سیاهی رفتن چشم هنگام برخواستن از زمین: عبارت است از این عارضه برای خیلی از افراد ایجاد می گردد؛ هرچند این سرگیجه ممکن است بی ضرر به نظر برسد، اما اگر این سرگیجه ها فراتر از پدیده هر از گاهی بوده و حتی در زمان ایستادن های طولانی هم روی دهد، نشان دهنده وجود مشکل می باشد. به طور مثال افرادی که افت فشارخون وضعیت تأخیری دارند، اگر بیشتر از سه دقیقه در حالت ایستاده قرار گیرند، فشارخون شان فوراً افت پیدا کرده و منجر به سرگیجه و تاری دید می شود.
علت:
- بارداری
- کم خونی
- پارکینسون
- کم آبی بدن
- افزایش سن
- آب و هوای گرم
- استعمال مواد مخدر
- اختلال در سیستم عصبی خودمختار
- استراحت طولانی مدت در رختخواب
- مصرف ناکافی مایعات و آرتروز گردن
- استفاده از برخی داروها نظیر داروهای فشار خون و داروهای ضد افسردگی
- خونریزی، اسهال، استفراغ: افت ناگهانی فشار در این بیماری ها عاملی است برای سیاهی رفتن چشم.
- تعریق زیاد: به هنگام تعریق شدید، آب و نمک زیادی از بدن دفع می شود و در صورت استفاده نکردن از مایعات، فرد دچار سیاهی رفتن چشم می گردد.
- بیماری قلبی: ضعف عضلات قلب و عدم پمپاژ مناسب باعث تجمع مایعات عروق داخل پاها شده و خون کافی به مغز نمی رسد، لذا فرد دچار سیاهی رفتن چشم می گردد.
- سرماخوردگی و آلرژی: این دو عارضه در سیاهی رفتن چشم تأثیر زیادی ندارند مگر این که سرماخوردگی پیش رفت کرده باشد و در پرده های مغز اثر نامطلوبی گذاشته باشد.
- موارد دیگر: (ناراحتی های کلیوی، داشتن اضافه وزن، تغذیه نادرست، استعمال دخانیات، نوشیدن الکل و یا عدم تحرک کافی) می توانند در طولانی مدت باعث سیاهی رفتن چشم گردند.
- ناراحتی های گوش: زمانی که میزان مایعات گوش میانی دچار اختلال گردد (حال به خاطر عفونت، استرس، سابقه آسیب دیدگی مخچه به علت تصادف یا مسائل دیگر و …) فرد دچار سرگیجه و سیاهی رفتن چشم می گردد.
- کاهش فشار خون: یکی از عوارض غلبه صفرا أفت فشارخون است که وقتی شخصی تغییر وضعیت می دهد یعنی از حالت خوابیده یا نشسته به طور ناگهانی به حالت ایستاده در می آید چشمان فرد، سیاهی می رود؛ زیرا در این وضعیت، برای چند ثانیه، خون به مغز و مخچه نمی رسد، بنابراین فرد دچار سرگیجه و سیاهی رفتن چشم می شود و بعد از چند ثانیه مشکل برطرف می گردد.
- اختلالات عروقی: افرادی که در حالت نشسته، فشار خون شان ۱۲ است، اما به محض ایستادن، فشارشان به ۱۰ تقلیل می یابد، نشان دهنده اختلال در سیستمی است که باید فشار را تنظیم کند؛ یعنی سیستمی که باید عروق رگ های پا را تنگ کند تا به هنگام ایستادن، خون به مغز برسد، درست عمل نمی کند و به همین علت، زمانی که فرد صبح از خواب بیدار می شود، در میانه راه چشمانش سیاهی می رود.
- افراد مبتلا به فشارخون بالا: افزایش فشار خون، یکی از مسائلی است که باعث سیاهی رفتن چشم ها می شود؛ این مشکل عمدتاً در افراد میانسال و در کسانی که از داروهای فشارخون با دز بالا استفاده می کنند. مشاهده می شود؛ آریتیمی قلب و تپش قلب نیز می تواند سبب بروز این مشکل شود.
- تشنج: گاهی یک حمله تشنجی یا به ندرت بیماری ام اس می توانند باعث بروز این مشکل در افراد شوند؛ سیاهی رفتن چشم ها در افراد میان سال شایع تر است تا افرادی که در سنین نوجوانی جوانی به سر می برند.
- دیابت: میزان قند خون در افراد مبتلا به دیابت همیشه در حال نوسان است و گاهی مواقع افت شدیدی پیدا می کند که در این موقعیت، شخص دچار سیاهی رفتن چشم می گردد.
- خستگی و بی خوابی آیا تا به حال متوجه این مسئله شده اید که هنگام خستگی یا بی خوایی، تمایل به مصرف شیرینی افزایش پیدا می کند؛ افت قند در خستگی شدید و بی خوابی می تواند یکی از دلایل سیاهی رفتن چشم باشد.
- استرس: افراد هنگام عصبانیت و استرس و سایر مشکلات روحی روانی دچار افت قند و آفت فشارخون می شوند که این دو عارضه عاملی است برای سیاهی رفتن چشم ها،
- آنفلوآنزا: سلول های بدن هنگام سرماخوردگی برای مبارزه با ویروس ها، از قند بدن استفاده کرده تا بتوانند با توان مضاعف این ویروس ها را از بدن دفع نمایند؛ این مسئله هنگام آنفلوآنرا تشدید شده، لذا بدن دچار افت قند می گردد که سیاهی رفتن چشم ها یکی از عوارض آن است
- آسیب مغزی: هر نوع آسیب و ضربه به مخچه مانند تصادف و … عاملی است برای سیاهی رفتن چشم ها که یکی از عمده دلایل آن تورم عروق مغزی و کاهش انتقال خون به مغز است که با تغییر ناگهانی سر به اطراف یا با بلند شدن ناگهانی ایجاد می گردد (سکته مغزی و تومور مغزی نیز می توانند این مشکل را ایجاد نمایند که به ندرت اتفاق می افتد).
- مسمومیت: تجمع خون زیاد به سمت معده جهت هضم یا دفع غذای مسموم، در صورتی که فرد به مدن طولانی از مایعات کافی استفاده نکرده باشد باعث عدم رسیدن خون کافی به مغز به صورت لحظه ای شده و سیاهی رفتن چشم ها را ایجاد می کند.
تشخیص:
- ام آر آی
- آزمایش خون
- سی تی اسکن
- انجام معاینات بالینی و گرفتن شرح حال از بیمار
درمان طب نوین:
- درمان به علت زمینه ای آن بستگی دارد.
درمان طب سنتی:
- روزی یک مشت نخودچی کشمش بخورید.
- رعایت سایر توصیه ها هنگام غلبه صفرا برای جلوگیری از ابتلای مجدد به این عارضه.
- مصرف کافی مایعات و میوه جات آبدار با طبع خنک و شیرین مانند هندوانه، هلو، شلیل، پرتقال، نارنگی، لیموشیرین و ….
- بهتر است پیش از برخاستن، پاهای خود را تکان دهید و آنها را به سمت جلو و عقب خم کنید تا از بروز این مشکل جلوگیری شود.
- اگر هنگام برخاستن از زمین تاریکی چشم ایجاد شد بعد از تنقیه، ۱۰ گرم جند بید استر ساییده شده را در دهان بریزید و با آب بخورید.
- قطع یا کاهش مواد غذایی مانند: (سیر و پیاز خصوصاً خام، فلفل سیاه و قرمز، دارچین، زنجبیل، زیره، هل، سیاه دانه، گردو، خرما و سایر غذاهای گرمی بخش).
- دمنوش ترکیب (۳ واحد خبازی + ۲ واحد گل گاوزبان) با عسل (یک قاشق مرباخوری از ترکیب را با یک لیوان بزرگ آب جوش دم کرده و با کمی شکر یا عسل شیرین کرده و میل نمایید).
- اگر صبح ها بلافاصله پس از بیدار شدن از خواب، دچار سیاهی رفتن چشم می شوید، در حدود سی ثانیه بنشینید، سپس از جای خود بلند شوید، اگر این عارضه مدام تکرار شود و با علائمی مثل سرگیجه، تاری دید، اختلالات دید با بروز علائمی در سایر قسمت های بدن مثل خواب رفتگی و گزگز شدن اندام ها، ناتوانی در حرکت کردن و مشکلات تکلمی همراه باشد، لازم است که بیمار به طبیب مراجعه کند تا پس از انجام اقدامات تشخیصی، درمان مناسب تجویز شود.
- حذف تمام موارد ممنوعه: چای (سیاه و سبز) – قهوه – نسکافه – سوسیس – کالباس – پیتزا – تمام غذاهای ساندویجی – غداهای سرخ شده – انواع کنسروی جات – انواع کمپوتها – مرغ و تخم مرغ بازاری – گوشت تمام حیوانات پرورشی – برنج خارجی – انواع سس های بازاری – سایر نوشیدنیهای گازدار – غذای رستوران ها – شیرینی جات بازاری – هله هولههای بازاری – چیپس – پفک – شکلات (على الخصوص شکلاتهای نرم) – کیک – بیسکوئیت – آدامس – یخمک – ماکارونی – لازانیا – لبنیات پاستوریزه – غذاهای زودپز شده – هر روز گوشت(قرمز یا سفید) خوردن – ترشی جات سرکه (لیته) – ریزه خواری(مدام چیزی خوردن) – با استرس غذا خوردن – عداهای مانده و بیات – غذاهای نمک سود(مانند: خیارشور – ماهی دودی – ماهی شور و…) – نمک زیاد – فلفل زیاد – آب تگری و یخ – تمام فست فودها و غذاهای آمادهی بازاری- غذاهای فریز شده(بیش از ده روز) – غذاهای پخته شده در ماکروفر (MICRO WAVE) – کلیهی مواد غذایی بسته بندی شدهی بازاری که دارای نگه دارنده هستند – میوه جات کال و نارس – شیر گاو به مقدار زیاد – کشک و پنیر کهنه – قره قوروت – ماءالجبن(آب پنیر) – استفادهی چند نوع غذا با هم – قند و شکر به مقدار زیاد – مصرف ماست به مقدار زیاد و هر روز خصوصاً همراه غذاهای دیگر – رنگ های مجاز اضافه شده به مواد غذایی – جوش شیرین – استفاده از سموم حشره کش(اسپری، بودر و..) – استفادهی زیاد از موبایل – پرخوری – پرخوابی – کم خوابی – نداشتن نظم در خواب و خوراک – عدم رعایت بهداشت فردی – گرم و سرد شدن – استفاده از رنگ مو – زیاده روی در مصرف مواد آرایشی – استعمال دخانیات(سیگار، قلیان، تریاک و…) – زیاده روی در مصرف داروهای شیمیایی – مصرف میوه جات بعد از غذاهای گوشتی – مصرف غذاهای با هم ناسازگار(مثل شیرموز، فرآوردههای کنجدی با لبنیات و…) – مصرف همزمان لبنیات و غذاهای گیاهی سرشار از آهن مانند:(زرشک، آلو، عدس، پسته، اسفناج، آلوبخارا، آلبالو و…) – دیروقت غذا خوردن(خصوصاً غذاهای پخته، چرب و پرحجم) – دیروقت خوابیدن – زندگی در مکانهای با آلودگی صوتی زیاد – زندگی در شهرهای شلوغ با هوای آلوده – هر روز برنج خوردن(حتی ایرانی) – نان بدون سبوس – نان فتیر و ور نیامده – خوردن یک نوع غذا در دو وعده ی متوالی مثلاً خوردن غذای مانده از ظهر در شب.
فعالیت:
- تا زمان بهبودی کامل از انجام هرگونه فعالیت بدنی شدید پرهیز کنید.
رژیم غذایی:
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای و همچنین لبنیات بدون مصلح پرهیز کنید.