کاربر

میفه پریستون (Mifepristone)

بیماری ها ، داروها ، تشخیص ، درمان و ...

شناخت دارو: عبارت است از میفه پریستون آنتاگونیست گلوکورتیکوئید و هورمون پروژسترون است. میفپریستون در ترکیب با میزوپروستول (Cytotec) برای پایان دادن به بارداری در ابتدای آن (سقط جنین) استفاده می شود. ابتدای بارداری به این معنی است که از آخرین دوره قاعدگی، 70 روز یا کمتر گذشته باشد. میفه پریستون در دسته داروهایی است که به نام استروئید های ضدپروژسترونی شناخته می شوند. این عمل را با مهار فعالیت پروژسترون، انجام می دهد. پروژسترون ترکیبی است که به بدن برای تداوم بارداری کمک می کند. برند دیگر میفپریستون، کورلیم (Korlym) است که برای کنترل هیپرگلیسمی (قند خون بالا) در افراد مبتلا به نوع خاصی از سندرم کوشینگ به کار می رود که در آن هورمون کورتیزول بیش از حد تولید می شود.

دسته دارویی:

  • هورمون های جنسی (افزاینده انقباضات رحمی)

فارماکولوژی و مکانیسم اثر دارو:

  • میفپریستون یک استروئید صناعی است. در دوزهای کم، به طور رقابتی به گیرنده پروژسترون داخل سلولی متصل می کند و اثرات پروژسترون را مهار می کند. هنگامی که برای خاتمه بارداری استفاده می شود، این عمل دارو منجر به فعالیت انقباضی در میومتر رحم می شود. میفه پریستون در غیاب پروژسترون، به عنوان یک آگونیست پروژسترون ضعیف عمل میکند. در دوزهای بالا که برای درمان هیپرگلیسمی در بیماران مبتلا به سندرم کوشینگ مورد استفاده قرار میگیرد، میفپریستون اثر کورتیزول را بر گیرنده های گلوکوکورتیکوئیدی مهار می کند(اثرات کورتیزول بر متابولیسم گلوکز را متوقف می کند) در عین حال موجب افزایش غلظت کورتیزول در حال گردش در بدن می شود.میفه پریستون استروئیدی صناعی با اثرات آنتی پروژسترونی است که برای پایان دادن به بارداری داخل رحمی در طی 49 روز اول حاملگی به کار می رود. میفروپیستون در دوزهای 1 میلی گرم / کیلوگرم یا بیشتر، اثرات پروژسترون براندومتر و میومتر زنان را آنتاگونیزه و مهار می کند. در طول بارداری، این ترکیب باعث می شود که میومتر به فعالیت ناشی از انقباض پروستاگلاندین ها حساس شود. میفه پریستون همچنین فعالیت ضد گلوکوکورتیکوئیدی و نیز فعالیت آنتی آندروژنیک ضعیفی نشان می دهد .جذب خوراکی: سریع، متابولیسم: درکبد و از طریق CYP3A4 به سه متابولیت (فعال) تبدیل می شود. دفع  مدفوع (83٪)؛ ادرار (9٪)، زمان رسیدن به حداکثر غلظت پلاسمایی: خوراکی: 90 دقیقه؛ تک دوز: 1-2 ساعت، دوزهای چندگانه: 1-4 ساعت، نیمه عمر دفعی، تک دوز: نهایتا 18 ساعت که پس از فاز کندتر ،50٪ دارو بین 12-72 ساعت حذف می شود؛ دوزهای چندگانه (600 میلی گرم در روز): 85 ساعت، اتصال با پروتئین های پلاسما: 98٪ به آلبومین و گلیکوپروتئین اسید α1 متصل می شوند.

اشکال دارو:

  • قرص

مقدار مصرف صحیح:

  • خاتمه بارداری (سقط جنین): Mifeprex: برای پایان دادن به بارداری داخل رحمی جهت مقاصد درمانی، در طی 70 روز ابتدای بارداری همراه با میزوپروستول، روز اول: 200 میلیگرم میفپریستون، خوراک به صورت تک دوز تحت نظارت پزشک. روزهای 2-3: 800 میکروگرم میزوپروستول یک بار به صورت تک دوز؛ باید حداقل 24 ساعت و حداکثر 48 ساعت بعد از دوز روز اول میفپریستون تجویز شود. روزهای 7-14 پیگیری جهت تأیید کامل ختم بارداری بوسیله بررسی سوابق پزشکی، معاینه بالینی، آزمایش hCG یا اسکن سونوگرافی انجام می شود. اگرسقط کامل صورت نگرفته است، اما حاملگی نیز ادامه نیافته باشد، ممکن است نیاز به دوز دیگر میزوپروستول (800 میکروگرم) باشد که در پیگیری که در حدود 7 روز بعد صورت می گیرد ، مشخص می شود. خونریزی کم پس از درمان معمولا نشان دهنده شکست است. با این حال، خونریزی طولانی مدت یا شدید نیز نشان دهنده سقط جنین کامل نیست. پس از سقط جنین، تخلیه کامل با کمک جراحی برای مدیریت حاملگی های بعدی توصیه می شود. ملاحظات دوز: بارداری از اولین روز آخر دوره قاعدگی محاسبه می شود. مدت زمان حاملگی ممکن است به کمک تاریخ قاعدگی و معاینه بالینی مشخص شود. اگر طول مدت حاملگی نامطمئن است یا  فرد مشکوک به حاملگی خارج از رحم است باید بررسی حاملگی توسط اسکن اولتراسونوگرافی صورت گیرد. قبل از درمان هر دستگاه داخل رحمی (IUD) را خارج کنید. از آنجا که اکثر زنان در عرض 2 تا 24 ساعت پس از مصرف میزوپروستول جنین را دفع می کنند، با بیمار صحبت کنید که در هنگام مصرف میوزوپروستول درمحل مناسبی باشد چرا که دفع جنین می تواند در عرض 2 ساعت پس از مصرف دارو شروع شود.
  • سندرم کوشینگ: کورلیم Korlym: 300 میلی گرم در روز اول؛ ممکن است دوز آن به حداکثر 1200 میلی گرم در روز برسد، اما نباید بیش از 20 میلی گرم بر کیلوگرم در روز شود. افزایش دوز نباید بیشتر از هر 2-4 هفته رخ دهد و باید بر اساس ارزیابی کنترل گلوکز، داروهای ضد دیابت ، سطوح انسولین و علائم روانپزشکی بیمار صورت گیرد.

عوارض جانبی دارو:

  • سردرد , تهوع , استفراغ , سرگیجه , کاهش پتاسیم خون , خستگی , درد مفاصل , اختلالات قاعدگی , تورم دست و پا , خستگی یا ضعف غیر طبیعی , از دست رفتن اشتها , افزایش فشار خون , نازک شدن لایه های رحمی , خونریزی بیش از حد و شدید واژینال.

تداخلات دارویی:

  • پروتامین سولفات , ترتینوئین , دروسپیرنون , مدروکسی پروژسترون , میدازولام , کلردیازپوکساید , ایدلالیزیب , پنتامیدین , ترفنادین , پروکلرپرازین , اسپارفلوکساسین , وندتانیب , پالونوسترون , دولاسترون , دسیرودین , اریترومایسین , ایبوپروفن , ایتراکونازول , پیموزاید , تاکرولیموس , دگزامتازون , ارگوتامین , آسپرین , فلوواستاتین , لوواستاتین , وارفارین , کتوکونازول , کلوپیدوگرل , دابیگاتران , فنتانیل , دی هیدرو ارگوتامین , سیرولیموس , سیمواستاتین , سیکلوسپورین , فنوباربیتال , فنی توئین , پردنیزون , مفلوکین , دوفتیلید , بپریدیل , آلفوزوسین , پرومازین , داساتینیب , پیماوانسرین , رومیدپسین , دالتپارین , تینزاپارین , آسکلوفناک , ترپروستینیل , الیگلوستات , بتریکسابان , جمتوزومب , بوپروپیون + نالترکسون , آسناپین , آوانافیل , آپالوتامید , وازوپرسین , گرپافلوکساسین , هالوفانترین , کوبیسیستات , دلاویردین , ریوسیگوآت , روپیواکائین , کاریپرازین , ابماسیکلیب , کابوزانتینیب , ونتوکلاکس , بداکیلین , آبارلیکس , گیلتریتینیب , گلاسدگیب , پرفلوترن , ترولیندومایسین , نالوکسگول , تمسیرولیموس , انترکتینیب , اولیندومایسین , کانابیدیول , کانگرلور , دفیبروتاید , آواپریتینیب.

موارد منع مصرف:

  • ازدیاد حساسیت به این دارو و ترکیبات آن، بارداری , سرطان آندومتری , هیپرپلازی اندومتر , پورفیری , ازدیادحساسیت به این دارو و ترکیبات آن , حاملگی خارج رحمی , حساسیت به میزوپروستول یا سایر پروستاگلاندین ها , نارسایی مزمن غده فوق کلیه یا آدرنال , اختلال هموراژی یا مصرف همزمان داروهای ضد انعقاد , وجود دستگاه داخل رحمی (IUD) در محل , توده ی آدنکس ناشناخته ی رحمی , مصرف طولانی مدت و همزمان کورتیکواستروئید ها , مصرف همزمان کورتیکواستروئیدهای سیستمیک , زنان با سابقه خونریزی واژینال ناشناخته.

شرایط نگهداری:

  • در مکانی خشک و خنک به دور از نور خورشید و دسترسی کودکان نگهداری شود.

نکات مهم:

  • عفونت های جدی و گاه مرگبار و خونریزی ناشی از سقط جنین های درمانی ، جراحی و خود به خودی، بسیار به ندرت رخ می دهد.
  • وجود عفونت آتپیکال گزارش شده است؛ عفونت های باکتریایی جدی (به عنوان مثال، Clostridium sordellii) و سپسیس می توانند بدون وجود تب، باکتری در خون یا یافته های قابل توجه در معاینه لگن پس از سقط جنین در بیمار ایجاد شود؛ به ندرت، در بیماران بدون تب، با یا بدون درد شکم، اما همراه با لکوسیتوز مشخص، تاکی کاردی، غلظت خون و ناراحتی عمومی مرگ ومیر گزارش شده است.
  • خونریزی طولانی مدت ممکن است نشانه ای از سقط ناقص یا سایر عوارض ناخواسته ای باشد که نیازمند توجه سریع پزشکی است.
  • مصرف داروی میفپریستون باید تنها بر اساس دوز توصیه شده پزشک و تحت نظارت شدید کادر پزشکی آموزش دیده، صورت گیرد تا در صورت نیاز به مرااقبت فوری ، امکان جراحی حاد در اختیار باشد.
  • قبل از شروع درمان با Korlym ، حاملگی باید رد شود یا در زنانی که در سن باروری هستند نباید درمان با این دارو بیش از 14 روز باشد.
  • در حین درمان و یک ماه پس از قطع دارو با کمک یکی از روش های جلوگیری از بارداری غیر هورمونی و تایید شده ، باید از بارداری جلوگیری به عمل آید، مگر در بیمارانی که با عمل جراحی عقیم سازی در آن ها صورت گرفته است.
  • در صورت حساسیت به میفه پریستون یا سایر شرایط زیر از مصرف این دارو خودداری نمایید: هیپرپلازی اندومتر یا نوع خاصی از سرطان رحم؛ خونریزی واژینال غیر معمول یا ناشناخته؛ بارداری، مصرف داروهای استروئیدی به علت بیماری خاص یا وضعیتی جدی (مانند پیوند عضو).
  • برای اطمینان از ایمن بودن دارو در صورت وجود هر یک از موارد زیر، با پزشک خود مشورت کنید: کاهش سطح پتاسیم خون، بیماری قلبی، خونریزی یا اختلالات انعقادی خون، یا مصرف رقیق کننده های خون مانند وارفارین، بیماری کبد یا کلیه، پيوند عضو یا مشکلی در غدد تیروئید یا فوق کلیهقبل از شروع مصرف داروی کورلیم Korlym ، باید نتیجه آزمایش حاملگی منفی باشد، یا در صورت مصرف مجدد دارو ، بیش از 2 هفته آن را مصرف نکنید.
  • کورلیم ممکن است باعث کاهش اثر قرص های ضد بارداری خوراکی شود. در صورتی که از داروی میفه پریستون استفاده می کنید و حداقل یک ماه پس از پایان درمان ، از یک روش غیر هورمونی کنترل بارداری (مانند کاندوم همراه با اسپرم کش یا دیافراگم همراه با اسپرم کش) استفاده کنید.
  • داروی کورلیم برای سندروم کوشینگ معمولا یکبار در روز و همراه با غذا مصرف می شود. به توصیه های پزشک خود در این رابطه عمل کنید.
  • قرص کورلیم Korlym را خرد نکنید و نجوید بلکه کل آن را ببلعید. اگر دچار مشکل بلع قرص هستید، به پزشک خود اطلاع دهید.
  • در حین استفاده از کورلیم ، ممکن است نیاز به آزمایش های مکرر خون داشته باشید.
  • مصرف در بارداری ممنوع است.
  • میفه پریستون می تواند به شیر مادر منتقل شود و ممکن است به کودک شیرخوار آسیب برساند. هنگام استفاده از این دارو نباید شیردهی انجام شود.
error: محتوا محافظت شده می باشد.