شناخت دارو: عبارت است از هر کپسول محتوی ۱۵ میکرو گرم ویتامین ب12 350 میلی گرم، فروس فومارات (معادل ۱۱۵ میلی گرم آهن فلزی)، ۱۵۰ میلی گرم ویتامین C و ۱ میلی گرم فولیک اسید می باشد. با توجه به پیامدهای نامطلوب و خطرناک کمبود آهن در بدن، استفاده از مواد غذایی و مکملهای استاندارد سرشار از این ماده معدنی برای بهبود سلامتی بدن، ضروری است. قرص هماتینیک یک گزینه عالی برای رفع مشکل کمبود آهن در بدن محسوب میگردد و مصرف آن به بهبود نقص در جذب آهن به دلیل کمبود فاکتورهای داخلی کمک میکند. به طور کلی به ترکیباتی که حاوی آهن، فولیک اسید و ویتامین B12 هستند، هماتینیک گفته میشود. گاهی اوقات برای اثربخشی بیشتر در درمان انواع کم خونی ریزمغذیهای دیگری نیز به این ترکیب اضافه میشود. کپسول هماتینیک یک محصول با کیفیت است که در درمان انواع کم خونی مثل کم خونی (آنمی) پرنیشوس و کم خونی مگالوبلاستیک بسیار موثر است. یکی از کاربردهای مهم قرص هماتینیک، درمان کم خونی متأثر از فقر آهن در دوران بارداری، نوزادی و کودکی میباشد.
دسته دارویی:
- عوامل تغذیه ای و ویتامین ها (مکمل ها)
فارماکولوژی و مکانیسم اثر دارو:
- فروس فومارات (ملح آهن): فروس فومارات یکی از املاح آهن است که به کمک آن عنصر آهن در بدن به خوبی جذب میشود. جالب است بدانید مصرف آهن به تنهایی در بدن عوارض گوارشی زیادی ایجاد میکند و جذب خوبی هم ندارد. به همین دلیل در بهترین مکملهای آهن مانند هماتینیک از ملح آهن فروس فومارات استفاده میشود. عنصر آهن در تولید پروتئینهای انتقال دهنده اکسیژن در بدن، یعنی هموگلوبین و میوگلوبین، نقش دارد. در واقع یکی از اصلیترین اجزاء این پروتئین زنجیرهی هِم است که از ۴ عنصر آهن تشکیل شده. در نبود آهن این، هموگلوبینهایی ناقص و در نتیجه گلبولهای قرمز ناتوان و ناقص خواهیم داشت. در نتیجه اکسیژن رسانی به سلولهای بدن نیز با مشکل روبرو میشود.
- ویتامین C: این ویتامین برای جذب بهتر آهن در قرص هماتینیک به کار رفته است. بیشتر ما فقط هنگام سرماخوردگی به سراغ ویتامین C میرویم؛ اما این ویتامین خواص دیگری هم برای بدن دارد. کمک به جذب بهتر آهن در روده، کاهش عوارض گوارشی قرص آهن، تولید کلاژن و کراتین در پوست و موها، تقویت سیستم ایمنی، خاصیت آنتی اکسیدان بالا و… همگی از خواص این ویتامین هستند.
- ویتامین B12: اولین ایستگاه تولید گلبولهای قرمز خون، مغز استخوان است. بدن در این ایستگاه برای ساخت این سلولهای قرمز، به ویتامین B12، به عنوان یکی از مواد اصلی، نیاز دارد. اگر این ویتامین به اندازه کافی در دسترس مغز استخوان نباشد، گلبولهای قرمز ناقص یا بسیار کمی در بدن تولید میشود که در حمل هموگلوبین و میوگلوبین ناتوان هستند. به این نوع کم خونی ناشی از کمبود ویتامین B12، کم خونی مگالوبلاستیک میگویند که بازهم در تغذیه سلول های بدن اختلال ایجاد می کند. پس برای خون رسانی صحیح به سلولهای بدن، از جمله سلولهای مغز، فولیکولهای مو، سلولهای ماهیچهای و… ویتامین B12 نیز لازم است.
- ویتامین B9 (فولیک اسید): فولیک اسید نیز یکی از ترکیبات اصلی برای ساخت و بلوغ گلبولهای قرمز خون است. کم خونی ناشی از فولیک اسید نیز جزو شایعترین انواع کم خونی شناخته میشود. به همین در ترکیبات قرص آهن هماتینیک، در کنار آن، فولیک اسید نیز دیده میشود. ویتامین B9 با اسم فولات نیز شناخته میشود. این ویتامین علاوه بر نقشی که در بلوغ و تکمیل فرایند تولید گلبولهای قرمز دارد، در سنتز و بازسازی DNA و تولید آمینو اسیدهای ضروری برای ساخت پروتئینهای مهم بدن هم دخالت دارد.
اشکال دارو:
- کپسول
مقدار مصرف صحیح:
- بهترین زمان مصرف مکمل آهن، ممکن است برای هر فرد با توجه به شرایط بدنش متفاوت باشد که باید توسط پزشک مشخص شود. اما به طور معمول بهتر است برای جذب کاهش عوارض قرص هماتینیک، آن را همراه با غذا یا پس از غذا میل کنید.
عوارض جانبی دارو:
- مصرف هماتینیک ممکن است باعث بروز عوارض گوارشی شود که میتوان آن را کنترل کرد. با مصرف دوز متوسط از این کپسول در افراد حساس و یا دوز بالا در افراد عادی، احتمال بروز عوارضی همچون راش پوستی، تهوع، استفراغ، گرگرفتگی صورت و اسهال وجود دارد. معمولاً در اثر استفاده از فرآورده های حاوی آهن، رنگ مدفوع به سبزه تیره یا سیاهی میگراید که دلیل این موضوع، کاهش جذب آهن می باشد و بیخطر است.
تداخلات دارویی:
- چنانچه دارای سابقه حساسیت به فرآوردهای حاوی آهن، فولیک اسید و یا هر نوع ماده و غذای رنگی دارید، باید پیش از مصرف کپسول و قرص هماتینیک با پزشک مشورت نمایید. اگر دچار بیماریهایی همچون آلرژی، آسم، مشکلات کبدی، عفونتهای شدید کلیوی، التهاب روده، کولیت، زخم معده، التهاب روده، التهاب مجاری گوارشی، الکلیسم و آرتریت روماتوئید هستید، مشورت با پزشک قبل از مصرف داروی هماتینیک ضروری است. در نهایت در صورت استفاده از برخی داروهای خاص دیگر نیز باید برای مصرف کپسول هماتینیک با پزشک مشورت کنید، این داروها عبارتند از: آنتی اسیدها، پنی سیلامین، تتراسایکلینها، ویتامین E، آنتاگونیستهای فولیک اسید مثل متوترکسات، پانکراتین و فلوروکینولونها.
موارد منع مصرف:
- ازدیاد حساسیت به این دارو و ترکیبات آن، در دو ماه اول دوران بارداری، فقط در صورت ضرورت و با احتیاط فراوان به شرط آن که فواید مصرف دارو بر آثار سوء احتمالی آن برتری داشته باشند، مصرف گردد و در ٧ ماه آخر دوران بارداری مصرف آن بی خطر است و منعی ندارد.
شرایط نگهداری:
- در مکانی خشک و خنک به دور از نور خورشید و دسترسی کودکان نگهداری شود.
نکات مهم:
- بعضي از بيماران كه به كم خوني پرنيسيوز مبتلا هستند، ممكن است به مصرف ويتامين B12 بصورت خوراكي پاسخ ندهند.
- در صورت بروز علائم عدم تحمل دارو، مصرف آن بايد به طور مداوم يا دائم قطع شود.
- اسيد فوليك، با مقادير بيش از mg/day0/1 ممكن است علائم كم خوني پرنيسيوز را بپوشاند.
- اين دارو بايد همراه با غذا يا بعد از آن مصرف شود.