نوع گیاه: درخت
مصلح: عسل، گلنگبین
قسمت مورد استفاده: میوه
مزاج: سرد و تر، درجه 1- 2
نام خانواده: Actinidiaceae
ترکیب شیمیایی: مهمترین ترکیبات میوه ی کیوی آنزیم های پیشگیری کننده ی تولید پروتئین ها و شکننده ی (هضم کننده) پروتئین ها هستند. همچنین آنزیم مهارکننده ی گلی کوپروتئین اختصاصی برای پکتین متیل استر از در میوه کیوی وجود دارد. آنزیمی به نام اکتینیدین از میوه کیوی به دست می آید که مشابه آنزیم موجود در پاپایا به نام پاپائین است. هر دوی این آنزیم ها دارای اثر یکسان و شکننده ی پروتئین ها هستند. میوه ی کیوی در بعضی اقوام به عنوان نرم کننده ی گوشت به طور سنتی استفاده می شده است. کیوی حاوی مقدار زیادی ویتامین است میزان سروتونین آن دو برابر گوجه فرنگی و یک سوم موز می باشد. کیوی باعث ازدیاد ماده هیدروکسی ایندول استیک اسید در ادرار شده و در متابولیت های سروتونین در ادرار تداخل می کند.
مشخصات: میوه ی گیاهی است از خانواده ی Dilleniaceae درختچه ای دارد که بعضی گونه های آن بالارونده است. برگهای آن نسبتاً گرد و پوشیده از کرک و میوه ی آن قهوه ای پررنگ مایل به سبز در ابعاد یک تخم مرغ با طعمی ترش میباشد که نارس آن دارای ترشی بیشتری است روی پوست آن را موهایی هم رنگ پوست احاطه کرده رنگ داخل میوه سبز و میان میوه تعدادی هسته به شکل تخم خشخاش و به رنگ سیاه وجود دارد ویتامینها C در آن فراوان یافت می شود. میوه کیوی در کشور چین ماده اصلی شرابی خوش طعم است. این میوه از زمان های قدیم برای تهیه نوشیدنی های میوه ای به کار می رفته است. با توجه به اینکه کیوی از گیاهانی است که در سال های اخیر به ایران آوره شده است و شرایط آب و هوایی می تواند به طور قابل ملاحظه ای در کمیت و کیفیت مواد گیاهان و در نتیجه اثرات دارویی آنها مؤثر باشد، لذا برای اطمینان از مواد درصد آنها و اثرات دارویی و درمانی کیوی کشت شده در ایران باید تحقیقات گسترده ای صورت گیرد. مواد و خواص مشخص شده ی کیوی که در کتب مقالات اینترنت و غیره وجود دارد مربوط به تحقیقات خارج از ایران است بنابراین باید در نظر داشت بعضی مطالب و تبلیغات در مورد کیوی برای مصرف و فروش بیشتر این محصول است و ممکن است بعضی از آنها در مورد کیوی ایران صدق نکند. چون کیوی موجود در بازار ایران محصولی کشت شده به خصوص در شمال کشور می باشد نمی توان به اظهار نظرها و نتیجه گیری در مورد درصد و نوع مواد موجود در کیوی و اثرات ادعا شده تکیه و اکتفا کرد و باید تحقیقاتی بر روی نوع ایرانی آن صورت گیرد تا موارد ذکر شده با حقیقت منطبق باشد.
خواص:
- تب بر
- رفع عطش
- درمان فلبیت
- درمان احتلام
- درمان اوریون
- درمان مننژیت
- درمان سرطان
- درمان ترومبوز
- موثر در زیبایی
- درمان ورم لوزه
- تقویت کننده مو
- درمان عرق زیاد
- درمان تکرر ادرار
- درمان روماتیسم
- درمان زخم معده
- زیاد کننده اسپرم
- درمان مرض قند
- دارای ویتامین C
- رقیق کننده خون
- درمان اسکوربوت
- درمان فشار خون
- قلیایی کننده خون
- تصفیه کننده خون
- تقویت کننده قلب
- درمان سوء هاضمه
- درمان فیستول مقعد
- درمان سرماخوردگی
- درمان تصلب شرایین
- درمان اختلالات روده
- کاهش دهنده قند خون
- درمان بیماری های کبد
- پیشگیری از آب مروارید
- افزایش دهنده طول عمر
- پیشگیری از سکته مغزی
- درمان سستی عروق دموی
- درمان لکه های سطحی پوست
- احتمال جنین پسر را بالا می برد
- درمان چسبندگی پلاکت های خون
- درمان پف کردگی زیر چشم (ناشتا یک لیوان)
- موثر در ترد کردن گوشت (خصوصاً میوه گس آن)
- آن را بخورید کمبود ویتامین C را در بدن برطرف می سازد سرماخوردگی را درمان می کند.
- جوشانده ی میوه ی رسیده و خشک شده ی آن برای معالجه ی روماتیسم و کولیت مصرف می شود.
- کیوی آثار فارماکولوژی ماندگاری ندارد، اما خاصیت شکنندگی پروتئین آن گاه ممکن است باعث مسمومیت شود. یکی از خواص کیوی برای ورزشکاران این است که انجام تمرینات در آب و هوای گرم را قابل تحمل می کند. نوشیدن مکمل هایی که حاوی کیوی هستند. معطر مطبوع موجب شادابی و برطرف کننده ی تشنگی است و ضمناً هیچ گونه عارضه ی جانبی در بر ندارد. بر اساس تحقیقات انجام شده استفاده از کیوی یا مکمل های حاوی کیوی به طور قابل ملاحظه ای باعث افزایش حجم خون و افزایش هماتوکریت در ورزشکاران می شود. همچنین ویتامین C ترشح شده در ادرار آنان در مقایسه با دارونما افزایش می یابد. این تحقیق به صورت دوسوکور و با دارونما انجام گرفته است.
مضرات:
- آسم
- تشنج
- میگرن
- زیاد کننده بزاق
- رماتیسم (برای اشخاص مبتلا به روماتیسم ضرر است ولی به عنوان پیشگیری مفید است)
- ترکیباتی که در فعل و انفعالات آنزیمی ایجاد می شوند مهمترین عامل الرژی زایی (حساسیت زایی) کیوی هستند. این حساسیت ها مانند حساسیت های حاصل از مواد غذایی است و بعضی از آنها چند دقیقه. پس از خوردن کیوی ایجاد می شوند. بعضی عوارض مانند استفراغ کهیر و اختلال بلع ممکن است بلافاصله پس از مصرف کیوی و هم و جذب آن ایجاد شوند.
نکته:
- در بین عوام شایع است که برای رسیدن میوه آن بهتر است یک سیب کنار آن قرار دهید.