شناخت دارو: عبارت است از نیلووتامید برای درمان سرطان پروستات که در قسمت های دیگر بدن گسترش یافته است، استفاده می شود. نیلووتامید برای مردانی است که تحت عمل جراحی کاستراسیون قرار گرفته اند.
دسته دارویی:
- آنتی نئوپلاستیک (ضد سرطان)
فارماکولوژی و مکانیسم اثر دارو:
- نیلووتامید یک عامل هورمونی ضد پلاسما است که در درجه اول در درمان سرطان پروستات مورد استفاده قرار می گیرد. نیلووتامید یک آنتی آندروژن خالص و غیر استروئیدی با میل به گیرنده های آندروژن است (اما برای گیرنده های پروژستوژن، استروژن یا گلوکوکورتیکوئیدها نیست). در نتیجه، نیلوتامید عملکرد آندروژن های منشاء آدرنال و بیضه را محاصره می کند و باعث تحریک رشد بافت طبیعی و بدخیم پروستات می شود. سرطان پروستات عمدتاً وابسته به آندروژن است و با استفاده از كاستراسیون شیمیایی می توان آن را درمان كرد.
اشکال دارو:
- قرص
مقدار مصرف صحیح:
- این دارو می تواند همراه غذا یا بدون آن مصرف شود. بدون توصیه پزشک مصرف نیلاندرون را متوقف نکنید. نیلاندرون معمولا روزانه یک عدد مصرف می شود (در این مورد دستور پزشک اولویت دارد). اگر تحت عمل جراحی قرار گرفته اید (خارج کردن بیضه)؛ معمولا از روز جراحی و یا یک روز بعد از جراحی باید شروع به مصرف نیلاندرون کنید. معمولا 30 روز پس از مصرف دارو پزشک معالج اقدام به کاهش دادن دوز مصرفی می کند. در صورتی که احساس می کنید در مصرف دارو زیاده روی کرده اید فورا به مراکز درمانی یا اورژانس مراجعه کنید. در چنین شرایطی احتمال بروز اووردوز وجود دارد.
عوارض جانبی دارو:
- در صورت داشتن هر یک از علایم زیر به مراکز درمانی یا پزشک مراجعه کنید: علایم واکنش آلرژیک مانند دانهدانه شدن پوست، کهیر، سرخی، تورم، پوستهپوسته شدن و یا تاولزدن پوست که بعضاً همراه با تب است؛ خسخس سینه، احساس تنگی در قفسه سینه یا گلو، مشکل در تنفس و تکلم، ایجاد شدن تغییرات غیرمعمول در صدا، تورم صورت، لبها، زبان و گلو. علایم فشارخون بالا مانند سردرد شدید، سرگیجه، غش و بروز تغییرات در وضعیت بینایی، علایم عفونت دستگاه دفع ادرار مانند وجود خون در ادرار، احساس سوزش یا درد هنگام دفع ادرار، احساس نیاز به انجام عمل دفع ادرار بهصورت پیدرپی و مکرر، تب، احساس درد در ناحیه تحتانی معده و درد لگن، احساس درد یا فشار در قفسه سینه، تب، بروز تغییرات در وضعیت بینایی، احساس ضعف و خستگی، رنگپریدگی، هرگونه کبودی و خونریزی غیرمعمول، احساس ناخوشی و افسردگی، احساس گزگز و بیحسی، تورم بازوها و پاها، این دارو میتواند سبب بروز مشکلات شدید کبدی شود. در صورت داشتن هرگونه علایم مرتبط با مشکلات کبدی مانند ادرار تیره، احساس خستگی، عدم احساس گرسنگی، ناراحتی یا درد معده، مدفوع با رنگ روشن، استفراغ و زردی پوست و چشمها فوراً به پزشک مراجعه کنید.
تداخلات دارویی:
- وندتانیب , دولاسترون , دوفتیلید , بپریدیل , گرپافلوکساسین , هالوفانترین , بداکیلین , بیکالوتامید , رزوواستاتین , لوپرولاید استات , تری فلونوماید , دنوزوماب , لومیتاپید , میپومرسن , آپیکسابان , دوتاستراید , رمدسیویر.
موارد منع مصرف:
- ازدیاد حساسیت به این دارو و ترکیبات آن.
شرایط نگهداری:
- در مکانی خشک و خنک به دور از نور خورشید و دسترسی کودکان نگهداری شود.
نکات مهم:
- اگر تحت مراقبت و یا درمان خاصی هستید؛ پزشک، دندان پزشک و یا پرستار را به صورت کامل از وضعیت سلامتی و مصرف نیلاندرون آگاه کنید.
- افرادی که از نیلاندرون استفاده می کنند هنگام ورود از محیط روشن به محیط تاریک مدت زمان زیادی طول می کشد که چشمشان به تاریکی عادت کند. این وضعیت می تواند از چند ثانیه تا چند دقیقه طول بکشد و در طول مصرف نیلاندرون همیشه وجود خواهد داشت. در صورتی که با این وضعیت مواجه هستید از رانندگی در شب و یا تونل ها خودداری کنید. استفاده از عینک های رنگی می تواند کمکتان کند.
- در طول مصرف نیلاندرون وضعیت و عملکرد خون باید تحت آزمایش و کنترل باشد.
- مصرف مشروبات الکلی در طول مصرف نیلاندرون می تواند سبب بروز سوزش صورت، احساس خستگی و ضعف، سرگیجه شدید و غش در برخی افراد شود. در صورت داشتن چنین علایمی در طول مصرف نیلاندرون، از مشروبات الکلی استفاده نکنید.
- نیلاندرون می تواند بر میزان غلظت سایر دارو ها در بدن تاثیر بگذارد؛ در صورتی که از داروهای دیگری استفاده می کنید پزشک را در جریان بگذارید.مصرف در بارداری ممنوع است.