نام های دیگر: ترب دشتی، ترب کوهی، ریشه ی خردل، فجل بری.
مشخصات: ریشه یا غده ی زیرزمینی گیاهی است از خانواده ی Cruciferae و چند ساله برگهای آن دراز ،براق، بیضی، باریک دو سر آن نوک تیز و کناره ی آن دندانه دار است. ساقه ی آن قایم مجوف، شیاردار و ارتفاع أن شصت تا ۷۵ سانتی متر میباشد. گلهای آن سفید به طور گروهی و خوشه ای در انتهای شاخه ی گل دهنده و میوه ی آن خورجین و اغلب عقیم و بسیار کوچک است ریشه ی آن بسیار بلند و حجیم میباشد که ممکن است طول آن به یک متر هم برسد ترد و شکننده است و گوشت مغز آن سفید و الیافی میباشد. طعم ریشه تند و سوزان است و اگر آن را بشکنند بوی گزنده ی بسیار تندی از آن متصاعد می شود که بینی و چشم را تحریک میکند. این گیاه در کوهستانهای مرطوب گودال ها کنار جریانهای آب دامنه های رو به شمال کوهستانهای اروپا و آسیا و در هندوستان می روید.
ترکیب شیمیایی: در هر یک صد گرم ریشه ی ترب وحشی خام مواد زیر وجود دارد آب ۷۴ گرم پروتئین 3.2 گرم – انرژی ۸۷ کالری مواد چرب 0.30 گرم – هیدرات های کرن ۱۹ گرم – کلسیم ۱۴ میلی گرم فسفر ۶۴ میلی گرم آهنی 1.4 میلی گرم – سدیم ۸ میلی گرم – پتاسیم ۵۶۴ میلی گرم – تیامین 0.07 میلی گرم – اسانس روغن فرار – گلیکوزید سینیگرین – آنزیم مایروزین. ویتامین ۸۱C میلیگرم در یک صد گرم ریشه ی ترب وحشی وجود دارد.
مزاج: گرم و خشک
خواص:
- تازه ی آن را رنده کنید بعد روی پارچه ای تمیز پهن کرده و روی آن شکر بریزید و ظرفی زیر آن قرار دهید کم کم مایع شیرینی از پارچه خارج می شود آن را روزی یک یا دو قاشق سوپ خوری بخورید. ناراحتی های حاصل از کمی ویتامین C را برطرف می کند.
- ضماد آن برای درمان دردهای عصبی سیاتیک گرفتگی عضلات دردهای رماتیسمی، فلج های موضعی و لومباگو مفید است.
- ترب وحشی را بخورید مدر معرق و محرک است به هاضمه کمک می کند.
- روغن ترب وحشی محلّل بسیار قوی است خوردن آن برای رفع سم گزش عقرب و سایر حشرات و گزندگان نافع است و خوردن و مالیدن آن برای درمان فلج، لقوه و سستی اعضا نافع می باشد.
- روغن ترب وحشی را در گوش بچکانید برای تحلیل بادهای گوش و رفع درد آن مفید است.
- طرز تهیه روغن ترب وحشی: برگ های ترب وحشی را در آغاز تخم بستن و تبدیل گل به تخم چیده و آب آن برگ ها و تخم ها را بگیرید و با دو برابر وزن آن روغن زیتون یا روغن کنجد تازه مخلوط کرده روی آتش ملایم نگه داشته و دایم به هم بزنید تا آب آن کاملاً تبخیر شده و روغن باقی بماند البته باید دقت شود که نسوزد.