خشکی گلو: عبارت است از خشکی گلو به عوامل مختلفی بستگی دارد که عمدتاً مواردی جزئی هستند. اما گاهی اوقات میتواند ناشی از یک بیماری پیش زمینهای جدیتر باشد. خشکی گلو یک مشکل ناراحت کننده و اغلب دردناک است که میتواند منجر به ظهور برخی عواملی مانند مشکل در بلع، سرفه، سوزش قلب، بدن درد، استفراغ و تب شود. خشکی گلو غالباً ناشی از تنفس از راه دهان و خروپفِ شب هنگام است و گاهی اوقات از علائم اولیه سرماخوردگی یا آنفولانزا به شمار میآید. سایر شرایط جدیتر مانند آسم یا بیماری ریفلاکس معده (GERD) نیز ممکن است منبع این مشکل باشند.
علت:
- موارد بیشماری میتوانند باعث خشکی گلو شوند. این بیماری میتواند به آرامی ظاهر شود یا به صورت یکباره فرد را مبتلا کند. همه ما میدانیم که این مشکل بسیار ناخوشایند است و هر چه زودتر در جهت رفع آن تلاش میکنیم. علت خشک شدن گلو میتواند ناشی از سبک زندگی افراد بوده یا در اثر بیماری ایجاد شده باشد، همچنین میتواند جسمی یا حتی زیست محیطی باشد. اصلیترین دلایل خشکی گلو به تفصیل در زیر شرح داده شدهاند:
- غلبه صفرا.
- فریاد زدن یا آواز خواندن:اگر بیش از حد فریاد بزنید، گلو شما خشک و دردناک میشود.
- آلرژی: آلرژی میتواند باعث شود فرد علائم ناخوشایندی مانند خشکی گلو را تجربه کند.
- نوشیدن زیاد قهوه:اگر قهوه به مقدار زیادی مصرف شود، میتواند یکی از عوامل خشکی گلو باشد.
- سرماخوردگی یا آنفولانزا:برخی از بیماری های موقتی مانند سرماخوردگی یا برخی از موارد آنفلونزا خشکی گلو را به همراه دارد.
- گلودرد استرپتوکوکی:گلودرد استرپتوکوکی عفونتی است که به وسیله باکتریهایی ایجاد میشود که باعث خشکی دردناک گلو میشوند.
- مصرف زیاد الکل: اعتدال در همه چیز حائز اهمیت است. اگر مقدار زیادی الکل مصرف کرده باشید، ممکن است با خشکی گلو مواجه شوید. همچنین خروپف یکی از دلایل عمده این مشکل است.
- سایر بیماریها همچون تیروئید و بیماریهای کبد نیز میتواند سبب ایجاد خشکی دهان شود؛ بنابراین تیروئید و خشکی دهان نیز همچون دیابت و یا خشکی دهان و کبد به یکدیگر مربوط هستند.
- رفلکس اسید معده:رفلاکس اسید معده میتواند یک مسئله موقتی باشد که با خوردن غذاهایی خاص ایجاد میشود، یا میتواند یک بیماری مزمن باشد که با گذشت زمان باعث خشکی گلو میشود.
- خروپف:خروپف یکی از دلایل عمده ایجاد خشکی گلو است. خروپف زمانی ایجاد میشود که بافتی نرم به گلوی فرد بر میگردد یا وقتی بینی دچار گرفتگی شده است. این امر معمولاً باعث میشود که از دهان نفس بکشید. افرادی که خروپف میکنند اغلب از خشکی مداوم گلو رنج میبرند.
- کشیدن سیگار: همه ما میدانیم که استعمال دخانیات میتواند باعث چندین بیماری مختلف شود. سیگار کشیدن همچنین ممکن است به مرور زمان گلوی فرد را تحریک کرده و باعث خشکی مداوم گلوی او شود.
- تنفس از دهان:دلایل متعددی باعث ایجاد خشکی گلو میشوند. اگر راه بینی توسط یک تیغه انحرافی مسدود شده باشد، دچار این بیماری میشوید. این باعث میشود که از راه دهان نفس بکشید و در امتداد آن گلوی شما خشک شود.
- کم آبی:وقتی بدن فرد دچار کمبود آب میشود، ممکن است به خشکی گلو مبتلا شود. علائم دیگر کمبود آب بدن عبارتند از: احساس تشنگی زیاد، کم شدن ادرار، داشتن ادرار تیره، خستگی، سرگیجه و کمبود آب در اثر عدم نوشیدن آب کافی ایجاد میشود.
- رفلکس اسید:گلوی خشک ممکن است علامت رفلاکس اسید باشد. اسید موجود در لوله غذا باعث سوزش، گلوی خشک و همچنین باعث مشکل در بلع، سرفه خشک، صدای خشن هستند.
- ورم لوزه:خشک شدن گلو ممکن است نشانهای از ورم لوزه باشد. التهاب لوزهها معمولاً در اثر عفونت با ویروس ایجاد میشوند، اما میتواند توسط باکتریها ایجاد شود. لوزهها تودههای گوشتی در قسمت پشت گلو هستند که به مبارزه با عفونتها کمک میکنند.
تشخیص:
- انجام معاینات بالینی و گرفتن شرح حال از بیمار
درمان طب نوین:
- درمان خشکی گلو به علت زمینه ای آن بستگی دارد.
- کاهش مصرف آنتی هیستامین و داروی ضد احتقان: افرادی که به مشکلات تنفسی و سینوزیت مبتلا هستند و اغلب برای بهبود احتقان بینی خود از داروهای ضد احتقان استفاده میکنند و یا ممکن است به دلیل ابتلا به آلرژی از آنتی هیستامینها استفاده کنند؛ دچار خشکی دهان میشوند و بنابراین باید حتماً به پزشک مراجعه نموده و برای کاهش داروها و یا درمان خشکی دهان و مشکلات تنفسی اقدام نمایند.
- استفاده از دهانشویههای بدون الکل: آیا به دنبالرفع خشکی دهان بعد از مسواک هستید؟! دهانشویهها بهصورت کلی برای درمان عفونتهای دهانی و سلامت دندانها مفید هستند. با این وجود در صورت استفاده از دهانشویههای دارای الکل، افراد دچار خشکی دهان شده و همچنین لبهای آنها ترک میخورد و ممکن است دچار زخمهای دهانی شوند. به همین دلیل بهتر است از دهانشویههای بدون الکل استفاده شود. برای رفع خشکی دهان بعد از مسواک، دهان را با دهانشویه حاوی فلوراید بشویید و یک لیوان آب برای رفع تشنگی بالای سر خود بگذارید و در بین خواب آب بنوشید.
- از آدامس و آبنبات کمک بگیرید: آدامس و آبنباتهای بدون قند و همچنین بستنی یخی، برای ترشح بزاق به غدد بزاقی کمک میکند؛ زیرا با عمل جویدن و همچنین مکیدن، ترشح بزاق از غدد بزاقی افزایش پیدا میکند که به دلیل سیگنالهایی است که از طریق گیرنده های عصبی در دهان به غده پاراتیروئید میرسد. همچنین با جویدن صمغ با زایلیتول، میتوانید مانع از رشد باکتریهای مخرب در دهان بشوید؛ البته استفاده بیش از حد از آن سبب ایجاد اسهال و دل درد میشود.
- کافئین الکل و تنباکو مصرف نکنید: مصرف کافئین و استفاده از الکل و تنباکو موجود در دخانیات سبب ایجاد خشکی دهان میشود. بنابراین برای رفع خشکی باید مصرف این مواد را کاهش دهید. میتوانید از نوشیدنیهای بدون کافئین یا آب گازدار استفاده کنید تا رطوبت دهان شما کم نشود. همچنین با نوشیدن آب کافی در روز و جویدن آدامس بدون قند به ترشح بزاق و پیشگیری از خشکی دهان کمک کنید.
درمان طب سنتی:
- با سرکه غرغره نمائید.
- مرتب آب بنوشید در تمام روز دهانتون همیشه مرطوب است.
- از بخور نعنا و اکالیپتوس هر شب به مدت 10 دقیقه استفاده کنید.
- آرد باقلا را با سرکه مخلوط کنید و سپس با مایع به دست آمده غرغره نمائید.
- مکیدن آب نبات و جویدن آدامس بدون قند باعث میشه بزاق دهانتون ترشح کنه و گلو خشک نشود.
- برای نرم کردن گلو از چغندر لبویی، شکر تیقال، لعاب به دانه و قدومه شیرازی و چهار تخم سینه، در طول روز استفاده کنید.
- 6 عدد پیاز خرد شده را با نصف فنجان عسل به روش بخارپز به مدت 2 ساعت روی حرارت بزارید سپس مخلوط را از الک رد کنید مایع به دست آمده را رو روزی دوبار میل کنید.
داروها:
- آلتادین
فعالیت:
- از انجام هرگونه فعالیت شدید بدنی پرهیز کنید.
رژیم غذایی:
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای و همچنین غذاهای گرم بدون مصلح پرهیز کنید.