مزاج: سرد و خشک
ترکیب:
- هسته، گوشت و پوست سنجد را بسیار نرم آسیاب کرده، سپس با حرارت اندک و ملایم بدون هیچ افزودنی تفت دهید.
- اگر سنجد را با دستگاه مخصوص تفت می دهید، نیازی به هم زدن ندارد، فقط شعله زیر آن باید ملایم باشد؛ ولی اگر می خواهید آن را روی اجاق گاز درست کرده، حتی یک لحظه نباید از هم زدن آن غافل شوید، زیرا به سرعت سنجدهای ته ظرف می سوزد.
خواص:
- مقوی
- گرم کننده کلیه ها
- افزایش دهنده شیر مادر
- جلوگیری از خونریزی بینی
- پیشگیری و درمان پوکی استخوان
- مؤثر در رشد و استحکام بدن به ویژه استخوان ها
طرز استفاده:
- روزانه دو الی سه قاشق غذاخوری مصرف شود.
- مصرف سویق سنجد ناشتا و شب قبل از خواب تأثیر بیشتری دارد.
- همچنین بهتر است آن را خشک مصرف کنید.
- البته می توانید به عنوان میان وعده در اختیار کودکان قرار دهید.
- داخل شیر بریزید، با آن شیرینی درست کنید و …
روش تهیه سویق:
- سویق را می توان از کنار، سیب، کدو تنبل، دانه انار، سنجد، نخود، عدس، جو، گندم و …، تهیه کرد، البته بهترین سویق، سویق گندم و جو است. برای تهیه این سویق، مقدار مساوی از سبوس گندم، آرد گندم، سبوس جو و آرد جو را جداگانه تفت دهید، سپس همه آنها را با هم مخلوط کنید و به صورت خشک مصرف کنید.
- نکته مهمی که باید به آن توجه کنید، این است که حتماً باید هر کدام را به طور جداگانه تفت دهید؛ زیرا سبوس، زود و آرد، دیرتر تفت داده می شود.
- افراد سرد مزاج در مصرف سویق سنجد زیاده روی نکنند.
روش تهیه سویق شسته:
- وقتی آرد و سبوس گندم یا جو یا … را جداگانه تفت دادید، تبدیل به سویق می شود. حال برای تهیه سویق شسته، سویق را در ظرف آبی بریزید و صبر کنید تا کامل ته نشین شود، بعد آب آن را خالی کنید و دوباره در ظرف آب بریزید و این را سه مرتبه یا هفت مرتبه تکرار کنید، البته مرحله آخر را با آب گرم انجام دهید، سپس سویق شسته را در پارچه ای قرار دهید تا آبش کامل برود و آرام آرام در سایه خشک شود.
- توجه: در بعضی روایات می فرمایند سویق را بشویید که البته شستن آن کمی سخت است، زیرا چون آرد است، تبدیل به خمیر می شود. برای رفع این مشکل، راهش این است که روی سویق آب بریزید و وقتی رسوب کرد، آب ظرف را خالی کنید و دوباره در ظرف آب بریزید. سویق مانند آرد نیست که سریعاً به خمیر تبدیل شود بلکه بیشترش سبوس است و وقتی هم تفت داده شد به راحتی از آب جدا می شود و شاید چیزی که در این فرآیند خارج می شود، نشاسته اضافی سویق باشد.