نام های دیگر: حسینقلی خانی، پامپلوس، گرامپ، پرتقال آمریکایی
نوع گیاه: درخت
نام خانواده: مرکبات
مصلح: عسل، گلنگبین
مزاج: سرد و خشک، درجه 1
قسمت مورد استفاده: میوه، پوست میوه
ترکیب شیمیایی پوست گریپ فروت: اسانس پتی گرین – ترکیبات فرار اکسیژنه – سیترال – پکتین – نارین گین – لیمونن -سسکی ترین – آلدئید – ژرانیول – کادینن.
ترکیب شیمیایی: در هر صد گرم پولپ خوراکی آن مواد زیر وجود دارد: آب ۸۸ گرم – پروتئین 0.5 گرم – انرژی غذایی ۴۱ کالری بزرگ – چربی 0.10 گرم – هیدراتهای کربن (بیش تر قند) 10.6 گرم – کلسیم ۱۶ میلی گرم آهن 0.4 میلی گرم – سدیم ۱ میلیگرم – پتاسیم ۱۳۵ میلی گرم تیامین 0.04 میلیگرم – رایبوفلاوین 0.02 میلی گرم – نیاسین 0.2 میلیگرم – فسفر ۱۶ میلیگرم – پکتین شامل یک پولی ساکارید. ویتامین ها: ۸۰ واحد بین المللی – B و C ۳۸ میلی گرم در آن وجود دارد. ترکیبات مهم گریپ فروت عبارتند از قندها پلی ساکاریدها اسیدهای آلی ترکیبات نیتروژن دار چربی ها کاروتنوئیدها ویتامین ها فلاونوئیدها ترکیبات اسانس دار و مواد معدنی میوه ی گریپ فروت حاوی مقدار زیادی آب و فیبر است ترکیبات معدنی مهم آن املاح پتاسیم و مقدار کمی هم سدیم است. این میوه مقدار بسیار ناچیزی چربی و کمی کالری دارد از ترکیبات دیگر گریپ فروت میتوان ویتامین C اینوزیتول، پکتین و بیوفلانوئیدها را نام برد گونه هایی که صورتی رنگ هستند دارای بتاکاروتن می باشند در این میوه اسید فولیك نیز وجود دارد. پوست گریپ فروت حاوی ترکیب سیترال و يك آلدهید می باشد که آنتاگونیست (کاهش دهنده) اثر ویتامین A است. بعضی از ترکیبات موجود در گریپ فروت بر روی آنزیم های کبدی اثر می گذارند؛ مثلاً ۶ و ۷ دی هیدروکسی برگاموتین آن مهارکننده ی سیتوکروم 450P است. نارینژین، لیمونن و اوباکونن موجود در آن نیز مهارکننده میکروزوم های کبد انسان هستند. حدود ۲۵ سال است که کشت گونه ای به نام رابی به خصوص در تگزاس در حال توسعه است. گریپ فروت را می توان میوه ی دنیای جدید دانست چرا که تولید آن تنها به چند قرن پیش بر می گردد عصاره ی این میوه (به صورت عادی و یا غلیظ شده) به مقدار زیادی در آمریکا تولید و مصرف می شود.
مشخصات: گریپ فروت یا نارَنگور (انگلیسی: grapefruit) میوهای از خانواده مرکبات با پوست زردرنگ (گاهی سبز رنگ) و مزه ترش مایل به تلخی است (گاهی شیرین نیز میتواند باشد) گریپ فروت احتمالاً از پیوند پرتقال و دارابی به دست آمده است. در سال ۱۳۱۰ میلادی تئوفراستوس تاریخ نویس یونانی از سیترون می نویسد و اینکه چرا به عنوان پادزهر شناخته شد و یا این که چگونه بوی دهان را دلپذیر و خوشایند می کند بعد از آن پلینی، طبیعی دان رومی برای اولین بار کلمه سیتروس را به کار برد و این میوه را يك دارو قلمداد کرد در سال ۱۷۵۰ میلادی یعنی وقتی گریپ فروت را سمال شادوك می نامیدند هوگس از آن به عنوان میوه ممنوعه باربادوس جزیره ای در کارائیب نام برد این میوه برای نخستین بار در سال ۱۸۱۴ میلادی در جامائیکا گریپ فروت نامیده شد گفته می شود نام گریپ فروت برای نخستین بار در سال ۱۸۱۴ میلادی در جامائیکا به کار برده شد. گریپ فروت در سال ۱۸۲۳ توسط يك كنت فرانسوی به نام ادت فیلیبی به فلوریدا آورده شد ولی تا اواخر قرن نوزدهم محبوبیت چندانی نداشت امروزه محصول جهانی این میوه به طور متوسط 4.3 میلیون تن است. در دهه سی قرن بیستم (رژیم) گریپ فرت هالیوود مد روز شد این رژیم روزانه حدود ۸۰۰ کالری و مصرف گریپ فروت در هر وعده غذا را در بر داشت. با این رژیم وزن کاهش می یافت ولی هر رژیمی که عمدتاً بر پایه یک غذا باشد به دلیل فقدان بسیاری از مواد مغذی مورد نیاز سلامت بدن را به خطر می اندازد. مصرف معمولی گریپ فروت هیچ گونه عارضه ای به دنبال ندارد ولی در صورت مصرف همزمان بعضی داروها به خصوص آنهایی که دوز درمانی شان حساس است باید در مصرف آن تعادل را رعایت کرد. د
خواص:
- تب بر
- ادرار آور
- اشتها آور
- درمان چاقی
- درمان بواسیر
- درمان تورم ریه
- درمان روماتیسم
- دارای ویتامین C
- تصفیه کننده خون
- قلیایی کننده خون
- درمان سوء هاضمه
- درمان و تقویت کبد
- درمان خارش پوستی
- درمان امراض عفونی
- درمان شکنندگی موها
- تقویت کننده قلب و معده
- زیاد کننده ترشحات صفرا
- درمان پوست چرب (ماسک)
- درمان سستی و شکنندگی ناخن
- درمان فشارخون (خصوصاً ناشتا)
- از بین برنده طعم ناخوشایند الکل
- درمان واریس (قبل از ناهار یک روز در میان)
- بالا برنده تأثیر داروی ضد دفع عضو (پس از پیوند کلیه)
- آب جوشانده پوست آن را بنوشید مسکن اعصاب است به عنوان مقوی معده و ضد سم برای معالجه ی سوءهاضمه مفید میباشد در موارد قی و تهوع و سرماخوردگی مصرف می شود.
- آب آن را بنوشید فشار خون را پایین می آورد استقامت بدن را در برابر سرماخوردگی زیاد می کند، مقاومت بدن را در مقابل گسترش و ناراحتی زخمهای عفونی افزایش میدهد، کلسترول خون را تا حدی کاهش میدهد شریانها را از زواید ریز به نام پلاک پاک میکند برای تصلب شرایین مفید است داروی بسیار مؤثری برای قلب میباشد، ضد سرطان است.
- گریپ فروت یکی از میوه های صبحانه ای در آمریکاست. اغلب آن را نصف کرده و می خورند ولی تقریباً نیمی از افراد آب آن را مصرف می کنند. مطالعات تغذیه ای نشان می دهد که گریپ فروت یکی از بهترین مکمل های غذایی است. همچنین به خاطر داشتن پتاسیم کافی یکی از پر مصرف ترین مکمل های غذایی برای افرادی است که کمبود پتاسیم دارند گریپ فروت به دلیل داشتن، پکتین برای کاهش کلسترول و جلوگیری از تصلب شرائین مفید است. چون پکتین در دیواره ی سلول های میوه وجود دارد، لذا خوردن آب آن کمک چندانی به کاهش کلسترول نمی کند و باید کل میوه مورد استفاده قرار گیرد. پس از آزمایش بر روی ۳۶ نفر که روزی یک عدد گریپ فروت مصرف می کرده اند، کاهش چسبندگی سلول های قرمز و کاهش هماتوکریت مشاهده شد که به دلیل نارنژین موجود در آن بوده است. در سال ۱۹۶۸ تحقیقی نشان داد که مصرف کنندگان گریپ فروت کمتر به سرطان پانکراس (لوزالمعده) مبتلا می شوند. همچنین مطالعه ای در سوئد نشان داد که گریپ فروت دارای اثر ضد سرطانی است. يك گزارش حاکی از آن است که آب گریپ فروت به همراه سیکلوسپرین ها در افراد دارای پسوریازیس (نوعی بیماری پوستی اثرات خوبی داشته است). در حالی که افزایش و یا کاهش اثر داروها در شرایطی مفید و یا مضر می باشد آب گریپ فروت میتواند باعث افزایش تأثیر بعضی داروها شود. این اثر از طریق مهار سیتوکروم ۴۵ P 4A3 (CYP3A4) صورت می گیرد.
مضرات:
- اعصاب
- ورم معده
- آب گریپ فروت ممکن است با بعضی داروها از جمله آنتی هیستامین ها بنزودیازپین ها سیکلوسپورین ها، استروژن و کینیدین تداخل کند این تداخل احتمالاً مربوط به مهار دیواره نازک آنزیم ها (گوت وال) مخصوصاً CYP3A4 است. آنتی هیستامین ها مصرف همزمان گریپ فروت و آنتی هیستامین ها ممکن است اثر این داروها را از جمله پرفنادین و استمیزول را افزایش دهد. بنزودیازپین ها مصرف همزمان گریپ فروت ممکن است تا حدی باعث افزایش اثر آنها به خصوص تری آزولام و میدازولام شود. بلوك كننده های کانال کلسیم: اثر بعضی از این گونه مواد مانند آملودی بین فلودی پین، فلودی پین، نی فی دی پین، نی مودی پین و نی زول دی پین، ممکن است در اثر مصرف گریپ فروت افزایش یابد و بعضی مانند دی تی آزم، که از گروه دیگر مواد شیمیایی هستند، تغییری نمی کنند. سیکلوسپورین ها: در صورتی که این گروه از داروها همراه با گریپ فروت مصرف شوند اثر آنها افزایش می یابد و می توان دوز کمتری از آنها را استفاده کرد به غیر از موارد بالا غلظت استروژن و کینیدین نیز با خوردن همزمان گریپ فروت افزایش می یابد گزارش هایی هم از کاهش فشارخون با مصرف گریپ فروت ارائه شده است.