عفونت خون: عبارت است از عفونت خون در پی ورود باکتریها به جریان خون ایجاد میشود. با اینکه تعریف پزشکی عفونت خون کمی متفاوت است، ولی این تعریف برای توصیف باکتریمی، سپتیسمی و سپسیس نیز استفاده میشود. سپسیس نوعی عفونت خطرناک است که ممکن است به مرگ منجر شود. عفونت خون در صورت عدم درمان به موقع، به سرعت به سپسیس تبدیل میشود. بنابراین تشخیص و درمان سریع عفونت خون ضروری است. با این تفاسیر شناخت عواملی که منجر به بروز عفونت خون میشوند، ضروری است و به شما کمک میکند از وقوع آن پیشگیری کنید.
علائم:
- ضعف
- تنفس سریع
- تب شدید یا متوسط
- شوک (افت فشار خون)
- عدم تولید یا تولید اندک ادرار
- از کار افتادگی یا نارسایی اندامها.
- رنگپریدگی مخصوصاً در صورت
- لرز شدید که بدن را تکان می دهد.
- افزایش سرعت ضربان قلب یا تپش قلب
- کنفوزیون (نوعی حالت گیجی و کاهش هوشیاری)
- خالهای قرمز بر روی پوست که ممکن است بزرگتر و شبیه کبودی ناشی از ضربات شود
علت:
- عفونت خون زمانی ایجاد میشود که باکتریِ عامل عفونت در یکی از اعضای بدن، وارد جریان خون شود. به حضور باکتری در خون باکتریمی یا سپتیسمی گفته میشود. با اینکه اصطلاحات سپتیسمی و سپسیس را معمولاً با تعاریف مشابه به کار میبرند، ولی از لحاظ فنی این دو اصطلاح با یکدیگر تفاوت دارند. سپتیسمی به معنای وجود باکتری در خون است که میتواند منجر به بروز سپسیس شود. سپسیس حالت شدید عفونت خون است که اگر با درمان مناسب پاسخ داده نشود، زندگی فرد را تهدید خواهد کرد. با اینحال هرگونه عفونت ناشی از باکتری، قارچ یا ویروس میتواند موجب بروز سپسیس شود و نیازی نیست حتماً عامل ایجاد این عفونتها در جریان خون فرد وجود داشته باشد. این دسته عفونتها معمولاً در ریه، شکم و دستگاه ادراری به وجود میآیند. سپسیس اغلب در افرادی رخ میدهد که بستری شدهاند، زیرا در این مواقع احتمال بروز عفونتها بالاتر است. عفونت خون به معنای ورود باکتریای به جریان خون است که قبلا در جایی از بدن عفونت ایجاد کرده است. بنابراین تا زمانی که یک عفونت اولیه رخ نداده باشد، سپسیس ایجاد نمیشود. برخی از شایعترین علل عفونتهای منجر به سپسیس عبارتند از:
- سینه پهلو
- عفونت شکمی
- عفونتهای پوستی
- عفونت کلیه یا دستگاه ادراری.
- کشیدن دندان یا عفونت دندان.
- عفونت ناشی از نیش آلودهی حشرات
- قرار گرفتن زخمهای باز در معرض محیط.
- عفونتهای ناشی از باکتریهای مقاوم به دارو.
- قرار گرفتن زخم ناشی از عملهای جراحی در معرض باکتریها یا عوض نکردن به موقع بانداژ.
- عفونتهای ناشی از کاتتر (لولهای نازک و منعطف) که برای کارهایی مانند دیالیز و شیمی درمانی استفاده میشوند.
پیشگیری:
- بهترین راه برای پیشگیری از عفونت خون، درمان و پیشگیری از بروز عفونتهاست. باید از زخمها با تمیز نگهداشتن و تعویض به موقع بانداژ مراقبت کرد تا دچار عفونت نشوند. اگر عمل جراحی داشتهاید، شاید پزشکتان برای مقابله با عفونتها برایتان آنتیبیوتیک تجویز کند. بهتر است زمانی که به عفونت مشکوک هستید، فوراً به پزشک مراجعه کنید. چنانچه مستعد بروز عفونت هستید، از قرار گرفتن در جاهایی که احتمال مواجهه با باکتریها، قارچها و ویروسها زیاد است خودداری کنید.
عوارض احتمالی:
- عفونت خون میتواند منجر به مرگ بیمار شود. بر اساس اعلام مایو کلینیک (یکی از معتبرترین مراکز و دانشگاههای علوم پزشکی جهان)مرگ ناشی از شوک سپتیک در نیمی از موارد ابتلا به این عارضه دیده میشود و حتی در صورت درمان موفق، سپسیس میتواند آسیبهای دائمی به همراه داشته باشد. یکی از این مشکلات افزایش احتمال عفونتها در آینده است. هرقدر درمان پزشکتان را بهتر اجرا کنید، احتمال بهبودی کاملتان افزایش مییابد. درمان سریع و تهاجمی در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستان شانس رهایی از سپسیس را افزایش خواهد داد. بسیاری از افراد بدون پیامدهای بعدی از سپسیس خفیف بهبود مییابند. با مراقبتهای مناسب ظرف مدت ۱ یا ۲ هفته حال بیمار بهتر میشود. اما اگر از سپسیس شدید نجات پیدا کنید، باز هم پیامدهای خطرناک آن شما را تهدید خواهد کرد. برخی از عوارض جانبی بلندمدت سپسیس عبارتند از: افزایش احتمال بروز لختههای خونی، از کار افتادگی اعضا. ممکن است فرد برای ادامهی زندگی به عمل جراحی یا اقداماتی نیاز داشته باشد، مرگ بافت یا قانقاریا؛ ممکن است نیاز باشد بافت یا اندام تحت تأثیر قطع شود.
تشخیص:
- تشخیص عفونت خون توسط خود فرد کار دشواری است، زیرا علائم آن با علائم بسیاری از بیماریهای دیگر یکسان است. بهترین روش برای تشخیص سپتیسمی مراجعه به پزشک است. پزشک قبل از هر چیز شما را معاینه میکند. این معاینه شامل اندازهگیری دمای بدن و فشار خون است. اگر پزشک پس از معاینه به عفونت خون مشکوک باشد، آزمایشات دقیقتری برای پیدا کردن علائم عفونتهای باکتریایی انجام خواهد داد. سپتیسمی با آزمایشهای زیر قابل تشخیص است:
- آزمایش انعقاد خون
- آزمایش کشت خون
- پرتو ایکس از قفسه سینه
- آزمایش سطح اکسیژن خون
- آزمایش شمارش سلولهای خون
- آزمایش عملکرد کلیه و الکترولیتها
- آزمایش ادرار ازجمله آزمایش کشت ادرار
- شاید پزشک برای احتیاط تصویربرداری نیز برایتان تجویز کند. این آزمونها که شامل پرتو ایکس، سیتیاسکن، امآرآی و فراصوت هستند به تشخیص عفونتهای موجود در اندامهای بدن کمک میکنند.
- علاوه بر اینها ممکن است پزشکتان عملکرد کلیه، کبد و تعادل الکترولیتها را نیز بررسی کند. اگر بر روی پوستتان زخمی وجود داشته باشد، ممکن است پزشک از ترشحات آن نمونه برداری کند تا نوع باکتریهای موجود را شناسایی کند.
درمان طب نوین:
- درمان سریع عفونت خون ضروری است، زیرا عفونت میتواند به سرعت به بافتها و دریچههای قلب گسترش بیابد. در صورت بروز عفونت خون احتمالاً نیاز است بیمار در بیمارستان بستری شود. در صورتیکه علائمی مانند شوک در فرد ایجاد شود، باید او را به بخش مراقبتهای ویژه منتقل کرد. علائم شوک عبارتند از: رنگپریدگی، ضربان تند ولی ضعیف، تنفس تند ولی کمعمق، سرگیجه و عدم هوشیاری، فشار خون پایین، ممکن است برای ثبات فشار خونتان و کمک به رهایی از شر عفونتها اکسیژن و مایعات به صورت وریدی به شما تزریق شود. لخته شدن خون نگرانی دیگری است که در بیماران بیتحرک وجود دارد. سپسیس معمولاً با مصرف زیاد مایعات، تزریق داخل وریدی و آنتیبیوتیکهایی که باکتریهای عامل عفونت را هدف قرار میدهند، درمان میشود. گاهی اوقات برای کمک به تعادل فشار خون، مصرف موقت برخی داروها نیاز است. این داروها وازوپرسور نام دارند. اگر سپسیس به قدری شدید باشد که موجب از کار افتادگی چندین عضو شود، ممکن است هوا به کمک دستگاه وارد بدن بیمار شود. اگر سپسیس موجب از کار افتادگی کلیه شود، بیمار باید بهطور موقت تحت دیالیز قرار بگیرد.
درمان طب سنتی:
- حجامت عام انجام دهید.
- دمنوش چوب نعناع میل کنید.
- بعد از آب شور، آب سرکه زداینده است.
- در دسترس ترین درمان سموم گوارشی، آب است.
- اوکالیپتوس هم همین سم زدایی را انجام می دهد.
- اگر از جعفری، کرفس همچنین آب پرتقال زیاد استفاده کنید خون پاک و ضد عفونی می گردد.
- دود گل ماهور و عنبر نصارا عفونت کش قوی هستند. دود عنبر نصارا اگر یک بار استفاده شود خوب است.
- عرق کاسنی + عرق بید + عرق بیدمشک را به نسبت مساوی مخلوط کرده و دو استکان بعد از هر غذا میل نمایید. (بسیار مجرب)
- ولی قوی ترین زداینده های گوارشی، نعناع و نعنائیان (مثل: پونه، آویشن، شوید و … که نعناع و پونه برترین هایش هستند) می باشند.
- بعد ازآب، آب نمک (آب گرم شور) است که هم با استفراغ سم را خارج می کند و هم به لحاظ این که گرمی و لینت دارد از طریق روده دفع می شود.
- داخل شلغم را خالی کنید و در فضای خالی شده عسل بریزید 3 ساعت بعد، شلغم آب انداخته و معجون حاصل يكي از بهترین و قوی ترین داروهای سرماخوردگی ست.
- برای درمان اورژانسی بهترین راهکار حجامت عام است. مسمومیت از هر عاملی که باشد فرقی نمی کند، بلافاصله بیمار را باید حجامت کرد. با حجامت بیمار را به وضعیت عادی بر می گردانید.
- آویشن 15 گرم + ناخنک 30 گرم + اسطوخدوس 25 گرم + نعناع 15 گرم + پودینه 15 گرم، 10 گرم در 500 سی سی آب کمی پس از جوشاندن قبل از هر غذا دو استکان میل نمایید. (بسیار مجرب).
- سپس با داروهای قی آور مثل ترکیب (یک استکان گلابی داغ + یک استکان آب ولرم + 2 قاشق غذاخوری نمک دریا) باعث می شوید که بیمار بالا بیاورد و معده و کبد از وجود عامل مسمومیت زا پاکسازی گردد.
- گل بنفشه 15 گرم + پرسیاوشان 15 گرم + پوست بید 20 گرم + خارخسک 20 گرم + ناخنک 15 گرم، دو قاشق غذاخوری (ده گرم) در دو لیوان آب پانصد سی سی کمی پس از جوشاندن دو استکان قبل از غذا میل نمایید. (بسیار مجرب)
- اگر مدت زیادی در حدود 3 ساعت و بیشتر از مسمومیت گذشته باشد می توان به بیمار داروی مسهل مثل (دم کرده 2 قاشق غذاخوری گل سرخ + یک قاشق غذاخوری برگ سنا) را داد تا با کمک اسهال عامل مسمومیت از تن بیمار دفع گردد.
- پونه 10 گرم + آویشن 10 گرم + ریشه ایرسا 50 گرم + گل بنفشه 15 گرم + ریشه کاسنی 15 گرم + نعناع 15 گرم، ریشه ها را نیم کوب کرده، همه را مخلوط نموده، پانزده گرم در پانصد سی سی آب کمی جوشانده قبل از غذا دو استکان میل نمایید. (بسیار مجرب)
- شیرین بیان 15 گرم + پر سیاوشان 15 گرم + گل بنفشه 15 گرم + ریشه کاسنی 40 گرم + پوست بید 15 گرم + شاه تره 5 گرم + تخم خرفه 15 گرم، ریشه ها را نیم کوب همه را مخلوط نموده پانزده گرم در پانصد سی سی آب جوشانده دو استکان قبل از هر غذا میل نمایید. (بسیار مجرب)
- سوپ جو با گشنیز زیاد برای درمان عفونت کودکان بسیار نافع است و ترکیب عسل + آبلیموی تازه + آب، بسیار مفید است و پوره سیب + گلاب برای بچه ای که بدنش در معرض بیماری است بسیار سودمند است. اگر عفونت، کل بدن بچه را گرفت ابن سینا می گوید دور مقعد بچه را سه تا زالو بگذارید.
- هنگام داشتن عفونت از مصرف فرآورده های حیوانی (لبنیات، انواع گوشت، تخم مرغ و مرغ)، قند و شکر و هرچیزی که از این فرآورده داخل آن باشد، سوسیس و کالباس، فست فود، آب یخ، نوشابه، انواع کنسرو، شکلات، کاکائو، پرتقال، نارنگی، خیار، نسکافه، قهوه، شیرینی های قنادی، غذاهای سرخ کرده، غذاهای گوشتی و لبنی (چون این مواد در آزمایشگاه برای کشت میکروب استفاده می شود) پرهیز کنید.
- روش تهیه آنتی بیوتیک طبیعی پنج میوه: برای درمان بیماریهای عفونی می توان در منزل یک آنتی بیوتیک طبیعی تهیه کرد: دو لیوان از مخلوطِ رنده شدهِ: “سیب، به، شلغم، زردک یا هویج، کدو حلوایی ” را با یک استکان آب ۲۵ دقیقه بجوشانید سپس یک قاشق شیره انگور طبیعی اضافه و مخلوط کنید، و این خوراکی را بجای وعده ناهار و شام بخورید. چون در این خوراک هویج وجود دارد بعد از ۲۴ ساعت قابل استفاده نیست.
داروها:
- سفپیم
- مروپنم
- سفوتتان
- سفالوتین
- ایمی پنم
- پنی سیلین
- کلرامفنیکل
- آمپی سیلین
- ونکومایسین
- سفتریاکسون
- آموکسی سیلین
- فلوکلوگزاسیلین
- دروترکوگین آلفا
فعالیت:
- تا زمان بهبودی کامل از انجام هرگونه فعالیت شدید بدنی پرهیز کنید.
رژیم غذایی:
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای، لبنیات پاستوریزه، غذاهای گوشتی و همچنین غذاهای سرد و گرم بدون مصلح غذایی پرهیز کنید.
- خوردنی های مفید: خوراک نخود فرنگی با پنیر سویا، خوراک نخود فرنگی با شوید، خوراک نخود فرنگی با کدو، خوراک باقلا، خوراک عدسی با صیفی جات، خوراک کدو خورشتی با سویا، خوراک کدو خورشتی با قارچ، خوراک کدو خورشتی با کرفس، خوراک قارچ و لوبیا سبز، خوراک قارچ و فلفل دلمه ای، لقمه قارچ و سویا، خوراک قارچ با سس، خوراک قارچ طعم دار، خوراک قارچ و ذرت، خوراک قارچ و بامیه، تاس کباب قارچ و سویا، خوراک صیفی جات، خوراک گل کلم، خوراک لوبیا سبز ۱، خوراک لوبیا سبز ۲، بورانی گوجه بادمجان، خوراک بادمجان و غوره، خوراک سویا با سبزیجات، خوراک سویا با رب انار، خوراک سویا با نخود، تاس کباب سویا، خوراک پنیر سویا، لوبیا با سویا، خوراک لوبیا ساده، خوراک بامیه با سویا، خوراک بامیه و لوبیا چشم بلبلی، خوراک تند بامیه، خوراک نخود با شوید، خوراک نخود با قارچ، خوراک نخود با سویا، خوراک نخود با سیب زمینی، خوراک نخود با کدو بادمجان، خوراک دال عدس، خوراک بورانی، خوراک مخلوط، آش ماش، آش سماق، آش عدس ۱، آش حبوبات و غله ۲، آش جو با لوبیا سبز، آش جو با حبوبات ۱، آش جو با حبوبات ۲، آش شلغم ۱، آش شلغم ۲، آش گوجه سبز، آش گوجه فرنگی ۲، آش مرزه، حلیم جو، لوبیا سبز پلو ۳، خورش فسنجان با کدو حلوایی، خورش فسنجان با سویا، خورش شهد فسنجان، خورش فسنجان با اسفناج، خورش آلو و قیسی، خورش قیمه بادمجان، خورش کدو بادمجان، خورش بامیه با سویا ۱، خورش بامیه با سویا ۲، خورش بامیه با دال عدس، خورش بامیه با قارچ، خورش دال عدس با قارچ، خورش دال عدس با تمر هندی، خورش لوبیا سبز، خورش کدو خورشتی، خورش کلم بروکلی با سویا، خورش هویج و به، خورش گوجه سبز، خورشت قیمه قارچ، خورشت کنگر، سوپ صیفی جات ۱، سوپ صیفی جات ۲، سوپ کدو خورشتی، سوپ کدو حلوایی، سوپ جو ۱، سوپ جو ۲، سوپ دال عدس، سوپ اسفناج، سوپ شلغم، سوپ لوبیا سبز، سوپ قارچ ۱، سوپ قارچ ۲، سوپ بامیه، سوپ کلم قمری، سوپ کلم بروکلی ۱، سوپ کلم بروکلی ۲، سوپ گل کلم، سوپ کلم برگ، سوپ گشنیز، سوپ کدو قلیانی، سوپ بلغور و کرفس، سوپ کلسیم، سوپ جو با شیر سویا، سوپ شهد نما، سوپ زرشک با جعفری، سوپ کاهو سبز، سوپ جو و اسفناج، کتلت اسفناج، برگر کدو خورشتی، فلافل ساده، فلافل تنوری، فلافل با جعفری، دلمه کدو خورشتی، دلمه برگ انگور، کشک سویا، سس گل کلم، سس مایونز گیاهی، سس نخود جوانه زده، سس گوجه فرنگی ۱، سس گوجه فرنگی ۲، سس معطر، سس مخصوص ۱، سس مخصوص ۲، سس زیتون، سس جعفری.
- خوردنی های مضر: عدس پلو ساده، نخود فرنگی پلو ۱، خورش شوید باقالی.
نکته:
- طریقه مصرف همیشه از سیب: آب سیب را بگیرید و بجوشانید، وقتی که به اشباع رسید آن را در یخچال نگه دارید و صبح به صبح یک لیوان از آن را مصرف بکنید و این آب سیب انسان را بشاش و با نشاط نگه می دارد و خونساز هم هست، آن های که کم خونی دارند، پوره سیب را رنده کرده و همراه با عسل مصرف کنند.
- مسمومیت غذایی و دارویی مشکلی است که بسیار خطرناک است. در بسیاری از موارد منجر به فوت می گردد. پس همه باید در این مورد اطلاعات دقیقی داشته باشیم تا بتوانیم از جان خود و اطرافیان مراقبت نماییم.
- در مسمومیت های دارویی، افراد در این نوع بیماری ها یا به کما می روند و یا دیالیز می شوند، افراد به کما رفته را حجامت کردن بلافاصله به هوش آمدند و حالشان خوب شد اما افرادی که دیالیز می کردند معمولاً با عوارض، همراه هستند، رزمنده ای بود وقتی که شیمیایی شدند می گفت من 12 نفر را در آن حال توانستم حجامت بکنم و بعداً آن 12 نفر مشکلی پیدا نکردن و بقیه یا شهید شدند و یا دچار مشکلات سخت شدند.