لکه های قرمز پوست: عبارت است از لکه های قرمز رنگ پوست می توانند در نتیجه عوامل متعددی (از جمله عفونت، بیماری، التهابات پوستی یا آلرژی) ایجاد شده باشند. گاهی این لکه ها خود بخود از بین می روند و گاهی نیز به درمان نیاز دارند. گاهی شناخت دقیق علل ایجاد این لکه های قرمز پوستی ممکن است دشوار باشد و بدین ترتیب تشخیص درست علت، فاکتور مهمی در درمان این عارضه می باشد.
علت:
- راش های حرارتی (میلیاریا): زمانی ایجاد می شوند که غدد عرق زیر پوست مسدود می شوند. این عارضه به صورت برجستگی های کوچک قرمز با سطوح ناصاف است که می تواند همراه با خارش یا درد باشد. این ضایعات در چین های پوستی یا محل های تجمع عرق دیده می شوند. کودکان، افرادی که در نواحی گرمسیر زندگی می کنند و بیماران بستری بیشتر چنین مشکلی را تجربه می کنند. راه درمان این راش ها ساده است و با سرد کردن ناحیه انجام می شود. این راش ها معمولاً مشکل جدی نیستند و به صورت خود بخود طی چند روز از بین می روند.
- آنژیومای آلبالویی(همانژیومای آلبالویی): یک خال پوستی کوچک و غیرسرطانی است که به صورت یک لکه قرمز یا بنفش بر روی پوست ظاهر می شود و نتیجه حضور عروق خونی در سطح پوست است. این خال ها که در افراد بالاتر از 30 سال شایع است عموماً در قفسه سینه و گاهاً بر روی دست، پا و سر هم دیده می شوند که ممکن است برجسته یا همسطح پوست باشند. آنژیومای آلبالویی را می توان با معاینه چشمی تشخیص داد و معمولاً نیازی به درمان ندارد. در صورتی که این خال ها بر زیبایی فرد تأثیر منفی گذاشته باشند می توان آنها را با استفاده از لیزر برداشت.
- درماتیت تماسی:عارضه رایجی است که در صورت تماس پوست با عوامل التهاب زا یا آلرژیک ایجاد می شود و ممکن است در هر قسمتی از بدن دیده شوند. این حالت معمولاً به صورت راش های پوستی برجسته، خارش دار و قرمز بروز پیدا می کند ولی ممکن است ظاهر متورم یا خشک، ترک خورده یا پوسته پوسته داشته باشد. گاهی عامل بروز درماتیت تماسی کاملاً مشخص است. به طور مثال، فرد بیمار می داند که چنین حالتی بعد از تماس با نوعی گیاه ایجاد شده است. اما گاهی عامل ایجاد درماتیت مشخص نیست. در این موارد پزشک با درخواست انجام تست های پوستی عامل ایجاد عارضه را تشخیص می دهد. در بیشتر موارد، علائم درماتیت تماسی به صورت خود بخودی و بعد از چند هفته از بین می روند (در صورت عدم مواجهه مجدد با عامل ایجاد درماتیت). اما در موارد شدید ممکن است که نیاز به مصرف داروهای کورتونی و ضد حساسیت باشد.
- کچلی پوست (درماتوفیتوز): یک نوع عفونت قارچی رایج است که موجب ایجاد راش های حلقوی، قرمز و لکه لکه با حاشیه برجسته می شود. گاهی این ضایعه با پوسته پوسته شدن همراه است، اما در هر صورت فاقد درد می باشد. این ضایعات عموماً روی دست و پاها ظاهر می شوند ولی ممکن است در هر نقطه ای از بدن دیده شوند. درماتوفیتوز بسیار مسری است و به راحتی از طریق تماس پوستی یا سطوح در تماس با پوست از فردی به فرد دیگر انتقال می یابد. تشخیص این ضایعه عموماً توسط پزشک و بر اساس ظاهر آن انجام می شود. درمان کچلی پوست تحت نظارت پزشک و با مصرف دارو است.
- راش های دارویی: زمانی ایجاد می شود که بدن نسبت به فرآورده دارویی واکنش حساسیت نشان دهد. این راش ها به صورت برجستگی های قرمز رنگ، راش های مسطح، راش های قرمز تیره یا بنفش، پوست فلس دار یا تاول دیده می شوند. این عارضه ممکن است درجات مختلفی از شدت را داشته باشد و گاهی حتی نیاز به فوریت پزشکی نیز دارد. درمان این عوارض معمولاً با توقف مصرف فرآورده دارویی حساسیت زا و تحت نظر پزشک انجام می شود. در صورتی که پس از قطع مصرف دارو این راش ها از بین نروند، درمان دارویی مناسب جهت خنثی کردن اثر داروی مصرفی حساسیت زا ضروری است.
- پیتریازیس رزه آ (Pityriasis Rosea): انواعی از ضایعات خوش خیم هستند که عموماً در نوجوانان و جوانان دیده می شوند. این حالت با ظهور یک لکه قرمز بزرگ روی پوست قفسه سینه، شکم یا پشت آغاز شده و به دنبال آن ضایعات کوچکتر حلقوی ظاهر می شوند. این ضایعات ممکن است همراه با خارش باشند و ظاهر فلس مانند داشته باشند. عامل اصلی ایجاد این عارضه مشخص نیست، اما به نظر می رسد که با عفونت باکتریایی یا ویروسی مرتبط باشد. لکه ها عموماً بعد از 6 تا 8 هفته از بین می روند. در صورتی که از بین نروند نیاز به مصرف داروهای ضد ویروسی یا ضد التهاب احساس می شود.
- نقاط خونی (پورپورا):این لکه های خونی به رنگ قرمز یا بنفش هستند و به صورت نقاط کوچک/ بزرگ بر روی پوست یا در داخل دهان ظاهر می شوند. این ضایعات حاصل پاره شدن عروق خونی کوچک و تجمع خون در زیر پوست است. پورپورا عموماً به خودی خود خطرناک نیست اما ممکن است نشانه مشکلات دیگری مانند اختلالات انعقادی خون نیز باشد. بنابراین با حل مشکل زمینه ای، این لکه ها از بین می روند.
- درماتیت آتوپیک: یک عارضه مزمن و رایج است که به صورت راش های التهابی، قرمز، خارش دار و فلس دار در محل چین های پوستی دیده می شود. درماتیت آتوپیک معمولاً در کودکان زیر 5 سال دیده می شود و با مصرف داروهای ضد التهاب یا حساسیت درمان می شود.
- خارش شناگران: این نوع لکه های پوستی به صورت ضایعات برجسته، قرمز و خارش دار پس از شنا در آب های آلوده به شیستوزوما ظاهر می شود. این راش ها مسری نیستند و با ضد التهاب ها درمان می شوند. گاهی پزشک همراه با داروی ضد التهاب، آنتی بیوتیک را نیز تجویز می کند.
- پسوریازیس: یک بیماری خود ایمنی پوستی است که می تواند نتیجه استرس، دارو، عفونت، آسیب، یا فاکتورهای محیطی باشد. ضایعات به صورت راش های قرمز رنگ با پوسته های نقره ای در سطحشان دیده می شوند. ضایعات عموما در آرنج، زانو یا پوست سر دیده می شوند و نتیجه تحریک سلول های پوست توسط سیستم ایمنی هستند که باعث افزایش تولید بی رویه آن ها می شود. درمان این نوع لکه های پوستی با توجه به شدت آن متفاوت است و ممکن است نیاز به مصرف داروهای ضد التهاب موضعیداشته باشد.
- لیکن پلانوس (Lichen Planus): یک بیماری خود ایمنی است که منجر به ظهور نقاط قرمز داخل دهان، ناخن ها، پوست سر، ناحیه تناسلی، چشم ها، گلو و دستگاه گوارش گردیده و به صورت راش های مسطح، خارش دار، و بنفش دیده می شود. این بیماری مسری نیست و ممکن است به صورت خود بخودی بهبود یافته یا به فرم مزمن در بیاید که نیاز به مصرف دارو دارد. این بیماری عموماً در زنان یا افرادی با سنین 30 تا 60 سال دیده می شود و علت آن به طور کامل شناخته نشده است، اما برخی متخصصان معتقدند که ممکن است که بیماری جنبه ژنتیکی داشته باشد.
- پتشی:نقاط قرمز کوچکی هستند که به صورت ناگهانی روی بازوها، پاها و شکم ظاهر می شوند. نقاط معمولاً بدون خارش هستند، اما قدرت گسترش در سایر نقاط بدن را دارند. پتشی به خودی خود مشکلی ایجاد نمی کند اما نشانه وجود عفونت منتشره، تروما، اختلالات خونریزی دهنده یا واکنش آلرژیک هستند. پزشک با تشخیص علت ایجاد بیماری می تواند در جهت رفع آن اقدام کند.
- جوش: زمانی شکل می گیرند که منافذ پوست با چربی یا سلول های مرده مسدود شود. جوش های قرمز التهابی بزرگ ناشی از دخالت باکتری ها در ایجاد جوش هستند. اکثر جوش ها بدون مصرف دارو و به صورت خود بخودی قابل درمان هستند. به خاطر داشته باشید که در صورتی که بروز هر نوع لکه قرمز پوستی با تب، خستگی، تنگی نفس، درد یا تورم شدید، یا ترشحات همراه باشد، نیازمند رسیدگی پزشکی فوری و مراجعه به پزشک است.
تشخیص:
- آزمایش خون
- انجام معاینات بالینی و گرفتن شرح حال از بیمار.
درمان طب نوین:
- درمان به علت زمینه ای آن بستگی دارد.
درمان طب سنتی:
- شستشوی بدن با سرکه در حمام.
- درمان بیماری به علت زمینه ای آن بستگی دارد.
- حجامت عام و حجامت ساق و زالو درمانی اطراف موضع.
- هر 12 ساعت یک قاشق مرباخوری سیاهدانه و عسل بخورید.
- روزی سه مرتبه برگ های تازه کاهو را بکوبید و روی آن ضماد کنید.
- برای برطرف کردن لک های سرخ رنگ (سرخ و لیک) باید به رب نارنج نمک بزنید و روزی سه مرتبه آن را روی لک ها بمالید و مدتی صبر کنید تا خشک شود، بعد بشویید.
- دویست گرم برگ ازگیل یا میوه ازگیل و یا برگ و میوه را با هم در یک لیتر آب بجوشانید، بعد کنار آتش بگذارید تا ته نشین شود، سپس ته نشین شده آن را با أسرین یا یکی از کرم های زیبایی مخلوط کنید و هر شب بمالید.
فعالیت:
- هیچ محدودیتی وجود ندارد.
رژیم غذایی:
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای پرهیز کنید.