نام های دیگر: گوجه خورشتی
مشخصات: گوجه سبز (به گیلکی: هالی یا خالی یا خولی، به مازنی: هَلی یا هَلو) (به تالشی: اَرو) نام درختی است از تیرهٔ گل سرخیان که میوهٔ آن کوچک و آبدار، دارای پوست نازک به رنگ سبز یا سرخ و یک هستهٔ سخت است. بر پایهٔ نوشتههای قدیمی، نژاد این گیاه قدمت ۲۰۰۰ ساله دارد و چینیها اولین کسانی بودند که به کشت آن اقدام کردند.
ترکیب شیمیایی: در یک گوجه سبز کربوهیدرات 8 گرم، چربی 2/84 گرم، پروتئین 1/6 گرم، فیبر خام 0/5 درصد، نیاسین 2/8 درصد، کلسیم 5 درصد، فسفر 2 درصد، آهن 5 درصد، ویتامین آ 5 درصد، ویتامین ب یک 2 درصد، ویتامین ب دو 1/9 درصد و ویتامین 13 درصد وجود دارد.
مزاج: سرد و خشک
مصلح: نمک
خواص:
- ملین
- اشتها آور
- درمان نقرس
- درمان استفراغ
- درمان ترومبوز
- درمان اوره خون
- درمان کم خونی
- درمان روماتیسم
- درمان شب کوری
- تقویت کننده کلیه
- درمان قند در ادرار
- قلیایی کننده خون
- درمان انگل (برگ)
- درمان اسهال خونی
- درمان التهاب صفرا
- درمان کلسترول بالا
- درمان تصلب شرایین
- درمان اسید اوریک بالا
- درمان مرض قند (آش)
- دارای هورمون جنسی زنانه
- درمان ورم روده (برگ و گل)
- درمان ورم پروستات (کمپوت)
- ادرار آور (دم کرده برگ و گل)
مضرات:
- نفخ
- کبد
- دل درد
- دل پیچه
- ورم معده
- اوره خون
- روده (میوه)
- کیسه صفرا (زیاده روی)