کاربر

درمان مالتیپل اسکلروزیس (ام اس)

بیماری ها ، داروها ، تشخیص ، درمان و ...

مالتیپل اسکلروزیس (ام، اس): یک اختلال مزمن درگیر کننده بسیاری از عملکرد دستگاه عصبی، یک سوم بیماران دارای بیماری خفیف و غیر پیشرونده هستند در یک سوم دیگر بیماری پیشرفت آهسته ای دارد و در یک سوم باقیمانده پیشرفت بیماری سریع است. این بیماری بزرگسالان و جوان (سنین 40 الی 20 سال) از هر دو جنس را مبتلا می سازد ولی در خانم ها شایع تر است. این بیماری مختص اعصاب مرکزی بوده (مغز و نخاع) و ایجاد لکه های سفید یا پلاک های متعدد در مغز می کند. پلاک ها گویای سفت شدگی غلاف های سلول های (میلین ها) عصبی مغز می باشند، که این سفت یا سخت شدگی جلوگیری از انتشار جریان الکتروشیمیایی رشته های عصبی و اختلال در حرکات می شود. در نتیجه فرمانی که از مغز صادر می شود براحتی به اعضاء و ماهیچه ها نمی رسد و کار براحتی انجام نمی شود. مغز فرمانده، کل بدن بوده و در جایگاه رفیعی قرار دارد. شخص باید دقیقاً این اندام مهم  و حیاتی را بشناسد و حداکثر مراقبت را از این اندام مهم بنماید. اگر بیمار علائم و علت بیماری خود را بداند، می تواند با این بیماری کنار بیاید و در درمان خود بکوشد.

علائم:

  • 1- دو بینی 2- مورمور شدن انگشتان دست یا پا 3- بی حس شدن و کرخ شدن بعضی انگشت های دست یا پا 4- حالت برق گرفتگی لحظه ای در بدن 5- یخ زدگی قسمتی از بدن 6- داغ شدن قسمتی از بدن 7- عدم هماهنگی اعضاء خصوصاً پاها هنگام راه رفتن 8- عصبی شدن بی مورد 9- خواب زیاد 10- لخت شدن بدن 11- تنبلی و بی حسی 12- خستگی زودرس 13- ضعف عمومی بدن 14- اسپاسم ماهیچه ای 15- عدم هماهنگی بین کلمات در سخن گفتن 16- سنگینی سر و بدن 17- دفع بیش از حد ادرار نسبت به دیگران 18- دیر هضم شدن غذا 19- حساس و زودرنج شدن 20- یبوست مزاج 21- دیدن کابوس در بعضی افراد 22- علاقه به خوردن غذاهای سردی بخش (اسیدی) مانند لبنیات مخصوصاً ماست و بستنی 23- در صورت پیشرفت بیماری عدم کنترل ادرار یا از دست دادن کامل بینایی 25- عدم تحمل هوای گرم و آب گرم 26- عدم تحمل آب سرد و هوای سرد 27- کم شدن میل جنسی 28- در صورت داشتن همبستری ضعف شدید خصوصاً در آقایان 29- زود انزالی در آقایان 30- افسردگی و خودخوری 31- انزوا طلبی و گوشه گیری 32- نداشتن تعادل 33- داشتن لرزش هنگام حرات یاری نکردن ماهیچه های پا هنگام راه رفتن 34- سرما سرما شدن استخوان های بدن خصوصاً پاها 35- مشاهده رنگ ها به شکل غبارآلود. 36- دفع ادرار دردناک. 37- احساس سوزن سوزن شدن. 38- سرگیجه بی دلیل. 39- ناتوانی در احساس تغییرات دما. 40- افسردگی و بی حالی. 41- کاهش سطح حافظه.

علت:

  • علت آن ناشناخته است، تحقیقات در این باره حاکی از آن است که مولتیپل اسکلروز (ام اس) ممکن است ناشی از یک اختلال خود ایمنی یا یک ویروس دارای فعالیت آهسته باشد، لکه­هایی از ماده سفید در مغز و نخاع تخریب شده و نمی­توانند تحریکات عصبی طبیعی را منتقل کنند.
  • علت ایجاد پلاک در مغز به زبان ساده: استرس زیاد باعث اسیدی شدن معده و متقابلاً اسیدی شدن خون می گردد. اگر این مسئله ادامه یابد، اسید، بیشتر شده و بخشی از چربی های مغز را آب کرده و به صورت روان در قسمت دیگری از مغز جمع می کند و بعد از مدت کوتاهی سفت می گردد (مانند مواد مذاب آتش فشان) این مواد فشار زیادی را به رشته های عصبی آن ناحیه از مغز وارد می کنند که باعث به وجود آمدن انواع بیماری ها می گردد. تجمع این پلاک ها در هر قسمتی از مغز مشکلات و بیماری مربوط به آن ناحیه را به وجود می آورد.
  • دو گروه از افراد بیشتر به این بیماری مبتلا می شوند: گروه اول، کسانی هستند که فوق العاده حساس، زودرنج و عصبی اند و با کمترین ناملایمات آرامش روانی خود را از دست می دهند که علت بیمار شدن گروه اول عصبی شدن و حساس و زودرنج بودن است که یکی از زمینه های بروز آن عدم تعادل الکترولیت های درون و برون سلولی و دیگری استفاده از مواد غذایی سردی بخش یا اسیدی است که موجب کاهش فعالیت های نورون های مغزی می شود. به محض عصبی شدن شخص، به مقدار دو لیتر اسید اضافی در معده شخص ترشح می شود. این اسید اضافی وارد روده باریک و از آنجا وارد گردش خون می شود و به طرف مغز حرکت می کند. این مقدار اسید، فعالیت های نورون های مغزی را کاهش می دهد. عصبی شدن کار غدد درون ریز (غدد هیپوفیز در مغز، تیروئید در جلوی گردن، پاراتیروئید، لوزالمعده (پانکراس)، غدد فوق کلیوی، تخمدان ها و بیضه ها) را نیز مختل می کند. اما علت بیمار شدن گروه دوم، بیشتر به مسائل ژنتیکی بر می گردد و مربوط به افرادی است که طبع سردی دارند و اغلب از غذاهای سردی بخش (غذاهایی با PH اسیدی) استفاده می کنند، برای مثال این گونه افراد علاقه زیادی به خوردن ترشی، سرکه، تمبر هندی، ماست، دوغ، بستنی و قره قروت و … دارند.
  • علت بیماری MS از نظر فیزیولوژیکی: افرادی که نوع تغذیه آنها اشکال دارد، دچار یبوست مزاج می شوند و بر اثر یبوست، سموم و گازهای خطرناکی در روده بزرگ ایجاد می شود، یکی از آن سم ها عبارت از پتومائین و گازهای سمی عبارت است از اندل، اسکاتل، فنل و سولفور که این سموم از طریق دیواره روده بزرگ جذب و وارد جریان خون می شوند. سلول های عصبی از این خون آلوده استفاده می کنند و دچار ناراحتی های گوناگون، نظیر استرس و ناراحتی های عصبی می شوند. داشتن یبوست مزاج تأثیر مستقیم بر سیستم عصبی دارد و شخص را دچار بیماری هایی نظیر: بوی بد و مشمئز کننده دهان، تلخ بودن دهان، داغ شدن بدن به خصوص ناحیه شکم و روده ها، ریزش مو، موخوره، کم اشتهایی و بی اشتهایی، حالت تهوع، عصبیی شدن بی مورد، استرس و عصبی بودن، جوش صورت و پشت در ناحیه شانه ها، ناراحتی های پوستی (نظیر لکه های سفید در صروت یا لکه های قهوه ای در بدن)، شوره سر، سردردهای میگرنی، ضعفیف شدن چشم، تار شدن بینایی، دوبینی، بی حوصلگی و … می شود. در حالت یبوست، مواد غذایی موجود در خون کاهش و انواع سموم افزایش می یابد، در حقیقت بدن شخص، به خصوص سلول ها و اندام ها، دچار فقر غذایی می شوند، در این حالت، شخص ناخودآگاه، حساس و زودرنج و عصبی می شود و به خود و دیگران پیله می کند، این وضعیت باعث عدم تعادل الکترولیت ها در سلول ها می شود و در نتیجه بدن نمی تواند به خوبی به وظایف خود عمل کند. بدین ترتیب مشخص می شود که یبوست مزاج برای بیماران MS بسیار خطرناک است و تعادل روحی و روانی و جسمی آنان را مختل می کند، پس مهمترین مسائله ای که باید به آن توجه کرد، نظم سیستم گوارش است که برای تنظیم آن توصیه می شود از رژیم غذایی مناسب و مفید استفاده شود.
  • مصرف غذاهای اسیدی و تأثیر آن بر اعصاب مرکزی: غذاهای اسیدی اگر طولانی مدت استفاده شوند، اثرات بسیار مخربی بر مغز و اعصاب دارند. پروفسور آرترو گایتون در کتاب فیزیولوژی خود مطلب بسیار مهی را بیان می کند که رمز شناخت بسیاری از بیماری ها است. آن مطلب عبارت است از: تنظیم میزان جریان خون مغزی در جواب به زیادی غلظت کربن دی اکسید یا بودن هیدروژن. کربن دی اکسید جریان خون مغزی را تقریباً دو برابر می کند، کربن دی اکسید میزان جریان خون مغزی را به وسیله ترکیب شدن با آب در مایعات بدن و تشکیل اسید کربنیک و سپس تجزیه آن و تشکیل یون های هیدروژن را افزایش می دهد. آنگاه یون های هیدروژن موجب وازودیلاتاسیون رگ های مغزی می شوند. درجه گشاد شدن رگ ها نسبت مستقیم با افزایش غلظت یون هیدروژن دارد. هر ماده دیگری که اسیدیته بافت مغزی و غلظت یون هیدروژن را زیاد کند، میزان جریان خون مغزی را افزایش می دهد، این قبیل مواد عبارتند از اسید لاکتیک، اسید پیروویک یا هر ماده اسید دیگر که در جریان متابولیسم تشکیل می شود، افزایش غلظت یون هیدروژن فعالیت نورون های مغزی را به مقدار زیادی تضعیف می کند. بر عکس کاهش غلظت یون هیدروژن فعالیت های نورون های مغزی را افزایش می دهد. از مطالب بیان شده چنین نتیجه می گیریم که استفاده مکرر از غذاهای اسیدی موجب افزایش غلظت یون هیدروژن در خون شده، فعالیت های مغزی را به مرور کاهش می دهد. همین امر به مرور زمان موجب اختلال در سیستم اعصاب مرکزی می شود و باعث ایجاد پلاک های متعددی در مغز می شود.
  • غلبه سردی: علت بیماری از سردی می باشد که غلاف های عصبی و مغزی و نخاعی آسیب می بیند و ارتباط به سلول نمی رسد و قطع می شود که ناشی از رسوب سودا می باشد و در سرد مزاج ها و در موقعیت جغرافیایی سرد سیر این بیماری رخ می دهد، اما در گرم سیر مثل عربستان، آبادان، هندوستان MS خیلی کم رخ می دهد.

عوامل افزایش دهنده خطر:

  1. وجود سابقه خانوادگی این بیماری.
  2. کودکان و نوجوانان رشد یافته در آب و هوای سرد.
  3. مهاجرت به یک منطقه ای با آب و هوای گرم در جلوگیری از بروز بیماری موثر نیست.

پیشگیری:

  • در حال حاضر قابل پیشگیری نیست ولی دوره های عود بیماری با درمان کوتاه می شود. از عفونت که موجب عود بیماری می شود پیشگیری کنید.

عواقب مورد انتظار:

  • گاهی بهبود خود به خود رخ می دهد، ولی در بیشتر موارد، ام اس غیر قابل علاج است، علائم آن قابل تسکین یا کنترل است و این بیماری اغلب برای ماه ها تا سال ها پایدار باقی می ماند. به طور شایع بیماران تا 30 الی 20 سال پس از بروز بیماری زنده می­مانند، تحقیقات علمی درباره علل و درمان این بیماری ادامه دارد و این امید وجود دارد که درمان­هایی موثرتر و نهایتاً علاج بخش عرضه گردند.

عوارض احتمالی:

  1. یبوست ناشی از عدم تحرک
  2. زخم های فشاری ناشی از بستری طولانی مدت
  3. عفونت های مجاری ادرار ناشی از اختلالات دفع مدفوع یا ادرار

تشخیص:

  • آزمون خاصی برای تشخیص این بیماری وجود ندارد، بررسی های تشخیصی ممکن است شامل سی تی اسکن، MRI، پاسخ فراخوانده بینایی (پاسخ الکتریکی نسبت به تحریک یک دستگاه حسی)، آزمایش مایع نخاع و معاینه فیزیکی باشد.

درمان طب نوین:

  • در حال حاضر هیچدرمان قطعی برای ام اس وجود ندارد، اما برخی درمان‌ها می‌توانند موجب بهبود وضعیت بیمار شده و باعث شوند که بدن بطور مناسب عمل کند. برخی راه های درمان ام اس شامل دارو و فیزیوتراپی است.

درمان طب سنتی:

  • روش درمان این بیماری متعادل کردن اسید و باز در بدن است و این امر با نوع غذا تحقق می پذیرد، برای نمونه اگر بیمار MS، به مدت دست کم 3 روز، از سیب زمینی آب پز، ماست، ترشی، ماهی، عدس پلو، دوغ، قارچ و سایر غذاهای سردی بخش یا اسیدی استفاده کند، حالش رو به وخامت می گذارد و دچار حمله می شود. پیشنهاد می شود پزشکان محترم هم این نوع غذاها را آزمایش کنند تا باور نمایند که بیماری با غذا مرتبط است و با مصرف غذاهای اسیدی یا سردی بخش بیمار مبتلا به MS دچار حمله می شود.
  • هفت اصل بهبودی بیماری MS که باید با دقت رعایت شود: 1) پاکسازی بدن از مواد زائد و سمی. 2) عدم استفاده از غذاهای ممنوع. 3) استفاده از غذاهای با طبیعت گرم و انرژی زا. 4) استفاده از معجون های مقوی و گیاهی. 5) نرمش و ورزش مناسب. 6) نداشتن یبوست مزاج (روزانه دو بار اجابت مزاج). 7) مراقبه و داشتن افکار مثبت و سازنده.
  • اصل اول: پاکسازی، ابتدایی ترین و اصولی ترین کاری است که باید انجام داد تا جسم و روح آمادگی روش های بعد شوند، باید ابتدا افکار پوسیده که نتیجه اش حساسیت و زودرنجی است کنار گذاشته و نگاه تازه ای را جایگزین کرد. سپس مواد زائد که بر اثر سال ها جدال با خویشتن و استفاده از غذاهای بی محتوا در وجود انسان ته نشین شده است را با تحول فکری دور ریخت و درون را از تمام مواد زائد پاکسازی کرد. برای دفع سریع تر این سموم بهتر است که روزی شش لیوان آب خنک، نیم ساعت قبل و دو نیم ساعت بعد از غذا میل شود. با نوشیدن آب، پلاسما رقیق می شود و آنزیم ها به راحتی می توانند سموم و مواد زائد را دفع کنند.
  • اصل دوم: استفاده از غذاهای ممنوع موجب انواع بیماری های رنگارنگ در جامعه می شود. این نوع مواد غذایی را نباید بیماران MS استفاده کنند، چون تعادل روحی و روانی آنان به هم ریخته، دچار حملات مکرر خواهند شد. غذاهای ممنوع عبارتند از: چای، قهوه، نسکافه، سرخ کردنی، قند و شکر و هرچیزی که با قند و شکر تهیه شده باشد، لبنیات، ترشیجات سرکه، برنج سفید، سیب زمینی، عدس، شور، نمک زیاد، غذاهای چرب و پر حجم (کله پاچه)، آش رشته، ماکارونی، لازانیا، انواع نوشابه های صنعتی و گازدار، مرغ ماشینی، خروس، گوشت گاو و گوساله، سیرابی، غذاهای فریز شده، غذاهای زودپز شده، غذاهای مانده و بایت، بیسکویت، پفک، چیپس، انواع شکلات، کلیه غذاهای سردی بخش، مشروبات الکلی، انواع بستنی، آب یخ، میوه های ترش و کال، غذاهای کنسر شده و فست فودها، پرخوری، گرسنه ماندن، هوای آلوده و کثیف، دخانیات و … نیز بسیار مضر است و بیماری را تشدید می کنند.
  • اصل سوم: برای بهبودی این بیماری، در مرحله سوم، بهترین کاری را که می توان انجام داد، استفاده از غذاهای مناسب و انرژی زا برای کنترل بیمار است. غذاهایی مانند عسل و قندهای طبیعی که به سرعت جذب مغز می شود و برای جذب آنها نیاز به انسولین نیست، برای نورون های مغزی بسیار مفید هستند و انرژی لازم را به بیمار می دهند.
  • اصل چهارم: استفاده از معجون های گیاهی که به طور معمول در طول هفته در زندگی روزمره مورد استفاده قرار می گیرند؛ مانند: هل، دارچین، زنجبیل، جین سینگ، چلغوز و …
  • اصل پنجم: استفاده از نرمش و ورزش مناسب، به ویژه شنا، باعث می شود که آمادگی بدن افزایش یابد و جریان گردش خون سهل تر شود. در نتیجه، مواد غذایی لازم به همراه اندام ها و سلول ها می رسد.
  • اصل ششم: نداشتن یبوست مزاج به بیمار کمک خواهد کرد تا تعادل از دست رفته خویش را به دست آورد.
  • اصل هفتم: داشتن مراقبه و افکار مثبت برای بیماران MS ضروری است تا عقده های چندین ساله را که در وجودشان انباشه شده است دور بریزند و درون را از همه زشتی ها و تاریکی ها پاک کنند. بیشتر این نوع بیماران پیوسته درگیر مسائل گذشته اند و وجود خود را مثل خوره می خورند و نابود می کنند.
  • این بیماری، سرد و پیش رونده است. این سردی گاهی زمینه بلغمی و گاهی زمینه صفرا و بلغمی دارد، وقتی سردی رسوب کرد و تبدیل به سودا شد آن ماده، بلوری ایجاد می کند که به آن پلاک می گویند که MRI به شکل پلاک نشان می دهد و این، مثل آبی است که یخ شده، وقتی که یخ کرد منبسط می شود و اگر اعصاب چشمی را درگیر کند، اختلالات چشمی تولید می کند، اگر اعصاب حرکتی را درگیر کند اختلال حرکتی ایجاد می کند، ما باید این پلاک را ذوب کنیم که این کار با خوردن ارده با شیره انگور (صبح ها)، خرما (روزانه 7 الی 5 عدد)، شربت عسل و شربت زنجبیل محقق می شود. معمولاً مستعدترین افراد به این بیماری، سردترین آن ها هستند. در جامعه ما یک دسته ام اس سرد که کل بدنشان سرد است و یک دسته ام اس سرد و گرم وجود دارد که اندام فوقانیشان گرم و اندام تحتانیشان سرد است و درمان این افراد با خوردن گرمی ها حاصل می شود. وقتی که گرمی به بدن آن ها وارد شد و گرم شدند در مرحله بعد ترکیبی از سودا زداها را می دهیم که بهترین سودا زداها سرکنگبین است (صبح و شب). و طی حدود 4 ماه داروهای شیمیایی به تدریج قطع شود.
  • گذاشتن سوند ادرار توسط خود بیمار در موارد تخلیه ناکامل مثانه.
  • بستری کردن بیماران یا مراقبت از آنها در آسایشگاه های بیماران بسته به شدت بیماری ممکن است لازم باشد.
  • از محیط های گرم، حتی از دوش آب گردم داغ گرفتن، اجتناب کنید، گرما می تواند به طور موقت علائم را تشدید کند.
  • از ماساژ مکرر نواحی درگیر با روغن های گرم استفاده کنید، این کار به پیشگیری از ایجاد جمع شدگی عضلات کمک می کند.
  • غذا را خوب بجوید و دو لقمه قبل از سیر شدن دست از غذا بکشید تا احساس سبکی کنید، همچنین هیچ نوع مایعاتی را همراه غذا مصرف نکنید.
  • بیماران می توانند از فرآورده های حیوانی نظیر گوشت گنجشک، کبوتر، شتر و بوقلمون استفاده کنند، طبع این گوشت ها گرم است و در بهبودی این بیماری نقش موثر دارند.
  • بیمارانی که از نارحتی گوارشی رنج می برند، هنگام نفخ معده به اندازه یک قاشق چایخوری گلپر، بلافاصله بعد از غذا روی زبان ریخته و با یک جرعه آب قورت دهند. از گلپر، زنیان، زیره سیاه و انیسون (از هر کدام 50 گرم) تهیه کنید؛ آنها را تمیز کرده، سپس آسیاب کنید. پودر به دست آمده را در ظرف مناسبی ریخته، در صروت نیاز (به اندازه یک قاشق چایخوری) از آن استفاه کنید.

درمان ام اس سرد:

  • آب بیش از حد ننوشید.
  • دعا و صدقه دادن انجام شود.
  • از یأس و نا امیدی پرهیز کنید.
  • شیر بادام روزی یک لیوان میل شود.
  • هر روز بعد از شام مقداری کندر بجوید.
  • داروی جامع با جوشانده مرزنجوش میل شود.
  • قطره جامع مرزنجوش داخل بینی ریخته شود.
  • شونیسل روزی 3 قاشق غذاخوری مصرف شود.
  • استشمام عطر گرم شب هنگام خواب انجام شود.
  • بادام روزی 14 عدد مثل آدامس جویده و میل شود.
  • دوسین هر 4 ساعت یک قاشق چایخوری میل شود.
  • قبل از نمازها حتماً از عطر گل محمدی استفاده کنید.
  • ترک سردیجات و اصلاح تغذیه و مواد کارخانه ای انجام شود.
  • سویق جو + سویق گندم صبح ها 2 قاشق غذاخوری میل شود.
  • قطره سداب سرکه و روغن بنفشه پایه کنجد در بینی تجویز شود.
  • داروی سلق، مفرح، ابن مسعود، هلیلجات، امام کاظم تجویز شود.
  • خوراک ارده و شیره هفته ای 5 وعده به عنوان صبحانه میل شود.
  • داروی تقویت عصب، بخورالعین، بخور حضرت مریم، بلغم زدا تجویز شود.
  • دست ها و پاهار را، یک روز در میان بادکش گرم و خشک کنید. (120 روز)
  • خوراک فسنجان نیم بادام و نیم گردو هفته ای 3 شب به عنوان شام میل شود.
  • صبح ها همراه صبحانه یک قاشق چایخوری سیاهدانه + عسل میل کنید. (40 روز)
  • داروی شافیه 12 ماه با آب مرزنجوش و داروی پیامبر (صلی الله و اله و سلم) میل شود.
  • انجیر 7 عدد شب ها داخل آب خیس بخورد میل شود و زیتون 7 عدد صبحگاه میل شود.
  • روزانه 3 بار خود را معطر به عطر گل محمدی کند و بعد از استحمام به بدن خود مشک بمالید.
  • هر شب موقع خواب 5 قطره روغن بادام شیرین را به محل مسح سر چانده و ماساژ دهید. (40 شب)
  • پای مرغ محلی را تهیه کرده و آب پز کنید و هر روز به مدت 40 روز یک لیوان از آب آن میل کنید.
  • خوردن جوشانده زنجبیل + نعناع + اسطوخودوس + زعفران + سنبل الطیب هر شب یک لیوان میل شود.
  • هر شب 7 دانه اسفند همراه یک استکان آب مصرف شود (اسفندها را پودر نکنید و تا 120 روز پیگیری شود).
  • 4 واحد روغن زیتون + 2 واحد عسل + یک واحد سرکه را با هم ترکیب کرده و هر شب 4 قاشق غذاخوری میل شود.
  • هر صبح ناشتا یک لیوان شربت خاکشیر + ترنجبین مصرف کنید و پس از آن یک قاشق غذاخوری زیتون بخورید. (40 روز)
  • از غذاهای سرد مثل ماست، گوشت گاو، برنج و … پرهیز کنید و گرمی جاتی مثل خرما، انجیر، آب عسل، زیتون و … را زیاد مصرف کنید.
  • دو قاشق اسطوخدوس + دو قاشق بادرنجبویه در یک قوری با یک و نیم لیوان آب دم کرده هر روز عصر با یک قاشق عسل میل کنید. (120 روز)
  • 20 گرم سنبل الطیب + 10 گرم بادرنجبویه یک قاشق غذاخوری از مخلوط فوق را که قبلاً نیم کوب شده باشد در یک لیوان آب جوش ریخته مدت 20 دقیقه باقی بگذارید تا دم بکشد سپس آن را صاف کرده روزی 2 بار صبح و شب میل کنید. (40 روز)
  • روغن زیتون نمک به موضع مالیده شود (یک لیوان روغن زیتون، یک لیوان آب، نصف لیوان نمک دریا، در مرحله اول نمک دریا در آب مخلوط شود و در مرحله دوم با روغن مخلوط شود و در مرحله سوم روی گاز گذاشته شود، آب تبخیر شد روغن استفاده شود).
  • و بدن را با روغن سیاهدانه یا اسفند ماساژ دهید (برای تهیه روغن اسفند یک لیوان اسفند + یک لیوان روغن زیتون + 4 لیوان آب را در یک قابلمه بریزید و بجوشانید تا تمام آب تبخیر شود و سپس مایع را از صافی بگذرانید به باقیمانده حاصل روغن اسفند می گویند).

درمان ام اس گرم:

  • مصرف سرکنگبین گرم، قبل از خواب یک لیوان
  • حجامت عام 3 مرحله و لابلای حجامت عام حجامت ساکرال 3 مرحله انجام شود.
  • اگر ام اس از شدت گرمی باشد درمان پیچیده خواهد بود و باید حتماً تحت نظر دکتر طب سنتی و با شرایط بیمار، دارو تجویز گردد. البته در ایران اکثراً ام اس سرد دارند و به ندرت دچار ام اس گرم می شوند.
  • پرهیز کنید از: چای، قهوه، نسکافه، قند و شکر، شیرینیجات قنادی، سس، رب، هرچیزی که با قند و شکر تهیه شده باشد، انواع ترشی جات سرکه، شور، لببنیات، مرغ و تخم مرغ ماشینی، عدس، سیب زمینی، برنج سفید، گردو، آب یخ، تنقلات مصنوعی، انواع غذاهای ساندویچی، گوشت گاو و گوساله، ماهی، همراه غذا مایعات، نوشابه های گاز دار، کلیه غذاهای سردی بخش و اسیدی، پرخوری، دیر خوابیدن، سر و صداهای بلند، نورهای چشمک زن، مکان های شلوغ و پر سر و صدا، میوه جات ترش و کال، گوجه فرنگی، بادمجان، نجویدن غذا، بد و بی موقع غذا خوردن.

انواع صبحانه برای اینگونه بیماران:

  • کره بادام زمینی + عسل + یک عدد میوه رسیده شیرین
  • مرباجات خام + یک قاشق غذاخوری خامه گیاهی میل شود.
  • مرباجات خام + کره بادام زمینی یک قاشق غذاخوری میل شود.
  • توجه1: از نان های سبوس دار و خوب پخته استفاده شود.
  • توجه2: میوه جات باید یک ساعت بعد از هر وعده غذایی مصرف شود.
  • تخم مرغ بومی یک تا دو عدد آب پز + 3 قاشق غذاخوری روغن زیتون + 3 تا 5 عدد خرمای رطب
  • خرما 10 الی 5 عدد + 2 قاشق غذاخوری ارده + 10 عدد مغز بادام خام + یک عدد میوه رسیده میل شود.
  • خامه گیاهی یک قاشق غذاخوری + عسل یک قاشق غذاخوری + یک عدد میوه رسیده و شیرین (طرز تهیه خامه گیاهی: بادام هندی خام 50 تا 75 گرم + 2 قاشق آب یا گلاب همه را در مخلوط کن ریخته به مدت 10 تا 15 ثانیه مخلوط کنید).
  • شکلات صبحانه 2 قاشق غذاخوری + یک قاشق غذاخوری پودر بادام + یک عدد میوه رسیده میل شود. (طرز تهیه شکلات صبحانه: ارده 5 قاشق غذاخوری + یک قاشق غذاخوری عسل یا 2 قاشق غذاخوری شیره انگور یا خرما، مواد را خوب هم زده تا شکلات آماده شود).

انواع ناهار برای اینگونه بیماران:

  • کباب گوشت بوقلمون یک سیخ + سبزیجات معطر یک پیش دستی.
  • کباب مخلوط گوشت گوسفند با بوقلمون + سبزیجات معطر میل شود و خوب جویده شود.
  • آبگوشت گوشت کبوتر + نخود + گندم با پوست + ادویه جات معطر با سبزیجات معطر میل شود.
  • شوید پلو با زعفران + خورش قیمه با گوشت گوسفند + دال عدس + ادویه جات معطر بدون سیب زمینی با سبزیجات معطر میل شود.
  • شوید پلو با زیره و زعفران + یک سیخ گوشت تازه شتر کباب شده + چند قاشق غذاخوری روغن زیتون + سبزیجات معطر با غذا میل شود.
  • آش شعله قلم کار با یک قاشق آبغوره و یک قاشق چایخوری زنجبیل به همراه یک قاشق عسل (البته بعد از غذا) و حتماً در آش از گیاهان قنطریون، نعناع و زیره رومی و بسفایج استفاده کنید.
  • آب گوشت، گوشت گوسفند با نخود + گندم با پوست + هل + دارچین + زعفران + زنجبیل + نمک، از مجموع یک قاشق مرباخوری + سبزیجات معطر (نعناع، ریحان، ترخون، مرزه و جعفری).
  • شوید پلو با زیره و زعفران + گوشت بوقلمون بخار پز شده با ادویه جات معطر + سبزیجات معطر میل شود. (طرز تهیه بوقلمون بخار پز شده: بوقلمون را به تکه های مساوی خرد کرده + 1 عدد پیاز را خلال کرده با 1 تا 2 قاشق غذاخوری سرکه سیب و مقداری آب اضافه کرده روی اجاق قرار دهید تا با حرارت ملایم بپزد، بعد از پخته شدن سس مخصوص (طرز تهیه سس مخصوص: گوجه فرنگی متوسط 2 عدد + فلفل قرمز یک چهارم قاشق چایخوری + زعفران نصف قاشق چایخوری + هل سائیده شده یک قاشق چایخوری + دارچین یک قاشق مرباخوری + روغن کنجد نصف استکان و مقداری نمک، همه را در مخلوط کن ریخته به مدت 30 ثانیه مخلوط کنید تا سس آماده شود) را افزوده 30 دقیقه بعد غذا آماده است).

انوع شام برای اینگونه بیماران:

  • خوراک کباب با گوشت شتر یا گوشت گوسفند یا بوقلمون یا سبزیجات معطر میل شود.
  • انجیر خشک 10 عدد + 15 عدد مغز بادام خام یک عدد موز رسیده و شیرین میل شود.
  • تخم مرغ بومی تازه 2 عدد + 3 قاشق غذاخوری روغن زیتون + 5 عدد خرمای رطب میل شود.
  • ارده 3 قاشق غذاخوری + 10 الی 7 عدد خرمای رطب + یک عدد میوه رسیده و شیرین میل شود.
  • نخود + گندم + ادویه جات معطر با حرارت ملایم پخته + یک قاشق چایخوری گلپر سائیده با سبزیجات معطر میل شود.
  • هویج + کدو حلوائی بخار پز شده + عسل + لیمو ترش تازه + روغن زیتون + چند عدد خرما + یک عدد میوه رسیده و شیرین میل شود.
  • خرمای رطب 10 الی 7 عدد + یک قاشق غذاخوری پودر نارگیل + یک قاشق غذاخوری خامه گیاهی + یک عدد میوه رسیده و شیرین میل شود.

خوراک های میان وعده:

  • موز یک عدد + 3 عدد خرما میل شود.
  • خرما 3 عدد + 50 گرم نارگیل میل شود.
  • یک خوشه متوسط انگور شیرین میل شود.
  • 15 عدد مغز بادام خام +5 عدد انجیر خشک میل شود.
  • یک عدد سیب + یک قاشق مرباخوری عسل میل شود.
  • یک لیوان آب سیب + یک قاشق مرباخوری عسل میل شود.
  • میوه شیرین فصل یک عدد + 5 عدد انجیر خشک میل شود.
  • یک لیوان آب پرتقال + یک قاشق غذاخوری عسل میل شود.
  • 15 عدد مغز بادام خام + 3 عدد خرما + یک عدد سیب میل شود.
  • 10 عد فندق خام + 5 عدد مغز بادام خام + 5 عدد انجیر میل شود.
  • کشمش سایه خشک یک مشک + یک عدد میوه فصل میل شود.
  • 10 عدد بادام هندی خام + 3 عدد خرما + یک عدد سیب میل شود.
  • یک لیوان آب سیب و هویج + یک قاشق مرباخوری عسل میل شود.
  • بیماران می توانند بین وعده های غذایی اصلی از انواع نکتار میوه جات با عسل، میوه های رسیده و شیرین فصل، خرمای رطب و نوشیدنی های گرم (توصیه می شود با عسل میل شود) استفاده کنند تا دچار کمبود انرژی نشوند.
  • یک لیوان شیر بادام میل شود. (طرز تیهه شیر بادام: 50 گرم مغز بادام خام و شیرین را با آب گرم خیس کرده و سپس پوست بکنید + 3 قاشق غذاخوری عسل + 4 لیوان آب سرد بمدت 5 دقیقه به مرور در مخلوط کن، مخلوط شود).
  • غذاهای فوق را تا 40 روز به همین روال مصرف کنید و بعد از40 روز نیز بهتر است این غذاها استفاده شود و به صورت ترکیبی با غذاهای دیگر مصرف شود و از خوردن غذاهای سرد تا نرسیدن به بهبودی کامل بدون مشورت با طبیب پرهیز شود.

معجون های مفید برای اینگونه بیماران:

  • معجون جین سینگ: جین سینگ 50 گرم + زعفران گل 1 مثقال + هل سبز 5 مثقال + عسل 1 کیلو. مواد فوق را آسیاب کرده با عسل خوب مخلوط کنید و روزی 3 قاشق مرباخوری صبح و ظهر و شب میل شود.
  • معجون جوانه گندم: بادام+ فندق + بادام هندی + چلغوز + نارگیل + کنجد + پسته از هر کدام 100 گرم + هل آسیاب شده 5 مثقال + دارچین 10 مثقال + زنجبیل 1 مثقال + زعفران 1 مثقال + وانیل یک قاشق چایخوری سر صاف + آرد جوانه گندم 250 گرم + عسل 500 گرم + شیره خرما یک لیوان. همه را آسیاب کرده خوب مخلوط کنید سپس عسل و شیره خرما را اضافه کنید و به آرامی هم بزنید تا یکنواخت شود و در دیس پهن کرده و روی آن سلفون بکشید و روزانه 3 تا 5 قاشق غذاخوری میل کنید.

دم کرده های مناسب برای بیماران MS:

  • ناخنک و هل سبز: دو قاشق غذاخوری ناخنک خرد شده و سه عدد هل سبز خرد شده را یا دو نیم لیوان آب جوش در قوری چینی به مدت 30 دقیقه دم کرده، با عسل شیرین نمایید و میل کنید.
  • گل بهارنارنج و هل سبز: یک قاشق غذاخوری گل بهارنارنج و سه عدد هل سبز را خرد کرده، با دو لیوان آب جوش به مدت 30 دقیقه در قوری چینی دم کرده، سپس با عسل شیرین کرده، میل نمایید.
  • والرین و هل سبز: دو قاشق مرباخوری والرین و دو عدد هل سبز خرد شده را با دو لیوان آب جوش در قوری چینی به مدت 30 دقیقه با حرارت ملایم دم کرده، سپس با عسل شیرین نمایید و میل کنید.
  • دارچین و زنجبیل: یک قاشق مرباخوری دارچین ساییده و نصف قاشق چایخوری زنجبیل سایده را در قوری چینی ریخته، باد و لیوان آب جوش به مدت 30 دقیقه با حرارت ملایم دم کنید؛ سپس با عسل شیرین نموده میل نمایید.
  • ملیس و لاواند: دو قاشق غذاخوری ملیس و یک قاشق مرباخوری گل لاواند را در قوری چینی ریخته با دو نیم لیوان آب جوش به مدت 30 دقیقه دم کنید و با عسل شیرین کرده میل نمایید.
  • گل بابونه: دو قاشق غذاخوری گل بابونه و سه لیوان آب جوش را در قوری چینی به مدت 30 دقیقه دم کرده، با عسل شیرین نمایید و میل کنید.

استفاده از گیاهان برای برطرف کردن یبوست بیماران MS:

  • سنا مکی 50 گرم + گل ختمی 50 گرم + تخم گشنیز 50 گرم + گل سرخ 25 گرم، همه را تمیز و مخلوط کنید و سپس آسیاب نمایید، هنگام یبوست مزاج یک قاشق مرباخوری از مواد را در یک لیوان آب گرم بریزید و بعد از 5 دقیقه آن را میل کنید. و مصرف کمی سبوس گندم همراه غذا را فراموش نکنید.
  • استفاده از بذرهای ملین برای پیشگیری از یبوست مزاج و حفظ تعادل مانند: قدومه شیرازی (قدومه دختر)، بارهنگ، بالنگو، اسفرزه، تخم ریحان، تخم شربتی، به دانه، خاکشیر.
  • قدومه شیرازی: دو قاشق مرباخوری قدومه شیرازی را در یک لیوان آب جوش ریخته، به آرامی هم بزنید تا به مرور لعاب دهد، سپس یک قاشق غذاخوری عسل اضافه کرده، آن را جرعه جرعه میل نمایید.
  • خاکشیر: خاکشیر را ریگ شور کرده، روی اجاق قرار دهید تا یک جوش بخورد، سپس از روی اجاق بردارید و صبر کنید تا کمی خنک شود. یک سوم لیوان را از خاکشیر پر کرده، کمی آب اضافه کنید. بعد از افزودن یک قاشق غذاخوری عسل، میل کنید.
  • به دانه: دو قاشق مرباخوری به دانه را در یک لیوان آب جوش ریخته، به آرامی هم بزنید تا لعاب دهد؛ سپس آن را جرعه جرعه میل کنید.
  • خاکشیر و بارهنگ: صبح ناشتا یک لیوان آب و یک قاشق غذاخوری عسل و یک چهارم لیوان خاکشیر و بارهنگ جوشیده (برای تهیه خاکشیر و بارهنگ جوشیده، ابتدا خاکشیر و بارهنگ را ریگ شور کنید و سپس روی اجاق قرار دهید تا یک جوش بخورد، سپس آن را کنار بگذارید تا خنک شود، بعد، مورد استفاده قرار دهید) را خوب مخلوط کرده، جرعه جرعه میل کنید تا دچار یبوست مزاج نشوید و تعادل لازم را به دست آورید.
  • اسفرزه و قدومه شیرازی: دو قاشق مرباخوری اسفرزه و یک قاشق مرباخوری قدومه شیرازی را در یک لیوان آب جوش ریخته، به آرامی هم بزنید تا لعاب دهد؛ سپس یک قاشق غذاخوری عسل اضافه کرده، جرعه جرعه میل کنید.
  • بالنگو و تخم ریحان: دو قاشق مرباخوری تخم ریحان و یک قاشق مرباخوری بالنگو را در یک لیوان آب جوش بریزید و به آرامی هم بزیند تا لعاب دهد؛ سپس جرعه جرعه میل کنید.
  • تخم شربتی و قدومه شیرازی و بالنگو و بارهنگ: یک قاشق مرباخوری تخم شربتی یک قاشق مرباخوری قدومه شیرازی، یک قاشق چایخوری بالنگو و یک قاشق چایخوری بارهنگ را مخلوط کرده، به آرامی در یک لیوان آب جوش بریزید و به آرامی هم بزیند تا لعاب دهد، سپس آن را جرعه جرعه میل کنید.
  • توجه: سعی کنید روده های خود را به دارو عادت ندهید که در دراز مدت به نفع شما نیست؛ بنابراین از این گیاهان دارویی کمتر استفاده کنید و به جای آن هر لقمه غذا را 64 بار (به تعداد دو برابر دندان هایتان) بجوید. همچنین روزی 6 لیوان آب (نیم ساعت قبل و دو نیم ساعت بعد از غذا) میل کنید.
  • پس از گذشت 30 روز از رعایت موارد فوق و مصرف داروهای فوق شما می توانید مراحل زالو درمانی را شروع کنید که شامل سه جلسه زالو درمانی می باشد. که جلسه اول 10 عدد زالو پشت هر گوش می اندازیم (زالوها باید کوچک باشد) و 20 الی 25 روز بعد 10 عدد زالو روی هر دست می اندازیم و 20 تا 25 روز بعد 10 عدد زالو روی هر پا می اندازیم. و 2 الی 3 ماه پرهیز از زالو درمانی می شود و سپس دوباره همین 3 نوبت زالو درمانی را پیگیری می کنیم و دو هفته بعد بهتر است زنبور درمانی برای بیمار انجام شود و در سال بعد هم باید همین دو دوره زالو درمانی پیگیری بشود.

داروها:

  1. مدافینیل
  2. گلاتیرامر
  3. ناتالیزومب
  4. داکلیزومب
  5. پردنیزولون
  6. آلمتوزوماب
  7. تریفلونومید
  8. ناتالیزوماب (Tysabri)
  9. داکلیزوماب (Zinbryta)
  10. دالفامپریدین (Ampyra)
  11. اوکرلیزوماب (Ocrevus)
  12. کوپلیمر-۱ (Copaxone)
  13. تری فلونومید (Aubagio)
  14. دی‌متیل فومارات (Tecfidera)
  15. میتوکسانترون (Novantrone)
  16. اینترفرون بتا (betaseron، Avonex و Rebif)
  17. شل کننده های عضلانی برای کنترل گرفتگی عضلات
  18. داروهای کورتونی در طی دوره های عود بیماری یا تشدید علائم
  19. سیکلوفسفامید به مهار واکنش مضر دستگاه ایمنی کمک می کند.

فعالیت:

  1. دوره های منظم استراحت را برنامه ریزی کنید.
  2. در صورت امکان فعالیت جنبی خود را ادامه دهید، مشاوره با متخصص مربوطه در این باره ممکن است سودمند باشد.
  3. یک برنامه منظم از تمرین های فیزیکی و فعالیت های ذهنی ضروری است، درمان فیزیکی و بازتوانی عضلانی با وسیله مکانیکی (استفاده از بریس، عصا یا واکر) برای غلبه بر معلولیت های فیزیکی توصیه می گردد.

رژیم غذایی:

  • از یک رژیم غذایی عادی متعادل شده و البته پر فیبر برای پیشیگری از یبوست، استفاده کنید.
  • خوردنی های مفید: شیر چلغوزه، خوراک نخود فرنگی با شوید، خوراک باقلا، خوراک گل کلم، خوراک نخود با سیب زمینی، خوراک کشمشی، خوراک لوبیا قرمز، خوراک لوبیا چشم بلبلی، خوراک لوبیای سویا، آش گندم با سبزیجات، آش گندم با کرفس، آش گندم با شلغم، آش گندم با تره، آش شله قلمکار، آش غلات، آش جو با حبوبات ۲، آش کلم برگ، آش کلم قمری با ماش، آش کلم بروکلی ۱، آش کلم بروکلی ۲، آش شلغم ۱، آش حبوبات ۱، حلیم گندم با شیر سویا، حلیم گندم با مغزیجات، حلیم دال عدس، آلبالو پلو، ساطری پلو، شوید پلو با لوبیا چشم بلبلی، کلم قمری پلو، کلم پلو، کلم پلو با سویا، عدس پلو ساده، نخود فرنگی پلو ۱، انار پلو، گشنیز پلو با سویا، خورش فسنجان با کدو حلوایی، خورش فسنجان با سویا، خورش شهد فسنجان، خورش کرفس ۱، خورش به، خورش شوید باقالی، خورش بامیه با قارچ، خورش لوبیا سبز، خورش کدو حلوایی، سوپ صیفی جات ۱، سوپ شلغم، سوپ کلم بروکلی ۲، کتلت هویج و سیب زمینی، کتلت سویا با گندم جوانه زده، برگر کدو خورشتی، برگر لوبیا سفید، فلافل ساده، فلافل تنوری، فلافل با جعفری، سوسیس فانتزی، دلمه فلفل دلمه ای، دلمه سیب زمینی، کماچ سویا، کماچ قارچ، شیر سویا، کشک سویا، خامه سویا، سس مایونز گیاهی، سس گندم جوانه زده، سس مخصوص ۱، سس زیتون، سس جعفری.
  • خوردنی های مضر: خوراک عدس و اسفناج، خورش قیمه بادمجان.

نکته:

  • در طب سنتی در درمان ام اس طی حدود 4 ماه داروهای شیمیایی به تدریج قطع می شود.
  • بیماری ام اس یک بیماری ناتوان کننده است که مغز و نخاع را تحت تأثیر قرار داده و باعث از دست دادن کنترل دید، تعادل و حواس (بی حسی) می شود.
  • بیماری ام اس می تواند از شدت گرمی یا از شدت سردی باشد ولی غالب ام اسی های جامعه به خاطر سردی به این بیماری مبتلا هستند. اگر ام اس از شدت گرمی باشد درمان، پیچیده خواهد بود و باید حتماً تحت نظر دکتر طب سنتی و با شرایط بیمار، دارو تجویز گردد؛ اگر از سردی باشد طی یک دوره 6 ماهه تا 1 ساله درمان خواهد شد.
  • در ایران 50 هزار بیمار ام اس وجود دارد، اما در هند این بیماری وجود ندارد چون هندی ها از فلفل و گرمی ها زیاد استفاده می کنند.
  • ذکر این نکته ضروری است که با استمرار مصرف غذاهای گرم، ممکن است بدن انسان واکنش نشان دهد. در این شرایط بایستی یک جاذبه یا شوک سرد به گوارش داده شود؛ تا بتواند گرما را به خوبی جذب تن کند. و از آنجا که این سردی نه می‌تواند آب سرد، ترشی و یا حتی گوجه فرنگی و… باشد، چرا که این سردی در بدن رسوب کرده و به عمق بدن نفوذ می‌کند. پس بهترین جاذبه سرد، تنفس هوای سرد می‌باشد، که شرایط مناسبی برای جذب غذای گرم را فراهم می‌کند. ولی از طرفی چون تن فرد بیمار، سرد است. تحمل هوای سرد را ندارد. پس بهترین روش آن استفاده از کرسی می‌باشد. تا پاهای فرد در زیر کرسی گرم شود و بلغم اندام انتهایی توسط حرارت کرسی استخراج شود و با تنفس هوای سرد زمینه جذب غذای گرم لطیف را افزایش دهد.
  • بیماران (MS) را می توان به دو گروه عمده تقسیم کرد: 1) بیمارانی که ابتدا از طریق بینایی مورد حلمه قرار می گیرند. این نوع بیماران اگر سریع تشخیص داده شوند، بسرعت به درمان جواب می دهند، و در مدت زمان کوتاهی بهبودی کامل به لطف خداوند متعال حاصل می شود. و این گروه از بیماران باید از خوردن بستنی و مواد غذایی یخ زده و سرد مطلقاً پرهیز نمایند. 2) بیمارانی که ابتدا از طریق پا مورد حمله قرار می گیرند. این نوع بیماران نیز اگر سریع تشخیص داده شوند به درمان جواب خوبی را می دهند و اگر در درمان کوتاهی شود، این گروه در معرض حملات متعددی قرار می گیرند و هر چقدر که این حملات ادامه یابد، درمان نیز به همان نسبت دشوارتر می شود.
  • نگاهی گذرا به طبع و مزاج انسان: همه انسان ها از نظر طبع به سه گروه و از نظر مزاج به چهار گروه عمده تقسیم می شوند، طبع انسان در حقیقت یک امر ژنتیکی است و از والدین به فرزندان به ارث می رسد، طبع به عواملی چون محیط زیست، شرایط آب و هوایی، نوع تغذیه، عوامل جغرافیایی و اقلیمی، دما و نحوه زندگی و آداب و سن و نژاد بستگی دارد. بعض از افراد سیستم بدنشان گرایش به حالت اسیدی دارد که این حالت را در شخص، (طبع سرد) می نامیم، اما گروهی دیگر از افراد سیستم بدنشان گرایش به حالت قلیایی دارد، اینگونه افراد طبع گرم دارند. اما گروه سوم سیستم بدنشان بین این دو حالت قرار دارد که بسیار اندک هستند. این افراد طبعشان نسبتاً معتدل است. افرادی که طبعی سرد دارند، بیشتر در معرض بیماری های اتوایمیون (مانند MS) قرار می گیرند. پس بهتر است که طبع و مزاج خود را بشناسیم و بر مبنای آن تغذیه خود را انتخاب کنیم تا دچار چنین بیماری هایی نشویم. اما مزاج عارضی است و هر آن ممکن است که مزاجی در شخص غلبه کند، زیرا تغییرات مزاج در ادمی بستی به نوع تغذیه دارد، در بدن چهار نوع خلط (مایع) وجود دارد که عبارت اند از: خون، صفرا، سودا (رسوبات خون) و بلغم (مایه لنف). حال اگر این چهار مایع به حالت تعادل باشد، شخص کاملاً سالم و با نشاط است. در غیر این صورت، اگر یکی از این مایعات به حالت عدم تعادل در آید، می گوییم که یکی از این مزاج ها غلبه کرده است. به عنوان مثال اگر در فردی مقداری صفرا افزایش یابد، می گوییم که شخص دچار مزاج صفراوی شده است. برای حفظ سلامتی بهترین روش این است که سعی کنیم تا این چهار نوع خلط به حالت تعادل درآید. چون سیسم مغز و اعصاب (اعصاب مرکزی) از طبعی سرد برخوردار است، یعنی گرایش به حالت اسیدی دارند. اگر افراد از غذاهای سردی بخش (اسیدی) مرتب استفاده کنند، این عضو حساس دچار اختلال و بیماری خواهد شد (مانند بیماری MS).
  • PH چیست: PH طبیعی خون در حالت عادی برابر با 4/7 است که گاه بر اثر نوع تغذیه تغییر می کند، اگر این تغییرات کاهش یابد، خون به طرف اسیدوز تمایل پیدا می کند و فرد به حالت اغماء می رود. همچنین اگر این عامل افزایش یابد خون انسان به طرف آلکالوز گرایش پیدا می کند و باز شخص به اغماء و انقباض ماهیچه ای و در نهایت به تتانی مبتلا می شود. وقتی که بیمار به طرف چنین حالتی گرایش پیدا می کند، ناخودآگاه به غذاهایی مانند: ماست، ترشی و … علاقه وافری نشان می دهد و با مصرف چنین غذاهایی بیماری گسترش می یابد و حال بیمار رو به وخامت می گذارد. بنابراین، این گونه بیماران باید از مصرف غذاهای اسیدی جداً خودداری نمایند.
  • تعادل اسید و باز: منظور از تعادل اسید و باز تنظیم غلظت یون هیدروژن در مایعات بدن است. تغییرات مختصر در غلظت یون هیدروژن نسبت به مقدار طبیعی، موجب تغییرات بارز در سرعت واکنش های شیمایی در سلول ها می گردد. به این معنی که بعضی از واکنش ها را آهسته و بعضی را تسریع می کند. به همین دلیل تنظیم غلظت یون هیدروژن یکی از جنبه های مهم هموستاز است (هموستاز یعنی ثابت نگاه داشتن مواد لازم در محیط داخلی بدن) که این کار را اندام های مختف بدن انجام می دهند تا بدن دچار اختلال نشود. حال برای درک بهتر و بیشتر مطالب فوق اثرات اسیدوز و آلکالوز را توضیح می دهیم.
  • اثرات اسیدوز و آلکالوز بر روی بدن: اسیدوز: اثر عمده اسیدوز بر روی بدن، تضعیف سیستم اعصاب مرکزی است. هنگامی که PH خون به طرف 7 حرکت کند، سیستم اعصاب مرکزی آنقدر ضعیف می شود که شخص در ابتدا حواس خود را از دست می دهد و بعد دچار اغما می شود. بیماری MS چون بیماری اعصاب مرکزی است با هر اسیدوزی، بیمار دچار حمله های مکرر می شود. با هر اسیدوزی این سیستم تضعیف می شود و پلاک های متعددی در مغز و نخاع ایجاد می شود. اگر این حالت ادامه پیدا کند، به مرور بیماری پیشرفت کرده، شخص دچار عدم تحرک و تعادل می شود و به مرور غلاف نورون ها تخریب می شود. حال اگر بخواهیم از پیشرفت این بیماری جلوگیری کنیم، بهتر است که از ایجاد اسیدوزهای مکرر جلوگیری کنیم، برای جلوگیری از این حالت باید بیمار سه کار را به دقت انجام دهد. 1) از عصبی شدن، حرص خوردن و حساس و زود رنج بودن باید بپرهیزد. 2) از یبوست مزاج پرهیز کند تا سموم خطرناک در روده بزرگ تولید نشود. 3) برای رسیدن به نتیجه بهتر، توصیه می شود که بیمار از مصرف کلیه غذاهای اسیدی یا سردی بخش خودداری کند. آلکالوز: اثر عمده آلکالوز بر روی بدن، افزایش تحریک سیستم عصبی است. این اثر، هم در سیتسم عصبی مرکزی و هم در سیستم عصبی محیطی حادث می شود. معمولاً اعصاب محیطی قبل از سیستم مرکزی مبتلا می شوند و به طور اتوماتیک و مکرر امواج عصبی از خود صادر می کنند. در نتیجه عضلات وارد یک حالت تتانی یعنی یک حالت اسپاسم تونیک می شوند. تتانی معمولاً در ابتدا، در عضلات ساعد ظاهر می شود و به سرعت در عضلات صورت و سرانجام در سرار بدن منتشر می شود. بیماران مبتلا به MS، غالباً دچار اسیدوز می شوند و به مرور تعادل خود را از دست می دهند. مصرف غذاهای سردی بخش (اسیدی) این حالت را ایجاد می کند و اگر همینطور ادامه یابد، تشدید می شود و باعث بروز حمله به شخص می شود.
  • اندام های کنترل کننده اسیدوز و آلکالوز: دو اندام مهم ریه ها و کلیه به طور مستمر تلاش می کنند تا حالت های اسیدوز و آلکالوز را کنترل نمایند. این اندام ها (PH) خون را به حالت تعادل نگه می دارند. البته ناگفته نمایند تلاش این اندام ها بستگی به مقدار یون هیدروژن موجود در بدن دارد. اسیدوز و آلکالوزهای تنفسی را، ریه ها کنترل می کنند، اما اسیدوز و آلکالوز متابولیکی، توسط کلیه ها کنترل می شوند. کلیه ها قادر هستند در صورت ایجاد اسیدوز (بستگی به مقدار یون هیدروژن دارد)، یک تا سه روز، مدام کار کنند تا بدن را به حالت تعادل در آورند. حال اگر فردی مرتب با مصرف غذاهای اسیدی، در بدن خود اسیدوز ایجاد کند، کار مضاعف کلیه ها را تداوم می بخشد؛ در نتیجه کلیه ها از کار می افتند، اسیدوز به سیستم اعصاب مرکزی حمله می کند و شخص بیمار می شود. پس مهم ترین علت به وجود آمدن MS وجود طبع سرد و خوردن غذاهای سردی بخش، عصبیت ها مکرر و حساسیت و زوردرنجی است. با آگاهی به این مطالب و شناخت طبع خود و شناخت طب مواد غذایی می توانید از این بیماری نجات پیدا کنید و به زندگی عادی خود برگردید.
  • متابولیسم مغز: متابولیسم مغز در حالت استراحت، 15 درصد متابولیسم کل بدن را تشکیل می دهد، با وجود اینکه جرم مغز فقط 2 درصد کل بدن است، متابولیسم مغز در حال استراحت حدود 5/7 برابر متابولیسم بقیه بدن است. قسمت اعظم بافت های بدن می توانند برای چندین دقیقه و بعضی تا نیم ساعت بدون اکسیژن به کار خو ادامه دهند. در این مدت سلول های بافتی انرژی خود را از طریق متابولیسم بی هوازی به دست می آورند که به معنی آزاد شدن انرژی تجزیه نسبی گلوکز و گلیکوژن اما بدون ترکیب با اکسیژن است. اما متأسفانه مغز قادر به انجام متابولیسم بی هوازی زیادی نیست و متابولیسم بسیار زیاد نورون ها اجازه چنین کاری را نمی دهد، زیرا انرژی بسیار زیادی برای هر سلول مغز در مقایسه با بیشتر بافت ها مورد نیاز است. دلیل دیگر این است که مقدار گلیکوژن انبار شده در نورون ها بسیار مختصر است. ذخایر اکسیژن در بافت های مغز بسیار اندک است، بنابراین فعالیت های نورون های مغز به رسیدن بدون وقفه اکسیژن وابسته است. بدین ترتیب مشخص می شود که چرا قطع ناگهانی جریان خون به مغز یا کمبود ناگهانی اکسیژن در خون می تواند در ظرف 5 تا 10 ثانیه موجب از هوش رفتن انسان شود.
  • غذای اصلی سلول های مغز: در شرایط طبیعی تقریباً تمام انرژی مصرف شده توسط سلول های مغز به وسیله گلوکز موجود در خون تأمین می شود. قسمت اعظم این گلوکز دقیقه به دقیقه و ثانیه به ثانیه از خون مویرگی گرفته می شود. یک صفت ویژه حمل گوکز به نورون ها این است که انتقال گلوکز به داخل نورون ها از طریق غشاء سلول، بر خلاف سلول های بافتی دیگر، بستگی به انسولین ندارد. حتی در بیمارانی که دیابت شدید دارند و ترشح انسولین در آنها صفر است، گلوکز کماکان به آسانی به داخل نورون ها انتشار می یابد، بدین ترتیب، عمل مغز در بیماران دیابتی مختل نمی شود و از بین نمی ورد. در بیماران مبتلا به MS هم، اگر انرژی کافی به مغز نرسد، دچار کمبود انرژی و خستگی زودرس خواهند شد.
error: محتوا محافظت شده می باشد.