بی حسی یا سوزن سوزن شدن سر: عبارت است از افراد به ندرت دچار مورمور یا سوزن سوزن شدن و بی حسی سر یا احساس خواب رفتن سر می شوند. این احساس اغلب اوقات نشانگر ابتلای فرد به بیماری خاص یا تحت فشار قرار گرفتن فرد به دلایل محیطی یا روانی است. در صورت تداوم این احساس به ویژه در یک طرف سر و یا بروز علائم جسمی نگران کننده همراه با آن فرد باید بلافاصله جهت رفع این علائم اقدام کند.
علائم:
- مور مور
- تیر کشیدن
- بیحسی سر
- احساس سوزن سوزن شدن
علت:
- زونا
- HIV
- لوپوس
- آنسفالیت
- هپاتیت C
- فیبرومیالژیا
- بیماری لایم
- فشار خون بالا
- سندروم شوگرن
- تومورهای مغزی
- کم کاری تیروئید
- روماتیسم مفصلی
- سردرد های تنشی
- سندروم گیلن باره
- بیماری پارکینسون
- سردردهای خوشه ای
- سردرد ناشی از خستگی چشم
- دم تعادل الکترولیت های بدن
- مصرف سیگار، مواد مخدر و الکل
- تشنج های منطقه ای در بیماری صرع
- کمبود ویتامین B 12 و سایر ویتامین ها
- ماندن در موقعیت نامناسب به مدت طولانی
- آسیب عضلات گردن و اعصاب سر: آسیب و ضعف عضلات گردن یا اعصاب سر منجر به احساس سوزن سوزن شدن در سر به ویژه بر روی گونه ها و پوست سر به صورت موقت یا مزمن می شوند.
- دیابت: ابتلای افراد به دیابت با آسیب اعصاب محیطی و جمجمه و در نتیجه احساس سوزن سوزن شدن در سر، درد های تند، تیز و سوزشی و بی حسی همراه است. شدت این نوع درد ها نیز در شب ها افزایش می یابد.
- سرماخوردگی و عفونت سیسنوس ها: عفونت های سینوس و دستگاه تنفسی مانند سینوزیت، آنفلوانزا، سرماخوردگی و … باعث تحریک، التهاب، بزرگ شدن اندازه سینوس ها، افزایش فشار وارده بر اعصاب، خواب رفتگی و سوزن سوزن شدن سر می شود.
- استرس و تنش های روانی: استرس، اضطراب و فشار های روانی تشدید تحریک عضلات و اعصاب، احساس متوالی سوزن سوزن شدن در یک یا هر دو طرف سر و صورت قبل از دوره استرس و یا همزمان با این دوره را به دنبال دارد. استرس سبب بروز درماتیت خارشی در پوست سر نیز می شود.
- بیماری ام اس: ابتلا به بیماری MS سبب حمله سیستم ایمنی بدن به سیستم عصبی مرکزی به صورت پیشرونده، آسیب غلاف های محافظ اطراف اعصاب و در نتیجه آسیب اعصاب صورت یا سر و احساس سوزن سوزن شدن در این ناحیه می شود. بی حسی، ضعف، مشکلات بینایی، لرزش، فلج، مشکلات روده و مثانه از دیگر علائم این بیماری محسوب می شوند.
- سکته مغزی: سکته مغزی بر اثر قطع جریان خون به مغز به مدت کوتاه، کمبود اکسیژن این ارگان حیاتی و در نتیجه آسیب مغز در افراد بروز می یابد. مهمترین علائم سکته مغزی عبارتند از مشکلات بینایی، کاهش قدرت عملکرد، سردرگمی، افتادگی یک سمت صورت، سوزن سوزن شدن و بی حسی سر و بخش های مختلف بدن و …
- میگرن: عدم تعادل فشار در مغز، تغییر در جریان خون طی یک حمله میگرنی، گرفتار شدن کیسه کوچکی از مایع مغزی یا خون در کانال داخلی مغز و تجمع مایع سبب احساس سوزن سوزن شدن سر در بیماران مبتلا به میگرن می شود. میزان پایداری این حالت در بیماری میگرن قابل توجه می باشد.
تشخیص:
- ام آر آی
- آزمایش خون
- سی تی اسکن
- انجام معاینات بالینی و گرفتن شرح حال از بیمار
درمان طب نوین:
- درمان بیماری زمینه ای اغلب سوزن سوزن شدن را از بین می برد. قرار ملاقات بگذارید تا علائم خود را با پزشک در میان بگذارید. آنها می توانند علائم شما را ارزیابی کنند تا منبع گزگز سر را تشخیص دهند. داروهای تجویز شده و بدون نسخه می توانند سرماخوردگی، عفونت های سینوسی و سایر عفونت هایی را که باعث گزگز سر شما میشوند، درمان کنند. سایر بیماری ها مانند دیابت و ام اس به ترکیبی از تغییر سبک زندگی، دارو و سایر روش های درمانی نیاز دارند. اگر گمان میکنید سوزن سوزن شدن از عوارض جانبی هر دارویی است که در حال حاضر استفاده می کنید، با پزشک خود صحبت کنید. آنها می توانند داروی دیگری پیدا کنند که برای شما مفید باشد یا ببینند آیا می توانید مصرف خود را قطع کنید. بدون تأیید پزشک از مصرف دارو به طور ناگهانی دست برندارید. درمان های عمومی گزگز سر شامل کرم های موضعی، داروها و فیزیوتراپی در برخی موارد است. روش های درمانی جایگزین که می توانند به شما کمک کنند عبارتند از:طب سوزنی، ماساژ.
درمان طب سنتی:
- کف پا را ماساژ دهید.
- پشت گوش ها را زالو بیاندازید.
- درمان به علت زمینه ای آن بستگی دارد.
- هر 8 ساعت یک قاشق مرباخوری سیاهدانه و عسل بخورید.
- آرامش خود را حفظ کنید و از اضطراب و استرس دوری کنید.
فعالیت:
- تا زمان بهبودی کامل از انجام هرگونه فعالیت بدنی زیاد پرهیز کنید.
رژیم غذایی:
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای غذاهای چرب و همچنین لبنیات بدون مصلح پرهیز کنید.