کیست یا توده های سینه: عبارت است توده سینه تورم یا برآمدگی موضعی در پستان است که با بافت پستانی اطراف آن یا با بافت پستانی همان محل در پستان دیگر، تفاوت دارد. دلایل متعددی برای ایجاد تودههای پستانی وجود دارد، اغلب آنها سرطانی نیستند و خطری ندارند. علل تودهها میتواند عفونت، ضربه خوردن، فیبروآدنوم، کیست، نکروز چربی، یا سینههای حاوی بافت فیبروکیستیک باشد. توده های پستانی ممکن است در هر دو جنس مرد و زن ایجاد شوند. کیست سینه کیسههای پرآبی هستند که در بافت سینه قرار دارند و معمولاً باعث سرطان نمیشوند. هر خانمی ممکن است یک یا تعداد زیادی کیست در سینهاش وجود داشته باشد. این کیستها شبیه تودههای گرد یا تخم مرغی شکل هستند و لبههای آنها مشخص است. بافت این کیستها مثل یک بادکنک کوچک پر از آب است، اما گاهی اوقات نیز سفت است.
علائم:
- درد در سینه
- تغییر رنگ پستان
- ترشحات نوک سینه
- تغییر در نوک پستان
- وجود درد در زیر بغل ها
- بروز تغییراتی در بافت هر دو سینه
- لمس توده های کوچک و حتی کمی بزرگ تر در سینه
- بزرگ شدن سینه یا احساس شدن توده ای در بافت سینه
- بافت سینه به طور طبیعی در لمس ناهموار یا رشتهای احساس میشود و فرد ممکن است دردی که با قاعدگی ایجاد میشود و از بین میرود را تجربه کند. اگر مشکلی در سینه وجود داشته باشد، ممکن است تغییراتی از جمله لمس توده گرد، صاف و ثابت، لمس توده بزرگ توپر که زیر پوست حرکت میکند، لمس توده محکم و نامنظم، قرمزی یا فرورفتگی پوست مانند پرتقال، تغییر در ابعاد یا شکل سینه، خروج مایع از نوک سینه، ایجاد شود.
علت:
- استفاده از سوتین های تنگ
- اگر بخواهیم به صورت کلی دلیلی برای ایجاد کیست سینه در افراد بیان کنیم به این صورت است که تغییرات هورمونی که در تخمدان های خانم ها ایجاد می شود، باعث واکنشی در بافت پستان شده که تغییرات ظاهری را در سینه به همراه دارد. این تغییرات هورمونی باعث ایجاد تورم، برآمدگی و درد شدید در پستان می شود. البته این تغییرات هورمونی دلیلی اصلی تشکیل کیست سینه در افراد نیست بلکه ممکن است یک عامل تحریک کننده دیگر در خانم ها وجود داشته باشد. به صورت علمی و تخصصی سینه خانم ها متشکل از قسمت هایی است که به آن ها لوب می گویند. در واقع این لوب ها محتوای داخل بافت های سینه هستند و یا به زبان ساده تر بافت های ریز غدد در سینه خانم ها را تشکیل می دهند. اگر بخواهیم به صورت ظاهری این لوب ها را شرح دهیم همانند مهره های یک تسبیح به هم چسبیده و در کنار هم قرار گرفته اند. لوب های تشکیل دهنده بافت های سینه، به قسمت های کوچک تری تقسیم می شوند که به آن ها لوبول گفته می شود. وظیفه این لوبول ها تولید شیر در دوران بارداری و شیردهی است. این غدد شیردهی توسط یک بافت از چربی و فیبروز حمایت و محافظت می گردد. به گفته پزشکان ممکن است یکی دیگر از دلایل ایجاد کیست در سینه خانم ها تجمع آب در درون این غده ها باشد.
عوامل افزایش دهنده خطر:
- کیست سینه ممکن است در همه خانم ها ایجاد شود. زیرا یکی از دلایل ایجاد این کیست وجود هورمون های زنانه است. اما بیشترین رده سنی که این بیماری برای آن ها شایع است، سن بین 30 تا 50 سال است. قرص های ضدبارداری می توانند علائم شما را کاهش دهند و هورمون درمانی می تواند موجب افزایش این علائم شود.
پیشگیری:
- کیست سینه از ترشح هورمون های تخمدان به وجود می آید، اما نمی توان مانع ترشح آن ها شد، بنابراین توصیه می شود خانم هایی که کیست سینه ندارند سالی یک بار و افرادی که کیست سینه دارند هر شش ماه یک بار نسبت به انجام سونوگرافی سینه اقدام کنند.
تشخیص:
- تشخیص کیست سینه معمولاً در مرحلهی ابتدایی توسط خود فرد انجام میشود. افراد ممکن است توده یا تغییراتی را در بافت سینهی خود احساس کنند، اما تشخیص اصلی بر عهدهی پزشک متخصص میباشد. روند تشخیصی شامل موارد ذیل است:
- ماموگرافی:اگر پزشک بافتی غیر عادی در سینه مشاهده کند، برای تشخیص دقیقتر از ماموگرافی استفاده خواهد شد. ماموگرافی یک روش عکسبرداری با اشعهی ایکس است که بر بافت سینه متمرکز میشود.
- سونوگرافی:در روش سونوگرافی از امواج صوتی برای ایجاد تصویری از بافت درونی سینه استفاده میشود. معمولاً روشهای سونوگرافی و ماموگرافی همراه با یکدیگر برای تشخیص عارضهی کیست سینه تجویز میشوند. سونوگرافی برای تشخیص اینکه کیست حاوی مایع است یا خیر استفاده میشود.
- آزمایش بالینی سینه:در طی این آزمایش پزشک ناحیهی سینه را مشاهده میکند تا تغییرات غیر عادی در بافت آن را تشخیص دهد. اگر احتمال ابتلا به کیست سینه وجود داشته باشد معمولاً پزشکان از مبتلایان میخواهند چند هفته صبر کرده و سپس دوباره در مرحلهای دیگر از چرخهی قاعدگی، برای آزمایش تغییرات کیست به مطب مراجعه کنند.
- بیوپسی سینه:اگر عکسبرداریهای ماموگرافی و سونوگرافی عادی باشد، اما پزشک هنوز به بیخطر بودن کیست شک داشته باشد، برای اطمینان کامل از روش بایوپسی استفاده میشود. در این روش، در طی یک فرآیند جراحی، قسمتی از بافت توده برای آزمایشات دقیقتر برداشته میشود. برای تشخیص محل دقیق توده، از تصویرهای به دست آمده از ماموگرافی استفاده میشود.
درمان طب نوین:
- اگر مبتلایان به عارضهی کیست سینه علامتی نداشته باشند یا نشانههای بیماری در آنها خفیف باشد، معمولاً درمان خاصی نیاز نیست. دردهای شدید یا کیستهای بزرگ و دردناک، نیازمند درمان هستند. معمولاً دو نوع راه حل برای از بین بردن این عارضه وجود دارد:
- جراحی:در مواقعی نادر، ممکن است برای از بین بردن کیست فیبروستیک به جراحی نیاز باشد.
- بیوپسی سوزنی:در این روش پزشک با استفاده از سوزنی بسیار باریک، مایع درون کیست را تخلیه میکند و این تخلیه، باعث کاهش درد و ناراحتی ناشی از وجود کیست سینه میشود.
درمان طب سنتی:
- حجامت کنید.
- از داروی صاف کننده خون استفاده کنید.
- خوردن سرکنگبین گرم، شبی یک لیوان.
- دمنوش پنج انگشت + انیسون در طول روز میل کنید.
- روزی یک تا سه استکان نوشیدنی کومبوجا 40 گیاه میل کنید.
- بلعیدن اسفند، شبی یک قاشق مرباخوری به همراه سرکنگبین (40 شب)
- صبح یک قاشق غذاخوری پودر اسطوخدوس هندی را دم کنید و میل کنید.
- کشیدن نوره به کل بدن برای خانم ها باعث از بین رفتن توده های سینه می شود.
- یک قاشق غذاخوری افتیمون را عصرها دم کنید و با عسل شیرین کنید و میل کنید.
- پودر بذر خار مریم (ماریتغیال) قبل از خواب به اندازه یک قاشق غذاخوری با آب میل کنید.
- تباشیر + آب رازیانه: باید مقدار 10 گرم از پودر تباشیر را در جوشانده رازیانه حل کرد و به مدت 3 الی 5 شب میل نمود.
- تباشیر + انیسون (شیر افزا): باید مقدار 10 گرم از پودر تباشیر را در جوشانده انیسون حل کرد و به مدت 3 الی 5 شب میل نمود.
- دود وشا (اوشق) را به پشم بگیرید و پشم را روی تومور و کیست قرار دهید با این کار موجب کوچک شدن و تحلیل رفتن تومور خواهد شد.
- بیمار باید سویق عدس را به عنوان غذا، یعنی زیاد استفاده کند؛ ولی نباید در خوردن آن زیاده روی کند و وقتی علائم بیماری رفع شد، خوردن آن را قطع کند.
- استفاده از جوشانده پودر درنا (یک قاشق غذاخوری از این پودر به مدت 20 دقیقه در یک و نیم لیوان آب جوش بماند پس از خنک شدن به همراه کمی عسل می گردد)
- سبزی تازه جعفری 50 گرم + قدومه شیرازی نصف قاشق غذاخوری، سبزی جعفری را خرد کرده سپس با قدومه شیرازی مخلوط کنید و روی موضع کیست به مدت 12 ساعت قرار دهید و هر 12 ساعت یک بار ضماد را عوض کنید.
- خوردن شونیسل، روزی سه قاشق غذاخوری هر 8 ساعت (4 واحد روغن سیاه دانه یا روغن زیتون بودار تصفیه نشده + 2 واحد عسل + یک واحد سرکه انگور طبیعی).
- در کیست ها، توده های سینه و فیبرو کیستیک ها بادکش روی سینه (21 مرحله یک شب در میان) را انجام می دهیم که این نوع بادکش تخصصی است و از بادکش کتف بهره می گیریم ولی در سرطان های سینه از بادکش استفاده نمی کنیم.
- خمیر نیم نمک (نصف نمک و نصف آرد) به مدت 12 ساعت از شب تا صبح روی سینه گذاشته شود (12 تا 21 بار انجام شود) و چون نمک خاصیت سوزاندن پوست را دارد توصیه می شود یک روز در میان، یک روز خمیر نیم نمک و روز دیگر روغن زیتون استفاده شود تا دچار مشکلات پوستی نشوید اما به یاد داشته باشید بهترین کار جراحی است.
کیست بیرون بدن:
- یک قاشق غذاخوری تباشیر هندی آسیاب شده را با آب عسل میل کنید.
- یک قاشق غذاخوری تباشیر هندی آسیاب شده را با تخم کتان و سرکه را روی کیست ضماد کنید.
داروها:
- کنتراسپتیو اچ دی
- کنتراسپتیو ال دی
فعالیت:
- محدودیتی وجود ندارد.
رژیم غذایی:
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای، لبنیات و غذاهای سرد و گرم بدون مصلح غذایی پرهیز کنید.
- خوردنی های مفید: خوراک نخود فرنگی با شوید، خوراک نخود فرنگی با رب انار، خوراک باقلا، خوراک کدو حلوایی، خوراک قارچ با سس، خوراک قارچ و ذرت، تاس کباب قارچ و سویا، خوراک صیفی جات، خوراک کلم قمری، خوراک گل کلم، خوراک لوبیا سبز ۱، خوراک لوبیا سفید ساده، خوراک لوبیا سفید با سویا، خوراک سویا با سبزیجات، خوراک سویا با رب انار، خوراک سویا با نخود، خوراک پنیر سویا، لوبیا با سویا، خوراک نخود با شوید، خوراک نخود با قارچ، خوراک نخود با سیب زمینی، خوراک کشمشی، خوراک لوبیا قرمز، خوراک لوبیا چشم بلبلی، خوراک لوبیای سویا، آش گندم با حبوبات، آش گندم با کرفس، آش گندم با سبزیجات، آش گندم با شلغم، آش گندم با تره، آش گندم با سویا، آش باقلا، آش ماش، آش لپه ۱، آش لپه ۲، آش کدو حلوایی، آش کدو خورشتی، آش شله قلمکار، آش صیفی، آش غلات، آش خرفه ۱، آش سماق، آش عدس ۱، آش حبوبات و غله ۲، آش شوید باقلی، آش جو با لوبیا سبز، آش جو با حبوبات ۲، آش کلم برگ، آش گل کلم ۱، آش کلم قمری با ماش، آش کلم قمری با گندم، آش کلم بروکلی ۱، آش کلم بروکلی ۲، آش شلغم ۱، آش شلغم ۲، آش انار، آش اسفناج ۱، آش اسفناج ۲، آش برگ چغندر، آش حبوبات ۱، آش حبوبات ۲، آش گوجه سبز، آش رب، حلیم حبوبات و غلات، حلیم گندم با شیر سویا، حلیم گندم با سویا، حلیم گندم با عدس، حلیم گندم با مغزیجات، حلیم جو، حلیم دال عدس، مرصع پلو، صیفی پلو، ساطری پلو، شوید باقالی پلو، شوید پلو با لوبیا چشم بلبلی، هویج پلو، سبزی پلو، ماش پلو، کلم قمری پلو، کلم پلو، کلم پلو با سویا، دمی شیرازی، عدس پلو ساده، لوبیا قرمز پلو، لوبیا سبز پلو ۱، لوبیا سبز پلو ۲، لوبیا سبز پلو ۳، نخود فرنگی پلو ۱، نخود فرنگی پلو ۲، پلوی آلو اسفناج، انار پلو، گشنیز پلو با سویا، رب پلو، خورش فسنجان با کدو حلوایی، خورش فسنجان با سویا، خورش شهد فسنجان، خورش فسنجان با اسفناج، خورش قورمه سبزی با سویا، خورش قورمه سبزی با قارچ، خورش کرفس ۱، خورش کرفس ۲، خورش آلو اسفناج، خورش به و آلو، خورش به، خورش قیمه آلو، خورش شوید باقالی، خورش بامیه با قارچ، خورش دال عدس با تمر هندی، خورش لوبیا سبز، خورش کدو حلوایی، خورش کلم بروکلی با سویا، خورش هویج و به، سوپ صیفی جات ۱، سوپ صیفی جات ۲، سوپ کدو حلوایی، سوپ جو ۱، سوپ جو ۲، سوپ دال عدس، سوپ اسفناج، سوپ شلغم، سوپ لوبیا سبز، سوپ بامیه، سوپ کلم بروکلی ۲، سوپ گشنیز، سوپ کدو قلیانی، سوپ بلغور و کرفس، سوپ کلسیم، سوپ جو با شیر سویا، سوپ شهد نما، سوپ زرشک با جعفری، کتلت اسفناج، کتلت هویج و سیب زمینی، کتلت ذرت، کتلت سویا با گندم جوانه زده، برگر کدو خورشتی، برگر لوبیا سفید، فلافل ساده، فلافل تنوری، فلافل با جعفری، سوسیس فانتزی، دلمه فلفل دلمه ای، دلمه کدو خورشتی، دلمه سیب زمینی، دلمه برگ انگور، کماچ ساده، کماچ گندم و جو، کماچ سویا، کماچ قارچ، کماچ مخلوط، شیر سویا، پنیر سویا، فرنی سویا، کشک سویا، خامه سویا، سس گل کلم، سس مایونز گیاهی، سس گندم جوانه زده، سس زیتون، سس جعفری، سمنو با گندم و جو، سمنو با رب انار.
نکته:
- کسانی که توده ای در سینه دارند نباید از عرق رازیانه استفاده کنند.
- از بین بردن موهای زائد موهای زیر بغل و اطراف رحم و آلت تناسلی با نوره بسیار عالیست چون رحم یا آلت تناسلی دارای مویرگ هایی تنبل است، این نوره ذاتاً آرسنیک دارد و عروق خفته و تنبل را هوشیار می کند و در خروج رسوبات نیز فعالیت می کند.
- گاهی مواقع پوست نازک است، پس از ضماد نوره و شستن آن جوش های ریزی بر سطح پوست ظاهر می شود که برای ترمیم آن می توان روی پوست روغن زیتون یا روغن کنجد یا روغن بنفشه و یا پماد کالن دولان مالید.
- کیست های پستان لبول های متورم شده ای هستند که با افزایش سن فرد ایجاد می شوند و بیشتر در خانم های ۳۰ تا ۶۰ ساله مشاهده می شود. این کیست ها در سال های قبل از یائسگی بیشتر دیده می شوند. ما هنوز نمی دانیم به چه علتی این کیست ها ایجاد می شوند، اما کیست ها فقط یک انسداد مجاری تخلیه کننده نمی باشند، اکثر کیست ها توده های صاف و متحرک هستند. بعضی از آنها آن قدر بزرگ هستند که می توان آنها را به آسانی مشاهده کرد و می توانند دردناک نیز باشند. معمولاً شناسایی کیست ها با استفاده از سونوگرافی و ماموگرافی راحت می باشند. پزشکان با وارد کردن یک سوزن باریک در پستان (بدون تزریق ماده بی حس کننده) و کشیدن مایع از داخل کیست با استفاده از یک سرنگ باعث ناپدید شدن کیست می شوند. مایعی که در کیست ها وجود دارد ممکن است زرد، سبز یا آبی تیره باشد. اگر مایعی که از کیست خارج می شود خون آلود باشد این مایع برای انجام آزمایشاتی به آزمایشگاه فرستاده خواهد شد، زیرا به ندرت، ممکن است یک سرطان در دیواره کیست وجود داشته باشد. کیست هایی که دارای مایع خون آلود هستند، معمولاً با عمل جراحی برداشته می شوند.
- از هر ۶ خانمی که به کیست دچار می شوند، ۳ تای آنها هرگز کیست دیگری نخواهند داشت، ۲ نفر از این ۶ نفر خانم، در طی زندگی شان بین سه تا پنج کیست خواهند داشت، ۱ نفر از این ۶ خانم بیش از پنج کیست در طی زندگی اش خواهد داشت. خبر خوب این است که لزومی ندارد در هر بار کیست را تخلیه کنید، به شرطی که پزشک بداند به غیر از کیست مشکل دیگری وجود ندارد. خانم هایی که یک یا چند کیست دارند نسبت به بقیه خانم ها در خطر بیشتری برای ابتلاء به سرطان پستان نیستند (این خطر بسیار ناچیز است).
- تفاوت کیست سینه با توده: همانطور که بیان شد فیبروکیستیک کیسه های پر از مایع ایجاد شده در سینه های خانم ها است که ممکن است در سایزهای کوچک و بزرگ با ضخامت های متفاوت ایجاد شود. هر کدام از این کیست های ایجاد شده در سینه خانم ها در افراد مختلف از نوع متفاوت است. کیست سینه در هر سنی ممکن است در خانم ها بروز کند، اما با شروع دوران یائسگی، این کیست ها به مرور زمان از بین رفته یا دیگر علائمی از خود نشان نخواهند داد. در مقابل بیماری دیگری که ممکن است در سینه خانم ها به وجود آید تومور و یا توده است که با کیست های سینه تفاوت دارد. تفاوت اصلی این دو بیماری در مدت زمان بروز آن در افراد است. همانطور که بیان شد کیست سینه در دوران یائسگی از بین رفته و یا کمرنگ می شود. اما تومور یا توده در سینه به این صورت نبوده و با تشکیل در سینه، باعث ایجاد تغییر در بافت ها و هورمون استروژن و پروژسترون در طول سیکل قاعدگی می شود. همین تغییرات باعث ایجاد آسیب های جدی به سینه خواهد شد. توده و یا تومور به دو نوع تومور خوش خیم پستان و تومور بدخیم تقسیم می شوند.
- سینه خانمها از بافتهای مختلفی تشکیل شده است. دو نوع بافت اصلی غدد شیری، که شیر را تولید میکنند، و مجاری شیر، که شیر از طریق آنها به نوک سینه میرسد، هستند. ترکیب بافت سینه میتواند بسته به عملکرد متفاوت باشد، برای مثال هنگامی که یک خانم شیردهی دارد، پستان ها تغییر میکنند و در لمس متفاوت هستند. پستان همچنین از بافت پیوندی فیبروز، بافت چربی، گرههای لنفاوی، عروق و اعصاب تشکیل شده است. هر بخش از پستان به تغییرات شیمیایی بدن، به طور متفاوت پاسخ میدهد. این تغییرات ظاهر و بافت پستان را تحت تأثیر قرار میدهند و میتوانند باعث ایجاد تودههایی در پستان شوند.
- آبسه یا عفونت: آبسهها سرطانی نیستند و معمولاً توسط باکتریها ایجاد میشوند. پوست سینه بر روی محل آبسه قرمز شده و در لمس ممکن است گرم یا سفت باشد، همچنین آبسه ها ممکن است دردناک باشند. خانمهایی که شیردهی دارند احتمال بیشتری برای درگیری با آبسه دارند.
- آدنوم یا فیبروآدنوم: آدنوم یک رشد غیرطبیعی بافت غدهای در سینه است. فیبروآدنوما رایجترین نوع آدنوما در سینه است و بیشتر خانمهایی با سن کمتر از ۳۰ سال را درگیر میکند اما ممکن است در خانمهای با سن بالاتر نیز دیده شود. این توده معمولاً دلیل ۵۰% نمونه برداریهای سینه است، اما معمولاً سرطانی نمیشوند و اغلب خود به خود از بین میروند. فیبروآدنوماها به طور کلی گرد و سفت با حاشیههایی صاف هستند.
- کیست ها: کیست سینه یک فضای غشادار پر از مایع و غیرسرطانی یا خوشخیم است. اغلب در لمس صاف و انعطاف پذیر در زیر پوست احساس میشود. برخی کیستهای سینه ممکن است بدون درد باشند، در حالی که برخی دیگر نسبتاً دردناک هستند. کیست های سینه در خانم های بالای ۵۰ سال نادر هستند. مشخص نیست که چه چیزی باعث ایجاد کیست های سینه میشود اما ممکن است در پاسخ به هورمون های مربوط به قاعدگی ایجاد شوند. کیستها از نظر ابعاد میتوانند از بسیار کوچک که تنها در سونوگرافی قابل تشخیص هستند تا ۲.۵ و ۵ سانتی متر، متفاوت باشند. کیست های کوچک ممکن است بر روی بقیه بافت سینه فشار آورده و باعث احساس درد شوند.
- نکروز چربی و لیپوم: به تخریب یا تجزیه بافت چربی سینه، نکروز چربی میگویند که ممکن است باعث ایجاد تودههایی غیرسرطانی شود. این تودهها ممکن است دردناک باشند، همچنین ممکن است ترشح از نوک سینه و فرورفتگی پوست روی توده نیز وجود داشته باشد. لیپوم یک توده صاف غیرسرطانی است که معمولاً بدون درد و متحرک است. این توده یک تومور خوش خیم چربی است.
- توده های سرطانی: یک توده سرطانی یا تومور در لمس سفت یا ثابت است، معمولاً شکل نامنظم دارد و چسبیده به پوست یا بافتهای عمقی درون سینه به نظر میرسد. سرطان سینه، مخصوصاً در مراحل ابتدایی، دردناک نیست. ممکن است در هر قسمتی از سینه رشد کند، اما در ربع فوقانی خارجی شایع تر است. برخی تومورهای بدخیم دردناک هستند، این درد ممکن است هنگامی که بزرگ شدهاند و یا باعث فشار بر روی سایر بخش های سینه شوند و یا اگر زخمی شوند و یا در میان لایه های پوست رشد کنند، ایجاد شود.
- پاپیلومای درون مجاری: این تودهها شبیه زگیل هستند و درون مجاری سینه رشد میکنند، همچنین ممکن است زیر نوک سینه ایجاد شوند. خانمهای جوان تر ممکن است چندین توده داشته باشند در حالی که خانمهایی که نزدیک به یائسگی هستند معمولاً تنها یکی دارند.
- کیست های چربی: در شرایطی که مجاری چربی یا غدد چربی مسدود شوند، ایجاد میشوند. یک فضای غشادار مسدود یا کیست، ممکن است زیر پوست ایجاد شود و در اثر تحریک هورمونی یا ضربه، رشد کند و بزرگتر شود. کیستهای چربی معمولاً به درمان نیازی ندارند، اما اگر آزار دهنده و دردناک باشند میتوان آنها را خارج کرد.