متاستاز سرطان (پخش سرطان): عبارت است از اصطلاحاً زمانی که سرطان پیشرفت و به سایر قسمتهای بدن سرایت میکند، متاستاز گفته میشود. این شرایط به گونهای است که سلولهای سرطانی برخلاف سلولهای طبیعی، توانایی رشد در خارج از قسمتی که منشأ آن است در سایر قسمتهای از بدن را دارد. زمانی که چنین پیشرفتی در بیماری سرطان ایجاد میشود، اصطلاحاً متاستاز گفته میشود. تقریباً انواع سرطانها توانایی متاستاز دارند؛ اما اینکه امکان ایجاد آن وجود دارد یا خیر، به عوامل مختلفی بستگی دارد. متاستاز میتواند به سه روش ایجاد شود که در ادامه برای شما ذکر خواهیم کرد: آنها میتوانند بهطور مستقیم در اطراف بافت تومور رشد کنند، سلولها میتوانند از طریق جریان خون به قسمتهای دورتر در بدن منتقل شوند، سلولها میتوانند از طریق سیستم لنفاوی به غدد لنفاوی نزدیک یا دورتر منتقل شوند.
علائم:
- برخی از افراد علائمی از متاستاز یا عموماً هیچ علائمی از سرطان را ندارند. به طور کلی اگر متاستاز در سایر قسمتهایی از بدن ایجاد شده باشد، علائمی ممکن است وجود داشته باشد که برای شما ذکر خواهیم کرد:
- اگر تومور به مغز متاستاز شده باشد، علائم ممکن است شامل سردرد، سرگیجه، مشکل بینایی، مشکل گفتاری، حالت تهوع، مشکل در راه رفتن یا گیجی باشد.
- متاستاز استخوان ممکن است باعث درد شود؛ اما گاهی اوقات بیمار دردی را احساس نمیکند. گاهی اوقات اولین علامت متاستاز استخوان، شکستگی استخوان یا آسیبدیدگی جزئی است. در صورتی که درد شدید کمری همراه با بی حسی یا مشکل در کنترل روده و مثانه وجود داشته باشد، باید فوراً توسط پزشک مورد بررسی قرار گیرد.
- متاستاز کبد میتواند باعث درد، کاهش وزن، حالت تهوع، کاهش اشتها، مایع در شکم یا زردی (زردی پوست و سفید چشم، مدفوع به رنگ روشن و ادرار تیره) شده باشد.
- علائم متاستاز معمولاً مشخص نیست و میتواند به دلیل سایر مسائل غیر مرتبط با سرطان باشد. گاهی علائمی میتواند مانند سرفه همراه با خون، درد قفسه سینه یا تنگی نفس در بیمار ایجاد شود.
علت:
- در برخی انواع سرطان یا در مراحل بالاتر بیماری، سلولهای سرطانی از بافت سرطانی اولیه جدا میشوند و از طریق سیستم لنفاوی یا جریان خون به سایر نواحی و اندامهای بدن میرسند، سپس در محل جدید مستقر و تکثیر میشوند. این پدیده باعث میشود که اندامهای بیشتری از بدن درگیر سرطان شوند و روند درمان بیماری سختتر و گاهی غیرممکن شود. وقتی سلولهای سرطانی متاستاتیک میشوند، سلول تومور سرطانی اولیه ویژگیهایش را همچنان حفظ میکند. با توجه به این مسئله متخصص انکولوژی میتواند منشاء متاستاز را تشخیص دهد. این مشکل معمولاً زمانی روی میدهد که سلولهای سرطانی از تومور اصلی سرطانی جدا شده و وارد جریان خون یا سیستم لنفاوی شوند و بتوانند به تمام اندامهای بدن سفر بکنند. یعنی سلولهای سرطانی بتوانند از غده یا تومور سرطانی اولیه به سمت سایر قسمتهای بدن حرکت کنند، وارد سایر اندامهای بدن شوند، در آنجا ریشه بزنند و تومورهای سرطانی جدیدی تشکیل بدهند. فرآیند تکثیر سلولهای سرطانی و متاستاز طی چند مرحله صورت میگیرد که خلاصه آن به شرح زیر است: مرحله اول، جدا شدن سلولهای سرطانی از غده سرطانی اولیه است. در مرحله دوم، بستر خارج سلولی تخریب میشود. پس از تخریب شدن، سلولهای سرطانی به سمت سایر اندامهای بدن حرکت میکنند و نهایتاً نوبت به استقرار سلولهای سرطانی در محل جدید و تکثیر میرسد. گاهی هم سرطان وقتی گسترش پیدا میکنند که سلولهای سرطانی تومور اصلی که معمولاً در شکم یا وریدهای شکمی هستند، جدا میشوند و در نواحی اطراف مثل کبد، ریهها یا استخوانها ریشه زده و رشد میکنند. متاستاز در هر نوع سرطانی ممکن است اتفاق بیفتد. وقوع آن به عوامل مختلفی بستگی دارد که عبارتاند از: نوع سرطان:برخی سرطانها نسبت به سایر سرطانها بیشتر احتمال گسترش دارند. سرعت رشد سرطان چقدر باشد. رفتار سرطان: عوامل مربوط به رفتار تومور سرطانی که پزشک آنها را تشخیص میدهد.
- سرطان یعنی رسوب مواد سرد غلیظ (سودا) که به واسطه حرارت زیاد یعنی صفرا در بدن پدید می آید که این حرارت (صفرا) به واسطه یک شوک یا استرس به شخص وارد می شود و اگر سودا رسوب کند می شود تومور و این تومور را از عوارض می فهمیم.
پیشگیری:
- کاهش سردی های روانی
- پرهیز از سردی های خوراکی
- پرهیز از تمامی غذاهای سودازا
- افزایش گرمی هایروحی و روانی با قرآن، دعا، ایمان به خدا و …
- افزایش و تداوم گرمی های لطیف مانند: عسل، خرما، بادام درختی، رازیانه، سیاهدانه هر 8 ساعت دو سه تا آرام آرام بجوید پیرها که نمی توانند سیاهدانه بجوند از ترکیب: روغن سیاه دانه + عسل استفاده کنند و اگر روغنش پیدا نشد خود سیاهدانه را پودر و با عسل مخلوط و هر 4 ساعت بخورند، بذر کتان، آب جوشیده شده و …
تشخیص:
- هیچ آزمایش مشخصی برای متاستاز وجود ندارد. آزمایشهای مختلف، موارد متفاوتی را نشان میدهد. آزمایشات با توجه به نوع سرطان اولیه و علائم، برای بیمار در نظر گرفته میشود. در ادامه هر یک از موارد را برای شما ذکر خواهیم کرد.
- آزمایش خون: به عنوان مثال در آزمایش خون افراد مبتلا به متاستاز کبد، آنزیمهای کبدی بالاست. با این حال، این آزمایشات خون اغلب در افرادی که حتی بیماری پیشرفتهای دارند نیز طبیعی است.
- تومور مارکر: برخی از سرطانها، آزمایش خون خاصی دارند که پس از تشخیص بیماری میتواند برای پیگیری و کنترل شرایط بیمار مهم باشد. اگر نتیجه این آزمایشها افزایش را نشان داده باشد، میتواند نشانه فعال بودن یا پیشرفت بیماری باشد. برخی از نمونهها شامل موارد زیر است. سرطان روده بزرگ: CEA، سرطان تخمدان: CA-125، سرطان پروستات: PSA ، سرطان بیضه: AFP.
- تصویربرداری: آزمایشهای مختلفی وجود دارد که برای عکس گرفتن از قسمتهای مختلفی از داخل بدن طراحی شدهاند. نوع آزمایشاتی که برای بیمار در نظر گرفته میشود، به علائم و نوع سرطان بستگی دارد.
- سونوگرافی: یکی از روشهای بررسی در صورت وجود توده، سونوگرافی است.
- سی تی اسکن: این روش میتواند برای اسکن سر، گردن، قفسه سینه، شکم و لگن موثر باشد.
- اسکن استخوان: این روش آزمایش با ردیاب رادیواکتیو انجام میشود که به استخوانهای آسیبدیده متصل میشود.
درمان طب نوین:
- درمانی که برای متاستاز در نظر گرفته میشود، بسته به محل اولیه ایجاد آن متفاوت است. به طور مثال اگر فردی مبتلا به سرطان سینه بوده و این بیماری به کبد سرایت کرده باشد، باید با دارویی که برای رفع سرطان پستان است، درمان خود را ادامه دهد. زیرا، سلولهای سرطانی تغییری نکردهاند، تنها به قسمت جدید از بدن منتقل شدهاند.
- مغز: بسته به تعداد تومورها و پیشرفت بیماری در سایر نقاط بدن گزینههای درمانی میتواند شامل جراحی، پرتو درمانی، شیمی درمان یا استروئیدها باشد.
- استخوان: اگر متاستازهای استخوانی منجر به درد نشود یا در معرض خطر شکستگی نباشند، ممکن است تنها با دارودرمانی، درمان شوند. در صورت وجود درد یا شکستگی استخوان به محل آسیب دیده اشعه داده میشود.
- ریه: درمان متاستاز ریه بسته به شدت آن و سرطان اولیه به بیمار پیشنهاد میشود. در اغلب مواقع داروهایی که برای درمان اولیه سرطان در نظر گرفته شده است، مجدد تجویز میشود. اگر متاستاز باعث تشکیل مایعات در اطراف ریه شود، ممکن است برای تنفس راحتتر به برداشتن مایعات اقدام کنند.
- کبد: روشهای مختلفی برای درمان متاستازهای کبدی بسته به شدت و نوع سرطان اولیه، همچنین میزان متاستاز کبدی در نظر گرفته میشود. در بسیاری از موارد متاستازهای کبدی به همان روش اولیه برای درمان سرطان اولیه، روند درمان ادامه پیدا خواهد کرد.
درمان طب سنتی:
- خراش بدون خون گیری روی متاستاز (هر هفته یک بار)
- خوراکی هایی که با سرطان مبارزه می کنند عبارتند از: مارچوبه، غلات و غذاهای حاوی فولیک اسید، سبزیجات رنگارنگ، انگور، چای سبز، گوجه فرنگی، لوبیا، کلم بروکلی، آب، توت فرنگی، زغال اخته، زردچوبه.
- بیمار باید آب جوش همراه با عسل و لیموترش تازه بخورد و بدود و روزه بگیرد، روزه حرارت بیرونی را به درون می برد و وقتی آب جوش همراه با عسل و لیموترش بخورید و روزه بگیرید بدن از خود سلول ها تغذیه می کند و تومورها را نابود می کند (البته توجه داشته باشید که شخص لاغر و ضعیف خواهد شد که این امر طبیعی است).
- سرطان اول جاهای سرد بدن را نشانه می گیرد که ریه است و لذا ما در سرطان، اول ریه را حفظ می کنیم که بادکش ریه است و بالای 15 دقیقه باید باشد. (یک روز در میان 70 بار) کتف و ریه را همزمان 7 تا 14 عدد بادکش می گذارید، اگر متاستاز داشته باشد جمع می کند و اگر نگران سرطانی هستید که متاستاز بگیرد جلو متاستازش را میگیرد، هیچ چیز جای بادکش را نمی گیرد چون بلغم را به دم تبدیل می کند.
- گیاهان داروی ضد سرطان: انگور، پیاز، توت فرنگی، جین سینگ، جینکو، چای، زردچوبه، سویا، سیر، فلفل، علف چای، کرفس، گون، ماست، مرزه، همیشه بهار، هویج، باباآدم، پنیر باد، پونه، تاجریزی پیچ، میخک، زرشک، زیره سبز، سرخدار، سیاه توسه، سیاهدانه، کاکائو، کندر، کیوی، گریپ فروت، گل مغربی، مارچوبه، وانیل، نعنای گربه ای، هل، آلبالو، آلو، آناناس، انار، انبه، انجیر، بادمجان، به، به لیمو، پسته، توت سفید، جوزبویا، خرفه، خرما، زیره سبز، زیره سیاه، سدر، سماق، سنجد، شلغم، علف چشمه، کلم، گندم، گوجه فرنگی، گیلاس، آوبیا، مای مرز، مصطکی، نارگیل، نخود، هلو.
داروها:
- ترابکتدین
- دوکسوروبیسین
فعالیت:
- از انجام هرگونه فعالیت شدید بدنی پرهیز کنید ولی روزانه نیم ساعت فعالیت مناسب در حد توان داشته باشید.
رژیم غذایی:
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای، لبنیات و غذاهای گوشتی پرهیز کنید.
نکته:
- قسمتهایی که امکان ایجاد متاستاز در آن رایج است: متداولترین متاستاز در سرطان شامل مغز، استخوانها، ریهها و کبد است. قسمتهای دیگر میتواند شامل غده فوق کلیه، غدد لنفاوی، پوست و سایر اندامها باشد. گاهی اوقات متاستاز بدون اینکه سرطان اولیه تشخیص داده شده باشد، ظاهر میشود.
- خوردن دوسین از ابتلا به بیماری های مزمن و سرطان جلوگیری می کند (چون اثر معجون سیاهدانه به مدت طولانی در بدن باقی می ماند)
- در شیمی درمانی چون تمام سلول ها اعم از سالم و سرطانی با هم کشته می شوند، لذا سیستم ایمنی بدن پایین می آید.
- هرگاه سودا در اندام تحتانی بوجود بیاید، تبلور سودا می شود سرطان بدخیم، چون سنگین است و فشردگی آن بیشتر است، در اندام فوقانی می شود خوش خیم، چون در اندام فوقانی سبکتر و درمان پذیرتر است.
- سرطان، اول جاهای سرد بدن را نشانه می گیرد و اگر گرم کنیم حل می شود.
- پیامبر (ص) می فرمایند: هیچ چیز به اندازه آب جوش مفید نیست.
- موزهای لک دار از بروز سرطان جلوگیری می کنند. موز دارای خاصیت ضد سرطانی است و موزهای سیاه و لک دار تا 8 برابر نوع تازه آن خاصیت ضد سرطانی بیشتری دارند.
- جلوگیری از به وجود آمدن انواع تومورها: همان طور که می دانید شایع ترین سرطان بین بانوان، سرطان پستان، سرطان رحم و سرطان تخمدان می باشد و در بین آقایان، سرطان پروستات و سرطان بیضه بالاترین آمار سرطان را شامل می شود. مغز انسان با هر بار تحریک جنسی، مقدار زیادی خون را به اندام های جنسی (پستان، رحم تخمدان، پروستات، آلت تناسلی، بیضه ها و…) منتقل می کند؛ همراه خون اکسیژن و مواد غذایی زیادی وجود دارد، در نتیجه سلول های این نواحی با این مواد بهتر تغذیه شده و اجازه رشد سلول های سرطانی را در این مناطق نمی دهند بعضی از افراد (زن یا مرد) فکر می کنند که می توان با استفاده از روابط زناشویی آزاد به این نتیجه دست یافت یعنی از ایجاد تومور جلوگیری کرد. باید متذکر شد که حتی اگر این نوع روابط از کیفیت بالایی برخوردار باشد، اما در نهایت بدون استرس و اضطراب نیست حال قبل از عملیات، در حین کار یا بعد از آن. به هر حال این روابط همراه با استرس هایی است که باعث اسیدی شدن خون می شود و همین خون سرشار از اسید به صورت مضاعف وارد دستگاه تناسلی شده و به جای این که سلول ها را تقویت نماید، باعث تضعیف آنها می گردد و زمینه را برای تجمع پارازیت ها و انواع تومورها فراهم می کند. بنابراین با داشتن روابط زناشویی موفق سربازهای امنیتی بدن تقویت شده و پارازیت ها قدرت تکثیر و ایجاد تومور در بدن را نخواهند داشت.
- متاستاز چیست: پزشکان طب ایرانی، سرطان را نوعی ورم تعریف میکنند که اخلاط بدن را تغییر میدهد. در تعریف پزشکی جدید، علت وقوع سرطان مشخص نیست و احتمالاً به دلیل اختلال فعالیتهای سلولی یا عوامل ژنتیکی به وجود میآید. از کنترل خارج شدن رشد سلولها و تجمعشان کنار هم در هر عضوی از بدن، باعث ایجاد سرطان میشود. سرطان عملکرد صحیح بدن را مختل میکند. در بیشتر موارد، مبتلایان سرطان را شکست داده و پس از درمان به زندگی عادی خود باز میگردند. گاهی جهش سلولهای سرطانی اولیه موجب تغییر در خصوصیات سلولهای اولیه میشود. سلولهای سرطانی اولیه به سایر اندامها و بافتهای بدن سرایت میکنند و به اصطلاح متاستاز میدهند. متاستاز واژهای یونانی به معنای تغییر مکان دادن است. به گسترش سلولهای سرطانی به سایر اندام بدن، متاستاز (متاستاز به انگلیسی Metastasis) میگویند. به این ترتیب که سلولهای سرطانی از عضوی که سرطان در آن شروع شده به سایر نقاط بدن گسترش پیدا میکنند. در این مرحله به سرطان «سرطان متاستاتیک»، «سرطان پیشرفته» یا «سرطان مرحله ۴» میگویند. اما هرکدام از این نامها معانی مختلفی دارند. مثلا غده سرطانی که بزرگ باشد، اما به سایر اندام بدن گسترش نداده است را میتوان سرطان پیشرفته یا سرطان پیشرفته موضعی نامید.