نام های دیگر: ماشک، اقطن، اندامون، کشری، مچ، مج، منک، مونک.
نوع گیاه: بوته
نام خانواده: نخود
قسمت مورد استفاده: دانه
مزاج: سرد مایل به خشک، درجه 1، پوست کنده آن معتدل می باشد.
مقدار و دستور مصرف: 60 الی 30 گرم روزی سه بار به صورت خیسانده یا پخته.
ترکیب شیمیایی: گلوکوزید ویسیانین – ویسین – اسید سیانیدر یک در آن وجود دارد.
مصلح: زیره، میخک، انار ترش، سماق، آب ترشک، روغن بادام، تخم کافشه، زنجبیل، دارچین، فلفل، مصطکی، خردل
مشخصات: گیاهی است از خانواده ی Leguminosae، یک ساله و دو ساله و چند ساله به بلندی ،نیم،متر ساقه ی آن زاویه دار خزنده و کم و بیش پوشیده از کرک است. برگهای آن مرکب زوج دارای سه تا پنج جفت برگچه ی منتهی به پیچک میباشد گلها منفرد و ارغوانی یا خوشه ای و میوه ی آن به شکل ،غلاف کم و بیش دراز پوشیده از تار است که در آن تعدادی دانهی ماش کوچک و گرد و قهوه ای یا حنایی قرار دارد. این گیاه در شمال ایران و خرم آباد و همدان به حالت وحشی میروید و در مناطق مختلف ایران به طور پرورشی نیز کاشته می شود.
خواص:
- تب بر
- درمان آبله
- درمان سرفه
- ترمیم بینایی
- درمان سردرد
- ضد حساسیت
- مسکن حرارت
- درمان سرطان
- صفرابر (سوپ)
- درمان استسقاء
- درمان سرخک
- درمان سرخجه
- درمان مخملک
- درمان قند خون
- درمان کم خونی
- درمان آبله مرغان
- تقویت کننده کلیه
- درمان لک صورت
- دارای ازت (گوگرد)
- درمان رطوبت معده
- درمان انزال زودرس
- تولیدکننده خط تمیز
- تقویت کننده بینایی
- درمان آبریزش بینی
- درمان سرماخوردگی
- تقویت کننده اعصاب
- درمان تورم گلو و لوزه
- درمان ورم زبان کوچک
- درمان صرع (پوست کنده)
- درمان بواسیر (مالش هندی)
- درمان بدبویی عرق (با سرکه)
- دفع غیر ارادی منی به طور دائم
- تحریک لوزالمعده بر ترشح انسولین
- درمان کک و مک (با مورد ضماد کنید)
- تقویت کننده اعضای ضرب دیده و کوفته
- درمان اسهال یا فشار و اسهال خونی (با برنج پختن)
- ضماد پخته ی آن با آب برای رفع سستی اعضای بدن و تسکین درد دندان مفید است.
- هر شب کوبیده ی آن را ضماد کنید. لکه های سفید بدن یا برص را برطرف می کند.
- ضماد پخته ی آن با سرکه برای درمان عوارض پوستی مانند اگزما و جرب جراحت دار مفید است.
- اگر ماش با پوست را با ترشک بپزید و بخورید و یا آن را بپزید و با ترشیجات بخورید، شکم را بند می آورد.
- آن را نرم بسایید بعد با موم آب کرده مخلوط کنید و هر شب تا صبح ضماد نمایید. لکه های قهوه ای صورت را برطرف می کند.
- پوست گرفته ی آن را بپزید و بخورید. برای رفع سرفه و زکام گرم نافع است و اگر آن را با روغن بادام شیرین بخورید خون ساز می باشد.
- پخته ی آن را بخورید مسکن حرارت و التهاب صفرا و خون است، مقوی اعصاب و نیروی دید چشم است برای سردردهای گرم تبهای گرم و حاد و تبهای دانه دار مانند آبله و سرخک مفید میباشد برای امراض کلیه خوب است.
مضرات:
- نفخ
- نقرس
- درد دندان
- سوءهاضمه
- اسید اوریک
- سرد مزاجان
- عدم جذب کلسیم
- زیاد کننده خلط ریه
- زخم روده و اثنی عشر
- زیاد کننده عرق (با سرکه)
- مضر دندان و قوه ی باء است دیر هضم است و برای اشخاص، سرد مزاج، پیران و کسانی که در معده ی آنها نفخ و گاز بسیار است مضر می باشد؛ به خصوص پوست گرفته ی آن.