70 درصد ماه ای غیر محلول در آب به نام باسورین است، تراگاکانتین وقتی در آب حل می شود، کلوئید غلیظی ایجاد می کند، بیشترین غلظت را در 24 ساعت بعد از حل کردن در دمای معمولی یا هشت ساعت در دمای بالاتر ایجاد می کند. این میزان غلظت نیز به مقدار مصرف شده کتیرا یا نوع آن ارتباط دارد. محلول به دست آمده در PH های مختلف و دماهای متفاوت بسیار باثبات است، باسورین که جسمی نامحلول است باعث سفتی ژل ایجاد شده توسط تراگاکانتین می شود.
مشخصات: گیاهی است از خانواده ی Leguminosae که گونه های مختلفی دارد و علفی، خودرو، چند ساله یا یک ساله است که اغلب خاردار هستند و در دامنه ی کوه های ایران به وفور یافت میشوند. این گیاه را شترها می خورند گلهایش زیبا و میوه ی آن شبیه میوه ی نخوداست.
خواص:
- ریشه آن را خوب بجوشانید، بعد آب آن را صاف کنید و دوباره بجوشانید تا قوام آید و بر موضع درد بمالید. درد مفاصل را درمان می کند.
- آن را به صورت پودر درآورید و روی زخم های کهنه بپاشید هم خاصیت ضد عفونی کننده دارد و هم به سلول ها قدرت ترمیم می دهد تا بهبودی زخم تسهیل یابد.
- از کتیرا در فرآورد های سرماخوردگی به عنوان نرم کننده و ضد سرفه استفاده می شود، مصرف دیگر آن در کنترل اسهال است؛ چون می تواند مقدار زیادی آب را جذب و از خروج آن از بدن جلوگیری کند. همچنین برای افزایش وزن مدفوع و کنترل حداقل زمان توقف مواد در سیستم روده ای، معده ای مورد استفاده قرار می گیرد. گزارش های منبی بر جلوگیری از رشد سلول های سرطانی در داخل و خارج از بدن توسط کتیرا، به چاپ رسیده است، استفاده دیگر آن در محصولات چسب دندان به علت خاصیت چسبندگی آن می باشد.