لکه ماه گرفتگی: عبارت است از ماه گرفتگی، نوع معمولی از تغییر رنگ روی پوست شماست که در هنگام تولد یا در هفتههای اول تولد به وجود میآید. این لکهها معمولاً غیرسرطانی هستند. این لکهها روی صورت یا بدن به وجود میآیند. لکههای ماهگرفتگی در رنگ، اندازه، و شکل ظاهری متفاوت هستند، برخی از آنها همیشگی هستند و ممکن است با گذشت زمان بزرگتر شوند در حالی که برخی دیگر کاملاً محو میشوند. اغلب لکههای ماه گرفتگی بیخطرند، با این وجود برخی از آنها نشانهای از یک بیماری هستند. در برخی از موارد به دلایل زیبایی، این لکهها برداشته میشوند.
علت:
- از عوامل ماه گرفتگی روی صورت این است که مادر باردار هنگام ماه گرفتگی به ماه نگاه کند.
تشخیص:
- انجام معاینات بالینی و گرفتن شرح حال از بیمار
درمان طب نوین:
- اغلب ماهگرفتگیها بیضرر بوده و نیازی به برداشتن آنها نیست، با این حال برخی از آنها به لحاظ زیبایی ممکن است برای شما ناراحتی ایجاد کنند. دیگر انواع لکهها نظیر همانژیوم و خالها ممکن است خطر ابتلا به برخی بیماریها مانند سرطان پوست را افزایش دهند. این لکهها باید تحت نظر متخصص پوست کنترل شوند و ممکن است نیاز باشد آنها را برداریم.
- لیزر: درمان به کمک لیزر میتواند لکهها را برداشته یا به طور قابل توجهی روشن کند تا باعث شود کمتر دیده شوند. این نوع از درمان توسط متخصص پوست یا جراح انجام خواهد شد و قابل ذکر است که در این روش از پرتوهای بسیار متمرکز استفاده میشود. این روش درمان برای نوزادان بسیار موفقیتآمیز بوده، در حالی که برای کودکان و بزرگسالان هم قابل استفاده میباشد. در این روش به چند جلسه درمان نیاز میباشد و با توجه به ناراحتیهایی که ایجاد میکند ممکن است به بیحس کنندههای موضعی نیاز پیدا کنید. لازم به ذکر است که این روش نتایجی همیشگی به دنبال خواهد داشت، اگرچه موقتاً پوست کمی ورم کرده و ممکن است کبود شود.
- مسدود کننده های بتا: مسدودکنندههای بتا داروهایی خوراکی هستند که برای درمان فشارخون بالا مورد استفاده قرار میگیرند. پروپرانولول نوعی از مسدودکنندههای بتاست که میتواند به منظور کاهش اندازه همانژیوم نیز مورد استفاده قرار گیرد. این دارو از طریق کوچک کردن رگهای خونی و کاهش جریان خون منجر به محوشدن و کوچک شدن همانژیوم میگردد. تیمولول، نوع دیگری از مسدودکنندههای بتا به طور موضعی مورد استفاده قرار گرفته و نتایج مشابهی به دنبال خواهد داشت.
- کورتیکواستروئیدها: کورتیکواستروئیدها نوعی داروی ضدالتهاب هستند که میتوانند به صورت خوراکی مصرف شوند یا مستقیماً تزریق گردند، سپس به طور مستقیم در رگهای خونی عمل نموده و منجر به کوچک شدن لکههای ماهگرفتگی میشوند.
- عمل جراحی: به کمک عمل جراحی برخی از لکههای ماه گرفتگی به راحتی برداشته میشوند، همانژیومهای خیلی عمیق که ممکن است به بافتهای اطرافشان آسیب بزنند مثالی از این لکهها میباشند. برخی خالهای بزرگ نیز از طریق جراحی برداشته میشوند. این عملها معمولاً به صورت سرپایی انجام میشوند و حتی ممکن است به جای بیمارستان در مطب متخصص پوست انجام گیرند. در این عمل، پزشک متخصص پس از بیحس کردن ناحیه مورد نظر به کمک یک چاقوی جراحی کوچک لکه ماه گرفتگی را برمیدارد. اگر اندازه لکه بزرگ باشد، این عمل ممکن است طی چند جلسه انجام شود. Tissue expansion نوعی دیگر از تکنینکهای جراحی میباشد که به منظور از بین بردن جای زخم ناشی از برداشتن ماهگرفتگی انجام میگیرد. در این روش یک بالون زیر پوست قرارداده شده و بدینترتیب پوست سالم رشد کرده و ناحیه ماهگرفتگی را پوشش میدهد، سپس بالون برداشته میشود.
درمان طب سنتی:
- حجامت موضعی 3 بار با فاصله یک ماه
- هر شب شنبلیله کوبیده را بر آن ضماد کنید.
- هر شب شاهی تازه را بکوبید و هنگام خوابیدن روی آن ضماد کنید.
- برای مدت زیادی، پسته وحشی را نرم کوبیده و هر شب هنگام خواب بر روی آن ضماد کنید.
- شتر که ذبح شد، شش آن را تا گرم است روی لک ماه گرفتگی بگذارید و هر روز این کار را تکرار کنید.
- شب ها هنگام خوابیدن زرده تخم مرغ خام را با عسل مخلوط کرده و روی لک ماه گرفتگی ضماد کنید.
- برای برطرف کردن آثار ماه گرفتگی که روی پوست مانده باشد، هر شب فضله گنجشک را بر آن ضماد کنید.
- از درمان های آن داروی پوست مالیدنی است که موجب از بین رفتن، تغییر رنگ و رویش پوست جدید می شود.