دیابت: عبارت است از دیابت نوعی بیماری است که در آن بدن فرد مبتلا قادر نیست قند خون را مصرف کند، به عبارت دیگر یا لوزالمعده (پانکرانس) قادر به تولید انسولین نبوده و یا سلولهای گیرنده انسولین در سلولهای بدن قادر به جذب آن نیستند.
انواع دیابت:
- دیابت بارداری: دیابت بارداری در دوره بارداری به دلیل افزایش قند خون ایجاد میشود و پس از زایمان نیز از بین میرود. اما این بیماری با عوارضی برای مادر و جنین همراه است. حتماً باید برای تشخیص، کنترل و درمان آن به دکتر زنان و زایمان یا دکتر غدد مراجعه کرد. زیرا این امکان وجود دارد که مادر یا کودک در آینده به دیابت نوع ۲ مبتلا شوند.
- دیابت نوع اول (دیابت وابسته به انسولین): این بیماری در سنین کودکی یا نوجوانی ایجاد میشود به دیابت شیرین یا دیابت وابسته به انسولین شناخته میشود. در این بیماری پانکراس فرد مبتلا قادر به تولید انسولین نیست. بنابراین این افراد با تزریق انسولین میتوانند میزان قند خون خود را کنترل نمایند. علت این بیماریزمینههای وراثتی و ژنتیکی میباشد.
- دیابت نوع دوم (دیابت غیر وابسته به انسولین): معمولاً این بیماری در افراد بالای 30 تا 40 سال رخ میدهد و میتواند در اثرزمینههای ارثی و یا اکتسابی به وجود آید. هنگامی که دیابت در افراد نزدیک خانواده مشاهده میگردد، احتمال ابتلا به دیابت در فرزندان و دیگر افراد نزدیک، افزایش مییابد. البته دیابت میتواند دلایل اکتسابی نیز داشته باشد مثلاً افراد چاق و افرادی که رژیم غذایی نامناسب دارند و نیز افراد الکلی به احتمال بیشتر به دیابت مبتلا میگردند.
علائم پیش دیابت:
- گیجی
- تاری دید
- تشنگی زیاد
- گرسنگی ها
- ریزش موی سر
- بزرگی شکم و پهلو
- عفونت های ادراری
- دیر خوب شدن زخم
- تنگی نفس در خواب
- پرش اعضاء در خواب
- بی خوابی یا پر خوابی
- خر و پف کردن در خواب
- خواب رفتگی دست و پاها
- تکرر ادرار مخصوصاً در شب
- کیست های تخمدان و سینه
- کبودی یا زردی اطراف چشم
- آویزان شدن پوست پشت بازو
- میل به شیرینی خوردن زیاد می شود
- تغییرات پوستی (زیر بغل تیره شدن، گردن حالت دو پوسته شدن یا پوسته پوسته شدن می شود، پوسته پوسته شدن ساعد دست، خارش دست)
علائم دیابت سرد:
- خستگی
- پر ادراری
- اضطراب
- عصبانیت
- پر اشتهایی
- تشنگی زیاد
- اشتهای زیاد
- کاهش بینایی
- خستگی زودرس
- ادرار به دفعات زیاد
- کاهش کارایی بدن
- کاهش توانایی جنسی
- چاقی همراه با ناتوانی
- پفالو بودن صورت و بدن
- خستگی مفرط و خواب آلودگی
- شخص تمایل به خوردن شیرینی دارد.
- با استرس پدید می آید و با استرس هم افزایش پیدا می کند.
- گاهی در صورت شدت گرفتن بیماری، زخم در اندام انتهائی به وجود می آید.
- گاهی افت قند شدید پیدا می کند؛ در صورت زیاد شدن میزان انسولین تزریقی.
- کاهش مقاومت به عفونت ها، خصوصاً عفونت های مجاری ادراری، و عفونت های قارچی پوست، دهان، یا مجرای تناسلی.
علائم دیابت گرم:
- تشنگی
- بی اشتهایی
- لاغری شدید
- ادرار به دفعات زیاد
- خستگی؛ تشنگی زیاد
- خارش در اطراف ناحیه تناسلی
- به خوردن شیرینی تمایل زیادی ندارد.
- افزایش اشتها و در عین حال کاهش وزن
- با استرس هم تغییر زیادی در دیابتشان ایجاد نمی شود.
- غالباً در زنان بارداری روی می دهد که حمل مذکر داشته باشد.
- افزایش استعداد ابتلا به عفونت ها، خصوصا عفونت های مجرای ادراری و عفونت های قارچی پوست، دهان و مجرای تناسلی.
- در این نوع از دیابت هم، انسولین می زنند و باید میزانش با خون هماهنگ باشد. معادل انسولین، سرکه است. اگر انسولین زیاد باشد مجاری، خیلی باز می شود و قند فرد، پایین می آید؛ وقتی قند پایین آمد بیمار دچار سستی، بی حالی، بی قراری و بی حوصلی شدید می شود؛ لذا بیمار می خواهد به سرش بزند.
علائم:
- افزایش گلوکز خون،مهمترین عامل فیزیولوژیک تنظیم کننده ترشح انسولین است، غلظت گلوکز خون در حالت ناشتا بین 80 تا 100 میلی گرم درصد میباشد و این آستانه غلظتی است که تجاوز از آن باعث تحریک ترشح انسولین میشود. بیشترین اثر محرک گلوکز زمانی حاصل میشود که غلظت آن در خون به حدود 300 تا 500 میلی گرم درصد برسد.
- علایم عمومی افراد مبتلا به دیابتعبارتنداز: تکرر ادرار، احساس تشنگی، گرسنگی مداوم، میل زیاد به غذا، کاهش وزن(دردیابت نوع اول)، تار دیدن، احساس خستگی، مورمور شدن انگشتان و دست (در دیابت نوع دوم) و البته بند نیامدن خون در هنگام خونریزی میباشد. بسیاری از افراد مبتلا نمیدانند بیمار هستند و در اثر یک حادثه متوجه بیماری خود میشوند به طور مثال فرد مبتلا، پس از صرف صبحانه که حاوی میزان قابل توجهی قند و مواد شیرین است ممکن است در اثر افت قند خون بیهوش گردد که بسیار خطرناک میباشد.
علت:
- کمبود ویتامن های A و D و C
- دلایل دیابت نوع ۱: این نوع عنوان دیابت نوجوان نیز شناخته میشود، زمانی رخ میدهد که بدن نتواند انسولین تولید کند. در بیماریهای خودایمنی مانند دیابت نوع ۱، سیستم ایمنی به اشتباه آنتی بادیها و سلولهای التهابی تولید میکند که سبب آسیب رساندن به بافت بدن انسان میشوند. در افراد مبتلا به نوع ۱ بیماری، سلولهای بتای پانکراس، که مسئول تولید انسولین هستند، توسط سیستم ایمنی ناخواسته مورد حمله قرار میگیرند و تخریب میشوند. این امر باعث میشود که سطح انسولین خون شما کم شود یا اینکه انسولین تولید نشود. همچنین قرار گرفتن در معرض برخی از عفونتهای ویروسی (اوریون و ویروس Coxsackie) یا دیگر سموم محیطی ممکن است باعث پاسخهای غیرطبیعی آنتیبادی شود که موجب آسیب به سلولهای پانکراس تولید کننده انسولین شود. برخی از آنتی بادیهایی که در دیابت نوع ۱ دیده میشوند شامل آنتیبادیهای ضد سلولی، آنتی بادی ضد انسولین و آنتی بادیهای ضد کلوتامین دکربوکسیلاز میباشند. بنابراین به نظر میرسد که دیابت نوع ۱ به دنبال ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی ایجاد میشود. همچنین دیده شده که اضافه وزن در دیابت نوع ۱ یک تاثیری ندارد. دیابت نوع 1 را دیابت وابسته به انسولین نیز میگویند به این معنی که فرد باید روزانه انسولین مصنوعی را دریافت کند تا زنده بماند.
- دلایل پیش دیابت و دیابت نوع ۲: در مرحله پیش دیابتی (که میتواند به دیابت نوع ۲ منجر شود) و در دیابت نوع ۲، سلولهای شما به اثر انسولین مقاوم میشوند در واقع بر خلاف نوع ۱ در حالی که غده پانکراس هنوز انسولین را تولید میکند، سلولهای بدن به طور موثری به آن پاسخ نمیدهند و به جای انتقال گلوکز به سلولهایی که به انرژی نیاز دارند، گلوکز در جریان خون شما باقی میماند. ضمناً دلیل این نوع از بیماری نیز ناشناخته است، هرچند اعتقاد بر این است که عوامل ژنتیکی و محیطی نیز در ایجاد دیابت نوع ۲ نقش دارند. داشتن اضافه وزن به شدت با پیشرفت آن ارتباط دارد، با این حال همه افراد مبتلا به این بیماری دارای اضافه وزن نیستند.
- غلبه سودا: چون در دو خلط بلغم و دم، تری وجود دارد و این تری مستعد سودا شدن است، پس استمرار حضور بلغم در اندام، سودا به وجود می آورد و چون این نوع سودا از جنس بلغم است پس در اندام انتهایی پدید می آید وقتی که سودا شد اول در جلوی پانکراس (غده انسولین سازی) رسوب می کند و موجب کاهش کارایی غده تولید کننده انسولین و منابع تولید آن می شود و منجر به دیابت می شود. و اول جایی که مختل می کند پا است که گز گز شده و بی حس می شود. یعنی بلغم، غلیظ شده و در اندام پایین رسوب کرده و نیمه بی حسی ایجاد کرده است. نقش انسولین در بدن مثل سرکه نسبت به ظروف است؛ چطور سرکه را در ظروف می جوشانید و رسوبات ظروف را پاک می کند، انسولین هم عروق را همان طور پاک میکند. گرمی صفرا در بدن مانع رسوب خلط می شود و باعث می شود گرفتگی عروق بوجود نیاید؛ پس بیشترین عامل بروز دیابت کاهش صفراست و چون صفرا یک نواخت به سراسر بدن نمی رسد ازجمله به نوک انگشتان، در نتیجه یک مقدار که خراش پیدا کرد ترمیم نمی شود، چون خون نمی رسد. و چون ترمیم نمی شود عفونت توسعه پیدا می کند. پس صفراوی ها دیابت نمی گیرند و یا مقطعی می گیرند و یک دوره کوتاهی دیابت می گیرند و بعد خوب می شوند. اما دموی ها و بلغمی ها دیابت می گیرند. یکی از عوارض دیابت کاهش بینایی است؛ چون در دیابت، صفرا در مغز کم شده و موجب بلور بلغم می شود و خون رسانی به چشم را کم کرده و کاهش بینایی می دهد. دیابت در کاهش جنسی هم نقش دارد.
عوامل افزایش دهنده خطر:
- بیماریهای پانکراس.
- جغرافیا:بعضی از کشورها مانند فنلاند و سوئد میزان بالای قند خون را دارند.
- چاقی یا اضافه وزن:بافت چربی اضافی در بدن شما باعث میشود که سلولها به انسولین مقاوم شوند.
- سابقه خانوادگی:اگر والدین یا خواهر و برادر شما دارای دیابت نوع ۱ باشند خطر ابتلا در شما نیز افزایش مییابد.
- فشار خون بالا:فشار خون بالای ۱۴۰/۹۰ میلیمتر جیوه (mmHg) با افزایش خطر ابتلا به این بیماری ارتباط دارد.
- سابقه خانوادگی:اگر یکی از والدین یا خواهر و برادر شما دارای دیابت نوع ۲ باشد خطر ابتلا به آن نیز در شما افزایش مییابد.
- فاکتورهای محیطی:شرایطی مانند قرار گرفتن در معرض بیماری ویروسی ممکن است در ابتلا به این بیماری نقش داشته باشد.
- سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCO):زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک نیز در معرض خطر ابتلای بالاتری قرار دارند.
- نژاد:اگرچه علت آن معلوم نیست، اما مردم نژادهای خاص (از جمله سیاه پوست، اسپانیایی، سرخپوستان آمریکایی و آسیایی آمریکایی) در معرض خطر بیشتری هستند.
- افزایش سن:با افزایش سن خطر ابتلا به آن نیز افزایش مییابد. ممکن است به این دلیل باشد که با افزایش سن تمایل فرد به فعالیت و ورزش کمترشده، توده عضلانی کم شده و افزایش وزن رخ میدهد.
- عدم فعالیت:هرچه فعالیت شما کمتر باشد خطر ابتلا به قند خون در شما افزایش مییابد. فعالیت بدنی به شما کمک میکند تا وزن خود را کنترل کنید، از گلوکز به عنوان انرژی استفاده میکند و سلولهای شما را نسبت به انسولین حساستر میکند.
- سابقه ابتلا به دیابت بارداری: اگر هنگام بارداری مبتلا به دیابت شدهاید، احتمال ابتلا به مرحله پیش دیابتی و دیابت نوع ۲ در شما افزایش مییابد. همچنین اگر کودکی با وزن بیش از ۴ کیلوگرم دارید، در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستید.
- سطح غیر طبیعی کلسترول و تری گلیسرید:اگر میزان سطح چربی لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) یا چربی خوب پایینی دارید، خطر ابتلا به مشکلات قند خون در شما بالاتر است. افرادی که سطح بالای تری گلیسیرید دارند خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ در آنها بالاتر است.
- حضور پروتئینهای سیستم ایمنی بدن (آنتی بادی ها):گاهی اوقات اعضای خانواده فرد مبتلا به دیابت نوع ۱ برای حضور آنتی بادیهای دیابتی آزمایش میشوند. اگر این آنتی بادیها را دارید، احتمال ابتلا به این بیماری در شما افزایش مییابد. اما همه کسانی که این آنتی بادیها را دارند لزوماً مبتلا به آن نمیشوند.
پیشگیری:
- از دیابت نوع ۱ نمیتوان پیشگیری کرد. با این حال، انتخاب یک شیوه زندگی سالم میتواند از دیابت بارداری و نوع ۲ و همچنین کسانی که در مرحله پره دیابت هستند پیشگیری کند:
- تغذیهی سالم: غذاهایی با چربی و کالری کم و فیبر بیشتر را انتخاب کنید. سعی کنید که بیشتر میوهها، سبزیجات و غلات را مصرف کنید.
- فعالیت فیزیکی بیشتر: سعی کنید ۳۰ دقیقه فعالیت بدنی متوسط در روز داشته باشید. روزانه پیادهروی تند داشته باشید، دوچرخهسواری کنید. همچنین اگر نمیتوانید در یک تمرین بلند تمرکز کنید، آن را به جلسات کوچکتر در طول روز تقسیم کنید.
- کاهش وزن: با این حال سعی نکنید در دوران بارداری وزن خود را کم کنید. در مورد چگونگی افزایش وزن در طول حاملگی نیز با پزشک خود صحبت کنید. برای حفظ وزن خود در محدوده سالم، بر تغییرات دائمی در غذا خوردن و عادتهای ورزشی خود تمرکز کنید.
- دارو درمانی: گاهی اوقات دارو نیز گزینهای برای پیشگیری از قند خون محسوب میشود. داروهای خوراکی مانند متفورمین ممکن است خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش دهند. اما انتخاب شیوه زندگی سالم ضروری است. قند خون خود را حداقل یک بار در سال بررسی کنید تا مطمئن شوید که به نوع ۲ این بیماری مبتلا نشدهاید.
عوارض احتمالی:
- عوارض طولانی مدت به تدریج افزایش مییابد. هرچه که بیماری قند خون شما طولانیتر باشد و کمتر تحت کنترل باشد خطر ایجاد عوارض در آن افزایش مییابد. در نهایت، عوارض دیابت ممکن است ناتوان کننده یا حتی تهدیدکننده زندگی باشد. عوارض احتمالی عبارتند از:
- بیماریهای دهان و لثه
- اختلال در شنوایی: مشکلات شنوایی در افراد مبتلا به این بیماری شایعتر است.
- افسردگی: علائم افسردگی در افراد مبتلا به نوع ۱ و نوع ۲ شایع است. افسردگی میتواند بر روی مدیریت دیابت تأثیر بگذارد.
- مشکلات پوستی: قند خون بالا ممکن است شما را بیشتر در معرض مشکلات پوستی، از جمله عفونتهای باکتریایی و قارچی قرار دهد.
- بیماری آلزایمر: دیابت نوع ۲ ممکن است خطر ابتلا به زوال عقل مانند بیماری آلزایمر را افزایش دهد. هر چه کنترل قند خون شما ضعیفتر باشد، خطر ابتلا به آلزایمر نیز در شما افزایش مییابد.
- آسیب چشم (رتینوپاتی): این بیماری میتواند به عروق خونی شبکیه (رتینوپاتی دیابتی) آسیب برساند، که به طور بالقوه منجر به نابینایی میشود. قند خون همچنین خطر بیماریهای جدی چشمی مانند آب مروارید و گلوکوم را افزایش میدهد.
- آسیب به پاها (زخم پای دیابتی): آسیب عصبی در پا و یا جریان خون کم به پاها، خطر عوارض مختلف پا را افزایش میدهد. زخمها و تاولهای درمان نشده میتواند منجر به عفونتهای جدی شده که اغلب به ندرت بهبود مییابد. در نهایت این عفونتها منجر به قطع انگشت، پا یا قطع اندام میشود.
- بیماری قلب و عروقی: این بیماری به طور چشمگیری خطر ابتلا به انواع مشکلات قلبی عروقی را افزایش میدهد، از جمله بیماری عروق کرونر همراه با درد قفسه سینه (آنژین)، حمله قلبی، سکته مغزی وتنگی شریانها (آترواسکلروز). اگر مبتلا به دیابت هستید، احتمال ابتلا به بیماری قلبی یا سکته مغزی در شما بیشتر است.
- آسیب کلیه (نفروپاتی): کلیهها حاوی میلیونها عدد رگ خونی کوچک (گلومرولی) هستند که خون شما را از مواد زائد تصفیه میکنند. بیماری قند خون میتواند به این سیستم تصفیه خونی ظریف آسیب برساند. آسیب شدید میتواند منجر به نارسایی کلیه یا بیماری برگشت ناپذیر کلیه شود که ممکن است نیاز به دیالیز یا پیوند کلیه داشته باشید.
- آسیب عصبی (نوروپاتی): قند خون اضافی میتواند موجب آسیب به دیوارههای رگهای خونی کوچک (مویرگ ها) که اعصاب شما را به خصوص در پاهای تغذیه میکنند شود. به دنبال آن باعث سوزن سوزن شدن، بی حسی، سوزش یا درد شود که معمولاً در انگشتان دست و پا شروع میشود و به تدریج گسترش مییابد. در این شرایط اگر تحت درمان قرار نگیرید تمام حس اندامها را تحت تأثیر قرار میدهد و آن را از دست بدهید. همچنین آسیب به اعصاب مربوط به هضم میتواند موجب تهوع، استفراغ، اسهال یا یبوست شود. برای مردان ممکن است منجر به اختلال در نعوظ شود.
تشخیص:
- سه آزمایش وجود دارد که میتواند سطح گلوکز خون شما را اندازه گیری کند: آزمایش گلوکز ناشتا، آزمایش گلوکز تصادفی و آزمایش هموگلوبین HbA1c.
- تست تصادفی گلوکز پلاسما:این آزمایش را میتوان در هر زمان و بدون نیاز به ناشتا انجام داد. تفسیر آزمایش گلوکز تصادفی کمتر از 140 نرمال، پیش دیابت 140 الی 199 و دیابت 200 یا بالاتر می باشد.
- آزمایش گلوکز ناشتا (FBS):این آزمایش بهتر است صبحها پس از هشت ساعت ناشتا انجام شود. تفسیر آزمایش دیابت کمتر از عدد 100 نرمال، پیش دیابت بین 100 الی 125 و دیابت 126 یا بالاتر می باشد.
- تست تحمل گلوکز خوراکی:در این آزمایش ابتدا سطح گلوکز خون پس از یک شب ناشتا اندازه گیری میشود. سپس یک نوشیدنی شیرین مینوشید. سپس سطح گلوکز خون شما در ساعت یک، دو و سه بررسی میشود. تفسیر آزمایش تست تحمل گلوکز خوراکی کمتر از 140 نرمال، بین 140 الی 199 پیش دیابت و 200 یا بالاتر دیابت را نشان میدهد.
- تست A1c:این آزمایش که HbA1C یا آزمایش هموگلوبین گلیکوزیله نیز نامیده میشود، میانگین سطح گلوکز خون شما را در دو تا سه ماه گذشته نشان میدهد. این آزمایش میزان گلوکز متصل به هموگلوبین، پروتئین موجود در گلبولهای قرمز خون که حامل اکسیژن است را اندازهگیری میکند. لازم نیست قبل از این آزمایش ناشتا باشید. تفسیر آزمایش تست هموگلوبین A1C کمت راز 5.7 درصد نرمال، پیش دیابت 5.7 الی 6.4 درصد و دیابت 6.5 درصد یا بالاتر می باشد.
- آزمایش دیابت نوع 1: اگر پزشک شما به دیابت نوع 1 مشکوک باشد، نمونه خون و ادرار جمع آوری و آزمایش میشود. خون از لحاظ وجود اتوآنتی بادیها (یک نشانه خودایمنی که بدن شما به خود حمله میکند) بررسی میشود. ادرار از لحاظ وجود کتون ها بررسی میشود (نشانهای که بدن شما در حال سوزاندن چربی به عنوان منبع انرژی خود است). این علائم نشان دهنده دیابت نوع 1 است.
- آزمایشهای دیابت بارداری:اگر باردار هستید دو آزمایش قند خون وجود دارد. با آزمایش چالش گلوکز، یک مایع شیرین مینوشید و یک ساعت بعد سطح گلوکز شما بررسی میشود. لازم نیست قبل از این آزمایش ناشتا باشید. اگر این آزمایش سطح گلوکز بالاتر از حد طبیعی (بیش از 140 میلی لیتر در دسی لیتر) را نشان دهد، آزمایش تحمل گلوکز خوراکی (همانطور که در بالا توضیح داده شد) انجام میشود.
درمان طب نوین:
- درمان دیابت بسته به نوع آن متفاوت است در دیابت نوع یک همانطور که از اسم آن پیداست درمان آن وابسته به انسولین است و با تجویز و تنظیم دوز انسولین توسط متخصص غدد دیابت کنترل می شود البته این افراد نیز باید مراقبت های تغذیه ای داشته باشند، اما درمان دیابت نوع دو در مرحله اول می تواند اصلاح شیوه زندگی، افزایش تحرک، کاهش وزن و تغذیه تحت نظارت متخصص باشد، کاهش وزن به حدی بر روی کنترل دیابت نوع دو موثر است که در سال های اخیرجراحی چاقی یا جراحی متابولیک به عنوان یک درمان جراحی برای دیابت شناخته شده است.
- چک کردن قند خون: بسته به برنامه درمان شما، به ویژه اگر در حال مصرف انسولین هستید ممکن است نیاز باشد قند خون خود را چهار بار در روز و یا بیشتر، چک کنید. چک دقیق قند خون تنها راهی است که میتوان اطمینان حاصل کرد که سطح قند خون شما در محدوده طبیعی باقی میماند. افرادی که مبتلا به دیابت نوع ۲ هستند و انسولین مصرف نمیکنند، معمولاً قند خون خود را بسیار کمتر چک میکنند. با کمک تیم درمان دیابت، شما خواهید آموخت که سطح قند خون شما در پاسخ به غذایی که میخورید، فعالیت بدنی، داروها، بیماری، الکل، استرس و در زنان به دنبال نوسانات هورمونی چگونه تغییر خواهد کرد. علاوه بر چک روزانه قند خون، پزشک شما به طور منظم آزمایش هموگلوبین A1C را برای اندازه گیری میانگین قند خون دو تا سه ماه گذشته به شما توصیه میکند. در مقایسه با چک مکرر قند خون روزانه، به طور کلی آزمایش هموگلوبین A1C چگونگی کنترل و درمان دیابت را بهتر میتواند به ما نشان دهد. همچنین سطح بالای هموگلوبین A1C نشان دهنده آن است که نیاز به تغییر در داروهای خوراکی، رژیم انسولین یا برنامه غذاییتان دارید.
- تزریق انسولین: افرادی که دیابت نوع ۱ دارند، برای زنده ماندن نیاز به درمان انسولین دارند. همچنین برخی از افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ یا دیابت حاملگی نیز نیاز به درمان انسولین دارند. بسیاری از انواع انسولین در دسترس هستند، از جمله انسولین سریع الاثر، انسولین طولانی اثر و متوسط الاثر. بسته به نیازهای شما، پزشک ممکن است ترکیبی از انواع انسولین را برای استفاده در طول روز و شب تجویز کند. انسولین نمیتواند به صورت خوراکی مصرف شوند، زیرا آنزیمهای معده با عملکرد انسولین تداخل دارند. اغلب انسولین با استفاده از سوزن و سرنگ و یا یک قلم انسولین تزریق میشود. پمپ انسولین نیز ممکن است یک گزینه باشد.
- تجویز داروهای خوراکی: گاهی اوقات داروهای خوراکی یا تزریقی دیگر نیز تجویز میشوند. برخی از داروهای دیابت پانکراس را برای تولید و ترشح انسولین بیشتر تحریک میکنند. داروهای دیگر تولید و انتشار گلوکز را از کبد مهار میکنند، به این معنی که شما به انسولین کمتری برای انتقال گلوکزبه داخل سلولهای خود نیاز دارید. با این حال داروهای دیگر عملکرد برخی از آنزیمهای معده یا روده را که باعث شکستن کربوهیدراتها میشوند را مختل میکنند یا بافتهای بدن را به انسولین حساستر میکنند. متفورمین معمولاً جزء داروهای تجویزی برای دیابت نوع ۲ است. متفورمین باعث کاهش قند خون، عملکرد موثر انسولین و همچنین کاهش وزن فرد میشود.
- پیوند: در برخی از افرادی که دیابت نوع ۱ دارند، پیوند پانکراس ممکن است یک گزینه برای درمان باشد. با پیوند موفق آمیز پانکراس دیگر نیاز به درمان انسولین ندارید. اما پیوند همیشه موفق نیست و این روشها خطرات جدی را به دنبال دارد. به عنوان مثال برای جلوگیری از رد پیوند نیاز به استفاده از داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی دارید. این داروها نیز میتوانند عوارض جانبی جدی داشته باشند، به همین دلیل پیوند معمولاً برای افرادی که دیابت شان را نمیتوانند کنترل کنند، یا کسانی که نیاز به پیوند کلیه دارند، انجام میشود.
- جراحی باریاتریک: گرچه این درمان مختص دیابت نوع ۲ نمیباشد، اما افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ که چاق هستند و شاخص توده بدنی بالاتر از ۳۵ دارند میتوانند از این نوع جراحی کمک بگیرند. افرادی که جراحی بای پس معده انجام میدهند، سطح قند خون آنها بهبودی قابل توجهی دارد. با این حال، خطرات و مزایای طولانی مدت این روش برای دیابت نوع ۲ هنوز ناشناخته است.
درمان طب سنتی:
- حجامت ساق پا
- سر شب بخوابید.
- حجامت ساق پا
- خوردن گرمی ها
- رفع کمبود ویتامین D
- سرکنگبین گرم (دو وعده)
- خوردن عسل ناشتا و شبانگاه
- از داروی «قند بالا» استفاده کنید.
- از مصرف غذاهای ممنوع بپرهیزند.
- ماش پلو با لوبیا چشم بلبلی بخورید.
- خوردن سرکه یک قاشق بعد از هر غذا
- از مصرف دخانیات به شدت پرهیز شود.
- (روزانه 3 تا 4 بار) گزنه (در داخل غذاها)
- روغن نارگیل در برنامه غذایی استفاده کنید.
- در طول روز به هیچ وجه من الوجوه نخوابید.
- زنجبیل (در غذاها و به صورت شربت تا 40 روز)
- برای صبحانه از سیب و خیار و کاهو استفاده کنند.
- از عصبی شدن و حرص خوردن جدا ًپرهیز نمایند.
- روزانه 5 تا 6 کیلومتر راه پیمایی کنند و تحرک داشته باشند.
- سبزی خوردن بیماران دیابتی بهتر است که شنبلیله تازه باشد.
- خود را لاغر کنید و وزن خود را در محدود طبیعی نگاه دارید.
- سبزی خوردن بیماران دیابتی بهتر است که شنبلیله تازه باشد.
- زالوی پشت دست، زالوی پشت پا، زالوی روی موضع لوزالمعده.
- به موقع و به اندازه بخوابید (کم خوابی هم سودا ایجاد می کند).
- از مرکب ۴ استفاده کنید. داروی صاف کننده خون استفاده کنید.
- روش بررسی وجود گلوکز (قند) در ادرار یا خون را فراهم بگیرید.
- بی تحرکی و غم مداوم، سودا ایجاد کرده و باعث دیابت می شود.
- از داشن یبوست مزاج که مخرب اعصاب و روان است دروی کنند.
- کلاهک بادنجان را ۵ تا ۶ عدد بجوشانید و آب آن را مصرف کنید.
- تا ۴۰ روز همه روزه صبح ناشتا هر بار حدود ۳۰ گرم آبغوره بنوشید.
- به سین (در سه وعده و در هر وعده یک قاشق غذاخوری بخورید)
- از داشن یبوست مزاج که مخرب اعصاب و روان است دروی کنند.
- در صورت بروز هرگونه عفونت، برای درمان به پزشک مراجعه کنید.
- نگه داشتن پیاز در دهان مانع از تشنگی زیاد افراد دیابتی خواهد شد.
- آزمایشات ادرار و خون برای اندازه گیری گلوکز، کلسترول، و انسولین.
- خوردن یک سوم استکان آب پیاز تازه قند خون سرد را پایین می آورد.
- حجامت عام و حجامت لوزالمعده (هر 10 الی 14 روز یکبار) انجام شود.
- عمل جراحی برای درمان بعضی از عوارض مثل قانقاریا یا بیماری قلبی.
- از مهمترین عوامل درمان دیابت، اصلاح خون موجود در پانکراس است.
- اصلاح تغذیه و اصلاح سبک زندگی و دوری از حرص و جوش و نگرانی.
- در صورت بروز هرگونه عفونت، برای درمان سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
- پیاده روی چون جابه جایی سودا می کند، لذا برای هر دو دیابت مفید است.
- آب جوش به جای چای، نان جو و نمک دریا قبل و بعد از غذا مصرف کنید.
- برگ چغندر را صبح از بوته کنده و در سایه نگه دارید و هر روز مصرف کنید.
- برای کاهش و کنترل قند باید با برگ شنبلیله سوپ بپزید و با آبغوره بخورید.
- نحوه تزریق انسولین را یاد بگیرید، تزریق انسولین کار هر روز شما خواهد بود.
- «بومادران» هم برای دیابت خوب است، اما کاهنده بلغم غیر نفود کننده است.
- پودر هسته خرما را مانند قهوه بجوشانید و بخورید برای درمان دیابت نافع است.
- روزانه دو قاشق غذاخوری سویق جو را خشک بخورید و آن را در غذا هم بریزید.
- روزانه 6 لیوان آب خنک بنوشند، نیم ساعت قبل و دو نیم ساعت بعد از غذای روزانه.
- هر روز ۴ مثقال برگ خشک درخت گردو را دم کنید و آب آن را در سه نوبت بخورید.
- آب گشنیز تازه را بگیرید و هر روز صبح ناشتا یک فنجان با آب لیمو مخلوط و بنوشید.
- خوردن میوه به سین (به را در سرکه بپزید و له کنید و صبح و شب یک قاشق بخورید)
- شب ها برای شام از سبزیجات بخارپز شده با لیموترش تازه و روغن زیتون استفاده کنند.
- بیماران دیابت می تواند از هویج فرنگی پخته و کدو حلوایی بخارپز شده نیز استفاده کنند.
- جراحی برای درمان بعض از عوارض، مثل کاهش بینایی، قانقاریا یا بیماری رگ های قلب.
- بیماران دیابتی می توانند از دم کرده دارچین به جای چای استفاده کنند که بسیار مفید است.
- ترک همیشگی چای سیاه و جایگزین کردن دمکرده چوب دارچین یا دمکرده میوه قره قاط.
- هر روز ۲۰ مثقال شیر خشت را با حدود ۲ لیتر آب هندوانه مخلوط کنید و صبح ناشتا بنوشید.
- مصرف سرکه یک الی 2 قاشق غذاخوری بعد از هر وعده غذایی بسیار عالی جواب می دهد.
- داروی قند زرد را یک قاشق چایخوری، صبح و شب، بعد از خوردن اولین لقمه غذا میل کنید.
- ۵ روز آب هندوانه و سکنجبین و ۵ روز آبغوره بخورید، به همین طریق ۵ روز، ۵ روز تکرار شود.
- هر روز شنبلیله خشک را روی خمیر نان بپاشید، بپزید و بخورید، آن نان باید خیلی برشته شود.
- نکته بسیار مهم دیگر که باعث ابتلا و ایجاد دیابت می گردد از دست دادن خواب طلایی است.
- برای تشخیص، آزمایش های ادرار و خون برای اندازه گیری گلوکز، کلسترول و سطح انسولین.
- مرتباً پای خود را به متخصص پا نشان دهید و برای بررسی چشم به چشم پزشک مراجعه کنید.
- بقیه روزها از خوراک سبزیجات بخار پز با لیموترش تازه و روغن زیتون یا روغن کنجد استفاده شود.
- غذاهای گرم و خشک را باید بیشتراستفاده نمایند. مثل: سیر، دارچین، زنجفیل، گزنه و شنبلیله و …
- بقیه روزها از خوراک سبزیجات بخار پز با لیموترش تازه و روغن زیتون یا روغن کنجد استفاده شود.
- خواب سحرگاهی (بین الطلوعین)، چون سودا درست می کند و لذا باعث دیابت و فراموشی است.
- همیشه یک دست بند یا گردن آویز نشان دهنده بیماری و داروهای مورد استفاده را همراه داشته باشید.
- گیاه «بقناق» یا «زور شتره» بهترین کاهنده سریع هر دو نوع دیابت است و در هضم غذا بسیار خوب است.
- پرهیز دائمی از خوردن هر غذای به رنگ سفید (دوغ، بستنی، قند، شکر، برنج سفید، خامه، ماست و …)
- هرچقدر می توانید درباره کنترل دیابت و شناسایی علائم عوارض این بیماری دانش خود را افزایش دهید.
- همیشه یک آمپول گلوکاگون در دسترس یا به همراه داشته باشید تا اگر قند خون پایین افتاد آن را تزریق کنید.
- هر روز ۲۵ گرم اسفرزه را در آب سرد بریزید و خوب هم بزنید و آب آن را دایم به جای آب خوردن بنوشید.
- تخم شنبلیله را نرم بسایید و هر روز صبح ۱ مثقال و شب ها نیم مثقال از آن را در دهان بریزید و با آب بخورید.
- هر روز صبح و عصر تخم شنبلیله را دم کنید و آب آن را بخورید و ظهرها قبل از غذا نصف استکان آبغوره بنوشید.
- (عرق شاه تره یک فنجان + خاکشیر دو قاشق غذاخوری) مواد فوق را با هم مخلوط کرده و هر روز ناشتا یک لیوان مصرف نمایید.
- نوشیدن ترکیب عرقیات (کاسنی + گزنه + برگ گردو + شنبلیله + برگ زیتون + مریم نخودی) به شدت قند خون را پایین می آورد.
- استخوان های وسط گردو را که بین مغز آن است و نرم بسایید و هر روز ۱ مثقال از آن را در سه نوبت با آب مخلوط کنید و بخورید.
- اگر می توانید از مصرف چای پرهیز کنید. اگر عادت به چای خوردن دارید و ترک آن مشکل است لااقل آن را با توت خشک بخورید.
- پودر خشک شده ریشه گیاه قاصدک را در کپسول کنید یک کپسول صبح و یک کپسول شب میل کنید برای کاهش قند بسیار نافع است.
- داشتن خواب منظم (ساعت ۱۰ شب بخوابید ساعت ۶ صبح بیدار شوید). به موقع و به اندازه بخوابید (کم خوابی هم سودا ایجاد می کند).
- هر روز ۵ گرم کاکل ذرت را با ۵ گرم سنبل الطیب دم کرده و ۱۰ گرم شیر خشت در آن حل کنید و ساعتی یک استکان از آب آن را بنوشید.
- حجامت (چهارده روز سرکه یا سرکنگبین بخورد و بعد حجامت بکند) بهتر است حجامت لوزالمعده (هر 10 الی 14 روز یک بار) انجام شود.
- روی 8 گرم برگ زیتون خرد شده، یک استکان آب ریخته و مدت 5 تا 10 دقیقه بجوشانید؛ سپس صاف کرده و پس از سرد شدن میل نمایید.
- ترش مزه هاهمگی پایین آورنده قندخون هستند مثل: آب زرشک، آبغوره،آبلیمو، آب نارنج و سرکه طبیعی. بهترین و قوی ترین آنها سرکه است.
- آب بین غذا نخورید چون آب باعث عدم ترشح بزاق دهان شده و عدم وجود بزاق همراه غذا هم موجب ایجاد سودا می شود و در نتیجه دیابت پدید می آید.
- هر بار ۳۰ گرم برگ و شاخه های خشک گزنه را در نیم لیتر آب ۵ دقیقه بجوشانید، بعد ۱۰ دقیقه هم آن را دم کنید و روزی سه فنجان به نوبت بنوشید.
- تا گرسنه نشدید غذا نخورید و به اندازه بخورید و قبل از سیر شدن دست از غذا بردارید چون سودای عمیق در اثر سیری پدید آمده و دیابت به وجود می آید.
- کاهش دهنده قندخون: روزی ۲ لیوان میخک ۴ عدد + دارچین چند تکه، دارچین و میخک، داخل قوری را با آب جوش پر کنید و بگذارید برای ۱۰دقیقه دم بکشد.
- دو ساعت بعد از هر وعده غذایی یک قاشق مرباخوری پودر بذر هویج را با آب میل کنید و کف پاها را به مدت 5 دقیقه با روغن هندوانه ابوجهل، هر شب چرب کنید.
- با خوردن مغز گردو، لوبیا سبز، آب زرشک، سبزی شاهی، شنبلیله، انواع کدو، گوجه فرنگی، اسفناج پخته، دمنوش گزنه، خیار سبز سالاد شده قند خونتان پایین می آید.
- در طب کلاسیک هم از دیابت تعریف دارند، چاق ها و لاغرها اما در طب سنتی به نوع اول یعنی چاق ها دیابت سرد یا عصبی و نوع دوم لاغرها را دیابت گرم می گوییم.
- 15 گرم پودر جنسینگ را با یک استکان عسل طبیعی مخصوص دیابتی ها ترکیب و یک قاشق چایخوری از این ترکیب صبح ناشتا میل کنید (افراد دچار غلبه صفرا استفاده نکنند).
- تباشیر هندی و تخم گشنیز را به نسبت مساوی نرم بسایید، صبح، ظهر و شب، هر بار یک قاشق شربت خوری از آن را با مقداری سرکه رقیق شده مخلوط کرده و میل فرمایید.
- صبر زرد، جنطیانای رومی، کلمبو، پوست گنه گنه و پوست بید را مساوی بسایید و با آب خمیر کنید. با آن حب بسازید (به اندازه یک عدد نخود) و هر شب یک حب هنگام خواب بخورید.
- روزی ۱۰ گرم برگ زغال اخته فرنگی را با ۱۰ گرم گل توت فرنگی در یک لیتر آب جوش بریزید و ۱۰ دقیقه دم کنید سپس آب صاف کرده آن را در طول ۲۴ ساعت به مرور بنوشید.
- هرچقدر می توانید درباره کنترل دیابت و شناسایی علائم کتواسیدوز یا کاهش قند خون دانش خود را افزایش دهید. روش های نظارت بر میزان قند خون در خانه را فرا بگیرید و به طور منظم به کار بندید.
- خوردن تمامی غذاهای صفرازا که همگی گرم هستند، مانند: تندی ها، تلخی ها، شیرینی ها و شوری ها از قبیل: عسل، شنبلیله، گزنه، ارده شیره، عسل و شیره، دود کردن اسپند، خوردن اسپند، خرما و …
- معجونی سودمند در تنظیم قند خون: مخلوط گیاهان، مریم گلی + کلپوره + نعناع + گزنه این 4 نوع گیاه مخلوط شده دم کرده شود و روزی 3 لیوان میل شود. این معجون در درمان قند نوع 2 بسیار موثر است.
- بیست گرم برگ خشک زیتون را در نیم لیتر آب سرد به مدت یک شب بخیسانید. صبح در همان آب بجوشانید و ۲۰ دقیقه دم کنید، سپس صاف کرده و در هر شبانه روز ۴ تا ۵ فنجان آب آن را به نوبت بنوشید.
- عرق بوقاق + عرق گزنه + عرق شنبلیله + عرق برگ درخت گردو + عرق گشنیز با هم مخلوط کنید سه روز اول هر شش ساعت نصف استکان و بعد از آن هر 12 ساعت نصف استکان میل کنید برای کنترل قند نافع است.
- نمک باید قبل و بعد از غذا باشد؛ نمک عامل نفوذ غذا به عمق است و سودای محیطی را پاک می کند، وقتی که ما نمک مصرف نمی کنیم مجاری دهان، سوداوی شده و به تدریج رسوب می کند و باعث دیابت می شود.
- تخم شنبلیله + اسفرزه، از هر کدام دو مثقال + تخم هویج + تخم ترب + سنبل الطیب از هر کدام یک مثقال، همه اینها به جز اسفرزه، آسیاب و سپس مخلوط شود. بیمار بعد از هر وعده غذا، یک قاشق مرباخوری بخورد.
- در درمان، باید داروهای گرم ضد سودا استفاده بکنیم و تمامی داروهای گرم نفوذ کننده، داروهای ضد دیابت هستند مثل: گزنه، شنبلیله، برگ زیتون. اما زنجبیل را بیش از 40 روز نمی شود استفاده کرد. چون خشک است.
- هفته ای 2 روز خوراک آلو اسفناج با قارچ صدفی، با یک عدد پیاز و 20 عدد آلو بخارا و کمی فلفل و زردچوبه و مقداری روغن زیتون یا کنجد را به مواد اضافه کرده، اجازه دهید تا بخار پز شود؛ سپس با یک تکه نان جو میل کند.
- غذا را کاملاً بجوید؛ اگر غذا خوب جویده نشود ماده بزاق با غذا ترکیب نمی شود و خلط لطیف ایجاد نمی شود و در نتیجه اندام های اصلی از جمله غدد پانکراس تغذیه نمی شود و انسولین نمی تواند تولید شود و همان جا مسدود می شود.
- هفته ای 2 الی 3 روز سوپ جو همراه با یک عدد پاچه گوسفند و هویج و سبزیجات مانند: گشنیز، اسفناج و 2 قاشق غذاخوری زرشک پلویی و 10 عدد آلو بخارا را میل کنند؛ هنگام میل کردن نیز لیموترش تازه و روغن زیتون را به سوپ بیفزایند.
- بیشترین مقدار انسولین در پاشنه پا است، کسانی که دچار دیابت یا قند خون بالا هستند بهتر است روزانه 15 دقیقه پاها را در جوشانده هندوانه ابوجهل قرار داده و سپس به مدت 10 دقیقه سنگ پا بکشند، باعث تنظیم انسولین خواهد شد.
- غذا را کاملاً بجوید؛ اگر غذا خوب جویده نشود ماده بزاق با غذا ترکیب نمی شود و خلط لطیف ایجاد نمی شود و در نتیجه اندام های اصلی از جمله غدد پانکراس تغذیه نمی شود و انسولین نمی تواند تولید شود و همان جا مسدود می شود.
- شنبلیله (در داخل غذاها، و یا سه وعده، گزنه و شنبلیله را کوبیده و در هر وعده قبل از غذا یک قاشق مرباخوری با آب بخورید) یا تخم شنبلیله را پودر کرده و صبح ها به اندازه یک مثقال (حدود 5 گرم) و شب ها قبل از خواب نیم مثقال بخورید.
- هفته ای 2 الی 3 روز سوپ جو همراه با یک عدد پاچه گوسفند و هویج و سبزیجات مانند: گشنیز، اسفناج و 2 قاشق غذاخوری زرشک پلویی و 10 عدد آلو بخارا را میل کنند؛ هنگام میل کردن نیز لیموترش تازه و روغن زیتون را به سوپ بیفزایند.
- تخم شنبلیله 8 واحد + عدس الملک (تخم مارچوبه ) 1 واحد + نارنج خشک شده 1 واحد + مریم گلی 2 واحد + لیمو عمونی 1 واحد + گزنه 2 واحد، همه رو آسیاب کرده و مخلوط می کنیم، یک قاشق مرباخوری بعد هر وعده غذایی مصرف شود.
- مقل ازرق + مرمکی را به نسبت مساوی با هم در آسیاب پودر کرده و در کپسول می ریزیم و بیمار دیابتی نوع دوم هر روز بنا به اندازه قند خونش یعنی بین 5 تا 8 کپسول در روز استفاده می کنه این دارو به سرعت قند خون رو پایین میاره و کاهش میده.
- اندازه یک حبه دوای جامع امام رضا (ع) را با آب جو پخته میل کنید و تا زمان بهبودی ادامه دهید. برای این منظور، یک مشت جو را در دو لیوان آب بجوشانید تا یک لیوان باقی بماند، سپس با این یک لیوان باقیمانده از جوشانده، داروی جامع را مصرف کنید.
- تخم شنبلیله + تخم گشنیز + 5 عدد عناب + گزنه جداگانه بکوبید و روی آن یک لیوان آب بریزید تا با حرارت مستقیم بجوشد سپس خاموش کنید و روی حرارت غیر مستقیم قرار دهید تا دم بکشد و نصف استکان را صبح و نصف استکان بعد از ظهر بخورید.
- این افراد گاهی افزایش قند پیدا می کنند و مقداری انسولین می زنند، اما در ادامه، همان مقدار لازم نیست و لذا اکثراً در ادامه همان مقدار استفاده می کنند و دچار افت قند می شوند، در این صورت هم اگر از عسل و خرما استفاده کردید، افت قند برطرف می شود.
- روزانه ۴۵ دقیقه تا یکساعت ورزش کنید. تحرک، ورزش و پیاده روی؛ یک رفتار بسیار بسیار موثر که هیچ رقیبی برای آن نیست پیاده روی است. چرا پیاده روی؟ چون با هر گامی که بر می دارید مقداری از سودا را تبدیل به دم می کنید و سودا را جابجا می نمایید.
- از روغن های جامد و مایع جداً بپرهیزید چون در اینها از روغن پالم استفاده می کنند و این روغن هم تا دمای 60، 70 درجه آب نمی شود و وقتی که وارد بدن می شود در بدن باقی مانده و در رگ ها رسوب می کند و باعث انسداد شده و بسیاری از بیماری ها را پدید می آورد.
- کتیرا مفتولی، صندل سفید و صمغ عربی از هر کدام ۲۰ گرم، گلنار فارسی و گل ارمنی از هر کدام ۴۰ گرم، تخم کاهو ۸۰ گرم و سماق ۱۲۰ گرم، همه را مخلوط کنید و نرم بسایید و صبح، ظهر و شب و هر مرتبه یک قاشق غذاخوری از آن را با یک لیوان آب انار ترش بخورید.
- زمانی که برنج را برای دم کشیدن می گذارید، یک عدد کدوی سبز را کنار برنج بگذارید تا همراه با برنج مغز پخت شود و بعد از صرف غذا، کدو را مانند دسر ورق ورق کنید و مقداری سرکه سیب یا آبلیمو رویش بریزید و بعد میل کنید چون قند خون، را سریع پایین می آورد.
- ترتیب غذاهای روزانه خود را عوض کنید اول سبزیجات بخورید، بعد پروتئین بخورید، بعد مواد نشاسته دار بخورید، این باعث میشه سبزیجاتی که میخورید لایه ای در روده کوچک تشکیل بده و نمیزاره سریع قند و مواد نشاسته ای جذب بشه و همچنین اشتهای شما را کم می کند.
- عناب + تخم شنبلیله + تخم شوید + گزنه + زرشک کوهی + برگ شنبلیله + برگ شوید به یک نسبت مساوی مخلوط و پودر کنید و یک قاشق غذاخوری از این ترکیب را با دو لیوان آب بجوشانید تا یک لیوان باقی بماند و روزی دو نوبت صبح ناشتا و شب قبل از شام میل کنید.
- زمانی که برنج را برای دم کشیدن می گذارید، یک عدد کدوی سبز را کنار برنج بگذارید تا همراه با برنج مغز پخت شود و بعد از صرف غذا، کدو را مانند دسر ورق ورق کنید و مقداری سرکه سیب یا آبلیمو رویش بریزید و بعد میل کنید چون قند خون، را سریع پایین می آورد.
- توصیه هایی درباره کنترل قند خون: حذف ناهار، مصرف سویق جو، خوب جویدن غذا، تخم شنبلیله بعد از غذا، استفاده از نان سبوسدار، استفاده از جو محلی در غذا، میل کردن شام بعد از نماز عشا، اول شب خوابیدن «قندی ها دیر نخوابند»، مصرف آب کدو «هر وقت قند بالا رفت».
- دو ساعت بعد از هر وعده غذایی یک قاشق مرباخوری پودر بذر هویج را با آب میل کنید و کف پاها را به مدت 5 دقیقه با روغن هندوانه ابوجهل، هر شب چرب کنید (افرادی که انسولین استفاده می کنند تعداد دفعات استفاده از بذر هویج را زیاد کنند و رفته رفته دز انسولین را کاهش دهند).
- صندل سفید، کتیرا مفتولی، گلنار فارسی و صمغ عربی از هر کدام ۲۰ گرم، تخم کاهو، تخم خرفه و گل ارمنی از هر کدام ۴۰ گرم، سماق ۱۰۰ گرم، همه را مخلوط و بسایید و صبح، ظهر و شب، هر بار یک قاشق غذاخوری از آن را همراه با یک لیوان آب انار ترش یا یک لیوان لعاب اسفرزه میل کنید.
- ملین دیابت: حنضل (بدون پوست و تخم) + کتیرا + نشاسته + صمغ عربی + بادیان (رازیانه) همه اجزا را پودر کرده و قبل از ناهار، یک قاشق چای خوری مصرف شود. در صورت بروز دل پیچه یک لیوان آب جوش میل شود. در مصرف بیش از 500 میلی گرم دارو، احتمال بروز اسهال خونی وجود دارد.
- شبی یک لیوان سرکه انگبین بخورید (اگر کسی مشکل گوارشی دارد از سرکنگبین به روش زیر استفاده نماید، مصرف سرکنگبین گزنه؛ از ترکیب (2 واحد عسل + 2 واحد عرق گزنه + یک واحد سرکه انگور طبیعی) یک سوم (ثلث) لیوان را شربت سرکنگبین و باقی آن را آب بریزید، قبل از خواب میل کنید.
- گیاهان دارویی کاهش دهنده قند خون: اسطوخدوس، اوکالیپتوس، پیاز، جو، جین سینگ، زیتون، سیر، شنبلیله، قاصدک، کدو تنبل، کرفس، کنگر فرنگی، گردو، گزنه، گشنیز، هویج، بابا آدم، کاسنی، کندر، نسترن، یونجه، انار، انجیر، توت سفید، ثعلب، خرفه، درمنه، سماق، شوید، عدس، عناب، فلوس، لوبیا، مورد.
- هفته ای 2 روز از سیرابی و شیردان گوسفند (پانکراس) استفاده کنند، شیردان گوسفند در واقع پانکراس گوسفند بوده و مملو از انسولین حیوانی است. لوبیای چشم بلبلی نیز دارای انسولین گیاهی است، بیماران دیابتی می توانند خوراک لوبیا چشم بلبلی را برای صبحانه یا شام با لیموترش تازه و روغن زیتون بکر میل کنند.
- هفته ای 2 روز از سیرابی و شیردان گوسفند (پانکراس) استفاده کنند، شیردان گوسفند در واقع پانکراس گوسفند بوده و مملو از انسولین حیوانی است. لوبیای چشم بلبلی نیز دارای انسولین گیاهی است، بیماران دیابتی می توانند خوراک لوبیا چشم بلبلی را برای صبحانه یا شام با لیموترش تازه و روغن زیتون بکر میل کنند.
- یک فرد دیابتی به علت تغییراتی که در سلول های پانکراس او به وجود آمده، قادر نیست گلوکز یا قند موجود در میوه ها را هضم کند و در اثر خوردن میوه های شیرین مانند انگور بدون هسته، خرما، موز، خرمالو، میوه های خشک شده و … ممکن است دچار شوک و در نتیجه تلف شود، به همین دلیل باید تغذیه او موشکافانه و با دقت برنامه ریزی شود.
- مریم گلی، تخم پیاز، تخم شلغم، تخم ترب و تخم شاهی از هر کدام ۵۰ گرم، تخم شنبلیله و تخم ترشک از هر کدام ۱۰۰ گرم، همه را نیم کوب کرده و آن را به ۴۰ قسمت مساوی تقسیم کنید، هر قسمت از آن را یک روز صبح بجوشانید، آب آن را صاف کنید و بنوشید. تفاله آن را با آب جوش بخیسانید و عصر همان روز باز بجوشانید و آب آن را بنوشید.
- در دیابت سرد، نگران افت قند و در دیابت گرم نگران افزایش قند هستیم. اما در دیابت های سرد، افت قند عوارض شدیدتری می دهد، حتی بیمار به کما هم می رود و لذا اینها باید مقداری عسل یا خرما همراه داشته باشند و به محض اینکه احساس کردند سرشان دارد ضعف می کند سریع باید مقداری عسل و خرما بخورند تا افت قند شدید نداشته باشند.
- کافور ۵ گرم، اقاقیا، صندل زرد و صمغ عربی از هر کدام ۳۰ گرم، گلنار فارسی، گل محمدی، گل ارمنی و تخم گشنیز از هر کدام ۶۰ گرم، تباشیر هندی، تخم كاهو، تخم خرفه و عصاره شیرین بیان از هر کدام ۱۰۰ گرم، همه را مخلوط و نرم بسایید و صبح، ظهر و شب و هر بار یک قاشق غذاخوری از آن را با یک لیوان آب انار ترش مخلوط کرده و بخورید.
- بیماران دیابتی روزانه یک قاشق مرباخوری عسل کنار یا سدر استفاده کند که بهتر است به صورت شربت یا لیموترش تازه و یخ میل شود. بیماران دیابتی به محض استفاده از این رژیم غذایی، می توانند هنگام تزریق انسولین قند خون خود را اندازه گیری کنند. در صورت کاهش قند خون به همان نسبت انسولین تزریقی خود را کم کنند و یا زیر نظر پزشک خود اقدام به تنظیم انسولین تزریقی خود نمایند.
- در مردان، علائم هر دو دیابت می تواند باشد و لذا ما داروهای ترکیبی می دهیم مثل «به سین» و بعد از یکی دو هفته که نوع دیابت را فهمیدیم داروی اختصاصی آن را می دهیم. پس درمان دیابت، تولید صفراست و یکی از تولید کنندگان صفرا، عسل است، برای اینکه عسل زود جذب شود آن را با آب مخلوط می کنیم. اگر عسل طبیعی پیدا شود می تواند درمان قطعی دیابت باشد؛ عسل صبح ناشتا و اسفند شبانگاه.
- یک قاشق سرکه بعد از غذا در دیابت و فشار خون و کبد چرب، کاربرد اساسی دارد و زداینده سوداست چه عمقی و چه پوستی. اما برای افراد سرد، طبش قلب می آورد و لذا باید سرکه شیره بخورند. (سرکه مصنوعیچون میزان زدایندگی آن زیاد است، لذا ضرر دارد.) اگر پوست را قبل از حمام روغن مالی کردید سودای پوستی نضج پیدا می کند و بعد اگر در حمام سرکه زدید سودای نضج یافته پاک می شود. پس سرکه خالص استمراراً خشکی پوست می دهد.
- یک قاشق سرکه بعد از غذا در دیابت و فشار خون و کبد چرب، کاربرد اساسی دارد و زداینده سوداست چه عمقی و چه پوستی. اما برای افراد سرد، طبش قلب می آورد و لذا باید سرکه شیره بخورند. (سرکه مصنوعیچون میزان زدایندگی آن زیاد است، لذا ضرر دارد.) اگر پوست را قبل از حمام روغن مالی کردید سودای پوستی نضج پیدا می کند و بعد اگر در حمام سرکه زدید سودای نضج یافته پاک می شود. پس سرکه خالص استمراراً خشکی پوست می دهد.
- دیابت گرم: کسی که در دمش گرمی باشد و نه گرمی صفرا، این را دیابت گرم می گویند که معمولاً در افراد دموی و گرم مزاج ها و در مردها به وجود می آید. دیابت گرم در جامعه الان نیست. و اگثراً سرد است. اگر در زنان باشد کلاً سرد است. در دیابت گرم وقتی لمس می کنیم می بینیم که گرم است و تمایل به سردی دارد و در درمانش باید سردی بدهیم و نباید عسل داد چون FBS (قند) بالا می رود و به تعبیر ابن سینا هوس انسان در اینجا یعنی نیاز انسان.
- نکاتی که در بیماران دیابت سبب کاهش تورم پا می شود: به طور منظم تمرین کنید. پاها را بالا نگه دارید، یک بالش را برای 15 الی 10 دقیقه هر روز زیر پاهای خود برای بالا بردن پاها قرار دهید این عمل باعث بهبود گردش خون، کاهش تورم و تخلیه مایع اضافی می شود. از جوراب واریس و بانداژ برای فشار استفاده کنید. مصرف نمک خود را محدود کنید. کفش راحت بپوشید. پاهای خود را ماساژ دهید تورم پا با ماساژ کاهش می یابد. هرگز برای ساعت های طولانی نشسته ویا ایستاده نباشید.
- نکاتی که در بیماران دیابت سبب کاهش تورم پا می شود: به طور منظم تمرین کنید. پاها را بالا نگه دارید، یک بالش را برای 15 الی 10 دقیقه هر روز زیر پاهای خود برای بالا بردن پاها قرار دهید این عمل باعث بهبود گردش خون، کاهش تورم و تخلیه مایع اضافی می شود. از جوراب واریس و بانداژ برای فشار استفاده کنید. مصرف نمک خود را محدود کنید. کفش راحت بپوشید. پاهای خود را ماساژ دهید تورم پا با ماساژ کاهش می یابد. هرگز برای ساعت های طولانی نشسته ویا ایستاده نباشید.
- دمنوشهای کاهنده قند خون در طب سنتی ایرانی عبارتند از: دمنوش گل میخک + چوب دارچین، دمنوش برگ گزنه + برگ زیرفون، دمنوش میوه قره قات + چای ترش، دمنوش گل کدو حلوایی + گل خیار، دمنوش پوست درخت عوسج یا زعرور، دمنوش تیغه چهارپر وسط مغز گردو، دمنوش رقیق شده هندوانه ابوجهل، دمنوش صمغ مقل ازرق + مرمکی، توصیه میشود به منظور کاهش قند خون و برای اثرگذاری بیشتر و بهتر در این خصوص، دمنوش های فوق را هر از گاهی تغییر داده و هر 3 روز در میان میزان قند خون چکاب شود.
- دمنوشهای کاهنده قند خون در طب سنتی ایرانی عبارتند از: دمنوش گل میخک + چوب دارچین، دمنوش برگ گزنه + برگ زیرفون، دمنوش میوه قره قات + چای ترش، دمنوش گل کدو حلوایی + گل خیار، دمنوش پوست درخت عوسج یا زعرور، دمنوش تیغه چهارپر وسط مغز گردو، دمنوش رقیق شده هندوانه ابوجهل، دمنوش صمغ مقل ازرق + مرمکی، توصیه میشود به منظور کاهش قند خون و برای اثرگذاری بیشتر و بهتر در این خصوص، دمنوش های فوق را هر از گاهی تغییر داده و هر 3 روز در میان میزان قند خون چکاب شود.
- سودایی که در بدن پدید می آید پانکراس را درگیر می کند یعنی پانکراس سوداوی می شود و مانع ترشح انسولین می شود، در دیابت گرم این سودا، سودای گرم است. پس هر دو دیابت از سودا پدیدی می آید؛ دیابت سرد، از سودای سرد و دیابت گرم، از سودای گرم پدید می آید. و لذا انسولین یک ماده ضد سوداست. و هر دارویی که ضد سودا باشد مثل انسولین عمل می کند. سرکه هم ضد سوداست. (به سین) هم ضد سودای سرد است؛ سرکه آن، ضد سودا و «به» آن نفوذ دهنده به عمق است. هیچ دارویی به سرعت «به سین» اثر نمی کند خصوصاً در شرایط اضطراری که قند خیلی بالاست.
- درمان دیابت با رژیم غذایی هنوز اساس معالجه این بیماری را تشکیل می دهد، گر چه برای غالب بیماران رعایت آن مشکل است، در هنگام تعیین رژیم دیابتی چند نکته اصلی را باید به خاطر داشت، نیاز به غذایی اصلی بیماران دیابتی درست مانند بیماران غیر دیابتی است و دیگر اینکه غذا باید متنوع و خوش طعم باشد. و مقدار کالری پایه بر اساس وزن ایده آل، فعالیت بدنی و شغل بیمار تعیین می شود، قسمت بندی کالری به این ترتیب است: غذای متوسط شامل 40 الی 50 درصد کربوهیدرات، 15 تا 20 درصد پروتئین، 25 تا 40 درصد چربی است. رژیم غذایی دیابتی ها نیز باید تقریباً به همین شکل باشد، هر یک گرم کربوهیدرات و پروتئین نزدیک به 4 کیلو کالری و هر گرم چربی 9 کیلو کالری انرژی دارد.
- درمان دیابت و قندخون با بامیه: تحقیقات نشان داده که فیبر موجود در بامیه خورشتی باعث بهبود گلیسمی و حسایت به انسولین شده و باعث کاهش قند خون می شود، مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها و فیبر موجود در بامیه باعث کاهش کلسترول خون در افراد دیابتی می شود، گیاه بامیه می تواند سطح قندخون را کاهش داده و برای درمان دیابت مفید باشد، بامیه حساسیت به انسولین را بهبود می بخشد و با افزایش تولید انسولین در پانکراس باعث کاهش قند خون و درمان دیابت می شود، نحوه مصرف بامیه برای بیماران دیابتی، نوشیدن آب بامیه روش جدیدی برای درمان بیماران دیابتی می باشد، بامیه ها را خوب بشویید و غلاف آن را جدا کنید، بامیه ها را در یک ظرف لیوان آب بریزید و بگذارید یک شب بماند تا عصاره آن در بیاید و هر روز صبح ناشتا آب بامیه را بنوشید.
- درمان دیابت و قندخون با بامیه: تحقیقات نشان داده که فیبر موجود در بامیه خورشتی باعث بهبود گلیسمی و حسایت به انسولین شده و باعث کاهش قند خون می شود، مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها و فیبر موجود در بامیه باعث کاهش کلسترول خون در افراد دیابتی می شود، گیاه بامیه می تواند سطح قندخون را کاهش داده و برای درمان دیابت مفید باشد، بامیه حساسیت به انسولین را بهبود می بخشد و با افزایش تولید انسولین در پانکراس باعث کاهش قند خون و درمان دیابت می شود، نحوه مصرف بامیه برای بیماران دیابتی، نوشیدن آب بامیه روش جدیدی برای درمان بیماران دیابتی می باشد، بامیه ها را خوب بشویید و غلاف آن را جدا کنید، بامیه ها را در یک ظرف لیوان آب بریزید و بگذارید یک شب بماند تا عصاره آن در بیاید و هر روز صبح ناشتا آب بامیه را بنوشید.
- دیابت سرد یا عصبی: دیابت عصبی از سردی است و اگر دیابت، سرد باشد با استرس پدید می آید، این مورد در زنان بیشتر است و افراد چاق و سفید بیشتر مبتلا می شوند این افراد مستعد افت قند هستند و نشانه اش هم این است که شیرینی دوست دارند و با افت قند، عصبانی شده و بیقراری می کنند؛ پوست بیمار سفید، رگ ها پنهان، عدم پراکندگی مو و نبض کند است و تمایل به گرمی دارند چون سرد مزاج هستند. کسانی از جهت اعصاب آسیب پذیرتر هستند که سرد مزاج باشند. اگر بخواهیم تحمل افراد را یا تحمل جامعه را بالا ببریم باید صفرا را بالا ببریم (زمستان ارده شیره بخوریم). در لایه مغز، سردی و گرمی سریع تر اثر می کند، لذا با عطر یا دودهای گرم (اسفند یا نمک) یا سرد، زود به نتیجه می رسیم؛ به خاطر آن در سفر ها اسفند دود می کنند تا نگرانی سفر برطرف شود.
- برای پاکسازی طحال و کبد و لوزالمعده سه عدد بادکش بالای کبد و سه عدد بادکش بالای طحال قرار دهید بعد به آرامی بادکش های کبد را بعد از گذشت چند دقیقه بردارید و کبد را به صورت دورانی از زیر دنده ها تا زیر ناف ماساژ دهید اگر چیزهایی مثل ارزن در زیر دستانتان حس کردید این همان سده ها هستند روی این گرفتگی ها به صورت دورانی انقدر ماساژ دهید تا کامل ذوب شوند بعد از این که این سده ها برطرف شد از زیر ناف به سمت طحال ماساژ میدید و بادکش ها را از بالای طحال بردارید و از سمت طحال به صورت دورانی به سمت لوزالمعده و بعد به سمت ناف میروید (اولین حرفی که بیمار به شما میزند می گوید دچار ضعف شدم چرا چون کبد و لوزالمعده پاکسازی شده و بدن دچار افت قند و اختلال در ترشح انسولین می شود) کل این ماساژ باید یک ربع طول بکشد.
- برای پاکسازی طحال و کبد و لوزالمعده سه عدد بادکش بالای کبد و سه عدد بادکش بالای طحال قرار دهید بعد به آرامی بادکش های کبد را بعد از گذشت چند دقیقه بردارید و کبد را به صورت دورانی از زیر دنده ها تا زیر ناف ماساژ دهید اگر چیزهایی مثل ارزن در زیر دستانتان حس کردید این همان سده ها هستند روی این گرفتگی ها به صورت دورانی انقدر ماساژ دهید تا کامل ذوب شوند بعد از این که این سده ها برطرف شد از زیر ناف به سمت طحال ماساژ میدید و بادکش ها را از بالای طحال بردارید و از سمت طحال به صورت دورانی به سمت لوزالمعده و بعد به سمت ناف میروید (اولین حرفی که بیمار به شما میزند می گوید دچار ضعف شدم چرا چون کبد و لوزالمعده پاکسازی شده و بدن دچار افت قند و اختلال در ترشح انسولین می شود) کل این ماساژ باید یک ربع طول بکشد.
- برای کنترل قند باید این موارد را رعایت کرد: ناهار را کاملاً حذف کنید (در صورت ضعف می توانید یک عدد سیب قرمز میل کنید)، خوب جویدن غذا، مصرف دو قاشق غذاخوری سویق جو با هر وعده غذایی، پودر تخم شنبلیله بعد از غذا، استفاده از نان سبوس دار، استفاده از جو محلی در غذا، خوردن شام هنگام عصر، داشتن خواب منظم (ساعت ۱۰ شب بخوابید ساعت۶صبح بیدار شوید)، قندی ها دیر نخوابند چون بدن در اول شب انسولین تولید می کند، مصرف آب کدو (هر وقت قند بالا رفت فوراً آب کدو خورشتی بخورید تا درجه قند پایین بیاید)، در طول روز به هیچ وجه من الوجوه نخوابید، پرهیز دائمی از خوردن هر غذای به رنگ سفید (دوغ، بستنی، قند، شکر، برنج سفید، خامه، ماست و …)، روزانه ۴۵ دقیقه تا یک ساعت ورزش کنید، ترک همیشگی چای سیاه و جایگزین کردن دمکرده چوب دارچین یا دمکرده میوه قره قاط، اصلاح تغذیه و اصلاح سبک زندگی و دوری از حرص و جوش و نگرانی.
- این ترکیب برای هر دو دیابت و نیز دیابت بارداری بسیار مفید است: (برگ گزنه + تخم شنبلیله + کلپوره + درمنه + ریشه بابا آدم (4 واحد)؛ تخم گشنیز (1 واحد)) اجزا را نیم کوب کرده و برای هر بار مصرف (روزها نیم ساعت پیش از صبحانه، و شب ها پیش از خواب)، یک قاشق غذاخوری از پودر را در یک و نیم لیوان آب به مدت 10 دقیقه با حرارت ملایم بجوشانند تا یک لیوان از آن باقی بماند. سپس، دارو را صاف کرده و تا گرم است میل کنند. اگر مصرف این دارو پیش از درمان شیمیایی آغاز شود، با 3 ماه مصرف، امکان درمان اساسی دیابت وجود دارد. در زمان استفاده از دارو، مصرف هر نوع داروی شیمیایی باید با اجازه پزشک باشد. پس از مصرف دارو، ممکن است در بیست روز نخست، (FBS قند خون ناشتا) بیمار افزایش پیدا کند. در صورتی که حال عمومی بیمار بهتر شده باشد، باید مصرف دارو را ادامه داد. بعد از 45 روز دوباره میزان قند خون کاهش پیدا خواهد کرد. بهتر است در زمان استفاده از این دارو از ملین دیابت نیز استفاده شود. در صورتی که دیابت ناشی از عوارض نفسانی باشد، بهتر است دارو با منضج سودا مثل سرکنگبین همراه شود.
داروها:
- گارلت
- آکاربوز
- زیپمت
- انسولین
- رپاگلینید
- ناتگلینید
- تولازامید
- تولبوتامید
- میگلیتول
- متفورمین
- گلیمپراید
- گلیکلازید
- گلی پیزاید
- لیناگلیپتین
- کلرپروپامید
- پیوگلیتازون
- گلی کلازید
- سیتاگلیپتین
- امپاگلیفلوزین
- روزیگلیتازون
- گلی بنکلامید
- داپاگلیفلوزینس
فعالیت:
- روزی نیم ساعت فعالیت مناسب بدنی در حد تعریق کردن داشته باشید.
رژیم غذایی:
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای، لبنیات پاستوریزه، غذاهای چرب و سرخ کردنی و همچنین غذاهای سرد بدون مصلح غذایی پرهیز کنید.
- خوردنی های مفید: شربت آلو قطره طلا، دمنوش دارچین، عسل اقاقیا، خوراک نخود فرنگی با پنیر سویا، خوراک نخود فرنگی با شوید، خوراک نخود فرنگی با کدو، خوراک نخود فرنگی و ذرت، خوراک باقلا، خوراک عدس و اسفناج، خوراک عدسی ساده، خوراک عدسی با قارچ، خوراک عدسی با صیفی جات، خوراک کدو خورشتی با سویا، خوراک کدو خورشتی با قارچ، خوراک کدو خورشتی با کرفس، خوراک کدو بادمجان، خوراک قارچ و لوبیا سبز، خوراک قارچ و فلفل دلمه ای، خوراک قارچ و سیب زمینی، لقمه قارچ و سویا، خوراک قارچ با سس، خوراک قارچ طعم دار، خوراک قارچ و ذرت، خوراک قارچ و بامیه، تاس کباب قارچ و سویا، خوراک صیفی جات، خوراک گل کلم، خوراک کلم بروکلی، خوراک لوبیا سبز ۱، خوراک لوبیا سبز ۲، یتیمچه، خوراک بادمجان و عدس، بورانی گوجه بادمجان، بورانی بادمجان و ماست سویا، خوراک بادمجان و غوره، خوراک لوبیا سفید با سویا، خوراک لوبیا سفید با قارچ، خوراک سویا با سبزیجات، خوراک سویا و عدس، خوراک سویا با رب انار، تاس کباب سویا، خوراک پنیر سویا، لوبیا با سویا، خوراک بامیه با سویا، خوراک بامیه و لوبیا چشم بلبلی، خوراک تند بامیه، خوراک دال عدس، خوراک بورانی، خوراک لوبیا چشم بلبلی، خوراک لوبیای سویا، خوراک مخلوط، خوراک مطبل، آش گندم با شلغم، آش گندم با تره، آش گندم با سویا، آش ماش، آش کدو حلوایی، آش کدو خورشتی، آش شله قلمکار، آش خرفه ۱، آش خرفه ۲، آش سماق، آش عدس ۱، آش عدس ۲، آش حبوبات و غله ۱، آش حبوبات و غله ۲، آش جو با لوبیا سبز، آش جو با حبوبات ۱، آش جو با حبوبات ۲، آش کلم برگ، آش گل کلم ۲، آش کلم قمری با ماش، آش کلم قمری با گندم، آش کلم قمری با عدس، آش کلم بروکلی ۱، آش شلغم ۲، آش اسفناج ۲، آش برگ چغندر، آش حبوبات ۲، آش گوجه سبز، آش گوجه فرنگی ۱، آش گوجه فرنگی ۲، آش مرزه، آش شولی ۱، آش شولی ۲، آش رب، آش زرشک، حلیم عدسی با سویا ۱، حلیم عدسی با سویا ۲، حلیم گندم با شیر سویا، حلیم گندم با سویا، حلیم گندم با عدس، حلیم گندم و بادمجان، حلیم جو، کلم پلو با قارچ، لوبیا سبز پلو ۳، خورش فسنجان با کدو حلوایی، خورش فسنجان با سویا، خورش شهد فسنجان، خورش فسنجان با اسفناج، خورش قورمه سبزی با سویا، خورش قورمه سبزی با قارچ، خورش آلو اسفناج، خورش به و آلو، خورش به، خورش آلو و قیسی، خورش قیمه بادمجان، خورش بادمجان، خورش کدو بادمجان، خورش بامیه با سویا ۱، خورش بامیه با سویا ۲، خورش بامیه با دال عدس، خورش بامیه با قارچ، خورش بامیه بادمجان، خورش دال عدس با قارچ، خورش دال عدس با تمر هندی، خورش قارچ و آلو، خورش لوبیا سبز، خورش کدو خورشتی، خورش کلم بروکلی با سویا، خورش کلم بروکلی با قارچ، خورش هویج و به، خورش گوجه سبز، خورش قیمه بادمجان، خورشت کنگر، سوپ صیفی جات ۱، سوپ صیفی جات ۲، سوپ کدو خورشتی، سوپ کدو حلوایی، سوپ جو ۱، سوپ جو ۲، سوپ دال عدس، سوپ اسفناج، سوپ شلغم، سوپ لوبیا سبز، سوپ قارچ ۱، سوپ قارچ ۲، سوپ بامیه، سوپ کلم قمری، سوپ کلم بروکلی ۱، سوپ کلم بروکلی ۲، سوپ گل کلم، سوپ کلم برگ، سوپ گشنیز، سوپ کدو قلیانی، سوپ بلغور و کرفس، سوپ کلسیم، سوپ جو با شیر سویا، سوپ شهد نما، سوپ زرشک با جعفری، سوپ کاهو سبز، سوپ جو و اسفناج، کباب تابه گیاهی، کتلت عدس ۱، کتلت اسفناج، برگر کدو خورشتی، برگر لوبیا چشم بلبلی، سوسیس فانتزی، دلمه کدو خورشتی، دلمه برگ انگور، کماچ ساده، کماچ گندم و جو، کماچ سویا، کماچ قارچ، کماچ مخلوط، پنیر سویا، کشک سویا، سس گل کلم، سس گندم جوانه زده، سس گوجه فرنگی ۱، سس گوجه فرنگی ۲، سس معطر، سس مخصوص ۱، سس مخصوص ۲، سس زیتون، سس جعفری، سمنو با گندم و جو، سمنو با رب انار.
- خوردنی های مضر: عدس پلو ساده، نخود فرنگی پلو ۱، خورش شوید باقالی.
نکته:
- پیش دیابت چیست: قبل از ایجاد دیابت بسیاری از افراد مبتلا به پیش دیابت می شوند. میزان قند خون این افراد بالاتر از حد طبیعی است ولی نه به آن اندازه که در تعریف دیابت گنجانده شود. پیش دیابت بسیار شایع است، اما خبر خوب اینکه قابل برگشت هم هست. نکات زیر نکاتی کلیدی هستند که در کنترل پیش دیابت و جلوگیری از تبدیل آن به دیابت به ما کمک میکنند: کاهش وزن: کاهش مقدار حتی کم وزن 5 تا 7 درصد میتواند تأثیر بسزایی داشته باشد. ورزش مداوم: 150 دقیقه در هفته ورزش مثل راه رفتن تند، یا سی دقیقه در روز، پنج روز در هفته، تغذیه مناسب و سالم، کنترل استرس.
- اختلال در متابولیسم بدن: وقتی غذا میخوریم، گلوکز وارد جریان خون میشود، سلولهای بدن برای رشد و تأمین انرژی خود به گلوکز احتیاج دارند، اما گلوکز بدون حضور انسولین نمیتواند وارد سلولها شود. پانکراسبعد از خوردن غذا یه طور اتوماتیک انسولین کافی ترشح میکند تا گلوکز بتواند به داخل سلولها وارد شود. به محض وارد شدن گلوکز به داخل سلول، مقدار قند خون کاهش مییابد. فردی که مبتلا به دیابت است، مقدار قند خونش بالاتر از حد مجاز است (هایپرگلیسمی) و دلیل آن هم اینست که بدن فرد مبتلا به حد کافی انسولین تولید نمیکند و یا سلولهای بدن فرد به انسولین پاسخ مناسب نمیدهند. قند اضافی که در خون است در نهایت به ادرار وارد میشود. بنابراین سلول با اینکه قند زیادی در خون وجود دارد، انرژی کافی برای رشد و اعمال حیاتی خود در اختیار ندارد. کم تحرکی و مصرف غذاهای پرکالری، احتمال ابتلا به دیابت را افزایش میدهد به طوری که مصرف نوشابههای غیر رژیمی برای افرادی که بطور روزانه و مرتب مصرف میکنند، 22% بیشتر از بقیه افراد تحت خطر ابتلا به دیابت هستند. این تحقیق توسط دانشگاه سلطنتی لندن به مجله Diabetologia به چاپ رسانده است. آنها دریافتهاند که مصرف نوشابههای حاوی قند، تأثیر بیشتری نسبت به چاقی روی ابتلا به دیابت دارند. همچنین تحقیقات محققان دانشگاه ادینبورگ اسکاتلند نشان میدهد مردانی که سطح هورمون تستسترون کمتری در خون دارند، بیشتر در معرض ابتلا به دیابت نوع دوم هستند.
- دیابت حاملگی: ایندیابت در زنان باردار در دوران بارداری رخ میدهد. برخی زنان در دوران حاملگی مقدار گلوکز خونشان بالاست و بدن آنها قادر نیست انسولین کافی برای انتقال گلوکز به سلولهای بدن را تولید کند. نوزاد متولد شده از این زنان ممکن است درشتتر از حالت عادی باشد. تحقیقات دانشگاه هاروارد نشان میدهد زنانی که رژیم غذایی دوران بارداری آنها حاوی مقادیر زیادی از انواع چربیهای حیوانی و کلسترول باشد بیشتر در معرض خطر ابتلا به دیابت هستند.
- میزان قند خون در افراد مبتلا به دیابت: برای سنین 20 سال به بالا، هنگام ناشتا، کمتر از 100 ، قبل از غذا (ناهار یا شام) بین 70 تا 130 و بعد از غذا (ناهار یا شام)، کمتر از 180 و در هنگام خواب، بین 100 تا 140 باید باشد.
- مقدار قند هر میوه، که دیابتی ها باید بدانند: میوه هایی که کمترین قند را دارند عبارت است از، لیمو شیرین، ریواس، انواع توت، تمشک. میوه هایی که قند کم تا متوسط دارند عبارت است از، توت فرنگی، هندوانه، هلو، شلیل، طالبی و خربزه، سیب، زردآلو، گریپ فروت. میوه هایی که کمی قندشان بالا است عبارت است از، پرتقال، کیوی، گلابی ،آناناس. میوه هایی که قند بسیار بالایی دارند عبارت است از، نارنگی، گیلاس، انگور، انار، انبه، انجیر، موز.
- ممکن است به دیابت مبتلا شوید اگر از 8 ساعت کمتر بخوابید، اگر کم وزن به دنیا آمده باشید، اگر زیاد استرس داشته باشید، اگر گروه خونی تان A، B، یا AB باشد، اگر قبل از 20 سالگی مادر شده باشید، اگر آب یخ یا نوشیدنی های سرد بخورید، اگر زیاد آرایش کنید، اگر فست فود خور باشید، اگر کمبود ویتامین های A و D و C داشته باشید.
- تمام دیابتی ها می توانند انگور و هم کشمش بخورند.
- چاق ها یا بلغمی و یا دموی هستند و لاغرها یا صفراوی و یا سوداوی هستند.
- چیزهایی که دیابت را تشدید می کنند سردی ها هستند پس باید از گرمی ها استفاده کرد؛ چه گرمی های غذایی، چه رفتاری، چه بویایی، چه مالیدنی.
- اگر این علائم در موقع بارداری پدید بیاید یعنی حملش سرد (دختر) است. بنابراین یک سردی داشته و یک سردی دیگر اضافه شده است.
- بیشترین دیابت در مردان هم، دیابت سرد است.
- هر غذایی که بخواهیم زود به اندام های بدن برسد با عسل همراه می کنیم؛ مثلاً اگر بخواهیم زعفران را به قلب برسانیم عسلاب با زعفران به قلب میرسد و بخواهیم مغز را تقویت کنیم عسلاب با پودر بادام، تقویت کننده مغز است.
- در رفتارهای گرم: بهترین رفتار گرم پیاده روی است که جابه جایی سودا به وجود می آورد.
- دیاب، اول سردی ها را نشانه گرفته و اولین بروز سردی تقریباً در سن 35 سالگی است، اما در کودکان سرد هم، دیابت پیدا می شود.
- اگردیابت و فشار خون ارثی هم باشد درمان می شود، اینکه می گویند: این ارثی است و درمان ندراد، حرف کاملاً بی پایه و بی اساس است.
- بسیاری از بیماری ها به خاطر خوردن ناهار است مثل: بزرگی شکم، فشار خون، چربی خون، دیابت.
- دیابتی ها را هم می توان حجامت کرد چون مشکل دیابتی ها نرسیدن خون است و جای حجامت هم خون دارد و لذا حجامت مشکلی ندارد.
- کسی که در اثر پرخوری و بدخوری دچار فشار، چربی، قند و غیره باشد باید روزه کامل بگیرد یعنی هیچ نخورد و فقط تا هفت روز نوشیدنی بخورد؛ بهترین نوشیدنی شربت عسل (شب ها) است و نباید هشت روز باشد و اگر عسل نبود از آب و نمک استفاده کند که در این صورت تمام بیماری هایش درمان می شود.
- عسل، انگور، انجیر مانع از کار افتادن لوزالمعده (پانکراس) و ایجاد بیماری دیابت شده و درمانکننده دیابت هستند.
- خوردن پیاز میزان ترشح انسولین بدن را تنظیم می کند و قندهای اضافی بدن را از بدن خارج می کند.
- تحقیقات علمی نشان می دهد که کدو، حدود ۷ درصد قند دارد و وقتی مصرف می شود، قند بدن را سریعاً کاهش می دهد. اگر انسان قندش ۴۰۰ باشد، اگر یک لیوان آب کدو بخورد، قندش فوراً پاپین می آید و وقتی قند بدن کم شود، جوشش و تحرک انسان هم کم می شود.
- اینکه امروزه می گویند، خوردن برنج و عسل برای دیابتی ها ضرر دارد، باید بررسی شود؛ اگر عسل طبیعی و خالص باشد، نه تنها برای دیابتی ها ضرر ندارد، بلکه درمان دیابت است؛ چرا که خداوند می فرماید: عسل، درمان تمام بیماری ها، از جمله دیابت است. برنج نیز اگر به عنوان دارو، یعنی به اندازه یک یا دو یا سه قاشق مصرف شود، برای درمان بیماری ها، مفید است و ضرر ندارد.
- دیابت اطفال هم تابع همین قاعده است، یعنی رحم سرد بوده و مستعد دیابت شده و غذاهایی که مصرف شده هم سرد بوده و بچه دیابتی شده است.
- بچه ای که تنها در خانه مانده است غم می گیرد و در نتیجه مبتلا به دیابت می شود.
- این نوع دیابتی ها (سرد) استعداد افت قندشان بیشتر است و علامت افت قند، اول در سر آشکار می شود مثل: بی حوصلگی، بی قراری، جیغ زدن، خود زنی کردن، بد اخلاقی
- قند وقتی افت پیدا کرد، مغز سبک می شود و ناخودآگاه جیغ می کشد چون گرمی مغز از طریق قند به مغز می رسد.
- افت قند در افراد بزرگ سال موجب تشنج می شود.
- تمام دیابتی ها می توانند انگور و هم کشمش بخورند.
- چاق ها یا بلغمی و یا دموی هستند و لاغرها یا صفراوی و یا سوداوی هستند.
- چیزهایی که دیابت را تشدید می کنند سردی ها هستند پس باید از گرمی ها استفاده کرد؛ چه گرمی های غذایی، چه رفتاری، چه بویایی، چه مالیدنی.
- اگر این علائم در موقع بارداری پدید بیاید یعنی حملش سرد (دختر) است. بنابراین یک سردی داشته و یک سردی دیگر اضافه شده است.
- بیشترین دیابت در مردان هم، دیابت سرد است.
- هر غذایی که بخواهیم زود به اندام های بدن برسد با عسل همراه می کنیم؛ مثلاً اگر بخواهیم زعفران را به قلب برسانیم عسلاب با زعفران به قلب میرسد و بخواهیم مغز را تقویت کنیم عسلاب با پودر بادام، تقویت کننده مغز است.
- در رفتارهای گرم: بهترین رفتار گرم پیاده روی است که جابه جایی سودا به وجود می آورد.
- دیابت، اول سردی ها را نشانه گرفته و اولین بروز سردی تقریباً در سن 35 سالگی است، اما در کودکان سرد هم، دیابت پیدا می شود.
- اگردیابت و فشار خون ارثی هم باشد درمان می شود، اینکه می گویند: این ارثی است و درمان ندراد، حرف کاملاً بی پایه و بی اساس است.
- بسیاری از بیماری ها به خاطر خوردن ناهار است مثل: بزرگی شکم، فشار خون، چربی خون، دیابت.
- دیابتی ها را هم می توان حجامت کرد چون مشکل دیابتی ها نرسیدن خون است و جای حجامت هم خون دارد و لذا حجامت مشکلی ندارد.
- کسی که در اثر پرخوری و بدخوری دچار فشار، چربی، قند و غیره باشد باید روزه کامل بگیرد یعنی هیچ نخورد و فقط تا هفت روز نوشیدنی بخورد؛ بهترین نوشیدنی شربت عسل (شب ها) است و نباید هشت روز باشد و اگر عسل نبود از آب و نمک استفاده کند که در این صورت تمام بیماری هایش درمان می شود.
- خوردن پیاز میزان ترشح انسولین بدن را تنظیم می کند و قندهای اضافی بدن را از بدن خارج می کند.
- مقدار مصرف انسولین را به تدریج و بعد از چند هفته قطع کنید.
- مصرف سیب زمینی، برنج، نشاسته و نان گندم را کمتر کنید. از مصرف قند، شکر قند، نوشانه، آب میوه و کمپوت شیمیایی، کنسروهای مصنوعی، شیرینی ها، آب یخ، غذاهای چرب و چربی های صنعتی بپرهیزید.
- لوزالمعده و انسولین: لوازالمعده غده ای نرم به رنگ صورتی مایل به خاکستری به طول ۱۲ تا ۱۵ سانتی متر است که در طرف چپ، پشت معده قرار دارد. سر لوزالمعده در انتهای اثنی عشر (دوازدهه) قرار گرفته و دم آن تا طحال ادامه می یابد. تنهی لوزالمعده بین سر و دم این غده قرار گرفته و مجرای لوزالمعده درون غده است. لوزالمعده انسان دارای یک تا ۲ میلیون جزایر لانگرهانس است که قطر هر یک حدود 3/0 میلی متر می باشد. این جزایر سه نوع سلول عمده با نام های آلفا، بتا و دلتا دارند که با خصوصیت رنگ پذیری آنها از هم تشخیص داده می شوند. سلول های بتا که حدود ۶۰% از کل سلول ها را تشکیل می دهد عمدتاً در وسط جزیره واقعند و انسولین ترشح می کنند، سلول های آلفا که حدود ۲۵% از کل سلول ها را تشکیل می دهند گلوکاگن ترشح می کنند. سلول های دلتا که حدود ۱۰% درصد از کل را تشکیل می دهند سوماتواستاتین ترشح می کنند. حداقل یک سوم دیگر به نام سلول PD به تعداد کم در جزایر وجود دارد که هورمونی با عملکرد ناشناخته موسوم به پلی پیتید لوزالمعدی ترشح می کند. ارتباطات نزدیک میان این سلول ها در جزایر لانگرهانس امکان کنترل مستقیم ترشح برخی هورمون ها را توسط هورمون های دیگر فراهم می سازد. مثلاً انسولين ترشح گلوکاکن را مهار می کند و سوماتواستاتین ترشح هورمون انسولین و گلوکاکن را مهار می کند.
- انسولین چیست: انسولین یکی از مهم ترین و اصلی ترین هورمون های بدن است که به آن هورمون رهبر یا هدایتگر هم می گویند. این ماده، عنصر حیاتی فرایند سوخت و ساز است. بنتینگ و بست در سال ۱۹۲۲ انسولین را کشف کردند. این هورمون را سلول های بتای لوزالمعده تولید و ترشح می کند. لوزالمعده انسان در حدود ۲۰۰ واحد انسولین ذخیره می کند. لوزالمعده افراد معمولی حدود ۲۰ تا ۳۰ واحد انسولین ترشح می کند. عمل انسولین شبیه جاروب است. این هورمون، گلوکز، اسیدهای آمینه و اسیدهای چرب آزاد را به داخل سلول ها می راند که در آنجا به صورت انرژی بالقوه (یعنی به صورت چربی و گلیکوژن) ذخیره می شوند تا هنگام لزوم مصرف شوند. در افراد سالم، سطح قند خون به علت کنش های هورمونی، هماهنگ و جبران کننده انسولین و گلوکاگن است و دستخوش تغییر زیادی نمی شود. انسولین تنها هورمونی است که می تواند از بالا رفتن قند خون تا سطح خطرناک جلوگیری کند. هورمون گلوکاگن هورمون بسیار سودمندی است و عمل مهمی را در بدن به عهده دارد. انسولین موجب ورود قند از خون به سلول و تبدیل آن به انرژی می شود که در اعمال حیاتی بدن مورد استفاده قرار می گیرد. هیچ کس نمی تواند بدون انسولین زنده بماند، بنابراین باید غذاها را به صورتی مصرف کنید که لوزالمعده انسولین را به روش سنجیده، کنترل شده و مفيد ترشح کند. به طور کلی انسولین یکی از بازدارنده های عمده تجزیه چربی و یکی از عوامل اصلی تسهیل ذخیره چربی در بدن است. بعضی افراد در اثر مصرف زیاد شیرینی ها و فشار بیش از حد به لوزالمعده، ممکن است به دو حالت مبتلا شوند: ۱. مقاومت در برابر انسولین ۲. دیابت. ۱. مقاومت در برابر انسولین عبارت است از کاهش حساسیت نسبت به انسولین؛ یعنی در این حالت، سلول های چربی، سلول های کبد و سلول های عضلات به سطح طبیعی گردش انسولین غیر حساس شده اند، در نتیجه در این اشخاص با افزایش اندک و ناگهانی انسولین، قندخون پایین نمی آید و برای پایین آوردن آن به انسولین بیشتری نیاز است. چاقی متداول ترین پیامد مقاومت در برابر انسولین است. ۲. در این افراد، لوزالمعده از تحریک دایمی (به علت مصرف قند) خسته شده است و نمی تواند وظیفه خود را به درستی انجام دهد. این اتفاق منجر به دیابت نوع دوم (دیابت های وابسته به عوامل غیر انسولین) می شود. در این افراد ضریب سطح انسولین دو حالت گرسنگی و سیری را بالا می برد. این افراد در همه اوقات (به علت سوخت و ساز ناقص)، صرف نظر از آنچه می خورند، برای ذخیره کردن آمادگی دارند. خوشبختانه می توان بیش از ۵۰% از مقاومت در برابر انسولین را کاهش داد و یا طی روندی آن را معکوس کرد. زیرا مقاومت در برابر انسولین به طور کامل به ژن های ارثی ما وابسته نیست. چگونه می توان سطح انسولین را کاهش داد یا مقاومت در برابر انسولین را کم کرد تا به دیابت مبتلا نشد، از چاقی نجات پیدا کرد، سوخت و ساز بدن تنظیم باشد و در نتیجه به انواع بیماری های ناشی از آن مبتلا نشد. علت اصلی این مشکل، مواد قندی خطرناک است بهترین و عالی ترین راه سلامتی، توجه به تغذیه است. سطح انسولین پس از خوردن ۵۰ تا ۱۰۰ گرم گلوکز در غذای سرشار از مواد قندی، معمولاً بسیار بالا می رود و برای چند ساعت در همان حال باقی می ماند. وقتی غذاهای حاوی کربوهیدرات (دارای قند زیاد) می خورید، آن هم روزی سه بار و یا بیشتر (مخصوصاً هنگام خوابیدن)، شما با این کار سطح انسولین ترشح شده در خون را ۱۸ ساعت (در طول ۲۴ ساعت) بالا نگه داشته اید. در این حالت لوزالمعده نمی تواند استراحت کند. وقتی کسی ۱۸ ساعت از شبانه روز، توسط انسولین، قند و چربی را به درون سلول ها براند، دیگر زمانی برای تجزیه چربی و کم کردن آن نمی ماند. نکته مهم اینکه،کربوهیدرات های با مواد قندی بالا (مانند: قند، شکر سفید، شکر تصفیه شده) ترشح انسولین را بیش از همه تحریک می کنند، ولی کربوهیدرات با مواد قندی پایین (قند میوه ها، شربت عسل، شکر طبیعی و تصفیه نشده) ترشح کمتری از انسولین را موجب می شوند. نوشابه ها، چای، قند، انواع شربت های شیرین، شیرینی های صنعتی و کارخانه ای، انواع کولاها که در هر شیشه آن معادل ۹ قاشق شکر و یا ۹ حبه قند درشت وجود دارد. توجه کنید عمل تصفيه، فرآوری صنعتی و پالایش کردن مواد غذایی، خصوصاً قندها چگونه مقدار میزان قند خون را افزایش می دهند. وقتی قند خون بالا برود تقاضای انسولین نیز افزایش می یابد. نکته مهم این است که شاخص میزان قند در مواد غذایی، کلید درک مفهوم سلامتی و عدم فشار به لوزالمعده است. هرچه سطح قند خون بالاتر باشد نیاز به ترشح انسولین از لوزالمعده بیشتر است تا قند خون کاهش یافته و در نتیجه سطح قندخون به حالت طبیعی برگردد. بالا بودن انسولین منجر به تغییراتی در سوخت و ساز و مشکلات فراوان برای سلامتی می شود. بیماری مرض قند (دیابت) خطر حمله قلبی را تا ۳ برابر افزایش می دهد. دیابت علت قطع نیمی از اعضای بدن، یک چهارم نارسایی کلیه ها، نابینایی، اختلالات عصبی، تنگ شدن سرخرگ های مغز و در نتیجه سکته مغزی است. به سرخرگ های کرونر قلب صدمه می زند، به سرخرگ های خون رساننده به ماهیچه های پا آسیب می رساند، قوای جنسی را تضعیف می کند و یکی از عوامل ایجاد بیماری های کیسه صفرا و کبد است. هر فرد دیابتی، خانواده ای را نگران می کند و زمینه ساز بیمار شدن نسل آینده را فراهم می کند. آیا می دانید فقط در آمریکا در هر دقیقه ۲ نفر از عوارض ناشی از دیابت از دنیا می روند؟ آیا می دانید در بسیاری از مناطق دنیا اصلا فرد دیابتی وجود ندارد؟ آیا می دانید در آمریکا در هر ۶۰ ثانیه، یک نفر دیابتی شناسایی می شود و حداقل ۲۵۰ میلیون دیابتی در جهان وجود دارد. در ایران حدود ۷ میلیون بیمار دیابتی شناسایی شده و چندین میلیون نفر از بیماری خود خبر ندارند. عوارض ناشی از دیابت سومین عامل مرگ و میر در جهان است. برخی از افراد مبتلا به دیابت هیچ نشانه بارزی ندارند و بسیاری از مردم به دیابت پنهان مبتلا هستند.
- اگر احساس ناخوشی و کسالت دایمی می کنید، اگر احساس بی قوتی و ضعف، خصوصاً بعد از ورزش می کنید، اگر زیاد آب می نوشید و زیاد دفع ادرار دارید، اگر احساس سوزن سوزن شدن و گزگز در دست ها و پاها می کنید، اگر دچار کاهش وزن شده اید، اگر احساس ایجاد تغییرات در بینایی خود دارید، اگر احساس خارش در سراسر بدن دارید، اگر مکرر به عفونت های قارچی اعضاء تناسلی مبتلا می شوید، اگر عفونت پوستی درمان نشده دارید.، اگر یبوست دایمی دارید، اگر احساس چنگه چنگه شدن و گرفتگی عضلات دارید، اگر یکی از نزدیکان شما به دیابت مبتلا است، اگر اختلال هورمونی، از جمله تیروئید دارید، اگر چاق هستید و اضافه وزن دارید، اگر مادرتان در دوران بارداری دیابت داشته است، اگر علاقه زیادی به مواد قندی دارید، اگر نان سفید، شکر سفید، برنج سفید غذای اصلی شماست، اگر دایماً دچار استرس و فشار روحی هستید، اگر با ورزش میانه خوبی ندارید و مرتب ورزش نمی کنید، اگر مواد گوشتی و چربی زیاد مصرف می کنید، اگر از داروهای استروئیدی (کورتن) استفاده می کنید، اگر دهانتان خشک می شود و احساس ناخوشایندی روی زبان دارید، اگر دخانیات مصرف می کنید، اگر حواس پنجگانه شما (لامسه، بویایی، شنوایی، بینایی، چشایی) خوب کار نمی کند، اگر نوشیدنی های حاوی کافئین (قهوه، چای، نسکافه، نوشابه ها) زیاد مصرف می کنید، اگر از مواد معدنی و ویتامین های ضروری، به اندازه کافی استفاده نمی کنید، اگر غالباً احساس گرسنگی می کنید و همیشه میل به غذا خوردن دارید، اگر از خشکی پوست رنج می برید، اگر از غذاهای صنعتی و کارخانه ای (سوسیس، کالباس، کنسروها و…) زیاد استفاده می کنید و از غذاهای طبیعی دوری می کنید، اگر از چاشنی های شیمیایی و صنعتی زیاد استفاده می کنید، اگر دست ها و پاهایتان غالباً سرد هستند، اگر افزایش فشارخون دارید، اگر هنگام ایستادن به افت فشار خون دچار می شوید، اگر شب ها چندین نوبت به دستشویی می روید، اگر از غذاهـای سرخ کردنی فراوان استفاده می کنید و ده ها اگر دیگر مواظب باشید خطر در کمین شماست ممکن است شما به دیابت دچار شده باشید یا مستعد دیابت خواهید بود.
- هنگامی که خون سرشار از قند می شود عفونتی که کنترل آن بسیار مشکل است در بدن راه می یابد. به طور مکرر به بیماران دیابتی اخطار می شود که از پاهای خود با دقت بسیار مواظبت کنند، زیرا عفونتی غیر قابل کنترل سبب قانقاریایی شدن آن می شود. بیماران دیابتی ۵ مرتبه بیشتر از افراد سالم در معرض این خطر قرار می گیرند و این مطلب برای پاها ۲۰ مرتبه بیشتر عمومیت دارد، در بین افراد دیابتی، قانقاریایی شدن پاها سبب قطع آن می شود که در مقایسه با افراد غیر دیابتی ۴۰ مرتبه بیشتر است. انواع دیگر عفونت ها نظیر: عفونی شدن پوست، مننژیت و عفونت گوش نیز در بین دیابتی ها شایع است و در بین بانوان دیابتی، اولین نشانه های عفونت قارچی رحم و بیماری های پوستی به چشم می خورد.
- مادران دیابتی با مشکلات زیادی روبرو هستند از آن جمله مرده به دنیا آوردن نوزاد، نقص های نوزاد بعد از تولد از قبیل: نقص ستون فقرات، نداشتن انگشت شصت و دیگر انگشتان پا و … مشکلات قند خون در بین دیابتی ها به مراتب شایع تر از افراد سالم است. به طور کلی دیابت برای مادر و نوزاد به طور قابل ملاحظه ای مخاطره آمیز است.
- دیابت اغلب با ناتوانی جنسی در ارتباط است، زیرا به استقلال توازن هورمون جنسی و عصب آسیب وارد می کند، از طرفی دستگاه تناسلی و پیشابی در برابر عفونت بسیار حساس است. طبق نظر محقیقین در حال حاضر دیابت درمان پذیر نیست با این همه با کنترل مقدار قندخون در حد عادی می توان آن را مهار کرد که رژیم غذایی، ورزش و مداوا، اساس دست یابی به این موفقیت است.
- انسولین و داروهای خوراکی کاهش دهنده قند خون دیابت را درمان نمی کنند، اما میزان قند خون را کنترل می کنند و تناوب، شدت علائم و عوارض آن را نیز کاهش می دهند. هدف از درمان بیمار دیابتی جلوگیری از عوارض متابولیک ها (کتواسیدوز و …) و عواقب عضوی در تیررس بیماری می باشد که سبب گرفتاری رگ های بزرگ و کوچک اعصاب، چشم، کلیه و سایر اعضاء می شود. اصول درمان مبتنی بر سه پایه می باشد: ۱. فعالیت بدنی ۲. ورزش ۳. داروهای پایین آورنده قند خون.
- مرض قند: قند موجود در خون را گلوکز می گویند و اندازه طبیعی و عادی آن بین ۸۰ تا ۱۲۰ میلی گرم درصد سانتیمتر مکعب خون است. قند خون غیرطبیعی معمولاً بالاتر از ۱۶۰ میلی گرم و یا پایین تر از ۶۵ میلی گرم می باشد. اگر قندخون کسی بالای ۱۶۰ میلی گرم باشد، احتمال دارد به بیماری دیابت مبتلا باشد، ولی شاخص حقیقی، اعداد نیستند بلکه چگونگی احساس و نشانه ها و علائم بیماری هستند که خود شخص بهتر از هر کس آن را می فهمد. به طور طبیعی انسولین به وسیله لوزالمعده تولید شده و سلول های بدن را قادر می سازد تا گلوکز (منبع اصلی انرژی) را از خون جذب کند. در دیابت قندی سلول های بدن از منبع انرژی دیگری استفاده می کنند که منجر به ساخته شدن سم در بدن می شود. عدم استفاده از گلوکز باعث انباشته شدن آن در خون و ادرار شده و باعث نشانه هایی مانند تکرار ادرار و تشنگی فراوان می شود. اساس درمان، کنترل مقدار قند خون است. در میان کسانی که با دیابت قندی درمان می شوند ۱۰% آنها (از هر ده نفر یک نفر) خودشان تزریق انسولین را انجام می دهند و در بیشتر موارد استفاده از رژیم غذایی مناسب و درمان خوراکی امیدوار کننده می باشد و این اقدامات، بیشتر افراد مبتلا را قادر می سازد تا زندگی عادی داشته باشند. با این وجود در بسیاری از بیماران نهایتاً عوارض بیماری به وجود می آید، اما در صورتی که درمان انجام شود شروع عوارض با تأخير صورت می گیرد.
- انواع دیابت: دو شکل اصلی بیماری قند وجود دارد که به عنوان دیابت نوع یک (I) و دیابت نوع دو (II) شناخته شده اند. دیابت نوع I: این شکل بیماری زمانی ایجاد می شود که لوزالمعده یا مقدار خیلی اندکی انسولین تولید می کند یا اصلا تولید نمی کند. بیماری معمولاً به طور ناگهانی در کودکان یا جوانان ایجاد می شود. با وجود اینکه تعیین رژیم غذایی مناسب برای این بیماری از اهمیت ویژه ای برخوردار است، درمان با تزریق انسولین باید انجام شود. دیابت نوع II: دیابت نوع دو II خیلی شایع تر بوده به طوری که در این بیماری لوزالمعده ترشح انسولین را انجام می دهد، اما سلول های بدن به اثر آن مقاومت نشان می دهند. مبتلایان اصلی این نوع از دیابت افراد بالای ۴۰ سال هستند و در بین کسانی که وزن اضافی دارند شیوع بالایی دارد. این بیماری به آهستگی شروع شده و اغلب در طی چند سال نامحسوس باقی می ماند. در مراحل ابتدایی ممکن است رژیم غذایی برای کنترل بیماری کفایت کند، اما با پیشرفت بیماری داروهای خوراکی و گاهی اوقات تزریق انسولین ضرورت می یابد. گاهی اوقات دیابت قندی می تواند در طی حاملگی ایجاد شود، این حالت را دیابت حاملگی می نامند و ممکن است با درمان انسولین برای حفظ سلامت مادر و جنین اصلاح شود. دیابت حاملگی معمولاً بعد از تولد فرزند ناپدید می شود. با این وجود زنانی که دیابت حاملگی داشته اند در زندگی خود بعد از حاملگی با احتمال بیشتری به دیابت نوع دو II مبتلا خواهند شد. دیابت نوع I معمولاً به وسیله واکنش های غیر طبیعی در سیستم ایمنی که باعث تخریب سلول های ترشح کننده انسولین در لوزالمعده است ایجاد می شود. این واکنش ها ناشناخته اند اما وجود عفونت های ویروسی به عنوان ایجاد کننده زمینه برای بیماری متحمل به نظر می رسند. در بعضی از بیماران بافت های ترشح کننده انسولین به دنبال التهاب لوزالمعده تخریب می شود. همچنین عامل ژنتیک ممکن است در آن نقش داشته باشد. نحوه توارث پیچیده به نظر می رسد و فرزند فردی که دیابت نوع یک I دارد در خطر بالایی از تشکیل همان نوع دیابت است. اما بیشتر کودکان مبتلا شده به این بیماری کسانی هستند که والدین آنها مبتلا به دیابت نیستند. علت دیابت نوع دو II کمتر مشخص شده است، اما ژنتیک و چاقی عوامل مهمی هستند، یک سوم افراد مبتلا وابستگانی مبتلا به این نوع دیابت دارند. دیابت نوع دو II یک مشکل اساسی در سلامت و بهداشت اکثر جوامع بشری می باشد و در بعضی از کشورها یک معضل بزرگ است. افزایش مصرف مواد غذایی در بیشتر افراد، وزن اضافی ایجاد می کند که این وضعیت نیز شیوع این بیماری را افزایش می دهد. در افرادی که مستعد دیابت هستند بیماری می تواند به وسیله داروهای کورتیکو استروئید یا توسط سطوح افزایش یافته ای از هورمون های کورتیکواستروئید که بر علیه انسولین ترشح می گردند ایجاد شود.
- دیابت اطفال هم تابع همین قاعده است، یعنی رحم سرد بوده و مستعد دیابت شده و غذاهایی که مصرف شده هم سرد بوده و بچه دیابتی شده است.
- بچه ای که تنها در خانه مانده است غم می گیرد و در نتیجه مبتلا به دیابت می شود.
- این نوع دیابتی ها (سرد) استعداد افت قندشان بیشتر است و علامت افت قند، اول در سر آشکار می شود مثل: بی حوصلگی، بی قراری، جیغ زدن، خود زنی کردن، بد اخلاقی
- قند وقتی افت پیدا کرد، مغز سبک می شود و ناخودآگاه جیغ می کشد چون گرمی مغز از طریق قند به مغز می رسد.
- افت قند در افراد بزرگ سال موجب تشنج می شود.