شناخت دارو: عبارت است از تریامترن یک دیورتیک نگهدارنده پتاسیم است که از افزایش زیاد سدیم در بدن جلوگیری می کند و میزان پتاسیم بدن را حفظ می کند تا میزان آن در بدن کاهش نیابد.
دسته دارویی:
- داروهای قلبی و عروقی
فارماکولوژی و مکانیسم اثر دارو:
- دیورتیک ها موجب حذف نمک (سدیم) و آب از بدن می شود. این دیورتیک با ممانعت از باز جذب آب و سدیم در کلیه ها و به دنبال آن کاهش آب و سدیم در بدن به فعالیت می پردازد.تریامترن با تاثیر مستقیم بر روی توبول دیستال کلیه ، موجب مهار باز جذب سدیم و فعالیت سدیم/پتاسیم ATPase می شود. کلسیم و منیزیم را کاهش می دهد و هیدروژن را دفع می کند. نیمه عمر: 1.5 تا 2.5 ساعت، طول اثر: 7 تا 9 ساعت، شروع اثر: 2 تا 4 ساعت، حداکثر اثر: دیورتیک: چند روز، درمان افزایش فشار خون: 2 تا 3 ماه، اوج غلظت پلاسمایی: 1.5 تا 3 ساعت، فراهمی زیستی: 30 تا 70 درصد، اتصال به پروتئین : 55 تا 67 درصد، متابولیسم: کبدی و متابولیت فعال آن هیدروکسی تریامترن می باشد. دفع: ادراری 21درصد.
اشکال دارو:
- قرص، کپسول
مقدار مصرف صحیح:
- ادم: 100 تا 300 میلی گرم روزانه، خوراکی یکبار در روز یا به صورت منقسم هر 12 ساعت.
- افزایش فشارخون: 100 تا 300 میلی گرم روزانه، خوراکی یکبار در روز یا به صورت منقسم هر 12 ساعت.
عوارض جانبی دارو:
- کاهش اشتها , خستگی مفرط , اسهال , ضعف , علائم شبه آنفولانزا , اشکال در بلع , زردی پوست , زردی چشم , جوش های پوستی , ناراحتی معده , بی نظمی ضربان قلب , گلودرد , سختی تنفس , گرفتگی عضلات , کاهش ضربان قلب , کبودی یا خونریزی غیر طبیعی , کاهش انرژی , درد در قسمت فوقانی و راست معده.
تداخلات دارویی:
- اسپیرونولاکتون , پتاسیم کلراید , دروسپیرنون , سیکلوسپورین , آمیلوراید , پتاسیم سیترات , تری متوپریم , بومتانید , پریندوپریل.
موارد منع مصرف:
- ازدیاد حساسیت به این دارو و ترکیبات آن. نارسایی کلیوی , ازدیاد حساسیت به این دارو , آنوریا (عدم توانایی بدن در تولید ادرار) , بیماری کبدی شدید , هایپر کالمی , مصرف همزمان با دیورتیک های نگدارنده پتاسیم , مصرف همزمان با مکمل های پتاسیمی.
شرایط نگهداری:
- در مکانی خشک و خنک به دور از نور خورشید و دسترسی کودکان نگهداری شود.
نکات مهم:
- استفاده از تریامترن می تواند موجب افزایش خطر هیپرکالمی (افزایش سطح پتاسیم بدن) شود. در افرادی که دارای بیماری کلیوی، دیابت و یا یک بیماری شدید هستند یا افرادی که در سنین بالا هستند، احتمال افزایش پتاسیم بیشتر است.
- به دلیل اثر ناشناخته تریامترن بر روی جنین، در صورت بارداری و یا تصمیم به آن حتما به پزشک خود اطلاع دهید.
- با توجه به عدم وجود اطلاعات کافی در مورد عبور تریامترن به شیر مادر و احتمال آسیب به نوزاد، در زمان شیردهی نباید از این دارو استفاده شود.
- مصرف تریامترن در افراد زیر 18 سال تایید نشده است .دارو را بعد از غذا مصرف کنید.
- مصرف دیورتیک موجب افزایش ادرار می شود؛بنابراین برای جلوگیری از اختلال در خواب، آن را در شب مصرف نکنید.
- در صورت تجویز تریامترن به صورت یک بار در روز آن را صبح ها مصرف کنید تا اثر دیورتیکی آن در شب کاهش یابد.
- در زمان مصرف این دارو باید آزمایش های دوره ای خون انجام شود. همچنین عملکرد کلیه نیز نیاز به پایش دارد.