شناخت دارو: عبارت است از والاسیکلوویر یک داروی ضد ویروس است. والاسیکلوویر سرعت رشد و انتشار ویروس هرپس در بدن را کاهش می دهد .والاسیکلوویر درمانی برای هرپس نیست اما شدت علائم عفونت را کاهش می دهد. داروی والاسیکلوویر در درمان عفونت ویروس هرپس در بزرگسالان و کودکان استفاده می شود. بیماری ناشی از ویروس هرپس شامل تب خال تناسلی ، زخم های سرد ، زونا، آبله مرغان می باشد. داروی والاسیکلوویر در درمان زخم های سرد در کودکان بالای 12 سال و آبله مرغان در کودکان بالای 2 سال استفاده می شود.
دسته دارویی:
- ضد ویروس ها
فارماکولوژی و مکانیسم اثر دارو:
- والاسیکلویر توسط تیمیدین کیناز ویروسی فسفوریله شده به آسیکلوویر تری فسفات (متابولیت فعال) تبدیل می شود. آسیکلوویر تری فسفات با مهار رقابتی DNA پلیمراز ویروسی و دخالت و خاتمه دادن رشد زنجیره DNA باعث مهار رونویسی DNA ویروس هرپس می شود.والاسیکلوویر یک داروی ضدویروس است.والاسیکلوویر پس از مصرف خوراکی بسرعت از دستگاه گوارش جذب شده وتقریبا بطور کامل توسط عبور اول روده ای و متابولیسم کبدی به آسیکلوویر و ال-والین تبدیل می شود. اتصال به پروتئین های پلاسما 13.5 تا 17.9% می باشد.46 و 47% والاسیکلوویر مصرف شده به ترتیب ازراه ادرار و مدفوع دفع می شود. میانگین نیمه عمر حذفی پلاسما آسیکلوویر 2.5 تا 3.3 ساعت می باشد.
اشکال دارو:
- قرص
مقدار مصرف صحیح:
- برای تبخال تناسلی (هرپس سیمپلکس لابیالیس): بزرگسالان: 2 g خوراکی هر 12 ساعت (روزانه 4g).
- کودکان: 12 سال و بالاتر: 2 g خوراکی هر 12 ساعت (روزانه 4g).
عوارض جانبی دارو:
- افزایش تعداد ضربان قلب , اسهال , افزایش فشارخون , سردرگمی , پایین آمدن آستانه تحریک , عدم هماهنگی عضلات , واکنش های آنافیلاکتیک , نارسایی کلیوی , کوما , التهاب کبد , توهم , خیز صورت , اختلال دید.
تداخلات دارویی:
- مگلومین کامپاند , فوسکارنت , دیاتریزوات (آمیدوتریزوئیک اسید) , یوتالامات , واکسن زوستر , آیوکساگلات.
موارد منع مصرف:
- ازدیاد حساسیت به این دارو و ترکیبات آن.
شرایط نگهداری:
- در مکانی خشک و خنک به دور از نور خورشید و دسترسی کودکان نگهداری شود.
نکات مهم:
- در بیماران دارای ایدز پیشرفته و پیوند مغز استخوان آلوژنیک و پیوند کلیه مصرف کننده والاسیکلوویر با دوز 8 گرم در روز در مواردی سندروم اورمیک همولیتیک و پورپورا ترومبوسیتوپنیک ترومبوتیک که در مواردی کشنده می باشد ممکن است رخ دهد ، در صوررت بروز، درمان با والاسیکلوویر باید فورا قطع گردد.
- در موارد زیر به دلیل احتمال بروز نارسایی کلیه حاد والاسیکلوویر با احتیاط فراوان مصرف شود: سالمندان (با یا بدون کاهش عملکرد کلیه ،بیماری کلیوی، مصرف کننده داروهای نفروتوکسیک، بیماران بدون هیدراسیون مناسب.شروع درمان با مشاهده اولین نشانه های زخم سرد شامل سوزن سوزن شدن ، خارش، سوزش صورت پذیرد.
- والاسیکلویر درمان برای تب خال تناسلی نمی باشد.
- با مشاهده علائم هرپس زوستر هرچه سریعتر درمان با والاسیکلوویر آغاز گردد.
- با دیدن علائم آبله مرغان هرچه سریعتر درمان با والاسیکلوویر آغاز گردد.
- درصورت مشاهده هر علامت یا شیوع تبخال تناسلی ، از تماس با شریک جنسی خود بپرهیزید. در صورت تماس از کاندوم جنس لاتکس یا پلی اورتان استفاده کنید.