ترومبوز ورید عمقی: عبارت است از بیماری که طی آن یک لخته خون که در یک ورید تشکیل میشود و ممکن است باعث انسداد نسبی یا کامل جریان خون شود یا رها شده و به ریه برود، این حالت متفاوت از لخته های موجود در ورید های سطحی است که در آن به ندرت لخته ها رها می شوند و معمولاً ساق یا پایین شکم را درگیر می کند ولی گاهی سایر وریدهای بدن را مبتلا می کند و در افراد بالای60 سال شایع تر است.
علائم:
- تب (گاهی اوقات)
- گاهی بدون علامت
- افزایش ضربان قلب (گاهی اوقات)
- حساسیت به لمس و قرمزی نواحی آسیب دیده
- ناراحتی یا درد در راه رفتن، ناراحتی با استراحت بهبود نمی یابد.
- درد هنگام بلند کردن اندام تحتانی و خم کردن پا گاهی اوقات.
- تورم و درد در ناحیه ای که توسط ورید تخلیه می شود (معمولاً مچ پا، ساق یا ران). تورم در اندام تحتانی هر چیزی در زیر لخته را شامل می شود و به انگشتان پا گسترش می یابد.
علت:
- تجمع خون در ورید که مکانیسم های لخته کننده خون را بر می انگیزد، تجمع ممکن است پس از استراحت طولانی در بستر به دنبال جراحی یا در اثر بیماری ناتوان کننده مثل حمله قلبی، سکته مغزی یا شکستگی استخوان رخ دهد.
عوامل افزایش دهنده خطر:
- چاقی
- بارداری
- سرطان
- جراحی، سانحه
- افراد بالای 60 سال
- اختلالاتی چون نارسایی قلبی، سکته مغزی و پلی سیتمی (افزایش غلظت خون)
- استفاده از استروژن موجود در قرص های ضد بارداری خوراکی یا برای جایگزینی پس از یائسگی، این امر به ویژه در صورت استفاده از استروژن همراه با سیگار کشیدن خطرناک است.
پیشگیری:
- به ویژه در صورت مصرف استروژن، سیگار را ترک کنید.
- در مسافرتهای طولانی یا اتومبیل یا هواپیما، حداقل هر 2 الی 1 ساعت، پاهای خود را حرکت دهید.
- در طول بیماری ها از استراحت طولانی در بستر خودداری کنید، پس از هرگونه اقدام جراحی یا در طی هرگونه بیماری زمین گیر کننده هرچه زودتر حرکت دادن اندام های تحتانی را شروع کنید.
عواقب مورد انتظار:
- اگر بتوان از آمبولی ریوی اجتناب کرد، معمولاً با درمان ضد انعقاد قابل علاج می گردد.
عوارض احتمالی:
- آمبولی ریه که طی آن لخته رها می شود و به ریه می رود، جریان خون ریه مسدود شده، باعث مرگ بافت ریه آسیب دیده می گردد، تعداد قابل ملاحظه ای از بیماران دچار آمبولی ریه، به خاطر بیماری می میرند.
تشخیص:
- آزمونهای تشخیصی می توانند شامل سونوگرافی (رادیوگرافی وریدها)، سونوگرافی و پلتیسموگرافی (میزان خونی را که از اندام عبور می کند، اندازه می گیرد) باشند.
درمان طب نوین:
- برای اکثر بیماران بستری شدن به خاطر تزریق ضدد انعقاد ها و مشاهده عوارض لازم است.
- اگر لخته ها کوچک، محدود به ساق بوده و بیمار توانایی حرکت داشته باشد، درمانی الزام نیست، لخته ها غالباً خود به خود رها می شوند.
- در بیماران خاص، اقدام جراحی برای کار گذاشتن یک دستگاه غربا (چتر) در روید اجوف تحتانی (ورید اصلی که به ریه ها وارد می شود) برای به دام انداختن لخته ها قبل از رسیدن به ریه ها.
درمان طب سنتی:
- بعد از مدتی طولانی عدم فعالیت در وریدهای عمقی پاها ممکن است لخته های خون پدید آید. اگر عضلات پاها برای مدت طولانی فعالیت نداشته باشند جریان خون در آنها کند می شود و ممکن است باعث ایجاد لخته های خون شود. اگر این لخته های خون از پاها به سمت بالا حرکت کرده و خود را به قلب و ریه ها برسانند می توانند باعث مرگ ناگهانی شوند. به همین خاطر است که پزشکان و پرستاران با تشویق بیماران به راه رفتن و یا استفاده از جوراب های مخصوصی که به طبیعی شدن جریان خون کمک می کنند می خواهند که از ایجاد این لخته های خون پیشگیری کنند. اگر مشخص شد که بیماری دارای ترومبوز ورید عمقی (لخته خون در وریدهای پاها) می باشد، درمان معمول آن عبارت است از مصرف داروهای رقیق کننده خون (داروهای ضد انعقاد) یا فصد یا حجامت یا انداختن زالو تا این لخته ها حل شده و از ایجاد لخته های دیگر نیز پیش گیری شود.
- پوست 30 حبه سیر را بگیرید سپس سیرهای پوست کنده را با 5 عدد لیموترش متوسط همراه با پوست که قبلاً هسته های آن را در آورده اید، در همزن برقی بریزید. پس از آن که همه ی محتویات در میکسر له شد، آن ها را با 1 لیتر آب و یک لیوان عرق نعنای مخلوط و کمی بجوشانید و در آخر 4 قاشق عسل به آن اضافه و دم کنید. پس از سرد شدن، آن را از صافی رد کنید و عصاره صاف شده را با نیم قاشق چایخوری زعفران حل شده در آب گرم مخلوط و در شیشه ای تیره بریزید و در داخل یخچال نگهداری کنید. ضمناً کسانی که رماتیسم، یا ام اس یا طبع سرد دارند و یا این که از خوردن ترشی جات مثل لیموترش، افت فشارخون پیدا می کنند یا دچار زخم معده هستند باید به تناسب حال خود از تعداد لیموترش کمتری استفاده کنند.
- همانطور که قبلاً نیز گفته شد، روزانه فقط نصف استکان متوسط (معادل 30 سی سی) از این مایع را بعد از ناهار یا شام میل کنید. پس از سه هفته از مصرف مداوم این عصاره طبیعی، احساس جوانی و شادابی در سراسر وجودتان تقویت خواهد شد و به این ترتیب تعداد زیادی از گرفتگی های عروق بدن و سایر عوارض آنها همچون، دیدکم، سنگینی گوش و عروق واریسی ریز به حالت عادی باز خواهند گشت. به یاد داشته باشید که پس از مصرف یک دوره ی سه هفته ای از عصاره ی پیشنهادی فوق باید هفت روز از خوردن آن امتناع و سپس دومین دوره مصرف سه هفته ای را به همان شکل قبلی اجرا کنید. این دوره درمان سه هفته ای را در اواخر هر فصل مجدداً باید تکرار کرد.
- به منظور تسریع در امر باز شدن عروق می توانید علاوه بر معجون فوق هر صبح ناشتا نیز نصف اسکان روغن زیتون، یک قاشق چایخوری سرخالی زردچوبه را با هم مخلوط کرده و به طور یک جا سر بکشید. مصرف ترکیبات سیر، لیموترش، روغن زیتون و زردچوبه با هم در یک روز به روش توصیه شده می توانند علاوه بر داشتن خاصیت بازکنندگی عروق، سنگ های مخلتف و رسوبات کلسیمی بدن شما را نیز از بین ببرند.
- برای درمان تکمیلی باز کردن گرفتگی شریان ها: روغن های جامد، غذاهای چرب، تخم مرغ، نمک و شیرینی های قنادی را از مصرف روزانه خود حذف کنید و ابتدا پشت، بین دو کتف را حجامت عام کنید.
- 15 روز بعد پشت هر دست، 5 عدد زالو بیندازید.
- 15 روز بعد پشت هر گوش، 3 الی 4 عدد زالو بیندازید.
- 15 روز بعد پشت، مابین دو کتف به طور پراکنده 10 عدد زالو بیندازید.
- 15 روز بعد روی سینه، اطراف قلب، به طور پراکنده 8 تا 10 عدد زالو بیندازید.
- بعد انبساط دهنده هم باید بدهیم که همان ترکیب (شونیسل) است: 4 واحد روغن سیاه دانه یا روغن زیتون بودار تصفیه نشده + 2 واحد عسل + یک واحد سرکه انگور طبیعی (هر 8 ساعت یک قاشق غذاخوری به مدت 120 روز).
- کاهش جدی سردی ها.
- بادکش کتف، یک روز در میان، 21 مرحله.
- خوردن ارده با شیره، هفته ای 5 وعده صبحانه.
- خوردن سرکنگبین عام (صبح و شب یک لیوان).
داروها:
- هپارین
- وارفارین
- دالتپارین
- دسیرودین
- تینزاپارین
- دابیگاتران
- آپیکسابان
- استرپتوکیناز
- انوکساپارین
- ریواروکسابان
- ضد انعقاد داخل وریدی برای پیشگیری از گسترش لخته ها
- ممکن است داروهای حل کننده لخته تجویز شوند که به طور فعال، لخته ها را حل می کنند.
- برای به حداقل رساندن خطر آمبولی ریه، آزمون های خونی برای پایش غلظت ضد انعقاد، اجباری است، ضد انعقادهای خوراکی ممکن است به مدت 6 ماه یا بیشتر لازم باشند.
فعالیت:
- استراحت در بستر تا رفع تمام علائم التهاب، در هنگام استراحت، حرکت دادن عضلات پا، خم کردن مچ پا و تکان دادن انگشتان پا را تبدیل به عادت خود کنید، از جوراب های کشی مناسب یا بانداژهای کشی استفاده کنید ولی از بند جوراب یا جوراب کشباف بلند استفاده نکنید، در هنگام نشستن به مدت طولانی پاها را بالاتر از باسن قرار دهید، پاها را از بستر بلند کنید.
رژیم غذایی:
- رژیم غذایی خاصی ندارد در این شرایط به پزشک خود مراجعه نمایید.
نکته:
- خواص معجون سیر و لیموترش، خیلی سریع آشکار می شود. پس از مصرف افرادی که مبتلا به کلسترول بد(LDL بالا) هستند و دچار گرفتگی عروق نیز هستند یا از مشکل فشار خون و چربی خون رنج می برند، می توانند از این به بعد شب ها بدون پریشانی خاطر خواب راحت و آسوده ای داشته باشند و به فعالیت های بدنی و ورزش بپردازند؛ زیرا مشکل انسداد رگ های آنها، دیگر از بین رفته است.
- برای مدت های بالای یک سال، به جای آبلیمو، سرکه طبیعی بهتر است و برای کمتر از یک سال لیمو بهتر است.
- ترکیب (سیر + آبلیمو + عسل + زعفران) را به سکته های مغزی هم می دهیم.
- اگر سیر را بپزید تأثیر آن سریعتر می شود و اگر هم نپزید مشکلی ندارد.
- در بیماری های قلبی، این نوع بیمارها بیشترین اثر را از حجامت می برند و به شرط اینکه اصلاح مزاج هم بکنیم و حتماً منضج بدهیم تا مواد رسوب کرده در اطراف قلب دفع شود؛ اگر بیمار، گرم مزاج باشد از سرکنگبین و اگر سرد مزاج باشد از اسفند استفاده می کنیم.
- در بیماری های قلبی باید 3 یا 4 ساعت از مصرف دارویش گذشته باشد بعد حجامت کنند، چون اگر نگذشته باشد دچار فنت های شدید (بیحالی) می شود.
- سیر ترشی به اندازه آب طلا ارزش دارد، اگر کسی 40 روز یک قاشق از آن بخورد دیگر لازم نیست قلبش را جراحی کند، سیر، گرمی است و سرکه، سردی است و لذا با هم جمع می شوند و معتدل می شوند.
- بهتر است بیمار بعد از حجامت، دوسین بخورد؛ چون بعضی ها را داشتیم که دو، سه روز بعد از حجامت سکته قلبی یا مغزی کردند و حجامت باعث انقباض عروق شده، بیمار هم گرفتگی عروق داشته و در نتیجه باعث سکته می شود و دوسین هم باعث انبساط عروق می شود و از سکته جلوگیری می کند.
- ماهی یک بار از نوره کشیدن استفاده کنید تا بلغم زائد بدن به وسیله نوره کشیدن خارج شود و در صورت خارج نشدن و رسوب بلغم زائد در مغز سکته ی مغزی و در قلب سکته ی قلبی و در شریان ها موجب ایجاد گرفتگی می کند.
- بهترین جایگزین آسپرین سیاهدانه است. آسپرین زیاد زخم معده می آورد و رقیق کننده و بعضی وقت ها انبساط دهنده هم هست اما سیاهدانه هم رقیق کننده و هم انبساط دهنده و هم قوت بخش است وبه شرط اینکه کاملاً جویده شود.